Οργισμένες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της εφαρμογής της "ευέλικτης ασφάλειας"

Κόσμος
Tools

"Όχι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο" γράφει το πανό των διαδηλωτών

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις σημερινές διαδηλώσεις στο Παρίσι, την Τουλούζη, το Στρασβούργο και τη Ρουέν που εξήγγειλαν τα αριστερά συνδικαλιστικά σωματεία CGT και FO ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της εργασιακής νομοθεσίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία των επιχειρήσεων, στις οποίες συναίνεσαν τα κυρίαρχα σωματεία.

"Όχι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο" γράφει το πανό των διαδηλωτών Οι σημερινές διαδηλώσεις, που έχουν προκαλέσει μικρά "εμφράγματα" στις συγκοινωνίες, τα λιμάνια και την ενέργεια, θεωρούνται βαρόμετρο της αντίστασης στη μεταρρύθμιση που ο  πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ θεωρεί κρίσιμη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στη γαλλική βιομηχανία.

Το σύμφωνο "ευέλικτης ασφάλειας" (flexicurity), που υπογράφηκε από κυρίαρχα σωματεία τον Ιανουάριο μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, μεταφράζεται σε, θεωρητικά, μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια για τους εργαζόμενους βάσει συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά διευκολύνει τη μείωση του ωραρίου τους, αν οι παραγγελίες μειωθούν, και δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να απολύουν όποιον αρνείται να δεχτεί τους όρους αυτούς. Παράλληλα απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία των εργαζομένων, αν τους ζητηθεί να μετατεθούν, βάσει της διακύμανσης της ζήτησης.

Τα σωματεία CGT και FO, με τη στήριξη δύο μικρότερων σωματείων, κάλεσαν σε κινητοποιήσεις σχεδόν σε 200 πόλεις, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο σύνολο του εργασιακού συμφώνου υποστηρίζοντας ότι απειλεί την εργασιακή ασφάλεια. Η διαδήλωση του Παρισιού έχει προγραμματιστεί να κατευθυνθεί στην ελεγχόμενη από τους σοσιαλιστές Βουλή, που αναμένεται να υπερψηφίσει τον επόμενο μήνα νέα νομοθεσία βάσει του συμφώνου "ευέλικτης ασφάλειας". Το νομοσχέδιο, που ο Ολάντ θέλει να τεθεί σε εφαρμογή από το Μάη, θα παρουσιαστεί αύριο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αριστεροί βουλευτές και τα δύο, παραδοσιακά εχθρικά μεταξύ τους, σωματεία αντιτίθενται ενώνοντας τις δυνάμεις τους στη μεταρρύθμιση, που ο Ολάντ ελπίζει ότι θα ανακόψει το κύμα απολύσεων στη βιομηχανία και θα ανακουφίσει το διπλό ποσοστό ανεργίας που πλήττει τη χώρα.

Η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, σε σύγκριση με τις χαμηλόμισθες χώρες, έχει μειώσει τις γαλλικές εξαγωγές κι έχει προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από 10%. Η οικονομική δυσπραγία συμπαρέσυρε τα ποσοστά αποδοχής του Ολάντ, ρίχνοντάς τα στο 30% από τον περασμένο Μάη που εξελέγη υποσχόμενος αποκατάσταση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης.

Reuters