Ποδαρικό της Εθνικής με βήμα σημειωτόν

Ελλαδα
Tools

Σε αντίθεση με τους Βόσνιους, που έκαναν «πάρτι» στη χιονισμένη Λιουμπλιάνα (3-0 τη Σλοβενία), η εθνική Ελλάδας έβγαλε με το «άνοστο» 0-0 το δικό της δοκιμαστικό, με αντίπαλο την Ελβετία, στο «Γ.Καραϊσκάκης».

Οσοι πήραμε τοις μετρητοίς την προειδοποίηση του Φερνάντο Σάντος, πως το σημερινό φιλικό δε θα'ταν, σε καμία περίπτωση, πρόβα τζενεράλε για τον κρίσιμο αγώνα της 22ας Μαρτίου, στην πόλη Ζένιτσα της Βοσνίας, κρατούσαμε μικρό καλάθι. Κι υπό αυτή την έννοια, δε μας ενόχλησε ιδιαίτερα το ράθυμο στιλάκι της εθνικής, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της.

Και πάλι, βέβαια, μία μεγάλη φάση από τους διεθνείς μας, πολύ θα θέλαμε να είχαμε, για να τη θυμόμαστε. Αλλά δε βγήκε, ούτε μία...

Γι' αυτό και το κυρίαρχο συμπέρασμα, για το πρώτο παιχνίδι της εθνικής μας μέσα στο 2013, είναι πως ούτε μας έδωσε κάτι καινούργιο, ούτε μας πήρε κάτι πίσω. Οτι ο Σάντος έχει πλέον πολλές επιλογές παικτών, το ξέραμε, κι απλώς το επιβεβαιώσαμε, βάζοντας θετικό πρόσημο δίπλα σε πρωτάρηδες, τύπου Μανωλά.

Οτι αυτή η ομάδα δύσκολα δέχεται γκολ, καλά, το ξέρουν κι οι πέτρες... Αλλά κι ότι δύσκολα φτιάχνει φάσεις για γκολ, πάλι στο πρόγραμμα ήταν. Μόνο που τώρα ήταν ίσως χειρότερα από ποτέ, γιατί ό,τι κινήθηκε γύρω από την ελβετική εστία ήταν επινόηση, και όχι συνδυασμός.

"Υστερα από 3 μήνες που'χαμε να βρεθούμε όλοι μαζί, ήταν λογικό να προκύψει ένα πολύπλοκο, μην πω παράξενο παιχνίδι", μπήκε στο μυαλό μας ο Σάντος, με την πρώτη εξήγησή του για την άγευστη εικόνα της εθνικής. "Πρώτα έπρεπε να βρούμε τα πατήματά μας, μετά να συνηθίσουμε πάλι ο ένας τον άλλον, να ψάξουμε τη συνεργασία, και μετά τη φάση. Ναι, προυποθέσεις για γκολ δεν υπήρξαν, γιατί στο 1/3 του γηπέδου μας έλειψε το καθαρό μυαλό, η καλή πάσα, οι κατάλληλες τοποθετήσεις".

Επομένως, τόσο ο Πορτογάλος τεχνικός (ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ.Σαρρής, ετοιμάζεται να του κάνει πρόταση παραμονής στον πάγκο της εθνικής μέχρι το 2016!), όσο κι εμείς, κρατάμε υποχρεωτικά μόνο αυτά που συνέβησαν στα υπόλοιπα 2/3 του γηπέδου. Κι ευελπιστούμε πως, σε 44 βραδιές από σήμερα, θα σταθούν αρκετά για να μην πέσουμε κι εμείς θύμα της άκρατης επιθετικότητας των Βόσνιων, οι οποίοι έκαναν απόψε... πλάκα στους Σλοβένους, πρώτα με τον Ιμπίσεβιτς (33'), κατόπιν με τον Πιάνιτς (42') και τον Σβράκα (80')!

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Κατσουράνης (86' Μαυρίας), Καραγκούνης (57' Ταχτσίδης), Μανιάτης (46' Τζιόλης), Χολέμπας (57' Φορτούνης), Σαλπιγγίδης (70' Κονέ), Μήτρογλου (70' Αθανασιάδης).

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Λιχστάινερ (30' Μοργκανέλα), Ροντρίγκες, Τζουρού (46' Κλόζε), Βον Μπέργκεν (75' Φερνάντες), Ζβέγκλερ, Μπεχράμι (46' Ινλέρ), Ξάκα, Μπαρνέτα (46' Στόκερ), Μεχμέντι, Γκαβράνοβιτς (69' Σεφέροβιτς).