cayman

Τα νησιά Καϊμάν προανήγγειλαν την κατάργηση του απορρήτου και τον εξονυχιστικό έλεγχο για τις χιλιάδες εταιρείες και κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που έχουν έδρα στην επικράτειά τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική επικράτεια στην Καραϊβική, θέλοντας να αποτινάξει τη φήμη της ως κέντρου μυστικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, προωθεί σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημοσιοποίηση των ονομάτων χιλιάδων επιχειρήσεων και των διευθυντών τους που καλύπτονταν στο παρελθόν από πέπλο μυστικότητας.

Οι νομισματικές αρχές των νησιών (CIMA) έστειλαν προτάσεις, που είναι σε γνώση της εφημερίδας, σε hedge funds που έχουν έδρα στα Καϊμάν, στις οποίες αναφέρουν το σχέδιο για τη δημιουργία μίας δημόσιας βάσης δεδομένων για τα funds που εγκαθίστανται για πρώτη φορά στα νησιά. Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται και οι διευθυντές των funds, μετά την ολοκλήρωση μίας σχετικής διαδικασίας στα μέσα Μαρτίου. Οι αρχές των Κάιμαν σχεδιάζουν επίσης να υποβάλουν τους διευθυντές των hedge funds σε μία διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι έχουν τα προσόντα να λειτουργούν ως θεματοφύλακες για τους απλούς επενδυτές.

«Στους 24 μήνες από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (BVI Financial Services Commission), η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Τζέρσεϊ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στις Μπαχάμες και η Επιτροπή Εποπτείας στη νήσο Μαν, επικαιροποίησαν του κώδικες εταιρικής διακυβέρνησής τους, τις νομοθεσίες και/ ή τους κανόνες τους», αναφέρει η CIMA σε ένα έγγραφο.

Η κίνηση από τα νησιά Καϊμάν έρχεται, αναφέρουν οι Financial Times, εν μέσω ενός μπαράζ διεθνών επικρίσεων για την έλλειψη διαφάνειας στους φορολογικούς παραδείσους και για τους νόμους τους για την προστασία του απορρήτου για τις επιχειρήσεις. Τα Καϊμάν υπέστησαν τις πιο σφοδρές επιθέσεις εναντίον των κέντρων offshore εταιρειών από τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς δεν προσαρμόστηκαν στους γρήγορα εξελισσόμενους νέους παγκόσμιους κανόνες. Τα νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο και στις συζητήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ για τις φορολογικές υποθέσεις του υποψήφιου για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ.

ΑΜΠΕ

Στην άποψή του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επανέρχεται ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Zin

Μόναχο (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Deutsche Welle». Απορρίπτει, παράλληλα, τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί από το ευρώ περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες- μέλη της ευρωζώνης.

«Για τους Έλληνες, είναι μεγάλο μειονέκτημα να παραμένουν στο ευρώ, διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί και έχουν τεράστια ανεργία» υποστηρίζει ο κ. Ζιν.

Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμη και για τους δανειστές της Ελλάδας- και κυρίως για τη Γαλλία- δεν έχει νόημα να παραμένει η Ελλάδα, «διότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει κάτι», καθώς, όπως λέει, «χρειάζεται διαρκώς νέες πιστώσεις για να καλύψει τα ελλείμματά της».

Ο κ. Ζιν εκτιμά ότι η μείωση των μισθών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν καθιστά την οικονομία ανταγωνιστική αν δεν μειωθούν και οι τιμές και αναφέρεται στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει κατά 30% φθηνότερη, αλλά «μια τέτοια πολιτική λιτότητας θα διαλύσει τη χώρα».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις της κ. Μέρκελ για τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, ήμασταν οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ. Αυτό άλλαξε μετά την κρίση. Πρώτον, αυξήσαμε λίγο τους μισθούς και τις τιμές ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Δεύτερον, οι αποταμιεύσεις, παρά την κρίση, δεν έφυγαν από τη Γερμανία και έτσι υπήρξε ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων και στην απασχόληση» επισημαίνει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Τονίζει, ωστόσο, ότι «από την εισαγωγή του ευρώ έως σήμερα, η Γερμανία έχει πληρώσει τη στάση της» και αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι «στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, το 1995, ήμασταν στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και, σήμερα, βρισκόμαστε στην έβδομη θέση».

kerdos

lagarde yunger

Μεγαλύτερη προσπάθεια στη συλλογή εσόδων ζητεί από την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αναφέροντας ότι η περικοπή στα έξοδα έχει ήδη αποδώσει καρπούς.

 Η κ. Λαγκάρντ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την περιβόητη λίστα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη φοροδιαφυγή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Σημείωσε ότι περιμένει πως η ανάπτυξη θα επανέλθει στην Ευρωζώνη εντός του 2013, απηχώντας ανάλογη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ. "Είναι μία καλή αρχή, είναι η αρχή της ανάκαμψης" ανέφερε.

Πρόσθεσε δε πως διαπιστώνει τάση των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη και ότι η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή αγορά αρχίζει να επιστρέφει.

nooz