Ελληνικό-Αργυρούπολη: Στις τελευταίες θέσεις των ενταχθέντων στο ΕΣΠΑ έργων

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

argyrroup dimarxειο

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει στις 15 Ιουλίου 2013 πρόταση για τη χρηματοδότηση προγράμματός του από το ΕΣΠΑ («Περιβάλλον και αειφόρος Ανάπτυξη») του ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση αυτή θα αφορά την «Κομποστοποίηση οικιακών βιοαποβλήτων και αποβλήτων κήπων»

Είναι ευχής έργο που ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Χρ. Κορτζίδης ανακάλυψε, έστω και στα τέλη της θητείας του, τις χρηματοδοτήσεις που ρέουν μέσω του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο δήμος αυτός, έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ μόνο 4 έργα.

Τα 3 όμως εξ' αυτών (Ο Ποδηλατοδρομος οδ. Γερουλάνου, ο Παιδικός Σταθμός οδ. Κομνηνών και η αποπεράτωση του ΚΑΠΗ οδ. Ολυμπίας) είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την διοίκηση Ευσταθιάδη του πρώην Δήμου Αργυρούπολης, ενώ για άλλο ένα (Διαμόρφωση του Πάρκου Αφροδίτης), ενώ η μελέτη του ήταν έτοιμη δεν πρόλαβε να υποβληθεί λόγω των εκλογών.

Τα 4 έργα του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης αποτελούν όμως πολύ μικρό αριθμό, αν αναλογισθεί κάποιος, ότι στο σύνολο των 325 δήμων της χώρας τρέχουν περισσότερα από 2.800 έργα και αναλογούν κατά μέσο όρο 9 έργα ανά δήμο!!!

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ανέρχεται σήμερα μόνο σε 4 εκ. €.

Δηλαδή συμμετέχει στο ΕΣΠΑ με ποσό που θεωρείται από τα χαμηλότερα πανελλαδικά, αφού στο σύνολο των δήμων της χώρας τρέχουν έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,8 δις € και αναλογούν μεσοσταθμικά 18 εκ. € ανά δήμο!!!

Τέλος, ενώ ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης βρίσκεται σε αρκετά ψηλή θέση (73η θέση) από άποψη πληθυσμού, στο σύνολο των 325 δήμων, κατέχει από τις τελευταίες θέσεις (την 207η θέση) ως προς τον προϋπολογισμό των ενταχθέντων έργων!!  Δήμοι με ίδιο ή και πολύ μικρότερο πληθυσμό έχουν απορροφήσει πολλαπλάσια ποσά.

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν, δυστυχώς, το πόσο πολύ πίσω βρίσκεται σήμερα ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ως προς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της Αργυρούπολης και του Ελληνικού προς όφελος των δημοτών.