Κυρ10202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 19 Οκτ 2019 8pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Στον... εισαγγελέα όσοι αναρτούν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

katharismos toixoy apo afises

Ηχηρό μήνυμα πως η Περιφέρεια Αττικής, στο σύνολο της έκτασης και των 66 Δήμων της, δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το φαινόμενο της παράνομης ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων στέλνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Όπως διαπιστώθηκε από αυτοψίες, σε πολλά σημεία της Αττικής διαφημιστές και διαφημιζόμενοι συνεχίζουν να παρανομούν και να αναρτούν διαφημιστικές πινακίδες.

Ήδη η Περιφέρεια έχει ζητήσει την παρέμβαση των δημάρχων προκειμένου να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται παρανομία.

Σήμερα με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, συνεργεία της Περιφέρειας με την επίβλεψη της Εντεταλμένης Συμβούλου Ευρώπης Κοσμίδη, προχώρησαν στην αφαίρεση διαφημιστικού υλικού από την περιοχή του δήμου Μενιδίου.

Τη Δευτέρα συνεργεία του δήμου Ψυχικού –Φιλοθέης θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη δράση για την αφαίρεση αφισών που έχουν τοποθετηθεί και πάλι στο διάζωμα επί της Λ. Κηφισίας.

«Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας διαφορετικά κινδυνεύουμε με κυρώσεις»

Ο κ. Πατούλης με αφορμή τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις διαφημιστών και διαφημιζόμενων καλεί τους δημάρχους να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για την επιβολή προστίμων και την παραπομπή των παραβατών στη δικαιοσύνη. Μάλιστα επισημαίνει ότι όποιος δεν το πράξει διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος και απώλεια εσόδων.

«Η δέσμευση μας για τήρηση της νομιμότητας θα γίνει πράξη. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δράση για τον καθαρισμό των δρόμων από τις παράνομες και επικίνδυνες πινακίδες είχαμε ξεκαθαρίσει ότι όσοι συνεχίσουν να παρανομούν θα καταγγέλλονται και η υπόθεση θα πηγαίνει στον εισαγγελέα προκειμένου να επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Όποιος θέλει να διαφημίζεται, θα πρέπει να το κάνει νόμιμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές των πολιτών.

Καλώ τους δημάρχους που διαπιστώνουν ότι το φαινόμενο της παράνομης ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων συνεχίζεται, να προβούν ως οφείλουν στις νόμιμες ενέργειες.

Σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος».

Εκλογή δημάρχου με ποσοστό 42% κατ' ελάχιστον: Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

dimarxeio

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα καταργεί την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παράλληλα με την επεξεργασία του νέου εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, που θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η βασική διαφορά, βέβαια, είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό απαιτεί απλή πλειοψηφία για να περάσει και να ισχύσει άμεσα. Συνεπώς, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα αναδειχθούν στις κάλπες που θα στηθούν το 2023 με νέο εκλογικό σύστημα, που θα μοιάζει πολύ με το... παλιό.

Επιστροφή ουσιαστικά στον «Καλλικράτη» -με κάποιες τροποποιήσεις- και κατάργηση της απλής αναλογικής είναι, με άλλα λόγια, ο βασικός κυβερνητικός σχεδιασμός, που σύντομα θα εξειδικευτεί περαιτέρω.

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το εκλογικό σύστημα που έφερε ο «Κλεισθένης» θεωρούνται δεδομένα και σημαντικά, παρά τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι για να «λειανθούν».

Με τις διατάξεις αυτές, δόθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ διασφαλίστηκε ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών

Περίπου τα δύο τρίτα των δημάρχων και οι μισοί περιφερειάρχες δεν έχουν σήμερα πλειοψηφία στα συμβούλιά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διοικήσουν αποτελεσματικά και να λάβουν αποφάσεις.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για παράδειγμα, η περιφερειάρχης έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους από την παράταξή της σε σύνολο 41, ενώ στον Δήμο Αιγάλεω ο δήμαρχος έχει εκλέξει 11 συμβούλους από τον συνδυασμό του, σε σύνολο 41.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα εκλέγονται με απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όπως συνέβη στις φετινές εκλογές, κάτι που οδήγησε πολλούς δήμους και περιφέρειες στα όρια της ακυβερνησίας. Ούτε, όμως, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα απολαμβάνουν την άνετη πλειοψηφία που τους έδινε ο «Καλλικράτης».

Με τη μεταρρύθμιση του 2010, τα τρία πέμπτα των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου πήγαιναν στον συνδυασμό του εκλεγέντος δημάρχου και τα δύο πέμπτα κατανέμονταν αναλογικά στους υπόλοιπους συνδυασμούς. Έτσι, για παράδειγμα, σε 17μελή Δημοτικά Συμβούλια ο συνδυασμός του νικητή έπαιρνε 10 έδρες και των υπολοίπων αθροιστικά 7, ενώ, π.χ., στα 41μελή συμβούλια ο δήμαρχος που εκλεγόταν έβγαζε 25 συμβούλους και οι άλλοι υποψήφιοι μαζί 16.

Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, κάθε εκλεγμένος δήμαρχος και περιφερειάρχης θα έχει την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο διευρυμένη ωστόσο.

Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοθέτημα υπάρχει, σε αρχικό στάδιο προς το παρόν, μια σκέψη να αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Προφανώς και θα εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού, αλλά ίσως, βάσει ενός σεναρίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία, να μην απαιτείται αυτός να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο.

Βάσει του σεναρίου αυτού, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώσουν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%, μια ρύθμιση που είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2006.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο και να κατατεθεί προς ψήφιση, σχεδιάζεται επίσης να περιληφθούν διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή του κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μεταξύ άλλων να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους, αλλά και να εκσυγχρονιστεί η εκλογική διαδικασία συνολικά.

Κωστής Παπαχλιμίντζου,ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν εφεξής με βάση τους πραγματικά παρόντες

Τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν εφεξής με βάση τους πραγματικά παρόντες

dimarxeio ilioypolis

Σημαντική είναι η μεταβολή που επιφέρει η Κυβέρνηση στον τρόπο λήψης Αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Με την περ.β’ της παρ.1 του αρ.178 του πολυνομοσχεδίου αντικαθίσταται η παρ.10 του αρ.67 του Καλλικράτη(ν.3852/2010) που είχε αντικατασταθεί με το αρ.74 του Κλεισθένη (ν.4555/2018).

Εκεί μέχρι σήμερα ορίζεται πως τα μέλη του Συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία, ακόμα και αν αποχωρήσουν, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Στην περίπτωση αυτή, « για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία ΔΕΝ υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία ».

Το Ν/Σ αλλάζει την ανωτέρω πρόβλεψη όχι ως προς το πως υπολογίζεται η απαρτία (αυτό μένει ακριβώς ως ισχύει) αλλά για το πως θα υπολογίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να ληφθεί κάθε Απόφαση.

Ορίζει, λοιπόν, επί λέξει πως « για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία».

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη μεταβολή επέρχεται και στη λήψη Αποφάσεων στα Περιφερειακά Συμβούλια.

Η περ.α’ της παρ.2 του ίδιου άρθρου του Ν/Σ αντικαθιστά την παρ.3 του αρ.169 του ν.3852/2010 ως ισχύει, αναφέροντας ό,τι ανωτέρω για τα Δημοτικά Συμβούλια, ήτοι υπολογισμό της πλειοψηφίας επί των πραγματικά παρόντων.

Τέλος το αυτόφωρο για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς

dimotikoi astinomikoi

Μια θετική διάταξη για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς περιλαμβάνει το αρ.182 του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου.

Πρόκειται για την εισαγωγή εξαίρεσης από την αυτόφωρη διαδικασία των κατ' έγκληση διωκομένων αδικημάτων που φέρεται ότι διαπράττει κατά την άσκηση των καθηκόντων του και εξαιτίας αυτών το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το Ν/Σ, κρίνεται επιβεβλημένη διότι σε αρκετές περιπτώσεις υποβάλλονται σκόπιμα εγκλήσεις από τους ελεγχόμενους εις βάρος των Δημοτικών Αστυνομικών για εξυβρίσεις ή απειλές, με απώτερο στόχο την αποτροπή του ελέγχου και τον εκφοβισμό του ελεγκτικού οργάνου, το οποίο θα υποβληθεί στη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ταυτόσημη ρύθμιση ισχύει για το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και για πληθώρα πολιτικών υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα (τελωνειακοί υπάλληλοι, υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, υπάλληλοι ΣΔΟΕ κλπ).

Ποια είναι η νέα διάταξη που θα ψηφιστεί στη Βουλή:

«Εξαίρεση από τη συνοπτική διαδικασία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Για τα αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του και εξαιτίας αυτών, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275 και 417 - 426 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.»

Κίνδυνος για σκουπίδια στους δρόμους -5μερες κινητοποιήσεις για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

skoupidia kados

Σε πενθήμερες κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας εκφράζοντας την αντίθεση τους στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους με πλειοψηφική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για τους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.

Ειδικότερα σε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή με στάσεις εργασίας και αποχή από την εργασία αποφάσισε η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Τριήμερες κινητοποιήσεις αποφάσισε επίσης και η ΠΟΠ – ΟΤΑ με στάσεις εργασίας από την Τετάρτη.

Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων σε πολλούς δήμους της χώρας.