Πεμ06272019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 27 Ιουν 2019 11am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Πρώτη συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τους Δημάρχους της Αττικής

Patoulhs Dhmarxoi Attikhs

Στην αναγκαιότητα της ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας Δήμων και Περιφέρειας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση στην Αττική αναφέρθηκε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκειά της σημερινής πρώτης συνάντησης γνωριμίας με  νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους της Αττικής.

Ο κ. Γ. Πατούλης αφού συνεχάρη όλους τους δημάρχους για την εκλογή τους επισήμανε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για το λόγο αυτό «ξεκινάμε δουλειά από σήμερα. Υλοποιούμε την  προγραμματική δέσμευση μας για δημιουργία μόνιμου συμβουλίου διαβούλευσης της Περιφέρειας και των 66 Δήμων της Αττικής».

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι η ιστορική συγκυρία εκλογής στη θέση του Περιφερειάρχη ενός αιρετού που προέρχεται από τον Πρώτο Βαθμό Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου η συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας να είναι αποτελεσματικότερη.

Το Μόνιμο Συμβούλιο Διαβούλευσης  

Αναφερόμενος στην συγκρότηση του Μόνιμου Συμβουλίου Διαβούλευσης της Περιφέρειας και των 66 Δήμων υπογράμμισε ότι αυτό θα συνεδριάζει ανά δίμηνο και θα έχει ως βασική του αποστολή την στενότερη και συστηματική συνεργασία του Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ταχύτερη υλοποίηση έργων στην Αττική. 

Το Μόνιμο Συμβούλιο αν κριθεί αναγκαίο θα μπορεί να πραγματοποιεί και έκτακτες συνεδριάσεις.         

Το πρόγραμμα της Νέας Αρχής και το νέο μοντέλο Διοίκησης

Στο πλαίσιο της συνάντησης γνωριμίας, ο κ. Γ. Πατούλης παρέδωσε στους νεοεκλεγέντες δημάρχους το πρόγραμμα της Νέας Αρχής στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι προτεραιότητες για την Αττική.

«Θέλω τη συνεργασία σας και τις προτάσεις σας. Η πολιτική ταυτότητα του κάθε δημάρχου δε θα αποτελέσει κριτήριο για τη συνεργασία μας. Το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοιχτό για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να διεκδικούμε από κοινού την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου διοίκησης στο οποίο προτεραιότητα θα έχει η επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες».

Αναφερόμενος ο νέος Περιφερειάρχης στα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν ειδικές  συναντήσεις, ανά τομέα και περιοχή. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η Πολιτική Προστασία καθώς και η διευθέτηση και οριοθέτηση των ρεμάτων.

Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας συμμετείχαν οι δήμαρχοι:

Αχαρνών Βρεττός Σπυρίδων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (εκπρόσωπος του κ. Κωνσταντέλλου), Διονύσου Καλαφατέλης Ιωάννης, Κρωπίας Κιούσης Δημήτριος, Λαυρεωτικής Λουκάς Δημήτριος, Μαραθώνος Τσίρκας Στέργιος, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Αλλαγιάννης Κωνσταντίνος, Παιανίας Μάδης Ισίδωρος, Παλλήνης Ζούτσος Αθανάσιος, Ραφήνας-Πικερμίου Μπουρνούς Ευάγγελος, Σαρωνικού Φιλίππου Πέτρος, Αγίας Παρασκευής Ζορμπάς Βασίλειος, Αμαρουσίου Αμπατζόγλου Θεόδωρος, Ηρακλείου Μπάμπαλος Νικόλαος, Κηφισιάς Θωμάκος Γεώργιος, Λυκόβρυσης-Πεύκης Μαυρίδης Αναστάσιος, Νέας Ιωνίας Θωμαΐδου Δέσποινα, Παπάγου-Χολαργού Αποστολόπουλος Ηλίας, Πεντέλης Κεχαγιά Δήμητρα, Φιλοθέης-Ψυχικού Γαλάνης Δημήτριος, Ασπροπύργου Μελετίου Νικόλαος, Ελευσίνας Οικονόμου Αργύρης, Μάνδρας-Ειδυλλίας Στάθης Χρήστος, Φυλής Παππούς Χρήστος, Αγίας Βαρβάρας Μίχος Λάμπρος, Αγίων Αναργύρων-Καματερού Τσίμπρας Γεώργιος – Σταύρος,  Αιγάλεω Γκίκας Ιωάννης, Πετρούπολης Βλάχος Στέφανος, Χαϊδαρίου Ντηνιακός Ευάγγελος, Γαλατσίου Μαρκόπουλος Γεώργιος, Δάφνης-Υμηττού Μπινίσκος Αναστάσιος, Ζωγράφου Θώδας Βασίλης, Ηλιουπόλεως Χατζηδάκης Γεώργιος, Αγκιστρίου Αθανασίου Ιωάννης, Αίγινας Ζορμπάς Ιωάννης, Κυθήρων Χαρχαλάκης Ευστράτιος, Πόρου Δημητριάδης Ιωάννης, Σαλαμίνας Παναγόπουλος Γιώργος, Τροιζηνίας-Μεθάνων Πολλάλης Σπυρίδων, Ύδρας Κουκουδάκης Γεώργιος, Αγίου Δημητρίου Ανδρούτσου Μαρία, Αλίμου Κονδύλης Ανδρέας, Γλυφάδας Παπανικολάου Γεώργιος, Ελληνικού-Αργυρούπολης Κωνσταντάτος Γιάννης, Καλλιθέας Κάρναβος Δημήτριος, Μοσχάτου-Ταύρου Ευθυμίου Ανδρέας, Κορυδαλλού Χουρσαλάς Νικόλαος, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Ιωακειμίδης Γεώργιος, Πειραιώς Μώραλης Ιωάννης, Περάματος Λαγουδάκης Ιωάννης.

Να σημειωθεί ότι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, είχε ενημερώσει εγκαίρως τον κ. Πατούλη ότι δε θα μπορεί να παραβρεθεί καθώς είχε συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στο οποίο όφειλε να συμμετέχει.

Το επόμενο ραντεβού με τους δημάρχους της Αττικής αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου στο πλαίσιο ειδικής θεματικής που θα αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
.

ΚΕΔΕ: Να ανασταλεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στους Δήμους

kede ds

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ απέναντι στην αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του νόμου καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα νήπια.

Το Δ.Σ. επισημαίνει ότι ενώ αρχικά υπήρχε πρόβλεψη στο θεσμικό πλαίσιο για σταδιακή ένταξη των νηπίων στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, μέχρι το 2021, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες άμεσης ένταξη του συνόλου των δήμων.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπούς. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουν να υπάρξει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι γονείς θα μπορούν προαιρετικά να επιλέξουν αν επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς.

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητα μας η ασφάλεια των νηπίων»

Με αφορμή το σχετικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση μιας απόφασης χωρίς να είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφαλής στέγαση των νηπίων.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «είναι αδιανόητο να ζητείται από τους δήμους η υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία όταν μάλιστα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Το πρόβλημα δε λύνεται με προκάτ αίθουσες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Για την Αυτοδιοίκηση, προτεραιότητά είναι η ασφαλής στέγαση των προνηπίων κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν μάλιστα σε διευρυμένο ωράριο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι».

Αιφνιδιαστική εξέλιξη: 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή -- Εντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ

Μήνυμα ενότητας και σύνθεσης έστειλε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

patoulisneoiperifereiakoi

Μήνυμα ενότητας και σύνθεσης έστειλε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης απευθυνόμενος σε περιφερειακούς συμβούλους και συνεργάτες της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική»

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα ο κ. Πατούλης τόνισε πως η σαφής ετυμηγορία των πολιτών της Αττικής εκτός από  ιδιαίτερη τιμή και χαρά, αυξάνει για τον ίδιο αλλά και τους συνεργάτες του το αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθούν με ταχύτητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, σε όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά.

«Ο κόσμος μας αγκάλιασε και προσδοκά πολλά από εμάς» τόνισε πρόσθεσε : « Αυτή η μεγάλη νίκη, είναι νίκη όλων μας. Θα κάνουμε τις δεσμεύσεις μας, πράξη για να δώσουμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα του λεκανοπεδίου. Στόχος μου είναι να είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Αττικής και να δικαιώσω την εμπιστοσύνη τους».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν αλλά και τη Νέα Δημοκρατία για τη στήριξη, ανέφερε πως άμεσα θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας με στόχο την εξειδίκευση και επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού σε διάφορους τομείς, ενώ τόνισε ότι προγραμματίζονται συναντήσεις του τόσο με την απερχόμενη Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου όσο και με όλους τους Δημάρχους που εξελέγησαν στην Αττική.

Όπως επισήμανε θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαμόρφωση προγραμματικών προτάσεων σε διάφορα ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών όπως και των δομών πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου, στην επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στην ανακύκλωση, στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και στην ορθή διευθέτηση των όμβριων υδάτων, με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Προτεραιότητα όμως θα δοθεί και στην ανάπτυξη δικτύων αθλητισμού και πολιτισμού στις γειτονιές της Αττικής σε συνεργασία και με την εκκλησία αλλά και με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, όπως διαμήνυσε.

« Θα διαχειριζόμαστε τα χρήματα των πολιτών με δικαιοσύνη και διαφάνεια με στόχο τη βελτίωση της ζωής τους αλλά και τη διασφάλιση του δικαιώματος τους να ζουν ισότιμα, σε κάθε γωνιά της Αττικής» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης κλείνοντας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Ν. Χαρδαλιάς.

Tα παρανοϊκά αποτελέσματα εφαρμογής της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ: Δήμαρχοι με.... μειοψηφία στο ΔΣ!

dimarxeio ilioypolis

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές που προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αναλαμβάνουν καθήκοντα, θα έρθουν αντιμέτωπες με τα παράδοξα, ή μάλλον με την παράνοια της απλής αναλογικής που ψήφισε κΙ εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα κληθούν να διοικήσουν, ενώ δεν θα έχουν την πλειοψηφία και δεν θα ελέγχουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Συγκεκριμένα θα εξαρτώνται διαρκώς από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να διαμορφώσουν πλειοψηφίες, υποκείμενοι σε κάθε είδους συναλλαγές ή και εκβιασμούς για προσωπικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Δημάρχου Ορεστιάδας Μαυρίδη Βασιλείου:

«Το παράλογο της απλής αναλογικής: Η πλειοψηφική απόφαση του λαού θα υλοποιείται από τη ... μειοψηφία.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 26ης ΜΑΪΟΥ 2019 ο συνδυασμός «ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ», στον οποίο έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, έλαβε το 50,26% των έγκυρων ψηφοδελτίων, εκλέγοντας 16 δημοτικούς συμβούλους στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας. Οι συνδημότες μας αποφάσισαν ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ, σε ποσοστό άνω του 50%, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, να μας δώσουν την πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ. και ο νόμος–έκτρωμα μας καθιστά ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.

Σας είχαμε επισημάνει πολλές από τις «ατέλειες» του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» τόσο ως Δήμαρχος Ορεστιάδας όσο και ως Π.Ε.Δ. ΑΜΘ και Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά δεν μας «ακούσατε». Για να είμαι ακριβοδίκαιος, μας ακούσατε αλλά δεν υιοθετήσετε τις προτάσεις μας. Στη δημοκρατία μας, το ύψιστο δικαίωμα του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας, λόγω του νόμου που εσείς ψηφίσατε, ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ.

Κύριε Υπουργέ, Εμείς, θα καταφέρουμε να υπηρετήσουμε τους συνδημότες μας και να λειτουργήσουμε το ΔΗΜΟ μας.
Εσείς, όμως, οφείλετε μια τεράστια Συγγνώμη στους συνδημότες μου, διότι, στην πράξη πλέον και όχι σε θεωρητικό επίπεδο, δεν σεβαστήκατε την πλειοψηφική απόφασή τους.

Με τιμή, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαυρίδης Βασίλειος»

Θα έρθουν διοικητικές αλλαγές για την Απλή Αναλογική στους Δήμους που οδηγεί σε ακυβερνησία τους

dimarxeio

Μήνυμα στους δημάρχους να μην βιαστούν να κάνουν συμφωνίες με τις αντιπολιτεύσεις και πολύ περισσότερο αναγκαστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, στέλνουν κύκλοι του αυτοδιοικητικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, καθώς επεξεργάζονται εντατικά πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα τους βγάζει όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την “ομηρία” και θα εξασφαλίζουν κυβερνησιμότητα στους δήμους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του myota.gr και τα δύο κόμματα έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές και πριν τον Σεπτέμβριο να έρθει στην βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να αλλάζει το σύστημα διοίκησης των δήμων.

Στις επεξεργασίες επικρατούν τρία κυρίως σενάρια:

Είτε να φτιαχτεί μια ισχυρή Εκτελεστική Επιτροπή με αυξημένες αρμοδιότητες όπου ο δήμαρχος σ΄αυτήν να διαθέτει σαφή πλειοψηφία.
Είτε να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας ζωής με αλλαγή της σύνθεσης (άρθρο 76 του Κλεισθένη Ι)

Είτε να θεσμοθετηθεί η σύμπραξη μεταξύ των συνεργαζόμενων παρατάξεων με την δημιουργία ενός νέου οργάνου που να διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται και το Άρθρο 189 του Κλεισθένη που αφορά την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού των δήμων και το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 77 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167). Η διάταξη του νόμου και συγκεκριμένα η παράγραφος 8 που αναφέρει ότι «Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται αναλυτικά μέχρι τεταρτοψήφιου κωδικού αριθμού εσόδων και δαπανών και αναπτύξεων αυτού, επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί εναλλακτικών προτάσεων», θεωρείαι προβληματική. Αν η συζήτηση διεξαχθεί όπως αναφέρουν οι κύκλοι που εξετάζουν τις διατάξεις, ο προϋπολογισμός σε επίπεδο τετραψήφιου κωδικού, η συζήτηση δεν θα λήγει ποτέ.

Το λέει το άρθρο του 189:

Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται αναλυτικά μέχρι τεταρτοψήφιου κωδικού αριθμού εσόδων και δαπανών και αναπτύξεων αυτού, επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί εναλλακτικών προτάσεων. Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων, που κατατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 9. Οι λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας.

Εναλλακτικές προτάσεις κατατίθενται είτε στην οικονομική επιτροπή κατά το στάδιο σύνταξης του σχεδίου του προϋπολογισμού, είτε στο δημοτικό συμβούλιο κατά την πρώτη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι ενδεχόμενες εναλλακτικές προτάσεις ανά κωδικό αριθμό, συζητούνται διακριτά και τίθενται σε ψηφοφορία κατ’ αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που έχει υποβληθεί από την οικονομική επιτροπή και σε συνδυασμό με άλλους κωδικούς αριθμούς εσόδων ή/και δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να τροποποιούνται ανάλογα, ώστε να διασφαλίζε- ται πάντοτε η ισοσκέλιση τουλάχιστον του προϋπολογι- σμού και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για την κατάρτιση των εναλλακτικών προτάσεων. Η πρόταση που συγκε- ντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου συνιστά και την εγκεκριμένη εγγραφή πίστωσης του προς ψήφιση προϋπολογισμού. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων.