Eγκαθίσταται σταδιακά το δωρεάν Ιντερνετ σε δημόσιους χώρους

Τεχνολογία
Tools

wifi ellada

Μπροστά, αλλά με αργούς ρυθμούς, φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει το σχέδιο για την δημιουργία περίπου 4.000 σημείων WiFi σε αντίστοιχους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δημοσίευσε στην Διαύγεια την πρόκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες για ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με τεχνολογία WiFi σε δημόσια σημεία ανά την επικράτεια όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κ.λπ.

Στο πλαίσιο της πράξης θα παρέχεται η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους και θα υλοποιηθούν περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.

Το σχέδιο προβλέπει μάλιστα και αυξημένο προϋπολογισμό για το έργο, στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 εκατ. που είχε παρουσιαστεί αρχικώς.

Σε 302 από τους 325 δήμους της χώρας

Με την υλοποίηση του δικτύου θα καλυφθούν συνολικά χώροι ενδιαφέροντος σε 302 από τους 325 δήμους της χώρας, οι οποίοι προσήλθαν στην διαδικασία εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους. Κάποιοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας, δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι που επέλεξαν να μείνουν εκτός έχουν προχωρήσει ήδη ή προχωρούν τώρα στην δημιουργία δικτύου WiFi hotspots με διαδικασίες που έχουν κινήσει οι ίδιοι.

Όταν γίνει ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί το δίκτυο σημείων οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους που θα γίνει η εγκατάσταση. Τα σημεία αυτά θα είναι δημόσιο χώροι με υψηλή επισκεψιμότητα, στα οποία όμως δεν έχει γίνει στο παρελθόν αντίστοιχο έργο.

Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να συνδέεται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης, για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

1. Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.

2. Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης

3. Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

Πρόκειται να υλοποιηθεί και δεύτερη φάση του έργου κατά την οποία θα γίνει εγκατάσταση σημείων πρόσβασης σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος όπως: όπως λιμάνια, ανοικτοί αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι κλπ για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές.

Πρόσβαση σε λεωφορεία – τρόλεϊ και σταθμούς μετρό

Εκτός από το δίκτυο των 4.000 σημείων, WiFi θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας (λεωφορεία και τρόλεϊ), αλλά και οι σταθμοί των μέσων σταθερής τροχιάς, όπου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο η εγκατάσταση.

madata