Τετ03202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 20 Μαρ 2019 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες

Δεν είναι οι δημοσκοπήσεις, είναι η ατμόσφαιρα του «φύγετε» που πλέον κυριαρχεί παντού

doudouka nearos thimomenos

Θα μπορούσα να εστιάσω το άρθρο μου στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στο προνομιακό, για τον ΣΥΡΙΖΑ, κοινό των ηλικιών 17-34. Και σε αυτές τις ηλικίες ακόμα, προηγείται η Νέα Δημοκρατία, ανατρέποντας μια διψήφια διαφορά σε βάρος της.

Όμως, ας παραβλέψουμε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ας υποθέσουμε πως όλες έχουν λάθος δείγμα. Ας πάμε λοιπόν παρακάτω. Κυκλοφορώντας στους δρόμους, στις συζητήσεις που γινόμαστε λαθρακουστές, στην αγορά συζητώντας με τον επαγγελματία, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττουμε;

Οργή για τα ψέματα του Τσίπρα. Οργή για την αβεβαιότητα που προκάλεσε η υπερφορολόγηση του του αχρείαστου αριστερού μνημονίου. Οργή για την αναισθησία, τον κυνισμό και την αλαζονεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλος αυτός ο θυμός συμπυκνώνεται στο σύνθημα «φύγετε», που δεν μπόρεσε να το ανατρέψει ο Α.Τσίπρας, παρά τις προσπάθειες του. Ήταν ξεκάθαρο πως αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αυτό το απλό και ξεκάθαρο σύνθημα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την δυνατότητα να το εξουδετερώσει, τότε η εκλογική ήττα θα ήταν βεβαία.

Και το «φύγετε» σήμερα κυριαρχεί.

Στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις το παιχνίδι κρίνεται στο γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Αν είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί ιστορικά, πως οι παροχές και οι κάθε ειδών διευθετήσεις δεν το ανατρέπουν.

Πώς διαμορφώνεται αυτό το κλίμα; Το βασικότερο στοιχείο διαμόρφωσης του είναι το ήθος των κυβερνώντων και ο πειστικός λόγος της αντιπολίτευσης.

Όταν λέμε ήθος στην πολιτική, εννοούμε τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και την συνεπή τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Και στα δύο ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βαθμολογήθηκαν πολύ κάτω από την βάση. Αποδείχθηκαν πολύ πιο παλιοί από τους παλιούς και πολύ χειρότεροι από αυτούς.

Οι πολίτες δεν είναι ανόητοι. Μπορεί μέσα στον θυμό τους και στην απελπισία τους να πίστεψαν στην ύπαρξη του λεφτόδεντρου και στον όνο που πετά, όμως πολύ γρήγορα διαπίστωσαν την απάτη.

Και ο εξαπατημένος τιμωρεί. Δεν λειτουργεί με την λογική, αλλά με το θυμικό. Θυμώνει με τον εαυτό του που επέτρεψε να τον εξαπατήσουν, αλλά στρέφει την οργή του σε αυτούς που τον εξαπάτησαν. Και σήμερα οι Έλληνες πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα «μαυρίσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν θυμώσει μαζί του.

Θεωρούν τον πρωθυπουργό ψεύτη, και το λένε. Στο πρόσωπο του έχει επικεντρωθεί όλη η αγανάκτηση τους. Και όταν ο ηγέτης αποδεικνύεται πως είναι το «κουτσό» άλογο, τότε το κόμμα του ουδεμία τύχη έχει.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την φθορά που υφίσταται καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε κατανοούμε την σταθερότητα και την ένταση του «φύγετε».

Ας αφήσουμε λοιπόν τις δημοσκοπήσεις και ας δούμε τις μετατοπίσεις ψήφου στον μικρόκοσμο μας. Ποια είναι η τάση; Να φεύγουν ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ ή να προσχωρούν σε αυτόν;

Ένα φαινόμενο διαρκώς επαναλαμβανόμενο μετατρέπεται σε κατάσταση που εκφεύγει από τα όρια της μικροκλίμακας. Γίνεται σχεδόν κανόνας.

Προσωπικά, πιο πολύ με ενδιαφέρει ο γιος ενός φίλου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τον βρίζει αγανακτισμένος-- και μου λέει πως το ίδιο συμβαίνει και με όλη την παρέα του-- παρά τι λένε οι έγκριτοι δημοσκόποι.

Σάκης Μουμτζής, liberal

"100 προσλήψεις, για... κάθε νεκρό στο Μάτι..."

mati kameno spiti

Δεν φταίει ......ο κακομοίρης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ότι μπορεί κάνει (και θα κάνει...) για να περιορίσει την επικείμενη εκλογική ήττα του. Αλλά να, δεν του κάθεται τίποτε, όλα του βγαίνουν ανάποδα...

Πανηγύρισε ως επιτυχημένη και απόδειξη της υγιούς πορείας της οικονομίας την «μεταμνημονιακή» έξοδο στις αγορές (για δύο και κάτι δισ κι με πανάκριβο επιτόκιο...), και οι δανειστές την επομένη του... έκοψαν την δόση που περίμενε, γιατί από τα προαπαιτούμενα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε.

Πασχίζει να φτιάξει κλίμα ότι θεμελίωσε την «νέα Ελλάδα» στην οποία όλα δουλεύουν ρολόι μετά το μπάχαλο που κληρονόμησε από τους «άλλους», και βγαίνουν κάποιοι αναιδέστατοι εισαγγελείς και ασκούν μαζικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι, αναφέροντας μάλιστα στο πόρισμά τους ότι εκείνη την αποφράδα μέρα, δεν λειτούργησε τίποτε, μα τίποτε απολύτως στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό.

Κι’ αναγκάζεται δακρύβρεκτη η κ. Δούρου, (που όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, έτσι από τσίπα, αλλά ξανακατεβαίνει υποψήφια περιφερειάρχης!) να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι και να ολοφύρεται πικραμένη πως την... βαράνε επειδή είναι γυναίκα!

Ενώ αυτή, όπως και ο Τόσκας, ο Πολάκης, ο υπουργός εσωτερικών, οι επικεφαλής πυροσβεστικής, αστυνομίας, λιμενικού, τα έκαναν εκείνο το μαύρο απόγευμα «όλα όπως έπρεπε, δεν έγινε κανένα λάθος, αν ξανασυνέβαινε κάτι παρόμοιο, πάλι τα ίδιο θα ενεργούσαν». Οι εισαγγελείς, άλλα διαπίστωσαν στην έρευνά τους. Και είχαν και... το θράσος να βγάλουν πόρισμα δυο μήνες πριν από τις κάλπες. Δεν μπορούσαν να το τραβήξουν λίγο...

«Πέτρα που κύλησε...», κατά πως λέει και ο λαός. Τι να κάνει πια και ο Τσίπρας ν’ αλλάξει την ατζέντα; Οι «Γέφυρες», δεν του βγαίνουν, ο κόσμος γελάει που τον ακούει να επιμένει ότι η ΝΔ «είναι νεοφιλελεύθερη... ακροδεξιά», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει, να τον ψηφίσει, είναι...προοδευτική κεντροαριστερά. Άσε που βγάζουν φλύκταινες και κάποιοι σκληροπυρηνικοί στην Κουμουνδούρου...

Η πέτρα όμως κυλάει, και στον δρόμο της βρίσκονται κάλπες. Ο εφιάλτης στο Μάτι, επέστρεψε και στοιχειώνει νεκρούς, τραυματίες, συγγενείς που δεν ξεχνάνε φυσικά. Και ο χαροκαμένος κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Κι’ ο Αλέξης, πρέπει κάτι να κάνει. Κι’ αφού έτσι όπως κόλλησαν τα πράγματα με την Εκκλησία και την...«ιστορική συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου», η κυβέρνηση δεν προκάμει να... διορίσει στο, δημόσιο τους 10.000 που θα προσλαμβάνονταν , στην θέση των ισάριθμων παπάδων που «έφυγαν»(!) από αυτό, σκαρφίστηκε ο έρμος εκτός από χαρτζιλίκια και «ρυθμίσεις χρεών» (διάρκεια ενός μόλις χρόνου...) που τάζει προεκλογικά, να εξαγγείλει κάποιες...«άλλες» προσλήψεις.

Εδώ και τώρα, ατάκα κι’ επιτόπου! Σε δήμους, περιφέρειες, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, κι’ ένα σωρό άλλες απίθανες υπηρεσίες που κανένας δεν ξέρει ότι υπάρχουν και τι κάνουν.

Υπάρχει, βέβαια, ένα «τυπικό» μικροκωλυματάκι: κάποιος νόμος που ισχύει επί χρόνια, απαγορεύει τέτοιες προσλήψεις σε προεκλογική περίοδο! Σιγά το πρόβλημα! Φέρνεις νέο νόμο και αλλάζεις τον... ενοχλητικό παλιό, που τον είχαν ψηφίσει οι «άλλοι», οι γερμανοτσολιάδες. Έτσι οι προσλήψεις θα γίνουν νομότυπα- τώρα αν θα είναι και ηθικές, δημοκρατικές, αδιάβλητες (γιατί θα είναι εκτός ΑΣΕΠ...) καλύτερα μην το ρωτάτε...

Ο Τσίπρας που διακήρυσσε στις προγραμματικές δηλώσεις του Γενάρη του ‘15 ότι η κυβέρνησή του «θα είναι κάθε γράμμα του Συντάγματος!», ο «πρώτη φορά αριστερός» πρωθυπουργός που προειδοποιούσε τους αντιπάλους του πως «θα τους ταράξει στην νομιμότητα», νοιώθει πολύ άσχημα που αναγκάζεται ο κακομοίρης να καταφύγει σε τέτοια κόλπα. Δεν του πάνε, δεν είναι του αριστερού χαρακτήρα του. Απλώς υποχρεώνεται να το κάνει, λόγω συγκυριών. Για την φουκαριάρα την κάλπη του...

Και πόσα υπολογίζεται ότι θα είναι συνολικά αυτά τα προεκλογικά ρουσφέτια; Οι γνωρίζοντες λένε περί τις 10.000. Δηλαδή... 100 προσλήψεις για κάθε νεκρό στο Μάτι! Δεν είναι κι’ άσχημα, αν σκεφθεί κανείς ότι κάθε διοριζόμενος σέρνει πίσω του 3-4 ψήφους. Εδώ που έφτασαν, μαζεύουν κι’ ας είναι και ρώγες...

Αλλά, αν είχαν το μυαλό να ρωτήσουν τους «άλλους» που έφεραν τον νόμο, τις γαλάζιες και πράσινες παλιές καραβάνες, θα τους έλεγαν ότι έφεραν τον νόμο για να... γλυτώσουν από τις προεκλογικές πιέσεις για προσλήψεις και ρουσφέτια. Όχι γιατί... δεν τους ταίριαζαν, αλλά απλά γιατί είχαν πείρα πως όταν «η πέτρα έχει κυλήσει...», αυτοί που βολεύεις πριν από τις κάλπες, σου λένε ευχαριστώ, και.... μετά πάνε και ψηφίζουν τον επερχόμενο!

Με την προσδοκία ότι θα τους κάνει κι’ αυτός τα δικά του ρουσφέτια..

Θανος Οικονομοπουλος

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαρκής σκιά της πάνω από τις κάλπες

prespes tsipraszaef

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από την ελληνική βουλή και οι αντιδράσεις κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα δεν λένε να κοπάσουν.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, καθώς βλέπουν πως οι κομματικές ομιλίες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών γίνονται εν μέσω αντιδράσεων και φραστικών επιθέσεων από πολίτες που είναι ενάντια στην συμφωνία.

Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμούσε πως με την αλλαγή ατζέντας και τις παροχές το κλίμα θα γυρνούσε υπέρ της κυβέρνησης, όμως μέχρι στιγμής η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητη και όπως όλα δείχνουν το Σκοπιανό θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο.

Μαξίμου: Χαμηλοί τόνοι και αλλαγή ατζέντας

Το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την αντίδραση που υπήρξε για το ρεπορτάζ του BBC καθώς δεν θέλησαν να μπουν στην αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το επίμαχο ζήτημα προκειμένου να μην οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα στην Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα στις μετρήσεις που έχουν τα κομματικά επιτελεία στην διάθεση τους τα ποσοστά μεταξύ των κομμάτων είναι διαφορετικά στις περιοχές της Μακεδονίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές που ήδη αρχίζουν να πραγματοποιούν τις πρώτες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις στους νομούς της Μακεδονίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των διαμαρτυριών που υπάρχουν.

Μπορεί η γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση απέναντι στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα να είναι σύμφωνη με την άποψη που επικρατεί στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δυσκολεύει τα ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους του παραδοσιακού κέντρου που επιχειρεί τελευταία να κάνει το Μαξίμου.

Η κατάσταση επικοινωνιακά δείχνει να είναι μη ελεγχόμενη, μετά το δημοσίευμα του βρετανικού δυκτύου BBC που αναζωπύρωσε την πολιτική κόντρα στο εσωτερικό, προκαλώντας πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Κερδίζει πόντους η ΝΔ αλλά φοβάται διαρροές

Η κατηγορηματική αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στη «Συμφωνία των Πρεσπών» μπορεί να της έχει δώσει δημοσκοπικούς πόντους στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, ανεβάζοντας συνολικά τα ποσοστά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν φαίνεται να κερδίζει συνολικά τους ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά του κόμματος.

Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την Πειραιώς καθώς «ψαρεύει» ψηφοφόρους από τη «γαλάζια» δεξαμενή. Η ανησυχία των διαρροών ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί ο ίδιος αρκετές φορές την Θεσσαλονίκη αλλά και τους νομούς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά, πως δεν πρόκειται να αλλάξει θέση στο επίμαχο εθνικό ζήτημα.

Το πολιτικό κλίμα στην Βόρειο Ελλάδα κινείται κυρίως γύρω από το Σκοπιανό, με τους «γαλάζιους» υποψηφίους να ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή κόμματος, όπως συνέβη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που ανακοίνωσε πως δεν θα αντικαταστήσει τις ταμπέλες στην Βόρεια Ελλάδα, με το νέο συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας.

Χαμένος ο Καμμένος – Κερδισμένοι Βελόπουλος και Λεβέντης

Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ που σήκωσε κατόπιν εορτής το "λάβαρο της επανάστασης" απέναντι στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό, δείχνει μέχρι στιγμής να είναι ο μεγάλος χαμένος. Ο Πάνος Καμμένος παρά τις βολές εναντίον του Νίκου Κοτζιά, δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αρκετά είναι και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του στην Βόρειο Ελλάδα. Η αποχώρηση του από την κυβέρνηση δεν άλλαξε τη δημοσκοπική του εικόνα του κόμματος του η οποία είναι μακριά από το όριο για την είσοδο στη βουλή.

Στον αντίποδα η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και η Ένωση Κεντρώων δείχνουν να κερδίζουν συνεχώς πόντους, λόγω κυρίως την στήριξη των ψηφοφόρων της Βορείου Ελλάδος. Τα δύο κόμματα που έχουν ποντάρει όλα τους τα επικοινωνιακά χαρτιά απέναντι στη «Συμφωνία των Πρεσπών», δείχνουν να είναι το τελευταίο διάστημα σταθεροποιημένα κοντά στο όριο του 3%.

Περιοδεία Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη

Προβληματισμός επικρατεί και στο ΚΙΝ.ΑΛ για τις αντιδράσεις στο εθνικό ζήτημα καθώς βλέπει τη ΝΔ να επιχειρεί να κερδίσει επικοινωνιακά την «μερίδα του λέοντος». Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο και η ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην είναι υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη δημιούργησε νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη.

Η Φώφη Γεννηματά περιοδεύει στην Θεσσαλονίκη και αναφερόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα, κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Την κατηγόρησε ακόμη ότι χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να διχάσει τον Ελληνικό λαό και με την στάση του ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό, διαλύοντας κόμματα για να εξασφαλιστούν οι «πρόθυμοι».

thetoc

Εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Παγιωμένη πλέον η αντίληψη για την αναγκαιότητα κυβερνητικής αλλαγής

syriza

Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο των γενικών εκλογών, αυτή η αοριστία δεν αποτρέπει τα επιβαρυντικά δημοσκοπικά στοιχεία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μία αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα το έχει εγκαταλείψει περίπου το 30% των ψηφοφόρων του ενώ εξ αυτών ένα 17% κατευθύνεται άμεσα προς την Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη έχει ενδιαφέρον και το εξής: Έχει καταδειχθεί ότι από τους ευρισκόμενους στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» αναποφάσιστους,οι οποίοι όμως χαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στον κεντρώο χώρο, η Νέα Δημοκρατία προσελκύει τους 6 στους 10. Δηλαδή το 60% αυτών.

Σημειωτέον ότι από τα μέσα ήδη του 2016 είχε αρχίσει διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Νέα Δημοκρατία. Με κορύφωσή τους το τελευταίο πεντάμηνο. Έτσι οι διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ –οι οποίοι βεβαίως προέκυψαν το 2015 ως αντιμνημονιακό ρεύμα, προερχόμενοι από άλλα κόμματα- εμφανίζουν την ακόλουθη εικόνα:

-Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται πολύ χαμηλά ακόμη μεταξύ 46% και 51%. Ενώ ένας στους 4 παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (και συγκεκριμένα το 25,5%) έχει μετακινηθεί από το κόμμα αυτό, με αποτέλεσμα να μη μπορεί το Μαξίμου να προσδοκά σε ανατροπή ακόμη και στην περίπτωση που θα πετύχαινε όλων όσων έχουν πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας αναποφάσιστοι ή αποχή.

Με άλλα λόγια ακόμη και ο επαναπατρισμός αυτών που αποτελούν την προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ «γκρίζα ζώνη» δεν επαρκεί για να ανατρέψει τα υπέρ της ΝΔ δεδομένα.

-Οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα ανέρχονται σε 30% και οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προς την Νέα Δημοκρατία σε 17%.

Σε σχέση με την σταθερότητα που καταγράφεται στις μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ -με τάση αυτές να αυξηθούν δεδομένης της συνήθους βούλησης του εκλογικού σώματος για κυβερνητική σταθερότητα, πολύ δε περισσότερο, σήμερα, για κυβερνητική αλλαγή- έχουν σημασία για την ερμηνεία των μετακινήσεων αυτών τα εξής δύο στοιχεία:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών ως μία κυβέρνηση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου ενώ έχει ανεβεί η Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι είναι παγιωμένη πλέον η αντίληψη για την αναγκαιότητα μιας κυβερνητικής αλλαγής που συμβάλει και στην ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ.

-Κατά την πλειοψηφική κρίση των πολιτών (51%) η λειτουργία του κράτους έχει χειροτερεύσει σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Επομένως αναζητούν κυβέρνηση που να επαναφέρει μία κανονικότητα στην λειτουργία του κράτους.

reporter

"Γιατί ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα"

tsipras profil skeptikos

Τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε τακτικισμούς, μεθοδεύσεις και «στρατηγικούς» σχεδιασμούς προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση -δηλαδή της ΝΔ που οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν πρώτη με διαφορά- να υπονομευτεί και να μην μακροημερεύσει.

Οταν μία κυβέρνηση αρχίζει να φαντάζεται ή να επεξεργάζεται σενάρια περί «δεξιάς παρένθεσης» όπως συμβαίνει τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει αυταπάτες, προεξοφλεί την ήττα της στις επόμενες εκλογές. Το ίδιο ίσχυσε και για τα περί «αριστερής παρένθεσης» που προηγήθηκαν. Διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Η ιστορία έδειξε ότι τέτοιου είδους σενάρια αποδεικνύονται όνειρα θερινής νυχτός. Η «αριστερή παρένθεση» Τσίπρα συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια και ένα μήνα και απεδείχθη η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση εντός και εκτός συνόρων.

Οι «παρενθέσεις» δεν εξαρτώνται από τον διακαή πόθο της εκάστοτε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό στην εξουσία. Εξαρτώνται από το πόσο η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή. Όχι τόσο αριθμητικά - τα μνημόνια κατέβασαν τον πήχη του σχεδόν ακραίου διπολισμού. Η πιο κρίσιμη παράμετρος είναι η συνοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε την αυτοδυναμία το 2015 αλλά έκανε την υψηλού ρίσκου στρατηγική επιλογή που του βγήκε, να επιλέξει τον Πάνο Καμμένο ως εταίρο. Τον άφησε να κυβερνά με ελεύθερα τα χέρια επί τέσσερα χρόνια. Η συμμαχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να ψηφίζουν «ναι» σε όλα, παραβλέποντας την κριτική της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ ότι η κατηγορία «στα τέσσερα» που δέχονταν όταν εκείνοι συγκυβερνούσαν, επιστρέφεται στους διαδόχους τους.

Τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε τακτικισμούς, μεθοδεύσεις και «στρατηγικούς» σχεδιασμούς προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση -δηλαδή της ΝΔ που οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν πρώτη με διαφορά- να υπονομευτεί και να μην μακροημερεύσει.

Καθώς όμως η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή δεν της βγαίνουν τα στοιχήματα όπως θα ήθελε. Ο Αλέξης Τσίπρας, κινούμενος επικίνδυνα στα όρια της αντισυνταγματικότητας, δεν υπήρξε μεθόδευση για μεθόδευση που να μην εφάρμοσε τον τελευταίο καιρό, είτε για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση Καμμένου, είτε για να ελέγξει και να υπονομεύσει την επόμενη μέρα μίας νίκης της ΝΔ.

Δεν δίστασε να διαλύσει ακόμη και την Κ.Ο του πρώην εταίρου του χάριν της δεδηλωμένης που επικαλείται. Με τη βοήθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση έγιναν αποδεκτές οι πρωτοφανείς στα κοινοβουλευτικά χρονικά επιστολές των έξι ανεξάρτητων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι θα ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα έρχονται, κίνηση που ισοδυναμεί με εκχώρηση συνείδησης στην οποία δεν θα προέβαιναν ούτε αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο τουλάχιστον διαφοροποιήσεις δικών του βουλευτών του στην Συνταγματική Αναθεώρηση (Κοντονής, Μιχελογιαννάκης) έδειξαν ότι η δεδηλωμένη μπάζει νερά.

Ειδικά στην προοπτική να αναλάβει την διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πρωταθλητισμό. Εδώ και καιρό κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν σενάρια ότι όπως έκαναν το 2014 που έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά, χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή, το ίδιο θα επαναλάμβαναν και το 2020. Δηλαδή, θα χρησιμοποιούσαν και πάλι την προεδρική εκλογή για να γίνουν πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για κυβερνητικούς συνασπισμούς χωρίς τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ακόμη και αν η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα.

Την πάτησε όμως το Μαξίμου γιατί έπεσε στην παγίδα που έστησε για τον αντίπαλο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αιφνιδιασμένος από τη ΝΔ που έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει προς αναθεώρηση το άρθρο 32 του Συντάγματος που αποσυνδέει την προεδρική εκλογή από την προσφυγή στις κάλπες, απείλησε εμέσως ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχει την πλειοψηφία των «180» πυροδοτώντας ξανά τα σενάρια της «δεξιάς παρένθεσης». Μετά την κατακραυγή το ανακάλεσε.

Πήρε τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός που επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ από τώρα να δεσμευτούν ότι από κοινού θα στηρίξουν την επανεκλογή Παυλόπουλου. Δεν δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι ήδη συμφώνησε με το ΚΙΝ.ΑΛ να στηρίξουν μαζί για πρόεδρο τον Βαγγέλη Βενιζέλο ή τον Κώστα Σημίτη που διέψευσε όμως η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Πολιτική θλίψη προκαλεί η πρόθεση διαιώνισης τέτοιων πρακτικών από ένα κόμμα που ξεκίνησε με αριστερό πρόσημο. Μία αναδρομή στην πολιτική διαδρομή του μόλις 44χρονου Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι με θρησκευτική ευλάβεια ακολούθησε το ...ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» το οποίο παρεπιπτόντως δεν είναι του Νικολό Μακιαβέλι αλλά πρώτος το έγραψε ο Οβίδιος 1.500 χρόνια πριν, στις «Ηρωίδες», αποτυπώνοντας το με την φράση «Exitus acta probat».

Αν τα κάνει όλα αυτά γιατί δεν αντέχει το λαϊκό άσμα «από τα ψηλά στα χαμηλά» που μπορεί να βρεθεί, είναι λάθος.

Τουλάχιστον μετά το πρώτο σοκ από την επιστροφή στην Κουμουνδούρου, ας λειτουργήσει με ηγετική ωριμότητα. Να μην ξαναγυρίσει στα πεζοδρόμια αλλά να κάνει πραγματική στροφή στη σοσιαλδημοκρατία που θα του εξασφαλίσει το διαβατήριο της μακροημέρευσης.

Χριστίνα Κοραή