Τρι09172019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 17 Σεπ 2019 5pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Καταναλωτες Τροφιμα

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Tι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

sarakostiana

Κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά, αυτό φαίνεται από:

  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.

Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης την ιστοσελίδα του Φορέα :
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library consumers_info?cat=CONSUMERS

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, διοίκηση και προσωπικό, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, εντείνει κατά το μέγιστο δυνατό τη δράση του κατά την περίοδο της Σαρακοστής για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ. διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.

Προσοχή - Αυτό είναι το επικίνδυνο μείγμα για τηγανίτες που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

tiganites efet

Την ανάκληση μείγματος για τηγανίτες από την αγορά ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στo πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων παρακολούθησης παραγόντων ασφάλειας τροφίμων και ύστερα από εργαστηριακή δοκιμή στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη του μη επιτρεπόμενου προσθέτου Ε541 σε μείγμα για τηγανίτες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «μείγμα για τηγανίτες χωρίς γλουτένη- Betty Crocker Bisquick pancake & baking mix gluten free», καναδικής προέλευσης, το οποίο περιέχει το μη επιτρεπόμενο πρόσθετο Ε541 και διακινείται από την επιχείρηση «Δ. Θανόπουλος ΑΕ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Ο ΕΟΦ ανακαλεί επιπλέον παρτίδες βρεφικού γάλακτος

frezi lac

Τη συμπληρωματική ανάκληση επιπλέον παρτίδων του βρεφικού γάλακτος που παράγεται από την εταιρία Lactalis στη Γαλλία αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση είχε ξεκινήσει μετά τη σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης που συνδέονται με το εργοστάσιο παραγωγής Lactalis στην Craon(Mayenne) ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Η εταιρεία Frezyderm ABEE που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση των εν λόγω προϊόντων στην Ελλάδα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να αποσυρθούν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

- Συμπληρωματικός πίνακας

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010413, ημερομηνία λήξης 19.01.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010827, ημερομηνία λήξης 19.04.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010899, ημερομηνία λήξης 29.04.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g, αριθμός παρτίδας 16C0011060, ημερομηνία λήξης 03.06.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g, αριθμός παρτίδας 16C0011548 , ημερομηνία λήξης 09.09.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g , αριθμός παρτίδας 16C0012008, ημερομηνία λήξης 08.12.2018

FREZYLAC AR Anti-Régurgitations 400g, αριθμός παρτίδας 17C0012200 , ημερομηνία λήξης 20.01.2019

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G , αριθμός παρτίδας 16C0010712, ημερομηνία λήξης 29.03.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G , αριθμός παρτίδας 16C0011094, ημερομηνία λήξης 06.06.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G, αριθμός παρτίδας 16C0011094 , ημερομηνία λήξης 06.06.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G 16C0011337, ημερομηνία λήξης 25.07.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G αριθμός παρτίδας 16C0011652, ημερομηνία λήξης 19.09.2018

FREZYLAC HA formule hydrolysée 400 G, αριθμός παρτίδας 16C0012035, ημερομηνία λήξης 14.12.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g , αριθμός παρτίδας 16C0010527, ημερομηνία λήξης 17.02.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g ,αριθμός παρτίδας 16C0010825 , ημερομηνία λήξης 18.04.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g, αριθμός παρτίδας 16C0010972 , ημερομηνία λήξης 12.05.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g ,αριθμός παρτίδας 16C0010972, ημερομηνία λήξης 12.05.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g ,αριθμός παρτίδας 16C0011697, ημερομηνία λήξης 03.10.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g, αριθμός παρτίδας 16C0012037, ημερομηνία λήξης 15.12.2018

FREZYLAC OK DIGEST 400g , αριθμός παρτίδας 17C0012281, ημερομηνία λήξης 02.02.2019

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 400g, αριθμός παρτίδας 17C0012198, ημερομηνία λήξης 16.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 400g ,αριθμός παρτίδας 17C0012280 , ημερομηνία λήξης 02.02.2018

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 900g, αριθμός παρτίδας 17C0012191 , ημερομηνία λήξης 12.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 1er âge 900g ,αριθμός παρτίδας 17C0012260, ημερομηνία λήξης 24.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 400g , αριθμός παρτίδας 17C0012199 , ημερομηνία λήξης 16.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 400g ,αριθμός παρτίδας 17C0012288 , ημερομηνία λήξης 01.02.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 900g , αριθμός παρτίδας 17C0012204 , ημερομηνία λήξης 16.01.2018

FREZYLAC PURE BIO 2e âge 900g , αριθμός παρτίδας 17C0012296, ημερομηνία λήξης

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πατατάκια καλαμποκιού

chips belgika eof

Aνακαλεί ο ΕΦΕΤ πατατάκια τα οποία απευθύνονται σε vegan και διαφήμιζαν ότι είναι χωρίς γλουτένη. Μετά από έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν περιέχει γλουτένη, παρά τα όσα αναγράφονται στην συσκευασία.

Τα πατατάκια είναι Βελγικής προέλευσης και ονομάζονται «Amaizin Natural Corn Chips» και ο ΕΦΕΤ ειδοποιήθηκε γι αυτό από τις Ολλανδικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ύστερα από ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) από τις Ολλανδικές αρχές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος «τσιπς καλαμποκιού βιολογικό χωρίς γλουτένη», Βελγικής προέλευσης, που βρέθηκε να περιέχει γλουτένη. Η γλουτένη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτή.

Πρόκειται για τσιπς καλαμποκιού με εμπορική ονομασία «Amaizin Natural Corn Chips», σε συσκευασία των 150 g ανά τεμάχιο, με αριθμό παρτίδας 37331 και ημερομηνία λήξης 27/07/2018. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την Βελγική εταιρεία «Snack Food Poco Loco nv».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί την εν λόγω παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφία του οποίου φαίνεται κάτωθι), εφόσον έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, να μην το καταναλώσουν».

Λαχαναγορά Ρέντη: Δεσμεύτηκαν.... 5,6 τόνοι πορτοκάλια και κλημεντίνες

portokalia

Χαρακτηρίστηκαν «μη κανονικά» γιατί δεν είχαν σήμανση 252 πλαστικά κιβώτια με πορτοκάλια βάρους 4.800 κιλών και 80 πλαστικά κιβώτια με μανταρίνια κλημεντίνες βάρους 800 κιλών Πορτοκάλια και μανταρίνια κλημεντίνες, συνολικού βάρους 5.600 κιλών, 

Tα δέσμευσαν οι ελεγκτές τροφίμων της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, έπειτα από σχετικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη.

Ειδικότερα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και δέσμευσαν ως μη κανονικά 252 πλαστικά κιβώτια με πορτοκάλια βάρους 4.800 κιλών και 80 πλαστικά κιβώτια με μανταρίνια κλημεντίνες βάρους 800 κιλών, λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης στα μέσα συσκευασίας.