Σύνοψη των γεγονότων της 27ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στη μαρτυρική Ουκρανία

Κόσμος
Tools

Μάχες σώμα με σώμα εξελίσσονταν το απόγευμα της Τρίτης στη Μαριούπολη, όπως ενημέρωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Νωρίτερα στη μαρτυρική πόλη του Ουκρανικού νότου εξερράγησαν δύο πολύ ισχυρές βόμβες. Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε αναφερόμενος στη Μαριούπολη ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αντεπίθεση για να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στη νότια Ουκρανία. Οι προσπάθειες είναι πιο εμφανείς σε πόλεις όπως η Χερσώνα, όπου Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Περίπου 300.000 άνθρωποι στην κατεχόμενη Χερσώνα ξεμένουν από τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων μετά την εισβολή.

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπούν οι Ουκρανοί από τη Μαύρη Θάλασσα.
Τουλάχιστον ένας νεκρός από Ρωσική επίθεση με drone στο Κίεβο με στόχο ένα επιστημονικό ινστιτούτο.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει 953 θανάτους αμάχων και 1.557 τραυματίες, αν και ο πραγματικός απολογισμός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Οι ρωσικές δυνάμεις «απήγαγαν» 2.389 παιδιά από τα εδάφη του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Το Ουκρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 10 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις Ρωσικές επιθέσεις. Άλλα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες λόγω των συγκρούσεων.

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Βικτώρια Ροστσίνα απελευθερώθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις που την κρατούσαν από χθες. Αυξάνεται η ανησυχία για τον γνωστό φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά κοντά στο Κίεβο, αλλά κανείς δεν είχε επαφή μαζί του από τις 13 Μαρτίου.

Η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει «τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Χερσώνα, απαγάγοντας κατοίκους και μεταφέροντάς τους πέρα από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με καταγγελία από κρυφό πληροφοριοδότη (whistleblower) της FSB.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε 9 χρόνια φυλάκιση, κρίνοντας τον ένοχο για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 2,5 ετών σε φυλακές ανατολικά της Μόσχας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «χωρίς νικητή». Τόνισε ότι οι Ουκρανοί υφίστανται μια «κόλαση».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συζητηθεί το πώς θα αντιδράσουν οι Δυτικοί εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης τον Δεκέμβριο για τον αγώνα για την ελευθερία του λόγου ως εκδότης της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, είπε ότι θα δημοπρατήσει το μετάλλιό του για να συγκεντρώσει χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Περισσότεροι από 3,5 εκατ. προσφύγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στην περιοχή της μαρτυρικής Μαριούπολης, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων, εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί με ελάχιστα τρόφιμα, νερό και ρεύμα., ενώ η έξοδος από την πόλη είναι πλέον αδύνατη!