toyrkia rosia simaies

Ως "θανάσιμο" το πλήγμα στην τουρκική οικονομία χαρακτηρίζεται η απόφαση που θα πλήξει το εξαγωγικό εμπόριο της Τουρκίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ θεωρούν πως εαν αυτό λάβει χώρα οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα απαγορευτούν όλες οι εισαγωγές πάσης φύσεως αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία στην Ρωσία, ακόμα και αυτά που μέχρι σήμερα δεν είχαν απαγορευτεί, με προσωπική απόφαση του ίδιου του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις πληροφοριες, ήδη η πρόεδρος του ρωσικού Αγροτικού Ιδρύματος, «Rosselkhoznadzor», η Yulia Shvabauskene, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανακοινώσε ότι οι μέχρι τώρα απαγορεύσεις εισαγωγής τουρκικών αγροτικών προϊόντων θα διευρυνθούν και θα συμπεριλάβουν όλο το φάσμα της τουρκικής παραγωγής.

Η ζημία από αυτή την νέα εξέλιξη ήδη υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια οικονομία όπως η τουρκική που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

agglia dioikitis trapezas

Ως εσκεμμένη πολιτική πράξη χαρακτηρίζει την κρίση στην Ελλάδα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ.

Όπως μεταδίδει η Telegraph στην παρουσίαση του βιβλίου του «The End of Alchemy» είπε:

«Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα είχαμε πάλι σε μια βιομηχανοποιημένη χώρα ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που βίωσαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930 και αυτό είναι που συνέβη στην Ελλάδα.

Είναι φοβερό, και συνέβη σχεδόν σαν μια εσκεμμένη πολιτική ενέργεια, που το κάνει ακόμα χειρότερο».

Ο Μέρβιν Κινγκ τόνισε πως:

«στην ευρωζώνη, οι χώρες της περιφέρειας δεν έχουν τίποτα απολύτως για να αντισταθμίσουν τη λιτότητα. Τους ζητούν απλώς να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες, χωρίς να υπάρχει κάποια απαίτηση για να αντισταθμιστούν (οι περικοπές αυτές). Νομίζω πως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα»..

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι βέβαιη μια ακόμα κρίση, και υποστηρίζει πως οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να έχουν «το θάρρος να αναλάβουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» για προστασία ενάντια αυτής της κρίσης.

eyro 500

Ως χρήσιμο εργαλείο διαφθοράς και εγκληματικότητας, βλέπει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ενάντια στη Διαφθορά, Τζιοβάνι Κέσλερ, σε συνέντευξη του στο Reuters και για τον λόγο αυτό εισηγείται την κατάργησή του, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα ανάγκη για τόσο μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η κυκλοφορία τους κάνει τη ζωή όσων θέλουν να παρανομήσουν πιο εύκολη» είπε ο Κέσλερ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για όσα είπε ο Κέσλερ.

Ο Κέσλερ είναι επικεφαλής μιας ομάδας 300 ντεντέκτιβ που το 2014 αποκάλυψαν απάτες συνολικού τζίρου 900 εκατ. ευρώ.

Το 2015 υπολογίζεται πως τα 500ευρα αντιστοιχούσαν περίπου στο 3% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν, αντιστοιχώνας σε 28% της συνολικής αξίας των μετρητών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

reporter

ireland
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας παρουσίασε έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016, κάτι που σημαίνει πως αφήνει πίσω της την πενταετή λιτότητα, το Μνημόνιο, τα σενάρια χρεοκοπίας, αλλά και την Ελλάδα.

Η Ιρλανδία αποχαιρετά την οικονομική κρίση

To 2010 η Ιρλανδία βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, η οποία αποτράπηκε μόνο χάρη σε διεθνείς πιστώσεις. Μετά από πενταετή πολιτική λιτότητας η κυβέρνηση παρουσίασε έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Επί πέντε χρόνια δύο υπουργοί έδωσαν σκληρή μάχη κατά του ιρλανδικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Μπρένταν Χόουλιν από το εργατικό κόμμα ήταν αρμόδιος για τις δαπάνες και ο Μάικλ Νούναν από το Fine Gael για τα δημόσια έσοδα. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών έμοιαζε με ηράκλειο άθλο.

Στον οικονομικό απολογισμό της ιρλανδικής κυβέρνησης για το 2015 ο Μπρένταν Χόουλιν περιγράφει με μελανά χρώματα το 2010, όταν η Ιρλανδία εκχωρούσε κυριαρχικά της δικαιώματα στους δανειστές στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη και τη Φρανκφούρτη. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε φθάσει τότε στο 11% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούσε σε 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα τέλη του 2015 το έλλειμμα περιορίστηκε σε μόλις 62 εκατομμύρια από 8 δισεκατομμύρια το 2014. Με άλλα λόγια η χώρα παρουσίασε έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ο αρμόδιος για τις δημόσιες δαπάνες υπουργός, με φανερή υπερηφάνια, χαρακτηρίζει τα νέα στοιχεία εντυπωσιακά. Η οικονομική ανάκαμψη οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημαντικά έσοδα από την φορολογία πολυεθνικών

Το 2015 η ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας έφθασε το 7%, ενώ για φέτος η ανάπτυξη θα περιοριστεί περίπου στο 4,5%. Ο υπουργός Δημοσίων Εσόδων άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει κατά την τρέχουσα χρονιά μεγαλύτερη ανάπτυξη και ότι το έλλειμμα ενδεχομένως θα μηδενιστεί.

Η μοναδική στην Ευρώπη αλματώδης ανάπτυξη οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στις επενδύσεις. Σοβαρότατος είναι ο ρόλος και των εξαγωγών, που ελέγχονται κυρίως από πολυεθνικές. Μόνο από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων το κράτος διασφάλισε έσοδα μερικών δισεκατομμυρίων.

Μήπως όμως το γεγονός αυτό ενισχύσει στις επικρίσεις κατά του νέου ποσοστού φορολόγησης πολυεθνικών; Το Δουβλίνο καθιστά σαφές ότι το 12,5% δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το ποσοστό δεν θα αλλάξει και δεν του περνά καν απ΄ το μυαλό να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτό, τόνισε ο υπουργός Μάικλ Νούναν.

Υπόδειγμα αποδοτικής πολιτικής λιτότητας

Δεν αποκλείεται η Ιρλανδία να βγει τελικά κερδισμένη από τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολόγησης επιχειρήσεων. Το 2015 μερικές πολυεθνικές ψηφιακής τεχνολογίας μετέφεραν τις ευρεσιτεχνίες τους από φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής στην Ιρλανδία και καταβάλλουν πλέον λίγο περισσότερους φόρους. Έτσι η Ιρλανδία έγινε τα τελευταία σκληρά και δύσκολα χρόνια υπόδειγμα για τους υπέρμαχους της σκληρής πολιτικής λιτότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το ιρλανδικό μοντέλο μπορεί να μεταφερθεί άκριτα και αβίαστα σε άλλες χώρες.a

draghi merkel hollande

Κάθε μέρα που περνά το διεθνές περιβάλλον και η κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΕ πάνε προς το χειρότερο. Η Ένωση είναι περικυκλωμένη από προβλήματα: εμπορικός ανταγωνισμός από την Κίνα- Συρία, προσφυγικό κοκ.

Και στο εσωτερικό της, όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Ένωση έχει τριχοτομηθεί: στους ισχυρούς (Γερμανία, Γαλλία κτλ), τα μέλη της διεύρυνση του 80' (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) και τις νέες χώρες του 2003.

Οι τελευταίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα την περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς θέλουν να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μια Ελλάδα που μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλλία υφίστανται τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν οι πρώτες, οι ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού βορά.

Η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να επέμβει στη Συρία, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ της έχουν ζητήσει να μην το κάνει, αλλά τη βοηθά η Σαουδική Αραβία. Οι Ρώσοι απλά το εύχονται. Για να πάρουν το αίμα τους πίσω, καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεχάσει τον πιλότο του Σουχόι που έχασε τη ζωή του από τουρκικά πυρά.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Το ΔΝΤ το λέει σχεδόν ανοικτά. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ολόκληρο είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Ο Μάριο Ντράγκι ζητά εδώ και καιρό από την Άνγκελα Μέρκελ να του επιτρέψει να τυπώσει χρήμα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Για να πάρει μπροστά η ελληνική και ευρύτερα η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζονται επενδύσεις. Αν δεν τις κάνουν οι ιδιώτες λόγω ανασφάλειας, τότε πρέπει να τις κάνει το δημόσιο. Το ευρωπαϊκό δημόσιο.

Στην Αθήνα αυτή είναι πλέον η ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα.

Να συνδυαστεί μια ρύθμιση του χρέους με την κυκλοφορία νέων ευρώ στις αγορές των χωρών μελών. Η λιτότητα έχει ήδη αγγίξει τα όρια των αντοχών των ευρωπαϊκών λαών. Ίσως και της οικονομικής της αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόψιμο νέων ευρώ είναι το αντικείμενο των συνεχών επαφών Γαλλίας- Γερμανίας το τελευταίο διάστημα. Ο Φρανσουά Ολάντ επιμένει, αλλά ακόμη η Ανγκέλα Μέρκελ έχει επιφυλάξεις, με βάση την περίφημη πολιτική του σκληρού μάρκου.

Μόνο που δεν υπάρχει πλέον μάρκο. Υπάρχει η ΕΕ, υπάρχει και το ευρώ. Αν η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την Ένωση στη ζωή άλλο δρόμο δεν έχει: θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως στον Μάριο Ντράγκι να κόψει χρήμα.

Newpost

rbs

Οι επενδυτές κινδυνεύουν από μία «κατακλυσμική» χρονιά, οι αγορές θα μπορούσαν να πέσουν μέχρι και 20% και το πετρέλαιο να φτάσει στα 16 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιούν οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland.

«Πουλήστε τα πάντα εκτός από τα ομόλογα υψηλής αξίας. Πρόκειται για την επιστροφή κεφαλαίου και όχι για την απόδοση του κεφαλαίου. Σε μια αίθουσα γεμάτη με κόσμο, οι πόρτες εξόδου είναι μικρές» συμβουλεύει η τράπεζα τους πελάτες της. Η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει την κρίση του 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε σε παγκόσμια κρίση. Αυτή τη φορά σημείο εκκίνησης θα είναι η Κίνα.

Οι μετοχές βρίσκονται ήδη από πίεση το 2015 με τον FTSE 100 να χάνει περισσότερο από 5% και να σημειώνει τη χειρότερη εκκίνηση από το 2000. Στις ΗΠΑ ο Dow Jones έκανε το πιο αδύναμο ντεμπούτο του σε ολόκληρη την ιστορία της πορείας του. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης πέσει δραματικά λόγω ανησυχιών για τη χαμηλή ζήτηση και την παράλληλη υπερπροσφορά.

Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από την επικείμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την πτώση της αξίας του γιουάν, ενώ δεν βοήθησε η τριπλή συντριβή στο χρηματιστήριο της χώρας, παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν το sell off.

Όπως μεταδίδει η Guardian, o Andrew Roberts, επικεφαλής της RBS, είπε: «Η Κίνα πρόκειται να προκαλέσει χιονοστιβάδα. Μετοχές και συνάλλαγμα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα».

Οι αγορές είχαν στήριξη για κάποιο χρονικό διάστημα από τα χαμηλά επιτόκια μέσω των μέτρων τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ποσοτικής χαλάρωσης, και των ελπίδων για οικονομική ανάκαμψη. Αλλά με την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και με την προσδοκία να ακολουθήσει τα βήματα της Fed και η Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες, το στήριγμα αυτό έχει καταρρεύσει.

Ο αναλυτής της RBS τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές θα μπορούσε να υποστούν «κραχ» της τάξης του 10% έως 20%, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω της επικράτησης σε αυτόν των επιχειρήσεων που βασίζονται στα εμπορεύματα. «Το Λονδίνο είναι ευάλωτο σε αρνητικά σοκ.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν πάντα αγοραστές πετρελαίου και μεταλλευμάτων πρόκειται να ανακαλύψουν ότι οι μετοχές τους δεν είναι καθόλου ασφαλείς. Εξετάζουμε το πώς θα επηρεαστούν το 2016 οι κλάδοι που επωφελούνταν από τα προγράμματα χαλάρωσης: 1) αναδυόμενες αγορές, 2) το συνάλλαγμα 3) οι μετοχές... Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί» είπε χαρακτηριστικά ο Andrew Roberts.

capital

greece from space

Η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) επικρίνει και πάλι την Ελλάδα για έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου καθώς επίσης και για ελλιπή εφαρμογή των όρων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Ο γ.γ. του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa κατηγόρησε την Αθήνα ότι συνεχίζει να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Άλλο μεταρρυθμίσεις, άλλο πρόσφυγες

«Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μην γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους», τόνισε ο Στάιγκερ. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση του επιχειρήματος που αφορά στη δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες για να απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική ρότα».

Για τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, που ανήκει στον ηγετικό πυρήνα του Οικονομικού Συμβουλίου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ενός επιχειρηματικού συνδέσμου με 11.000 μέλη από ολόκληρη τη Γερμανία και μεγάλη επιρροή, γίνεται ολοένα περισσότερο σαφές ότι η ορισμένου χρόνου έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλαδή ένα Grexit, όπως το επιθυμούσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολόγων, θα ήταν η καλύτερη λύση.

«O Σόιμπλε είχε δίκιο»

«Η ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για έξοδο κρατών από το κοινό νόμισμα καθώς και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας», τόνισε στο dpa. Ο Στάιγκερ επέκρινε και την πορεία αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε τους όρους που τέθηκαν ως αντιπαραγωγικούς. «Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών.

Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο, όταν ζητούσε να αφαιρεθεί η άμεση πρόσβαση από την ελληνική πολιτική». Και ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης υπογράμμισε ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το «κρυφτούλι» και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Στάιγκερ επέκρινε με δριμύτητα τη συνεχιζόμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι για το γιγαντιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και τα μηδενικά επιτόκια «χωρίς να ερωτηθούν η πολιτική, οι Ευρωπαίοι και οι αγορές».

DW

Περισσότερα Άρθρα...