moro podia aspromauro

Για το αποτρόπαιο συμβάν ύποπτος είναι ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος συνελήφθη και θα παραμείνει υπό πενθήμερη κράτηση, σύμφωνα με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το τραγικό συμβάν επιβεβαίωσε ο Ευθύμιος Τσιβιτανίδης, Βοηθός Διευθυντής Παιδοχειρουργικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, μιλώντας στο ΡΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιβιτανίδη το βρέφος, το οποίο έπεσε θύμα βιασμού, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ο γιατρός ανέφερε ότι το περιστατικό κατήγγειλε η μητέρα του βρέφους, ύποπτος φέρεται να είναι ο πατέρας του παιδιού, ενώ πρόκειται για οικογένεια από την Αφρική.

Η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η οποία προέβη σε εξέταση του βρέφους, μετά από τις υποδείξεις της γυναικολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και κατόπιν της καταγγελίας από τη μητέρα, επιβεβαίωσε ότι το βρέφος υπέστη ρήξη παρθενικού υμένα.

Με τη σειρά της η κ. Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία το να προστατέψουμε το παιδί, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει να σταθούμε στην καταγωγή των μελών της οικογένειας, καθώς τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηαη παιδιών είναι πλέον καθημερινές ανέφερε η κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, πρόεδρος της «Φωνής» ενώ επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι δύσκολο να έρθουν στο φως, καθώς χρειάζεται η καταγγελία κάποιου τρίτου προσώπου.

philenews

anastasiadis kypros
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέτρεψε τις χώρες των οποίων εταιρείες ενέργειας δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να παράσχουν στήριξη σ’ αυτές, εν όψει των τουρκικών προκλήσεων.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο της ExxonMobil που διενεργεί γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ υπέστη βλάβη που θα καθυστερήσει το έργο κατά 10 ημέρες.

Απάντησε ότι είναι θέμα ωρών να επαναρχίσει η γεώτρηση της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι πραγματικά σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως δεν αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και μετά τον στόχο Δελφύνη, θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος. 

«Η ουσία είναι να υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όσον αφορά το ερευνητικό στάδιο, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το Αφροδίτη και να διασφαλιστεί, μέσα από συνεργασίες εταιρειών κολοσσών, η στήριξη που θα έχουν οι εταιρείες, από κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναζήτησης και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να εμπλακεί η γαλλική Τοτάλ και σε άλλα τεμάχια, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όσο πιο χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση και όσο πιο σαφής είναι ότι ποτέ δεν είχε ως στόχο να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τόσο πιο ορθή είναι η αποτρεπτική πολιτική που ακολουθεί.

Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την Τουρκία, είτε ως χώρα που θα ενδιαφερθεί για την αγορά φυσικού αερίου, είτε ως χώρα που θα συνεργαστεί για την διασφάλιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είτε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απομένει είναι η επίλυση του κυπριακού και η αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας – μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν με τη λύση του κυπριακού.

mitsel

Ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να μην δημιουργεί εμπόδια στις γεωτρήσεις που λαμβάνουν τόπο στην κυπριακή ΑΟΖ, απευθύνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί "μειοψηφία του ενός", καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με δίκαιο τρόπο.

Αποσαφηνίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά αν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία. Ο κ. Μίτσελ προσθέτει ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί πολύ στενά τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά το ότι συνέβη με την ΕΝΙ.

Επιπλέον τονίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευτεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων.

Επίσης, ο Γουές Μίτσελ περιγράφει την Ελλάδα ως "εξέχουσα" χώρα στην αμερικανική στρατηγική σκέψη, ενώ την χαρακτηρίζει ως την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην περιφέρεια από την Πολωνία ως το Ισραήλ .

Τέλος ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η επίτευξη της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

anast sissy

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αναμένει σύντομα να εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτείων για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Σε χαιρετισμό του στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο ανέφερε, ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι με σημαντικά οφέλη για τις συνεργαζόμενες χώρες, που ως αποτέλεσμα είχαν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από χώρες της ΕΕ για συμμετοχή και επέκτασή τους.

«Ιδιαίτερη σημασία αποδίδω και στο ενδιαφέρον που οι ΗΠΑ επέδειξαν για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που αναμένω ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί και εμπράκτως», είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε υπάρχει ενδιαφέρον από την Γαλλία για συμμετοχή στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και όχι μόνο.

Ανέφερε ακόμα ότι εντός Ιανουαρίου αναμένεται να συνέλθει η σύνοδος των 7 Μεσογειακών χωρών στη Λευκωσία, ένα γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Έστειλε την ίδια ώρα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι θα πρέπει να υιοθετήσει την απαραίτητη εποικοδομητική στάση που συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να καταστεί και η ίδια μέρος της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Σημείωσε ακόμα ότι ο πλούτος στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της περιοχής.

«Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω είναι την ελπίδα πως επιτέλους η Τουρκία θα υιοθετήσει την απαραίτητη εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση που αρμόζει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, που συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο, όπως το έχω περιγράψει, και τη βασική αρχή πως το κάθε κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητο στη λήψη των όποιων αποφάσεων, ευελπιστώντας πως θα καταστεί μέρος των ευρύτερων ενεργειακών συμπράξεων και σχεδιασμών στην περιοχή μας», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ανέφερε πολλές φορές και έχει από κοινού διατυπωθεί σε όλες τις τριμερείς πως ο στόχος είναι η συνεργασία όλων όσοι ευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και όχι η απομόνωση του οποιουδήποτε.

«Είναι στόχος η συνεργασία και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Συνεπώς, ουδείς από τους εταίρους στις τριμερείς συνεργασίες ή όπως αυτές θα εξελιχθούν, έχει ως στόχο την Τουρκία ή τον αποκλεισμό της από τη συνεργασία, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά», ανέφερε.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί να πρέπει να υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία, εάν και εφόσον θα υπάρξει μια λύση προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων.

«Γιατί δεν θα πρέπει να είναι μέρος της συνεργασίας η Τουρκία, γιατί δεν θα πρέπει να είναι μέρος των δρώμενων όσον αφορά τα ενεργειακά, αφού και η ίδια ωφεληθεί από τον πλούτο της περιοχής που, επαναλαμβάνω, όσον αφορά την ΑΟΖ ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας;», είπε.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι διεθνές δίκαιο δεν είναι το δίκαιο που ισχυρίζονται όσοι δεν υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις και περιορίζονται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Διεθνές δίκαιο, τόνισε, είναι εκείνο όπως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί τον καθορισμό και πραγματικά το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς εκείνο το δίκαιο ακολουθούμε και όχι εκείνο το οποίο κάποιοι για λόγους δικής τους σκοπιμότητας δεν έχουν επικυρώσει», είπε.

Αναφερόμενος στους πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας, είπε ότι αυτοί δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις κενού περιεχομένου, αλλά αποτελούν την πρακτική αποτύπωση των οφελών που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν δυνάμεις αντί να αυτοαπομονώνονται.

Για αυτό και πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, είπε, υλοποιώντας σχετική απόφαση, αποφασίστηκε σύσταση μόνιμης Γραμματείας με έδρα την Κύπρο για τον συντονισμό των τριμερών συνεργασιών, με φιλοδοξία τη μετεξέλιξη της σε ένα περιφερειακό διακρατικό οργανισμό συνεργασίας, κατά το πρότυπο του ΟΑΣΕ.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, είπε συμμετέχει πλέον ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών, είτε αυτές αναφέρονται στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες είτε ιδιαίτερα, λόγω και γεωγραφικής θέσης, στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών και στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, ως επίσης και στην παροχή διευκολύνσεων προς τον σκοπό αυτό σε όσους εταίρους ήθελαν να αιτηθούν ανάλογες διευκολύνσεις.

Ανέφερε επίσης ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Δημοκρατίας βασίζονται στην αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ενός πλούτου που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό θέλω να το υπερτονίσω για όσους το θέτουν εν αμφιβόλω», είπε.

Επίσης, όπως είπε, στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παράλληλη συμβολή στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων.

Ακόμα, μίλησε για τη στενή ενεργειακή συνεργασία με τις γείτονες χώρες που το επιθυμούν, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, προς όφελος της οικονομικό-επενδυτικής μας συνεργασίας και όχι μόνο.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη νέα ερευνητική γεώτρηση από τις εταιρείες – κολοσσούς ΕΧΧΟΝ Mobil- Qatar Petroleum, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται, όπως είπε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και στην ενεργοποίηση της διαδικασίας αναφορικά με τη χορήγηση άδειας έρευνας και στο Τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, όπου η κοινοπραξία TOTAL – ENI εξέφρασαν σχετικό ενδιαφέρον.

matrix

tsavousoglou anastasiadhs

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, καθώς και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανέφερε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει παραγνώριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και στο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο για «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό» και πρόσθεσε ότι αυτή η δήλωση θα έπρεπε να αφυπνίσει όσους πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση και ότι στο Κραν Μοντάνα ήταν δήθεν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτά που έλεγε και πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εξέφρασε τη λύπη του γιατί για το Κραν Μοντάνα «η Αριστερά έχει υιοθετήσει ένα αφήγημα το οποίο πουθενά και από κανένα δεν επιβεβαιώνεται» και υπέδειξε προς όσους του αποδίδουν ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού «να ακούν τι ο κ. Τσαβούσογλου λέγει και πώς τοποθετείται σε σχέση με το μέγα θέμα της ασφάλειας, των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή της παρουσίας τουρκικού στρατού».

Απαντώντας στις κατηγορίες Ακιντζί ότι συμπεριφέρεται στους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μία λειτουργική λύση, για να είναι και βιώσιμη. Διευκρίνισε ότι η μεταφορά εξουσιών στις πολιτείες, έχει ως σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων, όπου ναι μεν θα ασκείται θετική ψήφος από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, αλλά για όσα θέματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Δεν αρνούμαστε τη θετική ψήφο.

Την παραχωρούμε ακριβώς ως ένα όπλο, ως ένα ανάχωμα, στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, καταχρώμενη του δικαιώματος που επικαλείται ο κ. Ακιντζί, επιβάλει τη βούλησή της επί ζημία της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Συνεπώς», συμπλήρωσε «δεν ευσταθούν τα όσα ο κ. Ακιντζί αναφέρει. Εκείνο που αποτελεί δεδομένο είναι ότι έχει αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα. Στην ουσία, η μία κοινότητα να επιβάλλει τις αποφάσεις της επί της άλλης. Η θετική ψήφος, εν τη ουσία, θα λειτουργεί ως ένα εμπόδιο στη λήψη των όποιων αποφάσεων, με τις οποίες δεν συμφωνεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα -ή για να είμαι ακόμα πιο σωστός- η Τουρκία».

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και της συζήτησης για τις Νατοϊκές εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε:

«Πρώτον, θα πρέπει να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Δεύτερον, να εξεύρουμε λύση και, αν εξεύρουμε λύση, υπάρχει ο τρόπος εγγύησης και της υλοποίησης και της αντικατάστασης των εγγυήσεων. Είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας και είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξη μού υπεβλήθη το ερώτημα: "Δηλαδή αποκλείετε το ΝΑΤΟ;» και απάντησα: «Τίποτε δεν αποκλείω". Δεν έκανα καμία άλλη αναφορά ή πρόταση. Το ΝΑΤΟ προέκυψε από συζήτηση μεταξύ Τσαβούσογλου - Κοτζιά, προκειμένου να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Και δεν ήταν πρόταση της Τουρκίας».

newsbeast

kuprossimaia20181

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πόλυ Ιωάννου, καταγγέλλει παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Αύγουστο.

Στην επιστολή επισυνάπτονται δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται με λεπτομερή κατάλογο των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και τα περιστατικά παράνομης χρήσης των κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία.

«Αυτή η συστηματική πολιτική παραβιάσεως του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελούν μια συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην κίνηση αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εντός του οποίου θα διεξαχθεί η ειρηνευτικής διαδικασία του κυπριακού», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Ιωάννου.

Η Κύπρια επιτετραμμένη τονίζει ότι οι ενέργειες της κατοχικής δύναμης αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας ένα υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει στην επιστολή της η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος.

Υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), όπου το Συμβούλιο κήρυξε άκυρη την υποτιθέμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, η κ. Ιωάννου, προτρέπει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

exon mobil proedros vima

Μήνυμα με σαφείς αποδέκτες στέλνει μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα ο αντιπρόεδρος της Εxxon Mobil. Ο Tristan Asprey μιλά για τη γεώτρηση στο οικόπεδο "10", τις ενδείξεις για φυσικό αέριο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του αμερικανικού κολοσσού στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι οι τουρκικές απειλές δεν απομακρύνουν την Εxxon Mobil από τον στόχο της, που είναι η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι οι τουρκικές απειλές δεν εκτροχιάζουν τον αμερικανικό κολοσσό από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum, σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο '10', το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής", δήλωσε ο κ. Tristan Asprey.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωταρχικές ενδείξεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου στα σπλάχνα της Δελφύνης ήταν πέρα από σαφής.

"Έχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι τον στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική", ανέφερε.

O East-Med θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για μεταφορά του φυσικού αεριού στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με άλλες επιλογές. Βασική συνισταμένη, βέβαια, πάντοτε η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

"Ο East-Med είναι ένας μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν", υπογράμμισε.

Τα κυπριακά κοιτάσματα αλλά και κατ' επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο.

"Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο '10', ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες περιοχές, και η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντικό παροχέα νέων πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή", υποστήριξε.

sigmalive

Περισσότερα Άρθρα...