dimarxeio-aspromavro

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού στους Δήμους, ενώ τα πρώτα στοιχεία θα έχουν συγκεντρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Το θέμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη, σύμφωνα με πηγές από τα δύο υπουργεία, ήταν η αξιολόγηση στους δήμους, καθώς από τους ΟΤΑ Α' βαθμού θα προέλθει μεγάλο μέρος της κινητικότητας των 8.200 υπαλλήλων που απομένουν για το πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εκτός από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης, μεγάλο ενδιαφέρον να τους απορροφήσουν δείχνουν και άλλα υπουργεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους «διαθέσιμους» της δημοτικής αστυνομίας θέλουν να απορροφήσουν το υπουργείο Οικονομικών για το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης για αγορανομικούς ελέγχους, το υπουργείο Εσωτερικών για υπηρεσίες στις οποίες έχει ελλείψεις, καθώς και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας..

diaploki dour ippos

Η υπόθεση του αντιδημάρχου Χαϊδαρίου, που συνελήφθη για απόπειρα εκβίασης και δωροδοκία, ανασύρει στον αφρό της επικαιρότητας και ταυτόχρονα
του δημόσιου προβληματισμού, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Μάριος Λιακόπουλος, - με πανεπιστημιακή μόρφωση, οργανωμένος σε μεγάλο πολιτικό κόμμα και δη κυβερνητικό, με περγαμηνές στην ιεραρχία από τα φοιτητικά του χρόνια, με άριστες σχέσεις με την εκκλησία - , είχε όλα τα προσόντα για να..., ανέβει κοινωνικά, οικονομικά και, εν τέλει, πολιτικά...!!!

Το κόμμα , θα τον βοηθούσε να πατήσει το κατώφλι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη σειρά του, κι αυτός, - στα πλαίσια μιας εθιμικής πολιτικής αμοιβαιότητας - , θα ανταπέδιδε τη βοήθεια στον κομματάρχη για να ανέβει το δικό του σκαλί στην πολιτική ιεραρχία. Αρωγός σ αυτή τη σχέση έρχεται η εκκλησία. Έστω από άγνοια. Αν όχι κι από συμπαιγνία...!!!

Ο προϊστάμενος της τοπικής εκκλησίας κολακεύεται να βλέπει δημάρχους και λοιπούς πολιτευόμενους ή εν δυνάμει τοπικούς ή εθνικής εμβέλειας εξουσιαστές να παρευρίσκονται μεταξύ των πιστών του εκκλησιάσματός του, έστω και αν μερικοί από αυτούς είναι...άθεοι!. Στην περίπτωση, δε, που οι εν λόγω είναι και ολίγον τι υποκριτές και σταυροκοπιούνται σε δημόσια θέα, ο παππάς μετουσιώνεται σε επίσκοπο κι ο αρχιμανδρίτης σε αρχιεπίσκοπό αν όχι και σε πατριάρχη και δη οικουμενικό.

Αν τύχει κι ο πολιτευόμενος, τοπικής ή εθνικής εμβέλειας, είναι και λίγο ανοιχτοχέρης και βροντάει τα φράγκα για κάποιο μερεμέτι ή τάμα..., ε τότε..., όλο το υπόγειο της εκκλησίας με τις άγαμες ή γραίες θεραπαινίδες πασών και πάντων των απόρων της ενορίας υποκλίνεται και δουλεύει για την εκλογή του ΚΥΡΙΟΥ και σε ελάχιστες περιπτώσεις της ΚΥΡΙΑΣ...!!!

Τα ψηφοδέλτια διπλώνονται στα τέσσερα ή στα οχτώ..., μπαίνουν στο φάκελο κι από κόρφο σε κόρφο καταλήγουν στο τελικό δικαιούχο, - καθοδηγούμενο, άβουλο και μοιραίο πολίτη ψηφοφόρο – , για να πέσουν στην κάλπη σταυρωμένα όπως το πάντα παρασκηνιακό κύκλωμα..., αποφάσισε...!!!

Αν ο εν δυνάμει δημοτικός σύμβουλος ή δήμαρχος τύχει να χειρίζεται πιεσόμετρο και γράφει και συνταγές..., τότε ποιος έχων ανάγκη τινά, - και πολιτικά εντέχνως η κοινωνία μας έχει πολλούς αδύναμους και δεινοπαθούντες - , δεν είδε αριστερό να μην υποκλίνεται σε δεξιό..., και πρώην χουντικό ή βασιλικό να μην καμαρώνει για το δεξιό καμάρι του χωριού..., της πόλης..., του Δήμου...!!!

 

Ο πρώτος κόκκος της διαφθοράς έχει σπαρθεί...!!!

Ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί. Έχουν αποκλειστεί από τη δημόσια ζωή όλοι οι ρομαντικοί που δεν είχαν την τύχη κάποιος γονιός ή κομματάρχης να τους μυήσει στα μυστικά της ανάμιξης στη δημόσια ζωή. Όσοι ανίδεοι ή αφελείς έσπευσαν να συμμετάσχουν σ αυτόν το δήθεν δημοκρατικό στίβο..., απλά συνέβαλαν στην πολιτική νομιμοποίηση και διαιώνιση στη συνέχεια ενός βαθύτατα υστερόβουλου και ολοκληρωτικά αντιδημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης των τοπικών κοινωνιών.

Κι αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος πολιτικού ραφιναρίσματος, έρχεται καπάκι ο δεύτερος για το τελειωτικό ξεσκαρτάρισμα, σημαντικό και καθοριστικό για την απ εδώ και πέρα διαχείριση .

Ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή αντιδήμαρχος..., και ποιος στις άλλες έμμισθες θέσεις...???

Φυσικά, η γνώση κι η εμπειρία είναι για τα σαλόνια. Εδώ, πρωταρχική σημασία και ρόλο παίζουν η κολεγιά με τον αρχηγό, η τυφλή υπακοή, η άμεμπτη συνέπεια, η δουλική εχεμύθεια, η παρασκηνιακή διαβούλευση, η ταφική σιωπή και η απόλυτη κι άνευ όρων προσήλωση στις αποφάσεις και στόχους της παρέας. Η μη περιέργεια, οι καθόλου ερωτήσεις, η δουλοπρέπεια, η υπόκλιση στη μετριότητα, τα στραβά μάτια στην κομπίνα και το χειροκρότημα στη φαυλότητα και την πρόκληση..., είναι προτερήματα κι επιβραβεύονται...!!!

Ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης των παραπάνω χρίζεσαι πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κι έπονται όλα τα αξιώματα που μοιράζει ο δήμαρχος-αφέντης, όπως οι πασάδες επί αλήστου μνήμης τουρκοκρατίας...!!!

 

Με την ανάθεση των θώκων ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της δημοτικής-πολιτικής εκκαθάρισης...!!!

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς...!!! Εδώ παίζονται τα πάντα...!!!

Είναι το τελικό στάδιο της δημοτικής διαπλοκής...!!!

Από τον φούρνο που θα προμηθεύει ψωμιά στα ΚΑΠΗ μέχρι τον χασάπη που θα στέλνει το κρέας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς...!!!

Από τον βιβλιοπώλη που θα μας δίνει χαρτικά και γραφική ύλη μέχρι τον βενζινά που γεμίζει τα ρεζερβουάρ των απορριμματοφόρων...!!!

Από τον ζαχαροπλάστη που χαρίζει τούρτα στον δήμαρχο ή την δημαρχίνα όταν γιορτάζουν..., μέχρι τον εργολάβο που θα αναλάβει πεζοδρόμια και πλατείες..., φανταστείτε πόσοι μεσολαβούν...!!!

Το παιγνίδι είναι πολύ χοντρό και τα πακέτα πολλά και ακόμα πιο χοντρά...!!!

Έτσι δημιουργείται η τοπική διαπλοκή και ΔΥΣΤΥΧΩΣ όσοι πετύχουν σ αυτην παίρνουν προαγωγή και για την ανώτερη βαθμίδα της. Την πολιτική διαπλοκή σε πανεθνικό πλέον επίπεδο...!!!

Του Γιάννη Σπ. Παργινού
Οικονομολόγου – Δημοσιογράφου

dimotiki astinomia

Την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα προβλέπει την ανάθεση στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιοτήτων που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Η επιστολή ήρθε μετά την πρωτοβουλία της Αθήνας όπου με απόφασή του Δήμου επαναλειτουργούν την δημοτική αστυνομία, αλλά και μετά το χάος που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις πόλεις αφού οι δημοτικοί αστυνόμοι αισθανόμενοι ότι απολύονται είτε ψάχνουν αλλού δουλειά, είτε υπολειτουργούν με άδειες.

Με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Ασκούνης ενημερώνει τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ότι για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας απαιτείται σύμφωνα με το νόμο να εκδώσουν ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει την παράλληλη άσκηση της αρμοδιότητας μέχρι την οριστική μεταφορά της στην Ελληνική Αστυνομία στις 22 Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης σχετικών αιτημάτων από ένα μεγάλο μέρος των 81 δήμων που είχαν Δημοτική Αστυνομία.

Η βίαιη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους δήμους που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα αστυνόμευσης.

Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο έλεγχος τους παραεμπορίου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επισημαίνει η ΚΕΔΕ, αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αρμοδιοτήτων που δεν μπορούν να ασκηθούν.

dorodokia

Τα τελευταία γεγονότα στο Δήμο Χαϊδαρίου προκαλούν ανατροπή του δημοτικού σκηνικού και οι καταλυτικές συνέπειές τους, ίσως να μην περιορισθούν μόνο στο Δήμο Περιστερίου, αλλά να επεκταθούν και σε άλλους δήμους, όχι μόνο της Αττικής.

Μέχρι και το περασμένο Σάββατο, όλα ήταν διαφορετικά στο Δήμο Χαϊδαρίου Αττικής. Η παράταξη του νυν δημάρχου, Δημήτρη Μαραβέλια, αναμφίβολα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στα δημοτικά πράγματα της πόλης, έστω και με την κόπωση των δύο 4ετιών που είχαν μειώσει τη δυναμική της.

Όμως, το μοιραίο αυτό Σάββατο, 27 Ιουλίου , άλλαξαν όλα. Ο Μάριος Λιακόπουλος, - παιδικός φίλος του δημάρχου, συναγωνιστής στην ΟΝΝΕΔ, στην Νέα Δημοκρατία, στα δημοτικά του Χαϊδαρίου, στην ζωή, εν δυνάμει διάδοχος, εφ όσον ο δήμαρχος θα διεκδικούσε βουλευτική έδρα στην Λακωνία -, συνελήφθη επ' αυτοφώρω..., «να τα πιάνει». Συνέβη αυτό που οι περισσότερο ψυλλιασμένοι περίμεναν να συμβεί...!!!

Λίγο ή άμετρη σιγουριά της εξουσίας, λίγο η υπερβολή, συνέβαλαν στο μοιραίο. Ο Αντιδήμαρχος βρέθηκε με χειροπέδες κρατούμενος για εκβίαση και δωροδοκία. Έκτοτε, το μοιραίο γίνεται και καθοριστικό...!!!

Η δημοτική παράταξη του δημάρχου βρίσκεται πλέον σε στάδιο πλήρους διάλυσης! Η από εδώ και πέρα ροή των κάθε είδους εμπλοκών θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση, όχι μόνον ό, τι απέμεινε ανέπαφο, από τις εξελίξεις, αλλά πρόσωπα και από άλλες ίσως παρατάξεις που είχαν ανάμειξη στις δημοτικές υποθέσεις.

Νέοι ικανοί και ελπιδοφόροι παίκτες μπαίνουν στην δημοτική κονίστρα διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σαφέστατα, ο ρόλος του Θόδωρου Σπηλιώπουλου αναβαθμίζεται και ως υποψήφιος δήμαρχος προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη δυναμική.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι οι πολίτες ζητούν πλέον να γίνουν ρήξεις με το παρελθόν. Το παλιό, και όπως πλέον αποδείχθηκε και διεφθαρμένο κατεστημένο, που διοίκησε το δήμο για πολλά χρόνια, έχοντας για στήριγμά του και κομματικές πλάτες, με ότι αυτό σημαίνει. 

Αυτό ακριβώς ενδεχομένως να συμβεί και σε άλλους δήμους-  που διοικούνται και αυτοί από παρόμοια κατεστημένα - ως αποτέλεσμα των γεγονότων του Δήμου Χαϊδαρίου, που άφησαν άφωνους και πολύ προβληματισμένους τους απανταχού πολίτες...

peta-ekdilosi

Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ υποστηρίζει την προώθηση αναπτυξιακών ανταποδοτικών επενδυτικων σχεδίων των ΟΤΑ.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατανοεί πλέον την ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση κεφαλαίων έτσι ώστε να προωθήσει την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές τοπικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζονται από ανταποδοτικότητα.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση ανταποδοτικών επενδυτικών έργων μπορεί να ενεργοποιήσει ένα δυναμικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην άμβλυνση των ανισορροπιών μεταξύ περιφέρειας και κέντρου μέσα από μια διαδικασία ορθολογικής χρήσης των εγχώριων φυσικών και οικονομικών πόρων.

Έως τώρα όμως η προσπάθεια για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ιδιωτών – επενδυτών να επιχειρήσουν σε συνεργασία με τους ΟΤΑ δεν έχει φέρει αποτελέσματα για δύο τουλάχιστον βασικές αιτίες: α) τα μικρά μεγέθη στον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων των ΟΤΑ που αποθαρρύνουν τους έμπειρους και ικανούς επενδυτές και β) την απουσία οργανωμένης και σταθερής επικοινωνίας των δύο μερών (ΟΤΑ και Ιδιωτών –επενδυτών) έτσι ώστε να γίνουν γνωστά, σε ευρύτερο κύκλο ενδιαφερομένων, τα επενδυτικά σχέδια και να οικοδομηθούν πιθανές συνεργασίες.

Αυτούς τους δύο ανασταλτικούς παράγοντες, που εμποδίζουν την συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτών – επενδυτών επιχειρεί να αντιμετωπίσει η ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Π.Ε.Τ.Α. ΑΕ.

aftodioikisi

 

Οι δράσεις

Ειδικότερα, η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. έχει αναλάβει με προγραμματική σύμβαση που συνήψε με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ την εξειδίκευση και την αποτελεσματική προβολή των ανταποδοτικών επενδυτικών σχεδίων των Ο.Τ.Α., ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να προκληθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του Ιδιωτικού Τομέα να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων της.

Για τον σκοπό αυτόν αναλαμβάνονται από την Εταιρία οι παρακάτω δράσεις:

• Δημιουργία και τακτική ενημέρωση Βάσης Δεδομένων με επενδυτικά σχέδια ΟΤΑ. Αναζήτηση – συγκέντρωση, αξιολόγηση, καταχώρηση και ομαδοποίηση επενδυτικών σχεδίων των Ο.Τ.Α. α' βαθμού, τα οποία αναζητούν ιδιωτική χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.
• Προβολή των ανταποδοτικών έργων ΟΤΑ. Δημιουργία web εφαρμογής μέσω της οποίας θα προβάλλονται τα επενδυτικά σχέδια των ΟΤΑ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τροφοδοτούμενη με τα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων.
• Διασύνδεση ΟΤΑ και Ιδιωτών – επενδυτών. Οργάνωση και λειτουργία HELPDESK – ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και για την υποστήριξη των Ο.Τ.Α. και των ιδιωτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, προσκαλεί του Δήμους να αποστείλουν Δελτία Καταγραφής Επενδυτικών Σχεδίων, που στοχεύουν να υλοποιήσουν μέσω Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ., συμβάσεις παραχώρησης, μακροχρόνιες μισθώσεις κα) προκειμένου να καταχωρηθούν στη Βάση Δεδομένων που δημιουργείται.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο link: http://www.ypes.gr/el/Ministry/Actions/sympraxeis/, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααναζητήσουν τον κατάλογο με τα έργα των οποίων η προσυμβατική διαδικασία είχε χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», το Δελτίο Καταγραφής Νέων Επενδυτικών Σχεδίων έργων Σ.Δ.Ι.Τ., το Έντυπο Σύμφωνης Γνώμης, καθώς και κάθε άλλο πληροφορικό υλικό που αφορά στην προαναφερθείσα Προγραμματική Σύμβαση.

«Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά ξεκινά μία τόσο οργανωμένη και υποστηρίξιμη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιτυχία της όμως δεν εξαρτάται μόνο από βούληση και την ενάργεια των κεντρικών φορέων (Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΠΕΤΑ Α.Ε.) αλλά και από την βούληση των δημοτικών αρχών να συμμετάσχουν με σοβαρές και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι γονιμότερες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών οι οποίες θα αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές τοπικής ανάπτυξης«, αναφερει η ανακοίνωση της ΠΕΤΑ ΑΕ.

kede

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών περί των 9 εκατομμυρίων ευρώ που δωθήκαμνε για τα ΣΔΙΤ σε 143 έργα τα οποία δεν προχώρησαν η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι στα πλαίσια του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», με υπεύθυνο φορέα διαχείρισης το Υπουργείο Εσωτερικών, εντάχθηκαν και εκπονήθηκαν με απολύτως νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες (ανακοινώσεις, επιλογές, εγκρίσεις κ.λ.π.) από Δήμους της χώρας, 143 μελέτες που αφορούν έργα ΣΔΙΤ, την περίοδο 2006 – 2009.

Τα περισσότερα από τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Επίσης λόγω της κρίσης, πολύ μεγάλα έργα, κρίσιμα για την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης (μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κ.λ.π.) δεν προχώρησαν.

Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιωρούνται ψίθυροι για πιθανές ευθύνες των Δήμων για το θέμα, όταν είναι σαφές ότι την ευθύνη του όλου έργου την είχε αποκλειστικά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αν λοιπόν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τη σκοπιμότητα, ας αναζητηθούν στην τότε Κυβέρνηση και στους τότε αρμόδιους.

dimarxos puppet

Τσαμπουκάδες, κλακαδόροι, παραθυράκηδες καναλιών, υποβαθμισμένοι των κομμάτων, τοπικοί παραγοντίσκοι,  μαζί με ηθοποιούς, τραγουδιστές, διασκεδαστές, αθλητές και μοντέλες, περνάνε από την «πασαρέλα» που έστησαν ήδη τα κόμματα για να χρήσουν τους υποψήφιους των δημοτικών εκλογών με «εντολή» να «αδράξουν» την ψήφο των αγανακτισμένων και εξαθλιωμένων πολιτών προκειμένου να την «μεταφράσουν» στο πολιτικό μήνυμα που τους βολεύει.

Έτσι νομίζουν ότι θα τους βγει.

Και με την κομματική αυτή «λογική της προπαγάνδας» έχουν ξεκινήσει να «διπλαρώνουν» τους προσφερόμενους να παίξουν το θέατρο του επόμενου «σωτήρα» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτά συμβαίνουν στα κόμματα.

 

Την ίδια ώρα, όμως, ετοιμάζεται και ένα διαφορετικό θέατρο με «σκηνοθεσία» Δημάρχων που θα διεκδικήσουν και πάλι την καρέκλα του ... αγωνιστή τοπικού άρχοντα.

Το «θέατρο», που θα κλιμακωθεί σε αρκετές «παραστάσεις» από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα περιέχει «πράξεις» με σήριαλ ηρωισμού, αγωνιστιού.. πάθους, πατριωτισμού, κλαυθμού και οδυρμού για να καταλήγουν σε δυναμικούς «πολέμους» και «σκηνές» επαναστάσεων και επαναστατών με υψωμένες γροθιές και μεσίστιες σημαίες θλίψης... για τις απώλειες της δημοτικής αστυνομίας των φυλάκων και των συμβασιούχων που... ήταν όλοι παιδιά μας... μέσω των κομμάτων και των Δημάρχων.

Τα θεατριλίκια με τις αγωνιστικές δημαρχιακές φιγούρες και τους ηρωισμούς θα τα ζούμε καθημερινά μετά το καλοκαίρι που ο λαός θα επιστρέψει από τα μπάνια του και θα ανέβει η θεαματικότητα στις τηλεοράσεις.

Μην ξεχνάτε και τον (μάλλον ενδιαφέροντα) ανταγωνισμό των καναλιών την νέα χειμερινή περίοδο που απαιτεί και κόντρες στα παράθυρα...

Θα ακούγονται απειλές από απίθανα πρόσωπα και θα προβάλλονται ιδέες για την σωτηρία της χώρας από απίθανους καλλιτέχνες και προσκεκλημένους μαϊντανούς των παραθύρων που θα επιδιώκουν να προκαλούν εντύπωση.

Αιφνιδίως όμως μετά από κάποιους μήνες θα διαπιστώνουμε ότι το συγκεκριμένο ονοματάκι θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους υποψήφιους είτε για τον Δήμο είτε για το Δημοτικό συμβούλιο.

Το δε αστείο είναι ότι θα νομίζουν πως οι τηλεθεατές, οι ακροατές και οι αναγνώστες είναι τόσο ηλίθιοι και τόσο τυφλωμένοι πατριώτες-ιθαγενείς που δεν πρόκειται να τα συσχετίσουν όλα αυτά.

Δυστυχώς τα καραγκιοζιλίκια (που να είστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε) θα πνίξουν μέσα στην βοή και την αντάρα και τις ίσως 5-10 (όχι όμως περισσότερες) σοβαρές δημοτικές κινήσεις από πράγματι σοβαρούς νέους υποψήφιους και παλιούς Δημάρχους που θα διεκδικούν τον Δήμο προβάλλοντας την δουλειά τους, το νοικοκυριό τους και τα πεπραγμένα τους ή τα προσόντα τους σε περίπτωση νέων υποψηφίων.

Όμως οι περιπτώσεις αυτές, που μετριόνται στα δάκτυλα, δεν θα είναι τόσες που να σχηματοποιήσουν γενική εικόνα.

Η εικόνα που θα επικρατήσει θα είναι η γνωστή τριτοκοσμική αθλιότητα που θα ενισχύεται και από τα παρασκήνια των υποψήφιων κομματικών περιφερειαρχών που επίσης διεκδικούν έδρες.

Γιατί το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ήδη συνδεθεί (όπως διακρίνεται καθαρά από όσους έχουν γνώση των παρασκηνίων) με το άρμα της γνωστής φαυλοκρατικής και λαϊκίστικης πολιτικής νοοτροπίας της μεταπολίτευσης και τίποτε δεν δείχνει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.

Τίποτε δεν δείχνει ακόμη ότι έχει περάσει το μήνυμα της υποχρέωσης των Δήμων και των Δημάρχων να συμβάλλουν με κάθε τρόπο για να ανακουφίσουν τους Δημότες που συνθλίβονται κάτω από την φορολογική πίεση και τις περικοπές κάθε μορφής εισοδήματός τους.

Η προσοχή του συνόλου των τοπικών Αρχόντων είναι μόνο στον «ομφάλιο λώρο» που τους συνδέει με το κράτος και με τον παρασιτισμό.

Η έννοια νοικοκυριό, συμμάζεμα, αλλαγή νοοτροπίας, αποσύνδεση του ρουσφετιού από την απασχόληση και διπλή δουλειά με λιγότερες αμοιβές δεν τους έχει αγγίξει όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση.

Ο Δήμος συνεχίζει να είναι φέουδο του κόμματος που έχει στηρίξει και που θα στηρίξει τον Δήμαρχο.

Και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες λειτουργούν «άψογα» μόνο στον τομέα των εισπράξεων και πίεσης των Δημοτών με πρώτες τις επιχειρήσεις της περιοχής που εξακολουθούν να είναι οι πλησιέστεροι «εχθροί» του Δήμου με αποκλειστικό ρόλο (σύμφωνα με την επικρατούσα ακόμη νοοτροπία) μόνο να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη που αυθαίρετα αυξάνουν οι Δήμαρχοι...

Κατά τη γνώμη μου ένας είναι ο δρόμος για να μην ερμηνευθεί η επόμενη υποψηφιότητα για τον Δήμο ή το Δημοτικό Συμβούλιο ως επαγγελματικό βόλεμα... τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Οι υποψήφιοι, ιδιώς οι παλαιοί Δήμαρχοι να αποδείξουν, ότι μπορούν να μην επιβαρύνουν το κράτος και κατ΄ επέκταση τους φορολογούμενους και ότι έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν έργα ανάπτυξης και να προσφέρουν περισσότερες και σύγχρονες υπηρεσίες χωρίς αυξημένα δημοτικά τέλη. Οι δε νέοι, κυρίως, υποψήφιοι πως θα κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» με τον παρασιτισμό και τον κομματισμό σε όφελος μιας πραγματικά ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπορούν όμως να περπατήσουν σε ένα δρόμο σαν αυτόν;

Γ. Κράλογλου

 

 

Περισσότερα Άρθρα...