Πεμ06272019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 27 Ιουν 2019 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Αλλάζει το κλίμα: Τι ψηφίζουν οι αγορές για την Ελλάδα μετά τις 7 Ιουλίου

xaa

Την εβδομάδα που πέρασε, για πρώτη φορά τα τελευταία έντεκα χρόνια, δύο γεγονότα ήρθαν να δώσουν πνοή αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε στην απόδοση του πενταετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2008, υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Το ελληνικό πενταετές έγραψε απόδοση έως και 1,223% την Πέμπτη όταν η διακύμανση του αντίστοιχου πενταετούς ιταλικού τίτλου ήταν από 1,172% έως και 1,3%.

Στα μέσα της εβδομάδας, άλλωστε, για πρώτη φορά από το 2008, ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές από 20 χώρες εκδίδοντας ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 αντλώντας τελικά 400 εκατ. ευρώ με τις συνολικές προσφορές στα 850 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία προφανώς δεν έχουν εξαλειφθεί, όπως όμως φάνηκε και από εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, η προοπτική αλλαγής σελίδας στην οικονομική πολιτική της χώρας μετά τις εκλογές έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος προσδοκιών.

Την αλλαγή κλίματος φαίνεται να συμμερίζονται και οι θεσμοί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις νεότερες εκτιμήσεις τους, ο πήχης της ανάπτυξης συντηρείται πάνω από 2% φέτος όταν δυο μήνες νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα και τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς που επέφερε η τάση ήταν καθοδική. Αντίστοιχα θετικότερες εκτιμήσεις γίνονται πλέον και για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα.

Παρότι παραμένει η παραδοχή πως αργά ή γρήγορα, δεν αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων στο «βαρίδι» των κόκκινων δανείων το πιστωτικό σύστημα να χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, το πετυχημένο «πείραμα» της Πειραιώς αλλά και η εκρηκτική άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, δίνουν τη δυνατότητα σε αναλυτές να εκτιμούν πως η άσκηση άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων - αν χρειαστεί - θα διενεργηθεί με σαφώς καλύτερους όρους. Εθνική και Alpha Bank, άλλωστε, σχεδιάζουν να εκδώσουν άμεσα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

Ομόλογο

Μετά τις εκλογές, εφόσον το θετικό κλίμα στις αγορές διατηρηθεί, παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων έως το τέλος Ιουλίου. Αναμένουν μάλιστα μια δυναμική κίνηση, με έκδοση ομολόγων 15ετούς διάρκειας, λήξης 2034 πέραν του ορόσημου του 2032 οπότε εκνπέει η επίπτωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και αρχίζουν οι προβληματισμοί.

Στον βαθμό όπου οι προσδοκίες αυτές επιβεβαιωθούν και σε συνάρτηση με τα μηνύματα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Αύγουστο, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ενα τέτοιο σενάριο διαμορφώνει έδαφος θετικής και δυναμικής επανεκκίνησης για την ελληνική οικονομία αλλά όπως επίσης τονίζουν πηγές της αγοράς, ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποστείλει στην Κομισιόν προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, πριν από την κατάθεσή του την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για μαύρη τρύπα έως και 5,8 δισ. ευρώ στη διετία εξαιτίας του πακέτου Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές.

Πηγές της ΝΔ εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με τους θεσμούς αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων επί των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όμως, έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η λήψη διορθωτικών μέτρων εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% φέτος.

tanea

3η έκθεση αξιολόγησης Κομισιόν: Πάνω από 1,9 δισ. € το κόστος των προεκλογικών παροχών-επιδομάτων Τσίπρα

eyro dimosio labyrithos

Στη δημοσιότητα σήμερα η τρίτη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν υπό το πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, στην οποία αναφέρουν πως οι προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κοστίζουν πάνω από 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερο από 1,9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πως «η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Εβλεπαν τρύπα 1,9 δισ. ευρώ για το 2019

Υπενθυμίζεται πως εδώ και κάποιες ημέρες οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επέμεναν ότι το κόστος μόνο για το 2019 υπολογίζεται σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δις ευρώ και αναλύεται ως επίπτωση 0,4% του ΑΕΠ από τις 120 δόσεις και 0,6% από τις παροχές.

Το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ως το 1,5% του ΑΕΠ, αν και η συζήτηση επ’ αυτού θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων το Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται εκ προοιμίου εξαιρετικά κρίσιμος.

Τι αναφέρουν οι Θεσμοί για τις 120 δόσεις

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις 120 δόσεις, καθώς υποστηρίζουν πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα αναφέρουν «για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών...»

Προβληματισμός και για τον ΦΠΑ

«Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.».

Βλέπουν αύξηση στις δαπάνες για συντάξεις

Αναφορά γίνεται και στις συντάξεις. Συγκεκριμένα στην έκθεση η Κομισιόν υποστηρίζει πως αναμένεται να υπάρξει αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη. «Η λεγόμενη 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019».

iefimerida

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση της Ανάπτυξης στο μόλις 1,3% για το πρώτο 3μηνο του 2019

"Οι αγορές δείχνουν το δρόμο..."

xaaxaa

Οι ενδείξεις αυτές, ακόμα και για μια μικρή αγορά όπως η ελληνική, προδιαγράφουν τις διαθέσεις των επενδυτών για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών. Η κυβέρνηση του Σύριζα ήταν προφανές ότι δεν είχε ούτε τη θέληση, ούτε τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που είχε μπροστά της.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, παρά τη δραματική μείωση των αξιών σε όλα τα επίπεδα, η κατάσταση στην οικονομία ήταν ναρκοθετημένη από τις ιδεοληψίες που κυριαρχούσαν..Οι ενδείξεις αυτές, ακόμα και για μια μικρή αγορά όπως η ελληνική, προδιαγράφουν τις διαθέσεις των επενδυτών για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών.

Η κυβέρνηση του Σύριζα ήταν προφανές ότι δεν είχε ούτε τη θέληση, ούτε τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που είχε μπροστά της. Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, παρά τη δραματική μείωση των αξιών σε όλα τα επίπεδα, η κατάσταση στην οικονομία ήταν ναρκοθετημένη από τις ιδεοληψίες που κυριαρχούσαν.

Οποιαδήποτε επένδυση περνούσε από μύρια κύματα, για να εγκριθεί καταρχήν, για να μπλοκαριστεί στη συνέχεια είτε από τη γραφειοκρατία, είτε από την αδυναμία πολιτικής διαχείρισης. Η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ και η διαφαινόμενη βεβαιότητα για επανάληψη της στις 7 Ιουλίου,ενεργοποίησαν άμεσα τα αντανακλαστικά ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Ήδη διεθνείς αναλυτές με εκτιμήσεις τους προδιαγράφουν ότι μια νέα κυβέρνηση θα δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες στην οικονομία, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.Και επειδή ως γνωστόν οι αγορές κινούνται πολύ πιο γρήγορα από την πολιτική σπεύδουν από τώρα να πάρουν θέση και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν.

Με υποτιμημένες τις αξίες έχουν κάθε λόγο να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που διαβλέπουν. Η ελληνική οικονομία αν επιβεβαιωθούν αυτές οι τάσεις ,έχεις τις δυνατότητες να αποκτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική που να επαναφέρει συνολικά τη χώρα σε μια κανονικότητα.

Μετά από τέσσερα χαμένα, σχεδόν, χρόνια είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη ιδεοληψίες και παθογένειες που μας κρατούσαν εγκλωβισμένους σε καθεστώς υπανάπτυξης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα παγιδευτεί σε άγονες διαμάχες για το διαμοιρασμό των ιματίων της εξουσίας...

tovima

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση της Ανάπτυξης στο μόλις 1,3% για το πρώτο 3μηνο του 2019

tsakalotos euclid

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019 βρίσκεται στο 1,3%, όταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν στο 2,3%. Και παρ' όλα αυτά η ανάπτυξη έκλεισε με το απογοητευτικό 1,9%.

Η αρνητική αυτή επίδοση έρχεται μετά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, που έτρεξε με ρυθμό μόλις 1,5% και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για χαμηλή ανάπτυξη, διαψεύδοντας το success story της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν μία μεγάλη πτώση στην καταναλωτική δαπάνη του κράτους που έχει να κάνει με την άτυπη στάση πληρωμών και την αύξηση των εισαγωγών, που είναι διπλάσιες των εξαγωγών.

Η πορεία της ανάπτυξης θυμίζει τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2018, όπου η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,9%, χαμηλότερη δηλαδή από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Να σημειωθεί ότι φέτος η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, εκτίμηση την οποία αμφισβητούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΙΟΒΕ.

 

Προειδοποίηση και από ΟΟΣΑ προς Ελλάδα για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού

eyro dimosio labyrithos

Μία ημέρα μετά τη Fitch Ratings, τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο ΟΟΣΑ, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό εξαιτίας των πρόσφατων προεκλογικών μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι πρόσφατες ανακοινώσεις και κυρίως το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα συνεπάγονται μειωμένα φορολογικά έσοδα, με παράλληλη αύξηση των δαπανών από το 2019, κυρίως για τις συντάξεις. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την υφιστάμενη δημοσιονομική στρατηγική θα υπονομεύσουν την δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

«Πέραν των μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και την επιθυμία της να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους την ευκαιρία για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ το 2020 και να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ρευστότητας» για τη χρηματοδότηση της διαφοράς.

Τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υποδομές και δεξιότητες, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για καλύτερη δημόσια διοίκηση και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα άρουν εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού», αναφέρει.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την υφιστάμενη δημοσιονομική στρατηγική θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. «Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας και "υγείας" των τραπεζών θα δημιουργήσουν καθοδικούς κινδύνους στην προβλεπόμενη ανάπτυξη των επενδύσεων».

Μεταξύ των προκλήσεων, ο Οργανισμός επικαλείται το Brexit και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης των εξαγωγών στην περίπτωση μιας «άτακτης» εξόδου. Από την άλλη πλευρά, τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα ταχύτερα του αναμενομένου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και βελτιώνοντας περαιτέρω τις επενδυτικές προοπτικές», σημειώνεται στην έκθεση.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάκαμψη αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2% ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020 έναντι αύξησης 1,9% το 2018. Από τον πίνακα της έκθεσης προκύπτει ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2% το 2020. «Η εγχώρια ζήτηση θα συμβάλλει περισσότερο στην ανάπτυξη από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, αντισταθμίζοντας τη συγκράτηση της αύξησης των εξαγωγών», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας:

«Οι επενδύσεις αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν, καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες βελτιώνονται. Τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και της αύξησης της απασχόλησης, θα στηρίξουν την κατανάλωσή τους. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού συνεχίζει να υπερβαίνει τους μεσοπρόθεσμους στόχους, η πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων βελτιώνεται και το ταμειακό μαξιλάρι είναι σημαντικό».

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η διασφάλιση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας απαιτεί τη συνέχιση της επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. «Η συνέχιση της προόδου στη μείωση των υψηλών ανοιγμάτων των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα απαιτήσει πιο βαθιά μέτρα. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση των δεξιοτήτων», προσθέτει.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% στα 650 ευρώ τον μήνα και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους φέτος τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι με τις αυξήσεις αυτές, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο μισθό πλησιάζει τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού. «Η αύξηση θα μειώσει τη φτώχεια των εργαζομένων, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλει στην άτυπη εργασία και την επιβράδυνση των κερδών στον αριθμό των θέσεων εργασίας, δεδομένης της ασθενούς παραγωγικότητας», σημειώνει.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, η έκθεση αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ το 2018. Τα ισχυρά έσοδα - όπως αυτά του ΦΠΑ από τις δαπάνες των τουριστών - και οι χαμηλότερες από τις προγραμματισμένες δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν στην υπεραπόδοση, σημειώνει. Για τον προϋπολογισμό του 2019 σημειώνει ότι διατηρείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά «υπάρχουν κίνδυνοι στη διαχείριση των δαπανών λόγω των ληξιπρόθεσμων πληρωμών και τις πιέσεις στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου που προκύπτουν κυρίως από δικαστικές αποφάσεις».

naftemporiki