DASOFYLAKES

Επιχειρησιακές ευθύνες στις φονικές πυρκαγιές βρίσκουν οι δασοφύλακες, σε ανακοίνωσή τους: Καταγγέλλουν ότι η φωτιά χάθηκε πολύ πριν φτάσει στον Ν.Βουτζά

Την ύπαρξη επιχειρησιακών ευθυνών στις φονικές πυρκαγιές τονίζουν οι Δασοφύλακες, σε ανακοίνωσή τους για την τραγωδία στην Αττική.

Μάλιστα, με βάση τη χρόνια εμπειρία τους στα μέτωπα των πυρκαγιών, επισημαίνουν ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν η φωτιά φτάσει στον Ν. Βουτζά, ενώ στην Κινέτα επισημαίνουν τις πολύτιμες απώλειες με 60.000 στρέμματα πευκοδάσους, αλλά και στο μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 1.000 περίπου μέλη εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Όλοι οι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι τόσο από την τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και από την άδικη και αβάσταχτη απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμό στους νεκρούς και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσους έχασαν τις περιουσίες τους, μιας και δικοί μας συνάδελφοι συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς που απώλεσαν τους κόπους μιας ζωής.

Όσο για την απόδοση ευθυνών τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τις επιχειρησιακές ευθύνες, που κι αυτές υπάρχουν (και θα αποδοθούν πιστεύουμε) μιας και κατά την άποψή μας (που πηγάζουν από χρόνια εμπειρίας στα μέτωπα των πυρκαγιών) θεωρούμε ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν αυτή φτάσει στον Ν. Βουτζά. Όσο για την περίπτωση της Κινέτας να αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι 60.000 στρέμματα καμένου πευκοδάσους και ανάμεσά τους και το μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων είναι παρελθόν, μας θλίβει και μας θυμώνει ταυτόχρονα.

Η θλίψη και ο πόνος μας από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ουσιαστικά ποτέ δεν ξεπερνιόνται. Ευχόμαστε μόνο οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κηδέψουμε τους νεκρούς μας με τιμή, χωρίς να ξεχάσουμε και (όταν καταλαγιάσει ο ανείπωτος πόνος) να ακούσουμε επιτέλους με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα τις επιστημονικές αναλύσεις και προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Ομοσπονδία Δασοφυλάκων συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, δηλώνει έτοιμη να προσέλθει σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο με προτάσεις και ιδέες συμβάλλοντας έτσι στη χάραξη μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για τις δασικές πυρκαγιές.

Δεν θα ξεχάσουμε».

geraneia kammena

Οι εικόνες δείχνουν το αποτέλεσμα της φωτιάς που έπληξε το πευκοδάσος – Τεράστιες εκτάσεις καμένες από την καταστροφική πυρκαγιά

 Την εικόνα της καταστροφής την επομένη της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη δείχνει βίντεο που κατέγραψε drone για λογαριασμό του loutraki365.gr. 

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα ξεκίνησε από την Κινέτα και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε μεγάλο μέρος της ανατολικής πλαγιάς του βουνού, ενώ απείλησε τη δυτική πλαγιά του βουνού. Η ππυρκαγιά πέρασε μάλιστα πάνω και την εθνική Ολύμπια Οδό κατακαίγοντας τα φυτα (πικροδάφνες) της ενδιάμεσης νησίδας της!
 
Όπως δείχνει το βίντεο, τεράστιες εκτάσεις είναι κατάμαυρες και καμένες, προκαλώντας απέραντι φλίψη και κόμπο στο στομάχι. 

medousa
Στη δημοσιότητα έδωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τον ανανεωμένο χάρτη με τις θάλασσες που συγκεντρώνουν μέδουσες.

Πρόκειται για δεδομένα που συγκέντρωσαν μέχρι τώρα για τις μέδουσες στην Ελλάδα από το πρόγραμμα καταγραφής -«το σύστημα τραβάει αυτόματα την τοποθεσία, οπότε υπάρχει και περίπτωση ελάχιστων λαθών στα σημεία που έχουν μπει», όπως αναφέρουν.

Δείτε τα στοιχεία για τον Ιούλιο:

Παραλία Δρέπανος

Ψάθα, Κορινθιακός κόλπος

Βλαχόρεμα, Νότιο ανατολικό Πήλιο

Παραλία Αναβύσσου

Αλεποχώρι Μεγάρων

Παραλία Αναβύσσου

Ανάβυσσο Αττικής

Παραλία Γλυφάδας

Αντίπαρος

Πραξίλειο, Κιάτο

Παραλία Διμηνιό Κορινθίας

Καμάρι, Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου Πατρών

Συκιά Ξυλόκαστρου

Άβδηρα Ξάνθης

Παραλία Αβδήρων Ξάνθης

Παραλία Ποταμός, Επανομή

Παραλία Κατερίνης

Παραλία Ακράτας

Πόρτο Ράφτη, Αγ. Μαρίνα

Παραλία Καθαρώνας, Ναύπλιο

Καλαμάκι, Ακάνθους

Παραλία Αβδήρων

Κόρφος Κορινθίας

Παραλία Ζαχάρω Ηλίειας

Παραλία Ακράτας

Παραλία Αστέρα, Γλυφάδα,

Παραλία Ροβιές

Παραλία Κοχύλι, Βόρεια Εύβοια

Παραλία Πόρτες, Βόρεια Κυνουρία

Παραλία Αλυκές Αναβύσσου

Παραλία Ζόρκος, Άνδρος

paralia akatallil

Συνολικά 323 παραλίες του Nομού Αττικής και των γύρω περιοχών μπήκαν στο μικροσκόπιο του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια νερά είναι καθαρά ώστε να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας βουτιές.

Συγκεκριμένα, αφού πήραν δείγμα από το νερό σε αποστειρωμένα μπουκάλια, τα μετέφεραν σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου σε διάστημα έξι ωρών έγιναν οι αναλύσεις.

Το κέντρο εξέτασε τις εξής παραμέτρους:

• Κολοβακτηρίδια

• Εντερόκοκκοι

• Ε-Coli

• Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα).

Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουόμενων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας: Από τις 323 παραλίες οι 252 (78.2%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και οι 71 (22%) είναι ακατάλληλες.

Πιο συγκεκριμένα οι ακατάλληλες παραλίες κατά το ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής:

  • παραλία Ελευσίνας
  • παραλία Νεράκι, στη Νέα Πέραμο δίπλα στη Σχολή Πυροβολικού και στην παραλία κοντά στο στρατόπεδο Αντρές Καλλίνοκης
  • στη Σαλαμίνα
  • στην Κακιά Σκάλα
  • στην Κινέτα, στους Αγίους Θεοδώρους
  • στην Κακιά Θάλασσα (στην παραλία Κερατέας)
  • στην παραλία στο Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη
  • στην παραλία Αρτέμιδα στη Λούτσα
  • στην παραλία του Σχοινιά
  • στην Αγία Μαρίνα στην παραλία Ειρήνης
  • στη παραλία Ωρωπού στο Φάρο και στην παραλία Σκάλα Ωρωπού
  • στην παραλία Χαλκούτσι, στο Δήλεσι (στην αρχή της παραλίας)
  • στην πλαζ του Αγίου Κοσμά
  • κάποια σημεία στην παραλία Γλυφάδας και της Βούλας
  • στην παραλία στο Καβούρι
  • στην αριστερή παραλία στον Φλοίσβο
  • στην Αγία Μαρίνα
  • στον Πειραιά στην πλατεία Αλεξάνδρας
  • στο Αλεποχώρι
  • στο Πόρτο Γερμενό στον Άγιο Νικόλαο
  • στον Ορμό της Σαλαμίνας
  • και στο Ξένο

ant1news

rafina mati fotia metopo

Σε μια χώρα διαχρονικά ανοχύρωτη, τα στοιχεία των ειδικών αποκαλύπτουν το μέγεθος της κρατικής αναλγησίας. Η φωτιά στην Αττική ήταν 100 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη στην Ηλεία το 2007...

«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική» τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

100 φορές μικρότερη η πυρκαγιά από την αντίστοιχη της Ηλείας το 2007

«Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ’ εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο.

Σ’ εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Έτσι φτάσαμε στην πολύνεκρη τραγωδία

«Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς [...] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες.

Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία».

Στην ίδια τραγωδία θεατές. Μια απάντηση χρειαζόμαστε ως πολίτες, γιατί;

agkosm

Η ελέυθερη Πλαζ του Αγ, Κοσμά του Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης

Σε πλήρη αντίθεση με το ΠΑΚΟΕ είναι τα ανακοινωθέντα από το ΚΕΛΠΝΟ αποτελέσμα των μετρήσεων του για την κατλληλότητα των θαλασσίων υδάτων στην πλαζ του Αγ. Κόσμα (Δ. Ελληνικού - Αργυρούπολης), καθώς και στα αλίπεδα των Δ. Αλίμου και Γλυφάδας. 

Τα σχετικά έγγραφα - επίσημες ανακοινώσεις που  έκδοσε  το ΚΕΛΠΝΟ για το θέμα αυτό έχουν ως  εξής: 

thalasia ydata metriseis 2

thalasia ydata metriseis 1

Οι μετρήσεις του ΚΕΛΠΝΟ έγιναν σε δείγματα των θαλασσίν υδάτων που λήφθηκαν από τις ανωτέρω ακτές τον Μάιο 2018 και αναλύθηκαν με βάση τα μικροβιολογικά όρια που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. .

Ως εκ τούτου συνάγεται, ότι οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το θαλάσσιο μπάνιο τους στις προαναφερόμενες πλαζ και ακτές. 

xyta

Επιδεινώνεται καθημερινά το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς συνεχίζει να υπολειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής από την περασμένη Δευτέρα.

Σε αρκετές περιοχές τα σκουπίδια ήδη σχηματίζουν λόφους, καθώς οι πολίτες δεν έχουν ειδοποιηθεί να τα κρατήσουν για λίγες ημέρες στο σπίτι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν είχαν ειδοποιηθεί θα το έπρατταν).

Αιτία είναι η περιορισμένη προσπελασιμότητα του νέου κυττάρου (χώρου απόθεσης σκουπιδιών) στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν ρήγμα που είχε δημιουργηθεί σε γειτονικό στον νέο χώρο κύτταρο «άνοιξε» έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση. Με δεδομένο ότι το ρήγμα δημιουργήθηκε ουσιαστικά σε έναν λόφο σκουπιδιών, ακριβώς δίπλα στο νέο κύτταρο, η κατάρρευση τμήματος του ΧΥΤΑ θα οδηγήσει σε ένα πλήρες «μπλακ άουτ» τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική (καθώς θα θέσει εκτός μάχης το παλαιό και το νέο κύτταρο).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ κ. Γιώργο Ζαχαρόπουλο προκλήθηκε στο χώρο που προοριζόταν να φιλοξενήσει το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων που ακύρωσε η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου. Πρόκειται για 108 στρέμματα που αποτελούν την λεγόμενη β΄φάση του ΧΥΤΑ της Φυλής, τα οποία παραδίδονται σταδιακά. Το ρήγμα προκλήθηκε στο μπροστινό μέρος του νέου κυττάρου αφού στο πίσω συνεχίζεται ο εκβραχισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρόπουλος πλέον «το «σκουπίδι κυνηγά το ΧΥΤΑ» και το νέο κύτταρο είναι το τελευταίο κομμάτι γης που μπορεί να υποδεχτεί απορρίμματα στην Δυτική Αθήνα. Ξεκίνησε να λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο και εκτιμάται ότι και αυτό θα έχει κορεστεί σε ένα χρόνο. Εναλλακτική όμως λύση για τα απορρίμματα της Αττικής εξακολουθεί να μην υπάρχει αφού η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ καθυστερεί δραματικά.

topontiki

Περισσότερα Άρθρα...