Simpliromadiatrofis

Tην απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης γνωστού συμπληρώματος διατροφής αποφάσισε ο ΕΟΦ.

Κι αυτό, επειδή το συμπλήρωμα περιέχει σαν συστατικό το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο Epimedium.

Πρόκειται για το Rock Hard σε συσκευασία του 1 ή/και 4 caps, της εταιρείας Global Products Europe S.L.

Το προϊόν παράγεται από την Global Wholesale Distribution s.l., διακινείται δε σαν συμπλήρωμα διατροφής και διατίθενται μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι επιχειρήσεις που διακινούν το εν λόγω προϊόν στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

salatadetox

Ας μη γελιόμαστε, ξέρουμε πολύ καλά τι μας παχαίνει και τι κάνει τον δείκτη της ζυγαριάς να μην μετακινείται.

Είναι η ρουτίνα της καθημερινότητας, η αναζήτηση για την απόλαυση της στιγμής αλλά και η απουσία «στόχου» που μας κάνει να καταφεύγουμε σε τροφές με κακά λιπαρά, ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Η υγιεινή διατροφή δεν βρίσκεται μακριά από την πλούσια γεύση. Δεν είναι άνοστη, παρά μόνο για όσους δεν θέλουν να πειραματιστούν μαζί της.

Ισως η λέξη «σαλάτα», να μην σας εμπνέει στην πρώτη ανάγνωση. Τι θα λέγατε, όμως, αν δοκιμάζατε τη σαλάτα που ακολουθεί - πολύ δημοφιλή στο διαδίκτυο (έχει αποθηκευτεί πάνω από 800.000 φορές στο Pinterest), με πολύ λίγες θερμίδες και άκρως γευστική.

Η χορταστική, αποτοξινωτική σαλάτα που προτείνει η διατροφολόγος Κeri Gans (μάλιστα το μότο της είναι ότι «Οι δίαιτες δεν λειτουργούν») έχει την πιο απλή συνταγή και υλικά που μπορείτε πανεύκολα να βρείτε.

Το αβοκάντο είναι αυτό που της δίνει επιπλέον νοστιμιά.

Υλικά:

1) Αβοκάντο

2) Φρέσκος κόλιαντρος

3) Αγγούρι

4) Χυμός λεμονιού

5) Κόκκινο κρεμμύδι

6) Ντομάτες

7) Μαύρο πιπέρι

8) Αλάτι

9) Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

patates thganites
 
Τροφές αλλά και ροφήματα που καταναλώνονται από εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες καθημερινά, και που ενδέχεται να προκαλούν ακόμα και καρκίνο, μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενισχύει περαιτέρω τη νομοθεσία για την ασφάλεια τροφίμων.

Η αιτία ανησυχίας είναι η ουσία ακρυλαμίδιο η οποία, μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες, χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως χημική πηγή κινδύνου. Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120 βαθμούς κελσίου και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα (πατάτες, τσιπς, δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές, καφές κ.ά).

Στο πλαίσιο νέου κανονισμού, ο οποίος ετέθη σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και να περιορίζεται η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του.

Παράλληλα προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για τις εταιρείες τροφίμων, καθώς και συστάσεις για τους καταναλωτές που μαγειρεύουν στο σπίτι.

Ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Μανέτας, Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, «ο νέος κανονισμός της ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων και να περιορίσει την παρουσία του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, τουλάχιστον σε εκείνα στα οποία οι πρώτες ύλες περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τις πρόδρομες ουσίες του, θεσπίζει στην ουσία κάποια επίπεδα αναφοράς για διάφορες κατηγορίες τροφίμων που θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλουν στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου από τους καταναλωτές».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μανέτα, «ο νέος κανονισμός καθορίζει μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου με στόχο να επιτευχθούν επίπεδα ακρυλαμιδίου που είναι χαμηλότερα από τα όρια αναφοράς».

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μανέτα, δεν υπήρχαν υποχρεωτικά μέτρα που προορίζονταν για εφαρμογή στις επιχειρήσεις τροφίμων με στόχο τη μείωση των επιπέδων του ακρυλαμιδίου και κατά επέκταση της άμβλυνσης του κινδύνου πρόσληψης και για τον λόγο αυτό κατέστη αναγκαίο να θεσπιστεί ένας κανονισμός για την υποχρέωση τήρησης των επιπέδων αναφοράς.

Πλέον με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΕ, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανέτας, οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα στα οποία η πρόσληψη του ακρυλαμιδίου μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλα και παράλληλα υφίστανται υψηλές θερμοκρασίες ως προς τη μεταποίησή τους, υποχρεούνται να καταρτίζουν προγράμματα δειγματοληψίας για την ανάλυση του επιπέδου ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Έτσι, όταν οι αρμόδιες Αρχές προβούν σε έλεγχο στις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τα δικά τους προγράμματα που εφαρμόζουν στο πλαίσιο επίσημων ελέγχων, θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα που παράγουν οι επιχειρήσεις αυτές ως προς τα επίπεδα αναφοράς που καθορίζει ο κανονισμός της ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Μανέτας, ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του πολυετούς ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ελέγχων που πραγματοποιεί, σε συνεργασία με το γενικό χημείο του κράτους και στο πλαίσιο παρακολούθησης των παραγόντων κινδύνου, πραγματοποιεί ελέγχους σε τρόφιμα που η περιεκτικότητα σε ζάχαρα και σε υδρατάνθρακες είναι υψηλή όπως πατάτες, τσιπς, δημητριακά, καφές, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κράκερ, παξιμάδια κ.ά. Σε αυτά γίνονται δειγματοληψίες για να προσδιοριστούν και τα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

«Πλέον, βάσει της νέας νομοθεσίας μπαίνουν στο παιχνίδι και οι επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία ώστε να τηρούν και αυτές το πρόγραμμα του προσδιορισμού του Ακρυλαμιδίου. Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί, θα διερευνά την τήρηση των επιπέδων αναφοράς από τις επιχειρήσεις οι οποίες επιβάλλεται να βρίσκουν τρόπους μείωσης άμβλυνσης του κινδύνου» αναφέρει ο κ. Μανέτας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3900 μg ανά kg τροφίμου) σε δείγματα τροφίμων πλουσίων σε υδατάνθρακες, τα οποία και θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης (π. χ. τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές) και είχαν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα) (Tareke et al. 2002).

Οι ποσότητες αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος (κατά μέσο όρο οι ποσότητες αυτές είναι της τάξης των 15-50 μικρογραμμαρίων (μg=10-6 g) την ημέρα αναλόγως με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου).

Αντίθετα, μπισκότα, γλυκά και άλλα βραστά τρόφιμα εμφάνιζαν χαμηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου (< 30 μg/kg).

Διάφοροι Ευρωπαϊκοί Φορείς Ελέγχου Τροφίμων (π. χ. Φινλανδικός, Ολλανδικός, Βρετανικός κλπ) έδωσαν αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά του Σουηδικού αναφορικά με τις τηγανητές πατάτες και τσιπς, αναφέροντας όμως ελαφρώς χαμηλότερες τιμές για το ψωμί (30-60 μg/kg) και τα διάφορα δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως πρωινό (30-180 μg/kg).

Παρόλα τούτα, και λόγω του Ευρωπαϊκού τύπου Διαιτολογίου και της αυξημένης κατανάλωσης του σε ημερήσια βάση, θεωρείται ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου έγκειται σε αυτό το προϊόν (ψωμί) .

Τοξικές επιπτώσεις του ακρυλαμιδίου στον οργανισμό

Το ακρυλαμίδιο, λόγω της χημικής του δομής, εμφανίζει δραστικότητα έναντι διαφόρων βιολογικών μορίων με απόρροια πρόκληση μεταλλάξεων στους οργανισμούς. Επίσης, ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το μεταβολιζόμενο στον οργανισμό παράγωγο του, γλυσιδαμίδιο, όντας πολύ περισσότερο δραστικό, αντιδρά, με προφανείς αρνητικές επιδράσεις για τον οργανισμό.

Πέρα των μεταλλαξιογόνων χαρακτηριστικών του, το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνους ιδιότητες σε πειραματόζωα, αφού έχει δειχθεί ότι προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή καθώς και στα γεννητικά όργανα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών.

Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός (probable) καρκινογόνος παράγοντας (έγγραφο SANCO/2002/999/1) και κατηγοριοποιείται στο Group 2A της IARC (International Agency for Research on Cancer), με το δεδομένο ότι ακόμη υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα για να καταταγεί η ουσία αυτή στο Group 1 (παράγοντας καρκινογόνος για τον άνθρωπο) αλλά αρκετά δεδομένα που δεικνύουν καρκινογένεση στα ζώα, ούτως ώστε να καταταγεί σε κατηγορία ανώτερη του Group 2Β (δυνατός – possible καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο).

Τέλος πρόσληψη μεγάλων ποσών ακρυλαμιδίου, έχει άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά αποτελέσματα, τα οποία είναι καλύτερα τεκμηριωμένα από τις μελέτες αναφορικά με την καρκινογένεση (FAO/WHO 2002, Final report. Acrylamide in food; EFSA 2003, White paper on acrylamide).

Τρόποι μείωσης σχηματισμού του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα

Ο ΕΦΕΤ προτείνει στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν αφήσει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθόσον στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου.

Για την μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, πέρα από όλα τα άλλα, ο ΕΦΕΤ συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του «μέτρου» και της «μεσότητας», δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει «Μεσογειακή δίαιτα» ως τρόπο διατροφής.

Οι επιστημονικές πληροφορίες οι οποίες ήδη υπάρχουν αναφορικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου στα διάφορα τρόφιμα, τέλος, θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης του ανθρώπου στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.

AUGA

Οι χρήσιμες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Οι άνθρωποι συκοφαντούσαν αυτό το προϊόν, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικό στη σύνθεσή του, με διάφορους τρόπους.

Παρακάτω θα μάθετε τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, σχετικά με τα οφέλη των αβγών για το ανθρώπινο σώμα. Αποδείχθηκε ότι 2-3 αβγά είναι η βέλτιστη ημερήσια δόση.

Ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό την προστασία της χολίνης

Τα φωσφολιπίδια, που εξασφαλίζουν την κανονική επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποτελούνται από χολίνη. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι αυτή η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το πιο σημαντικό δομικό υλικό του εγκεφάλου. Αν τρώτε 2 αβγά την ημέρα, το σώμα σας λαμβάνει αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Η ανεπάρκεια χολίνης οδηγεί σε μείωση της μνήμης.

Η όραση διατηρείται χάρις στη λουτεΐνη

Νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα αβγά κοτόπουλου είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για την καθαρή και καλή όραση. Από την ανεπάρκειά της, γίνονται καταστροφικές αλλαγές στους ιστούς των ματιών και η όραση χειροτερεύει ανεπανόρθωτα.

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου

Αν ρωτήσετε κάποιον αν προτιμά να πιει μια κουταλιά ιχθυελαίου ή να φάει ένα βραστό αβγό, η πλειοψηφία θα προτιμήσει τη δεύτερη επιλογή. Ειδικά αν ανακαλύψουν ότι το περιεχόμενο της βιταμίνης D είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D στα αβγά. Μπορούν να προσθέσουν στη διατροφή των ζώων, ειδικά συμπληρώματα. Η βιταμίνη D βοηθά το ασβέστιο να απορροφηθεί και ενισχύει καλύτερα τα οστά και τα δόντια.

Το σύμπλεγμα βιταμίνης Β προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και το συκώτι

Η βιοτίνη, η βιταμίνη Β12 και οι εύπεπτες πρωτεΐνες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της τρίχας και του δέρματος. Τα φωσφολιπίδια που περιέχονται στα αβγά, ενισχύουν την εξάλειψη των τοξινών από το ήπαρ.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η χοληστερόλη από τα αβγά εξισορροπείται με φωσφατίδια, επομένως δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Αναστέλλει επίσης την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, τα αβγά περιέχουν ωμέγα-3 οξέα που μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αρχίζετε να χάνετε βάρος

Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν συνδυάσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με κατανάλωση αβγών για πρωινό, χάνετε βάρος δύο φορές πιο γρήγορα. Ένα τέτοιο πρωινό σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς σας να μειώσετε την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε σε μια μέρα.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου

Η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, στις γυναίκες των οποίων η καθημερινή διατροφή στην εφηβεία περιελάμβανε αβγά, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 18%.

Είναι χρήσιμα αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδιά

Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν επίσης στο σχηματισμό ορμονών φύλου. Η βιταμίνη B9 έχει ένα άλλο όνομα: φολικό οξύ. Με τη βοήθειά του, σχηματίζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου και μειώνεται ο κίνδυνος νοητικής υστέρησης του παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη Β9 είναι τόσο απαραίτητη για τις γυναίκες κατά τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης. 1 αβγό κοτόπουλου περιέχει 7,0 μικρογραμμάρια βιταμίνης.

Η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησαν Ολλανδοί επιστήμονες. Στο 87% των γυναικών ηλικίας από 35 έως 40 ετών, τα σημάδια γήρανσης εξαφανίστηκαν και το δέρμα έγινε πιο σφριγηλό. Επίσης, στους άνδρες οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια εξομαλύνθηκαν αισθητά.

madata

krokos kozanis

Ποικίλλα είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης στην υγεία.

Ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων, ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ειδικοί επιστήμονες.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Όπως είπαν και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.

Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.

Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.

Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Βοηθά σε κρίσεις άσθματος ,στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Χρήση και Χαρακτηριστικά

Μπορούμε είτε να το πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη.

Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό.

Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ' ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί.

Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Σημαντικές εξαγωγές

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές.

Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα.

Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

elies

Αυτές τις μέρες πολλοί ξεκινούν μια "μίνι" νηστεία 6 ημερών (τη Μεγάλη Εβδομάδα) ως μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση πριν την κρεοφαγία από το βράδυ του Σαββάτου με την μαγειρίτσα και... ολόκληρη την Κυριακή του Πάσχα με αρνί και κοκορέτσι.Μία από τις πιο βασικές τροφές στη νηστεία, αλλά και γενικότερα στην Μεσογειακή διατροφή, είναι φυσικά οι ελιές.

Παραδόξως οι ελιές επιτρέπονται στη νηστεία, αν και το λάδι που παράγεται φυσικά από τις ελιές, δεν επιτρέπεται. Μυστήρια πράγματα, δεν συμφωνείτε;

Όπως και να έχει, υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε για τις ελιές, τη διατροφική τους αξία και το πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.

Νηστεία: Μαύρες και πράσινες ελιές

Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν ταυτόσημες. Η μεγαλύτερη θρεπτική τους διαφορά είναι στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο, κυρίως όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη. Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωριμότητα της ελιάς, όταν συλλέγεται, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις μεθόδους επεξεργασίας.

Νηστεία και μαύρες ελιές

Αυτές αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο. Είναι επίσης εμποτισμένες σε ένα αλκαλικό διάλυμα για να απομακρυνθεί η φυσική πικρή τους γεύση και στη συνέχεια περνούν και εκείνες από την άλμη.

Νηστεία και πράσινες ελιές

Αυτές περισυλλέγονται όταν είναι άγουρες. Εμποτίζονται σε διάλυμα αλυσίβας, επέρχεται η ζύμωση σε ένα διάλυμα άλμης για 6 έως 12 μήνες και στη συνέχεια είναι έτοιμες για την διαδικασία συσκευασία τους. Τις πράσινες και χωρίς κουκούτσι συνήθως τις βρίσκουμε και γεμιστές με αμύγδαλα, σκόρδο ή πιπεριές.

Νηστεία και ελιές: Διατροφική αξία

Μια μερίδα 15 γραμμαρίων πράσινες ελιές περιέχει 20 θερμίδες, ενώ οι μαύρες περιέχουν 25 θερμίδες. Οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από λίπος. Συνολικά έχουν 2 γραμμάρια λίπους, λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια από τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων, 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου χοληστερόλη ή trans-λιπαρά οξέα σε μία μερίδα. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων (2% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε και 1% για τη βιταμίνη Α).

Προσοχή στο νάτριο!

Επειδή επεξεργάζονται μέσα από διάλυμα άλμης, τόσο οι πράσινες, όσο και οι μαύρες ελιές περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου. Το νάτριο αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν το 2010 έναν οδηγό για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου (2010 Dietary Guidelines Advisory Committee) και συνιστούν να μην υπερβαίνει κανείς τα 1.500 mg ημερησίως.

Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας.

coffee.limghandler

Ο καφές είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αλλά τώρα μια μικρή αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό μας πολύ περισσότερο απ' όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Internal Medicine.

Η μελέτη έγινε σε 47 ενήλικες και έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ (4-8 φλιτζάνια την ημέρα) τροποποιούσε πάνω από 100 μεταβολίτες του αίματος. Κι ενώ εν μέρει αυτό ήταν αναμενόμενο, ο επηρεασμός κάποιων μεταβολιτών ήταν νέο στοιχείο.

Για παράδειγμα, ο καφές μείωνε τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών που σχετίζονται με το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών του εγκεφάλου, αλλά κατά τρόπο αντίστροφο προς αυτόν που συνεπάγεται η χρήση ινδικής κάνναβης.

Σύμφωνα με την Μαριλυν Κορνελις, επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, «η παρούσα μελέτη προσπάθησε να εξετάσει τους υποκείμενους βιολογικούς συσχετισμούς».

Αυτό επετεύχθη καθώς οι συμμετέχοντες, όλοι τακτικοί καταναλωτές καφέ κλήθηκαν να απέχουν της συνήθειας τους για έναν μήνα. Έπειτα τους επετράπη να πίνουν τέσσερις καφέδες την ημέρα για τις επόμενες 30 ημέρες και στη συνέχεια οκτώ φλιτζάνια καφέ για τον επόμενο έναν μήνα.

Στο τέλος και των τριών περιόδων ελήφθησαν δείγματα αίματος προς εξέταση.

Γενικά η κατανάλωση καφέ προκαλούσε πολλές αναμενόμενες αλλαγές στον μεταβολισμό. Αλλά πέραν των αλλαγών στα ενδοκανναβινοειδή, παρατηρήθηκαν και αλλαγές σε συγκεκριμένους μεταβολίτες που σχετίζονται με το σύστημα στεροειδών και τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Στο σύστημα στεροειδών περιλαμβάνονται, η χοληστερόλη και ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Όποιες κι αν είναι οι επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, προς το παρόν παραμένουν ανεξερεύνητες.

«Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάσουν στη σχέση του καφέ με τους μεταβολίτες των ενδοκανναβινοειδών για παράδειγμα, για να δούμε αν αυτό μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί αυτοί που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων παθήσεων», σημειώνει η Δρ Κορνελις.

Το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών βοηθά στη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, όπως η αρτηριακή πίεση του αίματος, ο ύπνος, η όρεξη και η καύση των θερμίδων.

Ο καφές έχει στο παρελθόν σχετιστεί με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, και ενδεχομένως η επίδρασή του στα ενδοκανναβινοειδή να παίζει ρόλο.

Μαίρη Μπιμπή

 

Περισσότερα Άρθρα...