stainbrouk merkel

"Η γερμανική αλαζονεία, ειδικά έναντι του ελληνικού λαού είναι ανεπίτρεπτη" γράφει στο άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, υπογραμμίζοντας ότι σφίγγει όλο και περισσότερο η θηλιά στην ελληνική οικονομία, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος στον ορίζοντα.

 

Σε κοινωνική κατάθλιψη η Ελλάδα

Ο Πέερ Στάινμρουκ υπενθυμίζει στους αναγνώστες της συντηρητικής εφημερίδας τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα. "Εάν μεταφέρουμε αυτές τις περικοπές σε γερμανικές διαστάσεις τότε κάνουμε λόγο για περικοπές ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ", γράφει ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, τονίζοντας ότι η μονομερής πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει στην Ελλάδα κοινωνική κατάθλιψη.

"Το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια", διευκρινίζει ο Στάινμπρουκ, υποστηρίζοντας ότι υποτιμάται στη Γερμανία η κοινωνική διάσταση της κρίσης.

 

"Η οικονομική ισχύς υπέρ της αλληλεγγύης"

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποιεί το Βερολίνο να μην ανεχθεί την αποδυνάμωση των άλλων χωρών. "Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας επιθυμούν μια ισχυρή Γερμανία, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που είναι αντίθετοι σε μια ισχυρή Γερμανία, η οποία με το οικονομικό της βάρος και την πολιτική της επιρροή θα μπορούσε να προκαλέσει αποφάσεις, με τις οποίες οι πιο αδύναμες χώρες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν", γράφει ο Πέερ Στάινμπρουκ.

Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας, επισημαίνει ο κ. Στάινμπρουκ, προσθέτοντας ότι η εξωστρεφής γερμανική οικονομία ευνοείται όταν η οικονομική κατάσταση των γειτόνων της είναι καλή.

news 247

xatzimarkakis

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, εκτίμησε πως η ομάδα της Task Force στην Ελλάδα έχει αποτύχει.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Αχελώου ο Κ. Χατζημαρκάκης σχολιάζοντας την στήριξη και τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Task Force σε διάφορους τομείς στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι αν και μέχρι σήμερα προσπαθούν να βοηθήσουν, έχουν αποτύχει.

«Δυο χρόνια βρίσκεται η Task Force στην Ελλάδα, πολλά όμως αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Εγώ ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρωτιέμαι γιατί πληρώνουμε την Task Force, μια ομάδα που τα στελέχη- εμπειρογνώμονες που δεν μιλούν ελληνικά, δεν ξέρουν το πολιτικό σύστημα και δεν γνωρίζουν τα ήθη και έθιμα. Προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά έχουνε αποτύχει», είπε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε το Ελληνόφωνο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδος. Μέχρι τώρα η Task Force αρνείται να φέρει πιο πολλούς Έλληνες εμπειρογνώμονες, για παράδειγμα Έλληνες που δουλεύουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέρουν την Ευρωπαϊκή διοίκηση και ως τεχνοκράτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα».

pr thema

gavras

"Μαζεύουμε τα χρήματα από τους φτωχούς που είναι πολλοί για να τα δίνουμε στους πλούσιους που είναι λίγοι".

Αυτή η κυνική φράση ενός στελέχους της Goldman Sacks, στάθηκε αφορμή για τον Κώστα Γαβρά να γυρίσει το "Κεφάλαιο", την καινούρια του ταινία, που κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου.

Το θέμα της -ο κόσμος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου μέσα από τις περιπέτειες ενός "κανονικού" ανθρώπου που εξελίσσεται σε έναν αδίστακτο τραπεζίτη, (τον υποδύεται ο Γκαντ Ελμαλέχ)- μαζί με το ενδιαφέρον του κοινού να συζητήσει με τον Κώστα Γαβρά για τον πολιτικό κινηματογράφο, δημιούργησε το αδιαχώρητο, χθες βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το κοινό αψήφισε το κρύο και προσήλθε μαζικά στην προγραμματισμένη εκδήλωση με τον σκηνοθέτη, θέτοντας ερωτήσεις και για τα τεράστια προβλήματα της εποχής μας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.

Ένα μικρό δείγμα των όσων είπε ο Κώστας Γαβράς:

- Πίσω από την γοητεία ενός τραπεζίτη, τη μόρφωση και την καλλιέργειά του, κρύβεται μια σκοτεινή πλευρά, αυτή των επιχειρήσεων. Κι αυτό προσπάθησα να βρω και να διηγηθώ στην ταινία μου.

- Ζούμε σ΄ έναν άγριο καπιταλισμό, γυρίσαμε πίσω πολλά χρόνια, στον 19ο αιώνα.

- Οι έννοιες ναι, φυσικά έχουν αλλάξει και κυρίως έχει παραμεριστεί η ηθική. Στο βιβλίο "Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός", ο συγγραφέας του, τραπεζίτης Ζαν Πιερλεβάντ, περιγράφει τη δημοκρατία σαν placebo, (πλασματική). Ότι δηλαδή, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και των επιχειρήσεων διευθύνουν τον κόσμο. Νομίζω ότι του ξέφυγε σε μια στιγμή ειλικρίνειας.

- Στη Γαλλία οι ομαδικές απολύσεις γίνονται υπό τον τίτλο του "κοινωνικού προγραμματισμού" (plans sociaux). Σαν να πρόκειται για δώρο στους ανθρώπους.

- Tη λύση στα τεράστια προβλήματα, δεν θα τη δώσει μια ταινία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος ούτε του κινηματογράφου ούτε του σκηνοθέτη. Εμένα μ' ενδιαφέρει η αντίσταση στην καταστροφή.

- Η λύση θα έρθει από τους ανθρώπους που ψηφίζουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιους διαλέγουμε και γιατί τους διαλέγουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και κυρίως είναι πρόβλημα ελληνικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο κινηματογράφος δεν είναι Πανεπιστήμιο, ούτε κάνει πολιτικό κήρυγμα. Δεν επιβάλει μια ιδεολογία. Είναι ένα θέαμα με το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συναισθήματα, να μιλήσουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις και ίσως ο θεατής να προβληματιστεί, να σκεφτεί.

Ο Ελληνας, διεθνής δημιουργός των ταινιών "Ζ", "Αγνοούμενος", "Μουσικό κουτί", και τόσων ακόμα διεθνών επιτυχιών, απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις του κοινού.

Για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, για παράδειγμα, που πρόσφατα πήρε το ρωσικό διαβατήριο, σχολίασε: "Πρέπει να το ανεχθούμε. Είναι ο μεγαλύτερος Γάλλος ηθοποιός μετά τον Ζαν Γκαμπέν. Τον έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ, δεν μπορούμε να τον απαρνηθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη".

Για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, είπε: "Με συγκινεί το ταλέντο του, ο κόσμος που δημιουργεί. Τρέφω θαυμασμό για το έργο του Θόδωρου. Υπήρξε μεγάλος σκηνοθέτης και θα παραμείνει. Έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διάδοση του ελληνικού κινηματογράφου, διεθνώς".

ΑΜΠΕ

davoutoglou

Για ανάγκη διαβουλεύσεων και πραγματοποίηση κοινών βημάτων, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και πληροφορίες περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα είπε ο Αχ. Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για “αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο”, το γνωστό τουρκικό παραμύθι των γκρίζων ζωνών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε “έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις” και πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα”.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.

“Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό”.

portugal diadiloseis

Μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ελαττώνοντας παράλληλα τους μισθούς τους και τις συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομήσει 4 δισεκ. ευρώ, συνέστησε το ΔΝΤ στην Πορτογαλία προκειμένου να εξοικονομήσει 4 δισεκ. ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Ζορνάλ ντος Νεγκόσιους.

Οι συστάσεις αυτές φιλοδοξούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης της δανειακής σύμβασης των 78 δισεκ. ευρώ, που συνήψε με την τρόικα τον Μάιο του 2011, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 4 δισεκ. ευρώ στην επόμενη διετία (2013-14) μέσω της «μεταρρύθμισης του Κράτους», σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί την εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής, για την οποία ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να έχει προηγηθεί ένας ευρύς εθνικός διάλογος.

Στη σχετική του έκθεση, που καταρτίσθηκε με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ συνιστά κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 20% του αριθμού των περίπου 700.000 Πορτογάλων που απασχολούνται στο δημόσιο, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 2,7 δισεκ. ευρώ, ενώ από την ελάττωση των μισθών οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 760 εκατ. ευρώ ακόμη.

Το ΔΝΤ προτείνει ακόμη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει το ύψος των συντάξεων ανάλογα με τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Σε γενικές γραμμές το Ταμείο εκτιμά πως το πορτογαλικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι «εξόχως δαπανηρό» και πως τα επιδόματα ανεργίας είναι «πολύ υψηλά» και χορηγούνται «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι προτάσεις τούτες ξεσήκωσαν αμέσως έναν ορυμαγδό αντιδράσεων, ιδίως από την πλευρά των εργατικών ενώσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύσει να υπογραμμίσει ότι αποτελούν «απλές συστάσεις κι όχι αποφάσεις».

«Είναι μία άνευ προηγουμένου επίθεση» κατά των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, εκτιμά ο Αρμένιου Κάρλους, επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου CGTP, ενώ ο Ζουάου Προυένσα, της δεύτερης μεγαλύτερης ένωσης UGΤ υποστήριξε πως «τα συμπεράσματα της μελέτης είναι απολύτως απαράδεκτα».

Οι προτάσεις του ΔΝΤ συμπίπτουν με την εφαρμογή των μέτρων αυστηρής λιτότητας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό για το 2013, ώστε να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά. Ο προϋπολογισμός έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα να έχει ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να εξετάσει τη συνταγματικότητα ορισμένων από τις διατάξεις του.

ΑΜΠΕ