pagoto efet
Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ανακαλείται παγωτό γιατί ενώ πωλείται ως προϊόν χωρίς λακτόζη, περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη).

Το παγωτό που αποσύρει ο ΕΦΕΤ είναι το Bonvita – Bon Ice – Dark Chocolate.

Πρόκειται για παγωτό ξυλάκι με σοκολάτα υγείας από γάλα ρυζιού, Ολλανδικής προέλευσης, με εμπορική ονομασία “Bonvita – Bon Ice – Dark Chocolate”, σε συσκευασία των 100g ανά τεμάχιο, με αριθμό παρτίδας L8/78 και ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 31/03/2020.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, μετά την του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ενημερώθηκε από τις Ολλανδικές αρχές για τη διακίνηση παγωτού, που βρέθηκε να περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη), ενώ πωλείται ως προϊόν χωρίς λακτόζη.

Οι πρωτεΐνες γάλακτος είναι αλλεργιογόνα συστατικά και μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτές.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί την εν λόγω παρτίδα του προϊόντος, εφόσον έχουν ευαισθησία στη καζεΐνη γάλακτος, να μην το καταναλώσουν.

trofes

Αν ένας από τους στόχους που θέσατε για τον καινούριο χρόνο είναι να χάσετε βάρος, ένα νέο πρόγραμμα διατροφής θα σας βοηθήσει να το πετύχετε εύκολα, γρήγορα και υγιεινά.

Μία γκουρού για το χάσιμο βάρους, έχει αναπτύξει ένα καινούριο πλάνο δίαιτας, που χωρίζει τα τρόφιμα σε ομάδες, οι οποίες έχουν πάρει τα ονόματα τεσσάρων χρωμάτων.

Ο λόγος για τη Τζάνετ Τόμσον, η οποία έγινε διάσημη με το βιβλίο Fat To Flat το 1995. Η Τόμσον υποστηρίζει ότι το νέο σχέδιό της προσφέρει μια απλή λύση για τη μείωση των κιλών, ενώ παράλληλα αποκαθιστά την υγεία του εντέρου.

Το «The Colour Fast Reset Programme» βάζει τύπους τροφίμων σε κατηγορίες με κωδικό χρώματος, με τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια να βρίσκονται στην ίδια «πράσινη» κατηγορία, τα φαγητά με άμυλο στη «ροζ», τα λίπη και οι πρωτεΐνες στην «μπλε» και τέλος, τα φαγητά με καμία θρεπτική αξία, στην «κόκκινη».

Έτσι, το να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή, είναι όσο απλό όσο το να τρως ένα συγκεκριμένο αριθμό μερίδων κάθε μέρα: μέχρι οχτώ από την πράσινη, τρία από τη ροζ, μία μερίδα μπλε με κάθε γεύμα και τίποτα από την κόκκινη, εκτός αν πρόκειται για κέρασμα.

Αν ακολουθήσει κανείς αυτά τα βήματα, μπορεί να χάσει μέχρι και 5 κιλά σε δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει η Daily Mail.

«ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ»

Τα πράσινο φαγητά, δεν χρειάζονται ζύγισμα ή μέτρημα. Μπορούν να καταναλωθούν σε οποιοδήποτε μέγεθος μερίδας, Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται η κατανάλωση πάρα πολλών αποξηραμένων φρούτων.

Η Τόμσον συνιστά να τρώτε μεταξύ επτά και οκτώ μερίδων πράσινων τροφών την ημέρα - και τουλάχιστον μία μερίδα με κάθε γεύμα.

«ΡΟΖ ΤΡΟΦΙΜΑ»

Τα τρόφιμα που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα δημητριακά, θα πρέπει να περιοριστούν,με την Τόμσον να συμβουλεύει να τρώτε μία ή δύο μερίδες την ημέρα, ή ακόμα και λιγότερα αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Επιλέγοντας ψωμί με σπόρους, σικάλεως ή ξινόγαλα μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όπως επίσης είναι και οι γλυκοπατάτες, το καφέ ρύζι, το κινόα και το κους κους.

«ΜΠΛΕ ΤΡΟΦΙΜΑ»

Στα μπλε τρόφιμα περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τα μπλε τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα, καθώς μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών της πείνας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα, που σημαίνει ότι δεν θα αισθανθείτε την ανάγκη για σνακ.

«ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ»

Τα κόκκινα τρόφιμα - τα οποία περιλαμβάνουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μεταποιημένα τρόφιμα, καθώς και το αλκοόλ - πρέπει γενικά να αποφεύγονται.

Ωστόσο, η Τόμσον επιμένει ότι η περιστασιακή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί ή ένα νόστιμο επιδόρπιο, δεν θα υπονομεύσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Το σχέδιο διατροφής της Τόμσον δεν απαγορεύει κανένα τρόφιμο, αλλά επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της υγείας των εντέρων.

Φωτογραφίες: Daily Mail

 

trofes

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής διστάζουν να καλέσουν οποιαδήποτε τροφή ως “απαγορευμένη”, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώμε απ' όλα με μέτρο, με την περιστασιακή “παρασπονδία” να κάνει την όλη προσπάθεια να “αξίζει τον κόπο”. 

Οι επικεφαλής του everydayhealth.com ζήτησαν από τους ειδικούς να τους πουν ποιες τροφές μπορεί να θεωρηθούν “απαγορευμένες”, για ποιον λόγο και για ποια άτομα στον γενικό πληθυσμό. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους, με τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να αλλάξει κανείς στη διατροφή του.

Γλυκίσματα στο πρωινό

Ξεχάστε το επιδόρπιο για πρωινό και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι θερμιδικές “βόμβες”. Ένα τυπικό γλύκισμα τέτοιου τύπου μπορεί να έχει 180 θερμίδες ή περισσότερες, πάρα πολύ πρόσθετα σάκχαρα και όχι αρκετές πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να πάρετε πρωτεΐνη στο πρωινό. Για ένα καλύτερο πρωινό, επιλέξτε ένα αυγό και ένα κομμάτι τυρί για την πρωτεΐνη, στη συνέχεια προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.

Λιπαρά μεσημεριανά γεύματα

Αποφύγετε τα σαλάμια και τα αλλαντικά, καθώς όλα έχουν πολύ λίπος. Μια μερίδα από σκληρό σαλάμι, για παράδειγμα, μπορεί να έχει περίπου 110 θερμίδες, με τις 81 από αυτές να προέρχονται από το λίπος. Αντί για αλλαντικά, επιλέξτε στήθος κοτόπουλου. Συγκριτικά μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη ποσότητα, αφού τα 115 γραμμάρια έχουν περίπου 120 θερμίδες, με μόνο τις 25 από αυτές (περίπου 20%) να προέρχονται από το λίπος.

Λευκή σοκολάτα

Σε σύγκριση με την μαύρη σοκολάτα, η λευκή δεν είναι καλή για την υγεία σας. Η μαύρη σοκολάτα έχει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η λευκή σοκολάτα είναι ως επί το πλείστον φυτικό λίπος (βούτυρο κακάο) και προστιθέμενη ζάχαρη. Για παράδειγμα, τα 30 γραμμάρια λευκής σοκολάτας μπορεί να έχουν 153 θερμίδες με περίπου τις μισές από αυτές να προέρχονται από λίπος, ενώ περιέχει και 17 γραμμάρια ζάχαρης και μόλις 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα αντί των άλλων ειδών. Αν και η διατροφική της αξία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της λευκής σοκολάτας, τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, ενώ αυξάνει την "καλή" χοληστερίνη (HDL). Αρκεί να μην το παρακάνετε! Ένα μικρό κομματάκι είναι αρκετό. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν μετρήσει τα υγιή οφέλη της μαύρης σοκολάτας έχουν χρησιμοποιήσει ως μερίδα τα 30- 40 γραμμάρια ημερησίως.

Μπριζόλα "Ribeye"

Είναι ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα που υπάρχουν. Είναι γεμάτη στο εσωτερικό της με κομμάτια λίπους, τα οποία “ποτίζουν” όλο το κρέας. Σκεφτείτε ότι τα 100 γραμμάρια έχουν 16 γραμμάρια καθαρού λίπους, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ολική επιτρεπόμενη ημερήσια λήψη λίπους! Επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.

Μπάρες πρωτεΐνης

Σίγουρα, χρειάζεστε πρωτεΐνη, αλλά μια τυπική μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να έχει περισσότερη από όση χρειάζεστε. Μάλιστα, πολλές από αυτές συχνά έχουν υπερβολική προστιθέμενη ζάχαρη. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το παρακάνετε, αναζητήστε μια μπάρα που έχει λιγότερα από 7 γραμμάρια σοκολάτας ή άλλου γλυκαντικού.

Ακόμη και μια μικρή μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να έχει περίπου 200 θερμίδες, αλλά δεν θα σας χορτάσει, οπότε να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους. Ο καλύτερος χρόνος για να φάτε μια τέτοια μπάρα δεν είναι μετά από μια ελαφριά προπόνηση με βάρη, αλλά μετά από μια διαδρομή αντοχής. Και αν σχεδιάζετε να φάτε ένα γεύμα μετά από μια μακρά προπόνηση, μην φάτε μια μπάρα πρωτεΐνης σαν... ορεκτικό.

Τουρσί

Το τουρσί μοιάζει με αβλαβές συνοδευτικό σε σάντουιτς, αλλά δεν είναι. Οι πίκλες (τουρσί) είναι γεμάτες αλάτι και το αλάτι κάνει τον οργανισμό να κατακρατεί υγρά. Σε μερικούς ανθρώπους, το υπερβολικό αλάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association) συστήνει να κρατάμε την λήψη νατρίου κάτω από τα 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για ένα υγιές επίπεδο αρτηριακής πίεσης. Μία μερίδα τουρσί έχει μόλις 17 θερμίδες, αλλά την απίστευτη ποσότητα των 1,200 mg νατρίου.

Κονσέρβες σούπας

Οι κονσέρβες σούπας έχουν συνήθως πολύ αλάτι. Ακόμα και οι επονομαζόμενες σούπες χαμηλού νατρίου μπορεί να έχουν πάρα πολύ αλάτι. Μία μερίδα (περίπου ένα ποτήρι νερού) μπορεί ακόμα να έχει πάνω από 400 mg νατρίου. Γι' αυτό πρέπει να ελέγχετε πάντα την ετικέτα στην κονσέρβα για το πόσο νάτριο περιέχει.

iatropedia

mesogeiaki diatrofi

Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη δίαιτα των Κρητικών (κυρίως), αλλά των άλλων χωρών της Μεσογείου, οι οποίες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν.

Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της Μεσογείου.

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα ακόλουθα:

Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε φυτικές ίνες)

Καθημερινή κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους (ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α.)

Όσπρια, πατάτες και ξηροί καρποί σε εβδομαδιαία βάση

Ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Χρήση του ελαιολάδου (που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες) σαν κύρια πηγή λίπους και ελάχιστη κατανάλωση ζωικών λιπών

Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (σε μηνιαία βάση και σε μικρές ποσότητες)

Κατανάλωση σε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση

Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα και τυρί) σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

Κατανάλωση κρασιού σε καθημερινή βάση αλλά με μέτρο (1-2 ποτήρια)

Τα οφέλη στην υγεία μας 

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες που έγιναν μετά και την μελέτη των 7 χωρών.

Συγκεκριμένα:

Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

feta turi

Με αφορμή την ανάδειξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των σημαντικών επιτευγμάτων από ομάδα Ελλήνων ερευνητών για τον χαρακτηρισμό της φέτας, μέσω λεπτομερούς ταυτοποίησης των περιεχομένων πρωτεϊνών της, ο Ε.Φ.Ε.Τ. υπενθυμίζει στους καταναλωτές μερικές βασικές πληροφορίες για αυτόν τον εθνικό διατροφικό θησαυρό, με σκοπό την προστασία τους από δόλιες μεθόδους παραπλάνησης.

Στην ισχύουσα νομοθεσία, η "ΦΕΤΑ" αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό της φέτας, απαγορεύεται η παρασκευή "ΦΕΤΑΣ" ("FETA") από άλλο είδος γάλακτος, εκτός από τα παραπάνω ενώ το χρησιμοποιούμενο γίδινο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% κατά βάρος.

Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος πρέπει να είναι τουλάχιστον 6% κατά βάρος. Η φέτα έχει χρώμα λευκό, σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, με ή χωρίς οπές, συμπαγή σύσταση χωρίς επιδερμίδα και διατίθεται σε διάφορες διαστάσεις και βάρη. Απαγορεύεται η προσθήκη συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί και την άλμη.

Οι συνήθεις τρόποι νοθείας της φέτας για κερδοσκοπικούς σκοπούς είναι η ανάμιξη του γάλακτος με αγελαδινό ή η υπέρβαση της αναλογίας του μίγματος πρόβειου και γίδινου γάλακτος πάνω από την αναλογία του 30% κατά βάρος. Η νοθεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα μόνο μέσω εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ οργανοληπτικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά της φέτας από άλλα παρόμοια λευκά μαλακά τυριά άλμης.

Η επισήμανση της φέτας, που κυκλοφορεί σε συσκευασμένη μορφή, με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενδείξεις, συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησης αλλά και του ίδιου του προϊόντος.

Δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να συγχέει τα προϊόντα που πωλούνται με την ονομασία "Λευκό τυρί" με την φέτα διότι παράγονται από άλλα είδη γάλακτος (π.χ. αγελαδινό) ή Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα (ποσοστό γίδινου μεγαλύτερο από 30%).

Συγκεκριμένα, κάθε συσκευασία με τυρί "ΦΕΤΑ" θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις :

1. "ΦΕΤΑ" ("FETA").
2. Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
3. Τυρί.
4. Επωνυμία και έδρα του παραγωγού – συσκευαστή.
5. Βάρος του περιεχομένου σε κιλά ή γραμμάρια (καθαρό βάρος και στραγγισμένο βάρος εφόσον περιέχεται σε άλμη).
6. ΦΕ - Αύξων αριθμός μέσου συσκευασίας – Ημερομηνία παραγωγής.
7. Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
8. Μέγιστη υγρασία (ως 56%).
9. Ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (από 43%).
10. Τις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης υπό ψύξη (συνήθως 2°- 4° C).
11. Πίνακα διατροφικής δήλωσης.

Επιπλέον των παραπάνω ενδείξεων, σε κάθε συσκευασία με τυρί "ΦΕΤΑ" είναι υποχρεωτική η σήμανση Πιστοποίησης του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη μέσω των επιλογών τους, ώστε να αναδεικνύονται και να προστατεύονται ποιοτικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης όπως η φέτα και να περιορίζονται τα φαινόμενα νοθείας με τους ελέγχους των συναρμόδιων αρχών.

Στόχος του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι η ενημέρωση του καταναλωτή με αίσθημα ευθύνης.

trofes plysimo
Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτή η συνήθεια κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
 
Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Η ομάδα του Bright Side συγκέντρωσε πέντε παραδείγματα τροφών που πρέπει πάντα να πλένετε και άλλα τόσα που απαγορεύεται να πλένετε.

Ποιες τροφές να μην πλένετε ΠΟΤΕ

  • Αυγά: Μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια. Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά.
  • Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι η σαλμονέλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν. Σύμφωνα με τους καλύτερους σεφ, είναι καλύτερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά το βράσιμο του νερού για πρώτη φορά, θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να βράζετε.
  • Κρέας: Όπως και το κοτόπουλο, δεν πρέπει να πλένετε το νωπό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), επειδή το πλύσιμο βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στον νεροχύτη της κουζίνας και στα χέρια σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα βακτήρια μαγειρεύοντας σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία. Συμβουλή: Πριν από το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε τους χυμούς του κρέατος από την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.
  • Ζυμαρικά: Και όμως, κάποιοι πλένουν τα ζυμαρικά! Οι σεφ πιστεύουν ότι το πλύσιμο ζυμαρικών είναι… έγκλημα, επειδή το νερό αφαιρεί το άμυλο που βοηθά στην απορρόφηση της σάλτσας πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα.
  • Μανιτάρια: Μην κρατάτε τα μανιτάρια κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην τα μουλιάζετε. Ο λόγος; Απορροφούν πολύ καλά το νερό. Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε πολύ γρήγορα και να τα στεγνώσετε με χαρτοπετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε ΠΑΝΤΑ

  • Φρούτα και λαχανικά με βρώσιμη φλούδα: Αν δείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με βρώσιμη φλούδα είναι καθαρά και λαμπερά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα πλένετε στο σπίτι. Επιβάλλεται να τα πλένετε πάντα! Μην χρησιμοποιείτε, όμως, σαπούνι. Αρκεί άφθονο νερό για να καθαρίσουν. Στη συνέχεια απλά στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα.
  • Κονσέρβες: Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό, χάρη στο καπάκι. Αλλά θα το κάνουν σίγουρα, αν δεν πλύνετε το εξωτερικό της κονσέρβας, προτού την ανοίξετε.
     
  • Φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμη φλούδα: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζετε αυτά τα τρόφιμα, τα βακτήρια από την φλούδα θα φτάσουν ούτως ή άλλως στην βρώσιμη σάρκα τους. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πλένετε τις μπανάνες, τα πεπόνια, τα καρπούζια και άλλα παρόμοια φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
  • Ξηροί καρποί: Πρέπει πάντα να τους πλένετε, ακόμη και αν είναι ξεφλουδισμένοι. Ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Εκτός αυτού, το πλύσιμο βοηθά να απαλλαγείτε από το φυτικό οξύ που περιέχουν οι φρέσκοι ξηροί καρποί. Χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ανθρώπινο σώμα.
  • Αποξηραμένα φρούτα: Αυτό το είδος φαγητού θεωρείται ως ένα από τα πιο βρώμικα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που πωλούνται “με το κιλό”. Ακόμα κι αν αγοράσατε αποξηραμένα φρούτα μέσα σε ένα ωραίο πακέτο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε ή ακόμα και να τα μουλιάσετε για λίγες ώρες.

iatropedia

melomakaronakourampies2018

Τα αγαπημένα γλυκών των επικείμενων εορτών έχουν ήδη αρχίσει να μας... λυγίζουν.

Φυσικά αναφερόμαστε στο... δίδυμο μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτά τα δύο γλυκίσματα θα έχουν την... τιμητική τους από τώρα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου; Όλοι ξέρουμε κατά βάθος, ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μας βάζουν σε πειρασμό κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Δείτε τι ισχύει με το κάθε ένα από τα πιο "δημοφιλή" γλυκά των εορτών των Χριστουγέννων και μάθετε πόσο... επικίνδυνο είναι το κάθε κομμάτι από αυτά για την σιλουέτα σας...

Κουραμπιέδες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες της Ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων επισημαίνουν ότι για μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος αλλά θα πρέπει η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.

1 κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

1 μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ.λιπαρά.

Δεν είναι μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες όμως...

Δίπλες

Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 λιπαρά 4,5 γρ.

Μαρόν γλασέ

Ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό είναι τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης ( μαρόν γλασέ). Δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

1 κομμάτι (40 γρ.) περιέχει 75 θερμίδες και σχεδόν μηδαμινά λίπη

Κορμός με σοκολάτα ή κάστανο

Τόσο η τούρτα σοκολάτα όσο και ο κορμός ­σοκολάτα χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς διαιτολόγους ως θερμιδικές "βόμβες" λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχουν.

1 κομμάτι (100 γρ.) περιέχει 430 θερμίδες και 32γρ λιπαρά.

Λιγότερες θερμίδες περιέχει ο κορμός κάστανο ενώ κρίνεται υγιεινός, αφού περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από τα κάστανα. Ωστόσο πρόκειται για ένα υψηλής θερμιδικής αξίας γλυκό με αρκετά λιπαρά και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

1 κομμάτι (100 γρ.) έχει 370 θερμίδες και 19γρ.λιπαρά.

Σοκολατάκια

Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι διαιτολόγοι , επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η περιεκτικότητα της σε στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με­ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ­γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ την κάνει περισσότερο υγιεινή από όλα τα εορταστικά γλυκά. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας κάθε ημέρα.

1 σοκολατάκι (20 γρ.) περιέχει 110 θερμίδες και μόνο 6,5 γρ. λίπη.

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.

1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γερ. λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ, λιπαρά.

Πανετόνε

Το πανετόνε, η υπερπαραγωγή είναι ένα τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, συστατικά τα οποία το «φορτώνουν» με λιπαρά.

1 κομμάτι (115 γρ.) περιέχει 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.

Περισσότερα Άρθρα...