Συνεχίζεται για 17η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία - Oι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν το Κίεβο που αντιστέκεται και εντείνουν την επίθεσή τους σε άλλες βασικές της χώρας. - Περιληπτικά οι εξελίξεις

Κόσμος
Tools

Τα στρατεύματα του Πούτιν επέκτεισαν την επίθεσή τους στα δυτικά της Ουκρανίας για πρώτη φορά την Παρασκευή, με επιδρομές να στοχεύουν στρατιωτικά αεροδρόμια. Στα ανατολικά, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πόλη Volnovakha έχει περιέλθει στις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Η νότια πόλη Χερσώνα φαίνεται να έχει καταληφθεί, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας.

Η Μαριούπολη, το Νικολάεφ και η Σάμη βρίσκονται επίσης υπό συνεχή ρωσική επίθεση. Την Παρασκευή, μεγάλες πόλεις όπως το Ντνίπρο, το Λούτσκ και το Τσερνίχιβ χτυπήθηκαν από πυραύλους, ενώ υπάρχουν αναφορές για νεκρούς. Τα χτυπήματα έπληξαν πολιτικά κτίρια, όπως ένα σχολείο, πολυκατοικίες, ένα εργοστάσιο παπουτσιών, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μια βιβλιοθήκη.

Περιληπτικά όλες οι μέχρι τώρα εξελίξεις

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Κίεβο: Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς η πρωτεύουσα δέχεται πιέσεις, ενώ σειρήνες ηχούν προειδοποιώντας για αεροπορικές επιδρομές. 

Επίθεση σε αντικαρκινικό νοσοκομείο στο Νικολάεφ: Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν αντικαρκινικό νοσοκομείο και πολλά κτίρια κατοικιών στη νότια πόλη Νικολάεφ. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι:

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές. Παράλληλα, παρομοίασε τους Ρώσους με τους τρομοκράτες του ISIS. 

Απήχθη ο δήμαρχος Μαριούπολης: Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, εθεάθη σε βίντεο την Παρασκευή να απαγάγεται από ένοπλους άνδρες από το κυβερνητικό κτίριο διαχείρισης κρίσεων. Λίγο αργότερα, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία περιφερειακός εισαγγελέας του Λουχάνσκ ισχυρίστηκε ότι ο Φεντόροφ είχε διαπράξει τρομοκρατικά αδικήματα και βρισκόταν υπό έρευνα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η κράτηση του Φεντόροφ ήταν «έγκλημα κατά της δημοκρατίας» και το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου το χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου που παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία. «Δεν θα πολεμήσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην παροχή όπλων, χρημάτων και επισιτιστικής βοήθειας για τη χώρα.

Ζελένσκι: Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες- Επικοινωνία με Μακρόν και Σολτς

skaigr