Τρι01222019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 22 Ιαν 2019 5am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εργασιακα-Ασφαλιστικα Ασφαλιστικα

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

syntaxeis
Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου, οποίες προπληρώθηκαν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Φορέας:

Την Παρασκευή 25/1/2019 θα καταβληθούν (αντί της 30ής Ιανουαρίου) οι συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, το Δημόσιο και λοιπούς φορείς και τη Δευτέρα 28/1/2019 θα καταβληθούν (αντί της 1ης Φεβρουαρίου) οι συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου 2019

syntaxeis

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.

Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής:

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Παρασκευή.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Δευτέρα.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 30 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις. Οι ημερομηνίες

syntaxeis

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η εβδομάδα των συντάξεων μιας και από την Τετάρτη θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά των συντάξεων Ιανουαρίου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα,

  • την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των:

- συνταξιούχων αγροτών (πρ. ΟΓΑ)

- συνταξιούχων ελευθέρων επαγγελματιών (πρ. ΟΑΕΕ) 

  • την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου

- συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων

- συνταξιούχων αυτοαπασχολουμένων (πρ. ΕΤΑΑ)

- συνταξιούχων πρ. ΙΚΑ

- συνταξιούχων ναυτικών (πρ. ΝΑΤ)

Επίσης,  

- η έκτη δόση του Επιδόματος Παιδιού σε περισσότερες από 880.000 οικογένειες

- τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων αποστράτων, συνταξιούχων καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ, γιατρών ΕΣΥ κλπ

- το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 302.158 δικαιούχους 

  • την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου:

οι επικουρικές συντάξεις.

Στον.... Καιάδα οι νέοι συνταξιούχοι – Θα λαμβάνουν πλέον χαμηλότερες αποδοχές έως και 40%

nomos katrougaloy

Χωρίς κανένα απολύτως δίχτυ προστασίας, όσοι υποβάλλουν στο εξής αίτηση για συνταξιοδότηση. Η προστασία που έχει επιφέρει η κυβέρνηση είχε ημερομηνία λήξης τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Στο εξής όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα έχουν μειωμένες αποδοχές που θα φτάνουν έως και το 40% σε σύγκριση με τους εν ενεργεία συνταξιούχους ή αυτούς έχουν ήδη υποβάλλει την αίτηση προ του 2019.

Η κυβέρνηση με την πρόσφατη ρύθμιση δημιουργεί συνταξιούχους τριών ταχυτήτων, ενώ ουσιαστικά ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ του Νόμου Κατρούγκαλου. Ήδη αρκετοί έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη ζητώντας το αυτονόητο, εν αναμονή μάλιστα της απόφασης του ΣτΕ που θα κρίνει εάν ο Νόμος Κατρούγκαλου στο σύνολό του είναι ή όχι συνταγματικός.

Η κυβέρνηση από την μία κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο της για την μη περικοπή των συντάξεων για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ωστόσο δημιούργησε δύο νέες ταχύτητες και πιθανότητα το σύστημα αυτό δεν θα μακροημερεύσει αφού καταστρατηγείται ο βασικός όρος του συντάγματος ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι απέναντι στο Νόμο. Εν προκειμένου κάποιοι είναι περισσότερο ίσιοι από τους άλλους.

Ας δούμε πως δημιουργείται ο συνταξιοδοτικός χάρτης.

Η μεγάλη κατηγορία είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την προσωπική διαφορά χωρίς να θιγεί στο ελάχιστο. Το μόνο που θα συμβεί, είναι η προσωπική διαφορά να διατηρηθεί στο διηνεκές και να σβήνει με τις μελλοντικές αυξήσεις που θα υπάρξουν και οι οποίες βέβαια δεν θα δίνονται μέχρι να μηδενίσει η προσωπική διαφορά.

Η δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων είναι αυτοί που κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2016 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, και οι οποίοι έχουν υποστεί ένα μέρος μείωσης της προσωπική διαφοράς, από 50% έως και 25%. Αυτοί διατηρούν την εναπομείνασα διαφορά, μέχρι να σβήσει από μελλοντικές αυξήσεις.

Ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει σοβαρή διαφορά αποδοχών με τους προ του Μαΐου του 2016 συνταξιούχους που μπορεί να φτάνει και το 30% ή και το 40%.

Όσοι καταθέσουν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, οι οποίοι θα σβήσουν εφάπαξ την προσωπική διαφορά και θα βγουν στην σύνταξη με το νέο σύστημα και οι αποκλίσεις φτάνουν μέχρι και το 40%. Η εν λόγω κατηγορία πάντως θα λάβουν κανονικά ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων.

Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διέρρεε ότι σώζονται οι προσωπικές διαφορές και για τους νέους συνταξιούχους, εντούτοις το μέγεθος της αλήθειας σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ μικρό, αφού σώζεται ένα πολύ μικρό μέρος της προσωπική διαφοράς και για τους μετά το 2019 δεν σώζεται τίποτε.

Του Θανάση Παπαδή

Διεκδικήσεις 13ου,14ου μισθού,συντάξεων: Η αλήθεια για τις αιτήσεις - Νομική ανάλυση

grammateas

Στις νομικές συνέπειες της υποβολής αιτήσεων διαμαρτυρίας/διακοπής της παραγραφής για την διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού αλλά και τις περικοπές συντάξεων αναφέρεται σε άρθρο του στην aftodioikisi.gr, ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο-εργατολόγος, συνεργάτης της ιστοσελίδας, Δημήτρης Περαπατάρης. Σύμφωνα με τον κ. Περπατάρη:

-Οι μόνιμοι υπάλληλοι (δημοσίου δικαίου) του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Ασφαλιστικών Φορέων και των Δήμων και των ΝΠΔΔ των Δήμων (προσοχή όχι των Δημοτικών Επιχειρήσεων) μπορούν με νομική ασφάλεια να αρκεστούν σε υποβολή αίτησης διαμαρτυρίας μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2108 στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας τους . Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται μάλιστα είτε ατομικά είτε και με ομαδικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν δε μετά μεγάλη χρονική άνεση δύο ετών για να ασκήσουν τις σχετικές αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων που τους περικόπηκαν.

-Αντίθετα οι υπάλληλοι (αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι) των Δημοτικών Επιχειρήσεων, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των ανωνύμων εταιρειών που ανήκουν τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή που ακολουθούν μισθολογικά το Ενιαίο Μισθολόγιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ (καταθέσουν και επιδώσουν) με Πληρεξούσιο Δικηγόρο δικόγραφο αγωγής το αργότερο μέχρι 31/12/2018 αλλιώς ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ από τη διεκδίκησή τους.

-ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ επειδή οι Ασφαλιστικοί Φορείς τους είναι ΝΠΔΔ τόσο για τις περικοπές της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης μπορούν να αρκεστούν στην εμπρόθεσμη υποβολή ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ για πλήρη διασφάλιση του δικαιώματός τους.

Αναλυτικά το κείμενο:

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ν 4270/2014: Αρχές δημοσ/ικής διαχείρισης(Οδ.2011/85) ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ κλπ

Άρθρο 142

Αναστολή παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου

Οι περί αναστολής της παραγραφής διατάξεις των άρθρων 257 έως 259 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται και επί απαιτήσεων κατά του Δημοσίου. Η παραγραφή απαίτησης κατά του Δημοσίου αναστέλλεται για όσο χρόνο ο έχων την απαίτηση λόγω ανωτέρας βίας έχει εμποδιστεί να ασκήσει την αξίωση μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του χρόνου της παραγραφής.

Άρθρο 143

Διακοπή παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου

Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων, η παραγραφή των χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου διακόπτεται μόνο:

α. Με την υποβολή της υπόθεσης στο δικαστήριο ή σε διαιτητές, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων, του δικαστηρίου ή των διαιτητών.

β. Με την υποβολή στην αρμόδια δημόσια αρχή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία που φέρει η έγγραφη απάντηση του διατάκτη ή της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης αρχής. Αν η αρμόδια δημόσια αρχή δεν απαντήσει, η παραγραφή αρχίζει μετά πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

γ. Με την υποβολή αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την αναγνώριση της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία θεώρησης ή έγκρισης του οικείου πρακτικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν δεν εκδοθεί πρακτικό, η παραγραφή αρχίζει μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

δ. Με την επίδοση επιταγής για εκτέλεση, όπου αυτή επιτρέπεται.

ε. Με την έκδοση τίτλου πληρωμής. Η ολική ή μερική συμψηφιστική εξόφληση δεν διακόπτει την παραγραφή.

στ. Με την αναγνώριση της απαίτησης από το Δημόσιο με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών. Αυτό ισχύει επί οποιασδήποτε απαίτησης κατά του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Από το σύνολο των πιο πάνω διατάξεων πρέπει να συναχθούν ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για τους δικαιούχους τα ακόλουθα συμπεράσματα για τις ελάχιστες εργάσιμες μέρες που απομένουν μέχρι την λήξη του ημερολογιακού (τρέχοντος) έτους 2018 :

-Οι μόνιμοι υπάλληλοι (δημοσίου δικαίου) του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Ασφαλιστικών Φορέων και των Δήμων και των ΝΠΔΔ των Δήμων (προσοχή όχι των Δημοτικών Επιχειρήσεων) μπορούν με νομική ασφάλεια να αρκεστούν σε υποβολή αίτησης διαμαρτυρίας μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2108 στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας τους . Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται μάλιστα είτε ατομικά είτε και με ομαδικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν δε μετά μεγάλη χρονική άνεση δύο ετών για να ασκήσουν τις σχετικές αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων που τους περικόπηκαν.

-Αντίθετα οι υπάλληλοι (αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι) των Δημοτικών Επιχειρήσεων, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των ανωνύμων εταιρειών που ανήκουν τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή που ακολουθούν μισθολογικά το Ενιαίο Μισθολόγιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ (καταθέσουν και επιδώσουν) με Πληρεξούσιο Δικηγόρο δικόγραφο αγωγής το αργότερο μέχρι 31/12/2018 αλλιώς ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ από τη διεκδίκησή τους.

-ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ επειδή οι Ασφαλιστικοί Φορείς τους είναι ΝΠΔΔ τόσο για τις περικοπές της κύριας όσο και της ηλεκτρονικής αίτησης μπορούν να αρκεστούν στην εμπρόθεσμη υποβολή ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ για πλήρη διασφάλιση του δικαιώματός τους.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ και από την υποβολή της σχετικής αίτησης ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ . Γι’ αυτόν τον λόγο το βέλτιστο είναι ο κάθε δικαιούχος να κρατήσεις την κατοχή του τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ :

Αναστολή= η παραγραφή σταματάει (ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ) και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Διακοπή= η παραγραφή σταματάει (ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ) και ξεκινάει από την αρχή!

ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΝΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΠΙΔ ΚΑΙ Α.Ε. ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΠΔΔ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ