Τρι01222019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 22 Ιαν 2019 5am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOGOSFAIRA

Spiegel: Το καλά προετοιμασμένο "διαζύγιο" Τσίπρα-Καμμένου εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους τους

tspr kamme aggalia skitso

Το Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα σημειώνει: «Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός.

Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους».

«Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο.

Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».

Στη συνέχεια το άρθρο εξηγεί πως ο Καμμένος με τη σκληρή στάση του στο μακεδονικό ελπίζει να κερδίσει ψήφους και από την άλλη πλευρά, και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά χάρη στο πολιτικό διαζύγιο, «δεν φέρει πλέον το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές... Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».

Και το άρθρο κλείνει αποτιμώντας τις συνέπειες από το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Για την οικονομία η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι καλή, διαπιστώνει το Spiegel και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις. Ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο, άρα να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν ο πειρασμός να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν.

Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» καταλήγει το άρθρο.

nonewsnews

Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για τις εκλογές – Τι εκτιμούν οι επενδυτές

vouli adeia

Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Αυτή είναι η προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου και των επενδυτών για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι πάντα οι μεγάλης διάρκειας προεκλογικές περίοδοι έβλαψαν την οικονομία επιδρώντας παραλυτικά στον κρατικό μηχανισμό.

Μια μεγάλης διάρκειας προεκλογική περίοδος, και μάλιστα σε συνθήκες έντονης πόλωσης και αντιπαλότητας, όπως αυτές που επικρατούν, θα «παγώσει» την αγορά καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αναστείλουν επενδυτικά και καταναλωτικά σχέδια. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση έχει «στεγνώσει» την αγορά, έχοντας προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών στο πλαίσιο του υπερπλεονάσματος.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη κατεβάσει μολύβια, αναμένοντας την επόμενη ημέρα, ενώ η προσμονή εκλογών δεν βοηθά και τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον ουδείς επενδυτής θα ασχοληθεί σοβαρά με την Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει η επόμενη ημέρα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι η αδράνεια θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, και όλα θα πάνε πίσω με σοβαρό κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε περίπτωση προεκλογικών παροχών.

Τα τρία σενάρια για το χρόνο των εκλογών

I.Εκλογές στο πρώτο τρίμηνο – το καλό σενάριο: Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι την οικονομία καθώς δεν θα χαθεί πολύς χρόνος και κατά συνέπεια η ζημιά θα είναι περιορισμένη. Η επίσπευση των εκλογών θα μπορούσε να προκληθεί από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ωστόσο θεωρούν σημαντικό να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα και να μην μετατεθεί ως εκκρεμότητα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η διενέργεια εκλογών στο ξεκίνημα του 2019 μέχρι πρότινος θεωρούταν το σενάριο με τις μικρότερες πιθανότητες, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος της παρούσας κυβέρνησης τελειώνει. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει προχωρώντας σε εκλογές πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα Σκόπια, μεταφέροντας την «καυτή πατάτα» στη νέα κυβέρνηση.

II.Εκλογές τον Μάιο – το βασικό σενάριο: Η μεγάλη πλειοψηφία προβλέπει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο πριν τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Δεν είναι το καλύτερο σενάριο, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους θα χαθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα δώσει ώθηση στην ψυχολογία και την αγορά, στο δεύτερο εξάμηνο πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πιο κοντά στο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες και προτεραιότητες της οικονομίας.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, στοιχείο απολύτως απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

ΙΙΙ. Εκλογές τον Οκτώβριο – το άσχημο σενάριο: Το χειρότερο σενάριο για την οικονομία είναι να φυτοζωούμε μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Δεν θεωρείται πλέον ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο, ωστόσο υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα στο γιατί η κυβέρνηση θα επέλεγε να παραμείνει μέχρι την τελευταία ημέρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 2019 το πιθανότερο είναι να περάσει ως άλλη μια χαμένη χρονιά, με αναιμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και το χειρότερο τις τράπεζες να μην πιάνουν τους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχρεώνοντας την επόμενη κυβέρνηση στην παροχή νέου πακέτου στήριξης. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολη την επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκλογές και χρηματιστήριο

Το 2018, έτος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 23,5% με τις τράπεζες να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Μάλιστα οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο εντάθηκαν μετά το περασμένο καλοκαίρι και την θεωρητικά επιτυχή, «καθαρή» έξοδο. Σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστές με το που υπάρξει υποψία εκλογών η αγορά θα αντιδράσει έντονα ανοδικά ενώ με την προκήρυξη των εκλογών τα κέρδη του Γενικού Δείκτη θα ανέλθουν σε διψήφιο αριθμό. Και αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης που θα δώσει μεγάλο βάρος στην ανόρθωση της οικονομίας τότε η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Οι εκλογές του 2019 πραγματοποιούνται με πολύ μικρότερο πολιτικό κίνδυνο καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία για δραστικές ανατροπές, όπως έγινε το 2015 όταν ο Σύριζα προχώρησε σε μια τυφλή σύγκρουση με την ΕΕ οδηγώντας τη χώρα στα βράχια. Πλέον δεν υπάρχει κανένα αντιμνημονιακό μέτωπο, ούτε κάποιο ισχυρό κόμμα που να υπόσχεται επαναδιαπραγματεύσεις και μαγικές λύσεις.

Η μεγάλη εστία ανησυχίας για τους επενδυτές είναι να μην προκύψει ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Υπενθυμίζεται ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με αναλογικό εκλογικό σύστημα και πολλοί φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει η χώρα θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας.

economistas

Ορισμένες αλήθειες καίνε και πονάνε ... από όποιον και να λέγονται

ee

Ενα πραγματικά συγκλονιστικός Ματέο Σαλβίνι "ισοπεδώνει" Τουρκία, Ερντογάν και... Έλληνες πολιτικούς μέσα σε τέσσερα περίπου λεπτά σε ομιλία του στην Ευρωβουλή.

Ας δούμε μερικά σημεία από την ομιλία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκα του Βορρά:

"Μιλώ σε όσους βρίσκονται έξω από αυτό το Μέγαρο, από αυτή την αίθουσα και σε εκείνους που μας παρακολουθούν από το σπίτι, όχι σε εκείνους που κυβερνούν αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είναι συνεργοί, υποκριτές, ψεύτες, ανίκανοι ή αφελείς.

Ξεκινάω με τις απειλές του Τούρκου ηγέτη Ερντογάν που αυτή τη στιγμή τον χρηματοδοτούμε με 10,5 δισ ευρώ.

Εάν έχετε έστω και λίγη υπερηφάνεια ή αξιοπρέπεια σταματήστε την χρηματοδότηση αυτών των δισεκατομμυρίων ευρώ στο τουρκικό καθεστώς.

Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε ανθρώπους που έρχονται να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας στην Ευρώπη, που λέει ότι υπάρχουν ολόκληρες χώρες στα χέρια φασιστών και ρατσιστών.

Το θεωρώ φυσιολογικό για όσους πίνουν καφεδάκια ή ποτάκια (σ.σ.: για τον Γιούνκερ η σπόντα)... Μπορείτε όμως να σταματήσετε αυτό το "ποτάμι" δημοσίου χρήματος από τους φόρους των Ιταλών και των Ευρωπαίων για την χρηματοδότηση του τουρκικού καθεστώτος, ναι ή όχι;

Μπορείτε αν θέλετε να διακόψετε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας οι οποίες δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει καθόλου διότι η Τουρκία δεν είναι, δεν θα είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη, εκτός και αν κάποιος συμφωνεί και θέλει να κάνει "δουλειές" σε αυτά τα μέρη.

Για την μετανάστευση δεν έχετε καταφέρει τίποτα, ρεκόρ σε νεκρούς, ρεκόρ σε λαθρομετανάστες.

Το ευρώ είναι ένα νόμισμα καταστροφικό που μέσα σε 15 χρόνια φτωχοποίησε 4 εκατ Ιταλούς με ρεκόρ ανεργίας και με ένα δημόσιο χρέος που αυξήθηκε σε 800 δισ ευρώ.

Κάποιος θα τρέξει να καταργήσει τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν τα ιταλικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, ευνοώντας τον κινεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό, ή είστε πληρωμένοι από άλλους ή είστε τρελοί.

Ανανεώσατε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η μοναδική χώρα που είχε το κουράγιο να πάει και να βοηθήσει την Συρία πολεμώντας την ισλαμική τρομοκρατία.
Αν θα έπρεπε να περιμένουμε από τι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή από την ευρωπαϊκή επιτροπή να πολεμήσει το ISIS, θα τους είχαμε σήμερα εδώ να κάθονται με μπούρκες και σαρίκια και να μας δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας αλλά προφανώς δεν σας νοιάζει.

Για ότι αφορά τον αγροτικό τομέα δεν είπατε ούτε λέξη.

Κατακλύζετε την αγορά, τα ευρωπαϊκά τραπέζια και τα στομάχια των παιδιών μας με λάδι από την Τυνησία, πορτοκάλια από το Μαρόκο και ντομάτες που κανείς δεν ξέρει από που, όσπρια που έρχονται από την Κίνα χωρίς κανένα έλεγχο, ρύζι από την Καμπότζη, σκόνη γάλακτος από την Ουκρανία..."

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.

Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μ.Σαλβίνι υπερασπίζεται την Κύπρο και καταφέρεται κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν. Οπως έχει ήδη γράψει το pronews.gr, ο Μ.Σαλβίνι ένα μήνα πριν είχε δηλώσει:

«Η Κύπρος υπό τουρκική κατοχή κι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τη Τουρκία στην ΕΕ - Ασύλληπτο. Επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία για ενδεχόμενες παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας και χρηματοδοτούμε, τρέχουμε από πίσω και προσπαθούμε να πείσουμε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ξένη χώρα (σ.σ.: η Τουρκία) η οποία έχει θέσει υπό στρατιωτική κατοχή μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. (σ.σ.: Κύπρος). Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτο».

Και όμως, η Κύπρος μπλοκάρει την διακοπή διαπραγματεύσεων Αγκυρας και ΕΕ - Θέλει τη Τουρκία στην ΕΕ!
Στην αντίπερα όχθη, η Κύπρος μπλοκάρει την διακοπή διαπραγματεύσεων Αγκυρας και ΕΕ ρίχνοντας "σωσίβιο" στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όπως είχε αναφέρει το pronews.gr.

Κυπριακές πηγές αναφέρουν πως διαφωνούν με την εισήγηση της Κάτι Πέρι για επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία!

Ο επικεφαλής της kυπριακής διπλωματίας θα καταθέσει τις εθνικές θέσεις στο εξέχουσας πολιτικής σημασίας τετ α τετ που θα έχει τη Δευτέρα, με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας των Βρυξελλών, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Μπορεί η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου να τάσσεται πλέον υπέρ της ειδικής σχέσης και όχι ένταξης, ωστόσο οι απόψεις της θα περάσουν από το φίλτρο των πολιτικών ομάδων

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο.

communenews-news

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση, αν δεν σώσει τις τράπεζες της

krisi politis toixogr

H Ελλάδα προσπαθεί και πάλι να βρει τρόπο να σώσει τις τράπεζές της, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, σημειώνοντας πως υπάρχουν ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη κρίση καθώς τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα είναι επιβεβαρυμμένα με κόκκινα δάνεια κάτι που συνιστά μεγάλο εμπόδιο και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη και ιδέες περιλαμβανομένης και της δημιουργίας μίας εταιρίας ειδικού σκοπού όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη των τραπεζών τα κεφάλαια από το ταμειακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ αλλά μία τέτοια επιλογή θα πυροδοτούσε ανησυχίες στους επενδυτές κατά πόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο ενώ κάτι τέτοιο πιθανώς θα παραβίαζε και τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες.

Υπάρχουν άλλες λύσεις;

«Το σχέδιο της ΤτΕ είναι κάπως πιο περίπλοκο», σημειώνει το Bloomberg, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαια των δανειστών, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το καθοδικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία όταν η χώρα εισήλθε στη πιο βαθιά και οξεία κρίση της ιστορίας της.

Οι δανειστές άρχισαν να αδυνατούν μαζικά να αποπληρώνουν τα δάνειά τους από το 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης οι τράπεζες άρχισαν υφίστανται απώλειες λόγω των ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά προτού γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρα το 2015 με την υπόσχεση να μπει τέλος στη λιτότητα.

Η διάρκειας έξι μηνών σύγκρουσή του με τους Ευρωπαίους δανειστές προκάλεσε φυγή καταθέσεων και ώθησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το ευρώ. Επιβλήθηκαν τότε capital control και η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση.!

communenews

Ιταλικό πρελούδιο μιας νέας ευρωπαΪκής κρίσης

italia simaia agalma

«Ο προϋπολογισμός μας για το επόμενο έτος δεν αλλάζει», λέει η κυβέρνηση της Ρώμης στην απαντητική της επιστολή προς τις Βρυξέλλες, απόφαση που οδηγεί σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προκαλεί την άμεση αντίδραση των αγορών.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε τελικά να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 και μια νέα μεγάλη περιπέτεια φαίνεται πως ξεκινά στην Ευρώπη μετά την απόφασή της. Ένα πρελούδιο ρήξης....

Ο πόλεμος Ρώμης – Βρυξελλών ξεκίνησε πριν έναν μήνα περίπου όταν η Κομισιόν —για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ— απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού.

Ο λόγος είναι ότι σε αυτόν διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε μια επιστολή στις Βρυξέλλες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς τη με μια παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Λέγκας/M5S υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.

Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία, χώρα-ιδρυτικό της μέλος. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση», είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό». «Είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους», τόνισε o υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε μια επίδειξη καταστροφικής αλαζονείας. «Θα ευχόμουν ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός να μιλήσουν με σαφείς κουβέντες με τον Ιταλό φίλο τους», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του σημειώνει ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.

Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό της, η Ρώμη εκτίθεται στον κίνδυνο να κινηθεί «διαδικασία επί παραβάσει» για το υπερβολικό έλλειμμά της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της. Αυτό μεταφράζεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «ως τα τέλη Ιανουαρίου», όμως η προθεσμία των τριών ως έξι μηνών για να προετοιμαστεί ένα σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού της «θα επιτρέψει στην Ιταλία να φθάσει στις ευρωεκλογές ανεμπόδιστα» και κατόπιν «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.

Για τον Κοντόνιο, αν δεν υπάρξει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Οι αγορές, όπως αναμενόταν, αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις με το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται, ενώ όλοι περιμένουν τις κινήσεις των Βρυξελλών για να καταλάβουν αν θα επιβληθούν τελικά κυρώσεις και εάν η Κομισιόν θα κινηθεί άμεσα ή θα περιμένει, με διάφορες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να περάσει πρώτα η ημερομηνία των Ευρωεκλογών ώστε να αποφύγει πιθανή εκμετάλλευση της σύγκρουσης από τις αντιευρωπαϊκές - εθνικιστικές δυνάμεις.

Τα κέρδη των αντιφρονούντων

Η σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών όσον αφορά στον προϋπολογισμό θεωρούνταν δεδομένη εξέλιξη ήδη από τις ιταλικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, τα προηγούμενα χρόνια, οι ιταλικές κυβερνήσεις και η Επιτροπή απέφυγαν να ενεργοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις. Αυτή τη φορά, η Ρώμη υπολογίζει ότι οι δύο πλευρές μπορούν τελικά να διαμορφώσουν μια συμφωνία ενώ ταυτόχρονα η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στα μέγιστα πολιτικά οφέλη από τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε στην εξουσία τον συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων είχαν αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, υπονόησε ότι στόχος, μεταξύ άλλων, της κυβέρνησης για επιμονή στον προϋπολογισμό και ρήξη με τις Βρυξέλλες είναι να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Μάιο με επιδίωξη την ανατροπή του πολιτικού τοπίου της ΕΕ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή η ΕΕ θα έχει τελειώσει σε έξι μήνες», είπε στις αρχές Οκτωβρίου. «Όπως φέτος υπήρξε πολιτικός σεισμός στην Ιταλία, θα υπάρξει ένας σε επίπεδο ΕΕ τον Μάιο». Την ίδια στιγμή ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, βλέπει τη στήριξη για το κόμμα του να αυξάνεται, φθάνοντας το 34,7% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση νωρίτερα αυτό το μήνα, σε σύγκριση με το 17,4% που έλαβε το κόμμα στις γενικές εκλογές τον Μάρτιο.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως το επικίνδυνο σε αυτό το σενάριο, είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να τιμωρήσουν την Ιταλία πολύ πριν από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, στις 21 Νοεμβρίου, θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της για το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία και τότε αναμένονται και οι πρώτες σημαντικές αντιδράσεις.

nonews-news