Τα σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ στα κοιμητήρια της χώρας αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.

Τελευταία περίπτωση αυτή της Πάτρας, όπου η δημοτική Αρχή διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα τρελά «φαγοπότια» των τελευταίων ετών, με στόχο να προσδιοριστεί το κονδύλι που εξανεμίστηκε και να αποδοθούν ευθύνες.

Καταγγελίες για οικονομικά αλισβερίσια στα οποία εμπλέκονται μαρμαράδες, γραφεία κηδειών μέχρι και... καντηλανάφτισσες έβαλαν ψύλλους στα αυτιά του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος αποφάσισε να δράσει.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες και η κακοδιαχείριση σε τουλάχιστον δύο από τα κοιμητήρια της αχαϊκής πρωτεύουσας έρχονται στην ουσία να προστεθούν σε έναν μακρύ κατάλογο με μαύρες τρύπες εκατομμυρίων ευρώ, οικονομικά σκάνδαλα και άνευ προηγουμένου απάτες που έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τα σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί και οι ένοχοι έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ σε άλλες η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα αναμένεται να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία διαφθοράς.

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς ανακοίνωσε τη διενέργεια ΕΔΕ, έπειτα από σοβαρές ενδείξεις και καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στα Α' και Β' Δημοτικά Νεκροταφεία. Η κακοδιαχείριση προέκυψε μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού λειτουργίας του Δήμου Πατρέων, την αλλαγή των προϊσταμένων των δύο Δημοτικών Νεκροταφείων, αλλά και τις επισκέψεις-αυτοψίες που έκανε στους χώρους η δημοτική Αρχή. Κάπως έτσι φτάσαμε στην ΕΔΕ, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος σχετικά με τη διαχείριση όλων των τομέων των δύο Δημοτικών Κοιμητηρίων σε βάθος χρόνου τουλάχιστον πέντε ετών και να αποδοθούν ευθύνες.

«Αντικαταστήσαμε κάποιους τμηματάρχες και υπαλλήλους γιατί υπήρξαν κάποιες καταγγελίες από παλιότερα, άλλες επώνυμες και άλλες ανώνυμες, ότι γίνονταν διάφορα -κυρίως οικονομικής φύσης αλισβερίσια- στα νεκροταφεία. Από τους μαρμαράδες και τα γραφεία κηδειών μέχρι τις καντηλανάφτισσες» αποκαλύπτει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εργων Αυτεπιστασίας Πάτρας Γιώργος Σιγαλός, υπεύθυνος και για τα κοιμητήρια της πόλης. «Ετσι αρχίσαμε να ψάχνουμε κατά πόσο αυτές οι καταγγελίες είναι αληθινές, αποφασίζοντας να μην τα κουκουλώσουμε. Το πρώτο που κάναμε είναι να μας δηλωθούν όλα εγγράφως. Αφού πήραμε τα έγγραφα στα χέρια μας για το τι ανακαλύφθηκε, ζητήσαμε να γίνει έρευνα σε βάθος πέντε έως οκτώ χρόνων και, αν προκύψουν ευθύνες είτε σε υπαλλήλους είτε σε εξωθεσμικούς που αλώνιζαν μέσα στα νεκροταφεία, θα υποστούν τις συνέπειες».

Οπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, η δική του αυτοψία στα κοιμητήρια αποκάλυψε επίσης προβλήματα: «Δεν υπήρχαν βιβλία, τοπογραφικά, διάφορα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κοιμητήριο προκειμένου να προσφέρουν τις βασικές παροχές υπηρεσίες στους δημότες και παράλληλα να υπάρχει ένας σεβασμός προς τους νεκρούς».

 

Κακοδιαχείριση πολλών εκατομμυρίων

Καλαμαριά: Τον Δεκέμβριο του 2012 αποκαλύφθηκε «τρύπα» 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης Καλαμαριάς. Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2002-2006, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που βασίζεται στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση στη δημοτική επιχείρηση. Πληρωμές σε νεκροκομιστές χωρίς παραστατικά, δωρεές σε συλλόγους και εκδρομές από έσοδα της επιχείρησης τελετών, αγορές καυσίμων για αυτοκίνητα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες για την κίνησή τους, έσοδα από στεφάνια που δεν καταχωρίστηκαν ποτέ στα βιβλία, μέχρι και αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά είναι μερικά από τα ευρήματα του ελέγχου.

Βασικοί κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης τελετών, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, οι οποίοι τον Ιούλιο αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

Πύργος: Πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ φαίνεται να γινόταν στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου Ηλείας. Ανακριτές του ΤΑΕ Μόρφου εισέβαλαν τον περασμένο Μάιο στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου έπειτα από επώνυμες καταγγελίες για πρωτοφανείς κομπίνες, ατασθαλίες και καταχρήσεις σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Οι καταγγελίες που έγιναν στην Εισαγγελία και τη Γενική Ελέγκτρια αφορούν, μεταξύ άλλων, εντάλματα πληρωμών για επέκταση του κοιμητηρίου, συνολικής αξίας 58.000 ευρώ, με υπογραφή μόνο ενός εκ των μελών του Δ.Σ. και την ταφόπετρα, που σύμφωνα με πληροφορίες υπερκοστολογήθηκε να προμηθεύει συγγενικό πρόσωπο του υπογράφοντος. Επίσης, έγινε καταγγελία για ακινητοποιημένο, από το 2006, σκυβαλοφόρο για το οποίο εκδιδόταν κάθε χρόνο ασφάλεια.

Σχιστό: Ποσό 185.000 ευρώ αποκαλύφθηκε ότι υπεξαίρεσε από το 2009 έως το 2011 ταμίας του διαδημοτικού νεκροταφείου, που ενώ χρέωνε κανονικά το ποσό για τον τάφο (ανάλογα με την κατηγορία του) στην πρώτη σελίδα του παραστατικού που έδινε στους συγγενείς του θανόντος, στα υπόλοιπα δύο στελέχη εμφάνιζε ποσό κατά πολύ μικρότερο.

 

Με αναπάντητα ερωτήματα

Η έρευνα για τις καταγγελίες που έγιναν πριν από ενάμιση χρόνο για την παραοικονομία στο Νεκροταφείο Καλαμάτας (με μαύρο χρήμα ενός εκατομμυρίου ευρώ) από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τότε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του, Γιώργο Καραμπάτο, δεν ερευνήθηκαν ποτέ σε βάθος. Από τότε το θέμα έχει επανέλθει αρκετές φορές στο προσκήνιο, κυρίως σε τοπικούς φορείς και Αρχές, ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Καταγγελίες για αδιαφανή διαχείριση και μαύρο χρήμα έχουν γίνει και για το Νεκροταφείο της Ηλιούπολης (όπου τα στοιχεία διασταύρωσε και η τοπική ΔΟΥ), ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση που αποκαλύφθηκε από περσινό έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δήμους νησιών, με έναν από αυτούς να ισχυρίζεται ότι έχει καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για καθάρισμα... χόρτων από ένα μικρό περιφερειακό νεκροταφείο.

Η κατάσταση με τον πακτωλό μαύρου χρήματος στα νεκροταφείου αποτυπώθηκε γλαφυρότατα και στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά το 2010, το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιωάννη Καραβοκύρη, κατάφεραν να «μπλοκάρουν» παράνομες δαπάνες 146,5 εκατομμυρίων ευρώ και την παράνομη εκταμίευση άλλων 13,5 εκατομμυρίων.

Τα στοιχεία σοκάρουν: εγκρίνονται και σπαταλώνται απίστευτα ποσά για κηδείες, δίνονται υπερωρίες σε υπαλλήλους που έχουν πάρει σύνταξη, δαπανώνται ποσά ακόμη και για πούρα, γιορτές, αναμνηστικά δώρα, δημόσιες σχέσεις και κινητά! Στις 1.180 σελίδες της έκθεσης περιγράφονται περίπου οι ίδιες παρανομίες και σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο, πολλές ευφάνταστες παρατυπίες, αποφυγή εφαρμογής των νόμων κ.λπ.

espresso

Το είχαμε ακούσει αλλά όχι επίσημα, ότι ο Ήλιας Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος για Δήμαρχος της Αθήνας. Τώρα ανακοινώθηκε και επίσημα, στον αέρα της διαδικτυακής εκπομπής του Ηλία Κασιδιάρη, δια στόματος Νίκου Μιχαλολιάκου.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μιχαλολιάκος, μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ζωντανά τον Ηλία Κασιδιάρη, ότι θα είναι ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Μάιο.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε, " Το έχω πει, κατά πάσα πιθανότητα, θα είσαι ο υποψήφιος (της Χρυσής Αυγής) για την Αθήνα. "

"Με πήρε κάποιος τηλέφωνο και μου είπε ότι μια εφημερίδα έγραψε ότι σε έκοψα. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά τα πράγματα...".

Στα 50 εκατ. ευρώ κατέβηκαν τα απαιτούμενα χρήματα που ψάχνει το το υπουργείο Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ώστε να μην μείνουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 31.000 παιδιά.

Εγιναν συνολικά 91.153 αιτήσεις και υπολοίπονται 31.153 παιδιά για τα οποία χρειάζονται επιπλέον 50 εκατ. Ευρώ για να επιδοτηθούν, αν συνυπολογιστεί ότι περίπου 8.000 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Πάντως από την χθεσινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερκών κ. Μιχελάκη δεν προέκειψε μέχρι στιγμής κάτι νεότερο.

Ο Υπουργός επανέλαβε παλιότερη δήλωση σύμφωνα με την οποία σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αναπτυξης και Εργασίας ψάχνουν να τα μεταφέρουν από άλλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.


Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς

Λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκαλείται μεγάλη αναταραχή από την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προσληφθεί παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς με δίμηνες συμβάσεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ακυρώσει την παλιότερη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προσληφθούν εγκαίρως μέσω ΑΣΕΠ συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με 11μηνες συμβάσεις. Με αυτά τα δεδομένα και με συνοπτικές διαδικασίες δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και κινδυνεύουν παιδιά να μείνουν εκτός λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρέπει άμεσα τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες και να εγκρίνουν τις προσλήψεις προσωπικού με 11μηνες συμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών.
 

Συγκρότηση με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης της δράσης «Υποστήριξη της προσυμβατικής διαδικασίας για τη σύμπραξη μεταξύ Ο.Τ.Α. και ιδιωτικού τομέα» του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ»

Σύμφωνα με την απόφαση η ομάδα αποτελείται από τους:

Α) Νίκου Μαρία, Διευθύντρια Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών ως Πρόεδρος, με αναπληρώτριά της την Σκαραμαγκά Βασιλική, υπάλληλο της ιδίας Δ/νσης.

Β) Μπέσιου Σεβαστή, Προϊσταμένη του Τμήματος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Δ/νσης Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα αναπληρώνει την Πρόεδρο, όταν απουσιάζει ή κωλύεται με αναπληρώτριά της την Παπαλιάκου Παναγιούλα, υπάλληλο της ιδίας Δ/νσης.

Γ) Μπριάστικα Κωνσταντίνο, υπάλληλο της Δ/νσης Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή του την Θλιβίτου Ελένη, υπάλληλο της ιδίας Δ/νσης.

Δ) Περδικάκη Γεώργιο, Προϊστάμενο του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή του τον Ποντικάκη Δημήτριο, υπάλληλο της ιδίας Δ/νσης.

Ε) Αραβαντινού Αγγελική, υπάλληλο της Δ/νσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή της τον Λάτσινο Αριστοτέλη, υπάλληλο της ιδίας Δ/νσης και

Στ) Γαλάνη Κωνσταντίνο, υπάλληλο της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή του την Γκαμπέτα Κατερίνα, υπάλληλο της ιδίας Δ/νσης.

Η Ομάδα Εργασίας θα υποστηρίζεται για τη λειτουργία της από τη Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Έργο της Ομάδας είναι η αξιολόγηση των τελικών παραδοτέων (μελετών) που υποβάλλονται από τους Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο των Μέτρων 1.2β, 1.5, 2.1β, 2.11, 3.1β και 3.9 του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», η υποστήριξη των δικαιούχων Ο.Τ.Α. σε θέματα θεσμικά και διαδικαστικά, η υποβολή προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, η υποστήριξη της εκπροσώπησης του Υπουργείου Εσωτερικών στη Διυπουργική Επιτροπή του Ν.3389/2005, η δημιουργία συνδέσμου με την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ι.Τ. του Ν. 3389/2005 καθώς και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης.

Η Ομάδα θα εργάζεται εντός ωραρίου εργασίας των υπηρεσιών και θα πρέπει να ολοκληρώσει το προαναφερόμενο έργο της μέχρι τις 31.12.2014 με δυνατότητα παράτασης, αναλόγως με την πορεία της προαναφερόμενης δράσης.

Tα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμών επισημαίνει με επιστολή του προς τους δήμους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενημερώνει τους συναδέλφους του για τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι χρηματοδοτήσεις της αυτοδιοίκησης και τους ενημερώνει ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, «αποφάσισε και πρότεινε στους Δήμους να μη στείλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και στην αποστολή τους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Ο κ. Ασκούνης υπογραμμίζει ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών της 31ης Ιουλίου 2013, προβλέπεται για το 2014 μείωση των επενδυτικών πόρων των Δήμων (ΣΑΤΑ) κατά 53%, της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 1,9% καθώς και μείωση των προνοιακών επιδομάτων κατά 8,4%.

Οι προβλέψεις που αναφέρονται παραπάνω, σε συνδυασμό με επιπρόσθετους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθιστούν ανέφικτη τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων.

Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου ανήκουν ή και δικό τους Διακριτό Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ανάλογα με τις ανάγκες τους θα πρέπει να σ΄τησουν οι δήμοι, είτε για να τεκμηριώσουν το πλεονάζον προσωπικό, είτε για να τεκμηριώσουν τις ελλείψεις τους και να γίνουν φορέας υποδοχής σύμφωνα με την εγκύκλιο που ερμηνέυει το Πρόγραμμα Κινητικότητας του Νόμου 4172/2013.

Οπως διατυπώνεται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων κατ'εφαρμογή των διατάξεων της περ.Γ της παρ. 2 του άρθρου 90 του ν.4172/2013. Επισημαίνεται ότι Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια συστήνονται τόσο σε φορείς προέλευσης (δηλ. σε φορείς με πλεονάζον προσωπικό) όσο και σε φορείς υποδοχής (δηλ. σε φορείς στους οποίους μπορεί να μεταταγεί/μεταφερθεί).

Για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού συστήνεται Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ανήκουν/Η' Διακριτό Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ανάλογα με τις ανάγκες. Πρόεδρος του τριμελούς είναι μέλος του ΑΣΕΠ

Μέλος-Εισηγητής είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού του μεγαλύτερου σε αριθμό προσωπικού ΟΤΑ (για ομάδα ΟΤΑ) Μέλος είναι ο Προϊστάμενος άλλης Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με το ποσό των 17.822.916 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ενισχύει τους δικαιούχους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, το ποσό αυτό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, καθώς και δραστηριοτήτων- έργων των δήμων της χώρας.

Από το συνολικό ποσό θα παρακρατηθούν 2.744.398 ευρώ από τους υπόχρεους δήμους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και την υπό έκδοση ΚΥΑ περί συμψηφισμού οφειλών τους προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη, θα παρακρατηθεί ποσό 6.258.868 ευρώ και θα κατατεθεί στον λογαριασμό του Προγράμματος «Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)».

Το τελικό ποσό που θα αποδοθείσ τους Δήμους θα αγγίζει τα 8,8 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi

Περισσότερα Άρθρα...