400 εκ. ευρώ στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για την περίοδο 2014-2020

Τεχνολογία
Tools

ilektroniki diakyvernisi

Έχει δοθεί πράσινο φως για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ύψους 400.000.000 ευρώ (ΕΚΤ & ΕΤΠΑ) και το «Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 - 2020», θα ανέβει στο Οpengov για διαβούλευση σε λίγες ημέρες δήλωσε η στο 4ο συνέδριο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Αφού δει το Υπουργείο τα σχόλια και ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς, θα οριστικοποιηθεί και θα πάει προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Δεν θα υπάρχουν πλέον δυο επιχειρησιακά προγράμματα σε δυο διαφορετικά Υπουργεία που να έχουν έργα πληροφορικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ανέφερε η υφυπουργός.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια Στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Και διευκρίνισε: Έργα πληροφορικής τα οποία χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ, δεν θα εγκρίνονται εφόσον δεν πληρούν τις αρχές της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπως, η διαλειτουργικότητα, η διαφάνεια, η βιωσιμότητα των συστημάτων, η απλοποίηση, η φιλικότητα προς το χρήστη και η ασφάλεια. Αυτές οι αρχές πρέπει να διέπουν όλα τα έργα πληροφορικής της επόμενης περιόδου.

Επίσης σημασία έχει το σημείο όπου η υφυπουργός ανέφερε ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν θα είναι απλώς ένας κατάλογος περιχαρακωμένων έργων, αλλά έργα οριζόντια που αφορούν την ηλεκτρονική πλευρά της συνολικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του κράτους ή τομεακά που διαπερνούν ένα τομέα, όπως της δικαιοσύνης, όπου υπάρχουν σημαντικοί στόχοι για την διευκόλυνση - μέσω της τεχνολογίας - των διεργασιών απονομής δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης.

Τέλος η κα Χριστοφιλοπούλου ανάφερε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσει την οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα, με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας σε προσωπικά δεδομένα και θέματα εθνικής ασφαλείας.

myota