Εντολή για άμεση προώθηση της μεγάλης επένδυσης Ελληνικού. Aπομόνωση ακραίων φωνών

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

elliniko anaplasi

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» η μεγάλη επένδυση άνω των 6 δισ. ευρώ στο «Ελληνικό» το ταχύτερο δυνατό, σηματοδοτούν σειρά δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων και συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους εμπλεκόμενους με τον διαγωνισμό, και κυρίως την πλειοδότρια εταιρεία - όμιλο επενδυτών Lamda Development, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στον σχεδιασμό του έργου, αλλά και τρόπο να ξεμπλοκάρει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το έργο απομονώνοντας τις ακραίες φωνές εντός της κυβέρνησης που επιμένουν να αντιδρούν στην επένδυση. Αλλωστε, σε λίγους μήνες θα κλείσουν δύο χρόνια από την ολοκλήρωση και κατακύρωση του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποχώρησης της πλειοδότριας κοινοπραξίας, σε περίπτωση που το project δεν μπει σε γραμμή υλοποίησης.

Αλλωστε, αυτό που μένει είναι η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και θεωρείται ότι θα επιτευχθεί ευρύτατη πλειοψηφία αφού υπέρ της επένδυσης που θα δώσει εργασία σε χιλιάδες άνεργους, τάσσονται η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα και η Ενωση Κεντρώων. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός διαρροών κατά την κύρωση της σύμβασης, ενώ θεωρούν ότι το Ελληνικό μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα στους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα.

Κυβέρνηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει ήδη συζητηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και η εντολή που έχει δοθεί είναι να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, να επιτευχθούν συμφωνίες σε ό,τι αφορά αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο master plan και να ικανοποιηθούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε επαφές με τους δημάρχους των όμορων δήμων, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της έκτασης άνω των 6.000 στρεμμάτων.

Ο κ. Πιτσιόρλας τους είπε ότι «το έργο του Ελληνικού βρίσκεται στο άμεσο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και η υλοποίησή του θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα».

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Ελληνικού -Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου ζήτησαν να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως «η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανταποδοτικότητα στους όμορους δήμους, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε ανάλυση των νέων δεδομένων με την τοπική κοινωνία και θα κατατεθούν επίσημες προτάσεις αφού πρώτα γίνει Διαδημοτικό Συμβούλιο, ενώ έχουν ζητήσει ραντεβού και από τον πρωθυπουργό.

Σιγήν ιχθύος τηρεί από την πλευρά της η Lamda Development, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και αισιοδοξεί ότι μπορούν να αλλάξουν σύντομα οι συνθήκες και να «ξεπαγώσει» το έργο, που προβλέπει επενδύσεις άνω των 6 δισ. και έσοδα για το κράτος περίπου 1 δισ., χωρίς τα μελλοντικά έσοδα.

Ενδεικτικές της αλλαγής κλίματος είναι οι συνεχείς δηλώσεις που κάνει ο Στ. Πιτσιόρλας τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια ιδεοληψία που χαρακτήριζε «ξεπούλημα την επένδυση στο Ελληνικό.

Τώρα ασφαλώς, είναι υποχρέωση της πολιτείας να πείσει όλους αυτούς που θεωρούν την αξιοποίηση, «ξεπούλημα», ότι δεν είναι έτσι«.

Ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού είπε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί από μόνο του ν’ αλλάξει τους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας πρόσφατα για το τίμημα με το οποίο δόθηκε η έκταση, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι: «Υπάρχει και μία παρεξήγηση. Εμείς στο Ελληνικό δεν πωλήσαμε οικόπεδα δίπλα στη θάλασσα. Εδώ υπάρχει ένα έργο που προβλέπει πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις περίπου 6 δισ. και πρέπει να υπολογίσετε το συνολικό όφελος. Το Δημόσιο δεν θα έχει όφελος μόνο επειδή πουλάει κάτι. Θα έχει από τις θέσεις εργασίας, από τα φορολογικά έσοδα που είναι τεράστια, από την προσέλκυση των τουριστών κ.ά. Άρα, όταν κανείς αποτιμά την αξία του έργου, θα αποτιμήσει την αξία του έργου με διαφορετικό τρόπο. Και η αποτίμηση πάντα στο ΤΑΙΠΕΔ γίνεται από ανεξάρτητους αποτιμητές διεθνείς οίκους, εξειδικευμένους σε τέτοιου είδους αποτιμήσεις και δεν γίνεται με αυθαίρετο τρόπο».

Τέλος, για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο μέλλον ανέφερε:

Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Θεωρώ ότι μια συζήτηση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επενδυτές είναι αναγκαία πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και δεν μπορεί να γίνει χωρίς απόλυτη συνεννόηση η οποία απαιτείται τώρα, στη βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί -θα δούμε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν- για να ξεκινήσει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το Ελληνικό, τόσο καλύτερα για την ελληνική οικονομία».

imerisia