poutin kipros

Διαθέσεις αντεκδίκησης εκτιμά ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μόσχα πρώην ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με όσα δηλώνει στον «Guardian».

Οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί, καθώς η Κύπρος οδηγείται σε «κούρεμα» για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που φιλοξενεί στη συνέχεια δηλώσεις του Αλεξάντερ Νεκράσοφ, πρώην συμβούλου της ρωσικής κυβέρνησης.

«Εάν πράγματι συμβεί αυτό, εάν δηλαδή επιβληθεί έκτακτος φόρος 25% σε καταθέσεις άνω των 100.00 ευρώ, τότε κάποιοι Ρώσοι θα υποστούν βαρύ πλήγμα» λέει ο Νεκράσοφ αναφερόμενος στα 30 δισεκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων που εικάζεται ότι έχουν επενδυθεί σε κυπριακές τράπεζες.

«Και τότε, φυσικά, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Θα περίμενε κανείς "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και μία φορολόγησή τους. Το Κρεμλίνο υιοθετεί πάντα την πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας"» προσθέτει.

Ωστόσο, ο Νεκράσοφ απορρίπτει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αντεπιτεθεί διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου, τακτική που ακολούθησε το 2009 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Το φυσικό αέριο δεν συνιστά πλέον όπλο. Την προηγούμενη φορά η Μόσχα κατάλαβε ότι το διεθνές ενεργειακό λόμπι αντέδρασε και αυξήθηκαν οι προσπάθειες να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Η Ρωσία ξέρει ότι, εάν συνέχιζε να απειλεί, τότε κανείς δεν θα αγόραζε από εκείνη φυσικό αέριο για τα επόμενα 20 χρόνια».

Εντάσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας προκαλούν οι εξελίξεις στην Κύπρο, αφού αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην φυγή ρωσικών κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας στη Μόσχα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη φυγή Ρωσικών κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες και ειδικότερα στην Κύπρο.

Οι διαδηλωτές-μέλη του κινήματος "Η Άλλη Ρωσία" αφού πέτυχαν την είσοδό τους στο κτήριο, σύμφωνα με ξένα μέσσα ενημέρωσης ξετύλιξαν πανό το οποίο έγραφε: "Να επιστραφούν τα ρωσικά χρήματα στη Ρωσία".

Άμεση ήταν η παρέμβαση της αστυνομίας, που συνέλαβε τους διαδηλωτές.

Οδηγούμενος στο αστυνομικό όχημα, ένας εκ των διαμαρτυρόμενων φώναξε: "Μη βάζετε τα χρήματα σας στην Κύπρο".

voice

Εν μέσω διαδηλώσεων κατά της λιτότητας κι ενός επίμονου χιονιά που πλήττει ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, άρχισε στις Βρυξέλλες το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό λιτότητας και τόνωσης της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση. Νωρίτερα περίπου 15.000 πολίτες από πολλές χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο των Βρυξελλών, αψηφώντας το χιόνι και το τσουχτερό κρύο.

Στις 2 το μεσημέρι χιλιάδες άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία συγκεντρώθηκαν στο Παρκ ντε Σενκαντενέρ, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδριάζουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ και διαμαρτυρήθηκαν για τη λιτότητα και την ανεργία.

Στη διαδήλωση, που ήταν καθόλα ειρηνική, έδωσαν το "παρών"  περίπου 3.000 υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο, και εκατοντάδες εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.
 
Στην Ευρώπη "Χαμπέμους οστεριτάς", δηλαδή "Έχουμε λιτότητα", κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. 
 
"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης", είπε η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΕ υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές "με κάποια καθυστέρηση".
 
Ο ίδιος άλλωστε στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες, επισημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς την οικονομική ύφεση του 2012, διαδέχεται μια αναιμική οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ. Ως εκ τούτου υπογραμμίζει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για οικονομική σταθεροποίηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα πρέπει να μεταφραστούν σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και ιδιαίτερα σε μέτρα στήριξης των νέων οι οποίοι πλήττονται από απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις εν όψει Συνόδου Κορυφής. Φωτογραφία: AFP Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις εν όψει Συνόδου Κορυφής. Φωτογραφία: AFP Χιονισμένες Βρυξέλλες. Φωτογραφία: AFP Χιονισμένες Βρυξέλλες. Φωτογραφία: AFP

enet

junger press

«Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι από την γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές» τονίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζει ωστόσο ότι τον τρόμαξαν εξίσου τα πανό στην Αθήνα με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο κ. Γιούνκερ καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς, διαφορετικά, όπως λέει, «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα» και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο».

Απορρίπτει δε τόσο τον σκεπτικισμό όσο και την στροφή στο εθνικό συμφέρον, σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα. «Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί "χάνουν το δρόμο" σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος.

Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την Καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή.

Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», επισημαίνει.


Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων ήταν και το διήμερο που πέρασε στην Ισπανία - εν μέσω, βέβαια, του τραπεζικού εφιάλτη που βίωνε την ίδια ώρα η Κύπρος. Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν για ακόμη μία φορά τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι «για τον καπιταλισμό που καταστρέφει τα πάντα» και διαμηνύοντας στο πνεύμα του παγκόσμιου κινήματος των Αγανακτισμένων ότι «Δεν χρωστάμε τίποτε! Δεν πληρώνουμε τίποτε!».

«Ψιλά γράμματα» θα πει κάποιος, που δεν μπορεί όμως να παραβλέψει το γεγονός ότι οι λαοί της Ευρώπης δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον ότι το παιχνίδι το παίζουν -στην πλάτη τους- οι διεθνείς αγορές και οι κερδοσκόποι.

Ανάμεσα σε αυτούς τους λαούς και οι Ισπανοί, που ανοιχτά πια καταγγέλλουν την ανικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να βρουν μια λύση στην κρίση. Με συνθήματά τους τα «Η κρίση-απάτη τσακίζει την κοινωνική ειρήνη», «Οι διεφθαρμένοι στη φυλακή» και «Η λιτότητα καταστρέφει και σκοτώνει», οι Indignados της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων πόλεων της Ισπανίας έδωσαν για ακόμη μια φορά -με αφορμή και όσα συμβαίνουν στην Κύπρο- το δικό τους στίγμα. «Θέλουμε να καταγγείλουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου σώζουν τους τραπεζίτες και την πληρώνουμε εμείς» εξήγησε η Τερέζα Παρτίδα, μια άνεργη 60χρονη γυναίκα, τη στιγμή που ο 73χρονος συνταξιούχος Πέδρο Αγκούδο δήλωνε: «Δεν θέλουμε πια τους διεφθαρμένους πολιτικούς που δεν κάνουν τίποτα. Το καπιταλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο».

Οι δρόμοι της Μαδρίτης γέμισαν όμως και προχθές, Κυριακή, από κόσμο, συγκεκριμένα από εκατοντάδες γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, φορώντας τις λευκές ποδιές τους, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην ισπανική πρωτεύουσα κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και των σχεδίων για μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή και εκατοντάδες Βούλγαροι, οι οποίοι, διαδηλώνοντας τόσο στη Σόφια όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της πατρίδας τους, επέμειναν στο αίτημά τους «φθηνό ρεύμα για όλους», που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

 

Πορεία Ούγγρων

Χιλιάδες Ούγγροι συγκεντρώθηκαν προχθές στη Βουδαπέστη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του Συντάγματος, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Κοινοβούλιο της χώρας παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Την περασμένη Δευτέρα η Βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ψήφισε υπέρ του περιορισμού των εξουσιών του συνταγματικού δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, υπέβαλλε η Τουρκία, μετά την αντίστοιχη ελληνική ρηματική διακοίνωση όπου καταγγέλλονταν οι έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση έρχεται ως απάντηση της ελληνικής, της 20ης Φεβρουαρίου, και αναφέρει ότι η Τουρκία "αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας".

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βάση Διεθνούς Δικαίου.

Στην ελληνική ρηματική διακοίνωση που είχε προηγηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε τον ΟΗΕ ότι η Τουρκία παραχώρησε άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπογραμμιζόταν ότι η Ελλάδα "επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου".
 
ΑΜΠΕ

aganakti

Κάλεσμα απευθύνουν οι Πορτογάλοι στους Έλληνες αγανακτισμένους για να ξαναβγούν στους δρόμους την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας μέσω Facebook και Twitter. Η σχετική πρόσκληση κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο με το σύνθημα «Φτώχεια, Ανεργία, Αυτοκτονίες. Φτάνει πια.

Η Πορτογαλία δείχνει το δρόμο» και καλεί τους Έλληνες να ακολουθήσουν τις πρακτικές του 2011 αντιδρώντας δυναμικά και ως ολότητα στο μνημόνιο και τις νέες συνθήκες που επιφέρει.

Την αρχή έκαναν πάλι οι Πορτογάλοι στην κεντρική πλατεία Praca do Comercio το Σάββατο 2 Μαρτίου, όπου 500.000 άτομα διαδήλωσαν για τα μέτρα εξαθλίωσης στα οποία υποβάλλονται ενώ αναμένεται συνέχεια καθώς το πορτογαλικό συνδικάτο CGTP θα εξαγγέλλει τουλάχιστον μία κινητοποίηση ανά εβδομάδα.

Τέλος, δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους διαδηλωτές η Σύνοδος Κορυφής στις 13 και 14 Μαρτίου καθώς πολλά κινήματα καλούν τους πολίτες σε ενεργοποίηση και αντίσταση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Περισσότερα Άρθρα...