H ύφεση χτύπησε πλέον και την καρδιά της Ευρωζώνης!

Κόσμος
Tools

ee simees

Υφεση για έκτο διαδοχικό τρίμηνο καταγράφει η ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν χαμηλότερος.

Η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια σύγκριση το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 1,1%. Η μικρότερη ύφεση ήταν αποτέλεσμα της σταθεροποίησης των αποθεμάτων και της ιδιωτικής ζήτησης.

Αρνητικά ήταν τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση τον Απρίλιο. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια. Η Ελλάδα (-5,3%) και η Κύπρος (-4,1%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ΑΕΠ σε ετήσια βάση, με τρίτη την Πορτογαλία (-4,0%), για την οποία, μάλιστα, η Εurostat αναθεώρησε επί τα χείρω το βάθος της ύφεσης σε σχέση με την αρχική της εκτίμηση. Ακολουθούν η Σλοβενία με -3,3%, η Ιταλία με -2,3% και η Ισπανία με -2,0%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά μόλις 0,1% το α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε., ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,8% στην Ε.Ε. Το α΄ τρίμηνο οι τελικές δαπάνες κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,1% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. έπειτα από υποχώρηση 0,6% και 0,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ύφεση βυθίστηκε η Φινλανδία, η οποία ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το προηγούμενο, έπειτα από πτώση 0,7% που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η χώρα, η οποία αξιολογείται με τριπλό Α και θεωρούνταν ως μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, φαίνεται ότι έχει πληγεί, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα της.

dimokratia