alkoolismos

Το μέτρο είναι απαραίτητο στη ζωή μας ακόμη κι όταν πρόκειται για υγιεινές συνήθειες όπως η γυμναστική ή η κατανάλωση νερού και φρούτων. Οι υπερβολές βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο!

Μέσα από το βίντεο της δημοφιλούς σειράς AsapSCIENCE, προκύπτουν τροφές και ποτά που ενδέχεται να αποβούν... μοιραία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

1. Χρειάζονται 70 φλιτζάνια καφέ για να προκαλέσουν επιπλοκές σε έναν άνθρωπο βάρους 70 κιλών. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης προκαλεί διαταραχή των παλμών της καρδιάς ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

2. Μετά από 13 συνεχόμενα σφηνάκια αλκοόλ καταστέλλονται σε σημαντικό βαθμό ή και σταματούν ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς.

3. Ακόμη και το νερό όμως είναι βλαβερό σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζονται περίπου 6 λίτρα για να προκληθεί οίδημα στα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο, την επιληπτική κρίση, το κώμα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και τον θάνατο.

4. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σε συνδυασμό με την υπερβολική πρόσληψη αλατιού οδηγούν σε συρρίκνωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Η κατάσταση αυτή στον ιατρικό χώρο ονομάζεται υπερνατριαιμία. Η ποσότητα καρυκευμάτων που απαιτείται βέβαια για να συμβεί αυτό είναι αρκετά μεγάλη, αφού αγγίζει τα 48 κουταλάκια του γλυκού.

5. Και τα κουκούτσια από τα κεράσια είναι επικίνδυνα αν τα δαγκώσετε κατά λάθος ενώ μασάτε. Ένα με δύο κουκούτσια περιέχουν αρκετή ποσότητα κυανίου, μιας χημικής ουσίας που εμποδίζει τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο.

6. Γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας σοκολάτα, καθώς η θεοβρωμίνη που περιέχει είναι επικίνδυνη για τα τετράποδα. Ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται τη θεοβρωμίνη πιο αποτελεσματικά, όμως και πάλι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Για τον άνθρωπο, επικίνδυνη θεωρείται σε ποσότητα 1.000 mg/κιλό σωματικού βάρους, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 85 σοκολάτες!

onmed

auga

Το αυγό αποτελεί μια πλήρη φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, το αυγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή. 

Διαβάστε παρακάτω άλλους τρεις καλούς λόγους για να τρώτε συχνά αυγό...

-Έχεί μεγάλη ικανότητα κορεσμού κι έτσι βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους
-Αποκαθιστά τον μυϊκό ιστό και περιορίζει τη μυϊκή απώλεια
-Ενισχύει την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τέσσερις συμβουλές για να τα μαγειρεύετε με τον πιο υγιεινό τρόπο

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείτε να τα κάνετε ακόμα πιο υγιεινά. Δείτε πώς:

1. Επιλέξτε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Αν προσπαθείτε να περικόψετε τις θερμίδες στη διατροφή σας, επιλέξτε ποσέ ή βραστα. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν θερμίδες από επιπλέον λίπος και το γεύμα σας θα έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα τηγανητά αυγά ή την ομελέτα.

2. Συνδυάστε τα με λαχανικά

Επειδή συνδυάζονται με πολύ γευστικό τρόπο με τα λαχανικά, είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσετε περισσότερα λαχανικά και να προσθέσετε επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σας.

3. Τηγανίστε τα αυγά σε λάδι που παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα, ώστε να σχηματίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Καλές επιλογές είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, αλλά με το τελευταίο μπορεί να μην σας αρέσει η γεύση των αυγών.

4. Μην τα μαγειρεύετε υπερβολικά

Όσο περισσότερο χρόνο και σε υψηλότερη θερμότητα μαγειρεύετε τα αυγά, τόσα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά μπορεί να χάσετε. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο αυξάνετε την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το τηγάνισμα.

ANAPSIXTIKA

Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών, αναδεικνύουν δύο νέες έρευνες επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι μελέτες βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.

Η μία έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά.

Η άλλη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα), είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη).

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Τα διαιτητικά αναψυκτικά προβάλλονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Όμως, ακόμη κι αν αποκλεισθούν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά δείχνει μια τάση και μια συσχέτιση. Γι' αυτό, ανέφεραν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Σε συνοδευτικό άρθρο γνώμης στο περιοδικό "Stroke" της American Heart Association αναφέρεται ότι οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Όμως επισημαίνεται ότι αυξάνονται οι ενδείξεις, όπως δείχνουν και οι δύο νέες μελέτες, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών και στην πρόκληση ανεπιθύμητων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

Αυτό, κατά τον Ράλφ Σάκο, πρώην πρόεδρο της American Heart Association και τωρινό πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, σημαίνει ότι πιθανώς δεν πρέπει να συμβουλεύει κανείς τους καταναλωτές να πίνουν αναψυκτικά και χυμούς με τεχνητά γλυκαντικά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα ποτά που έχουν κανονική ζάχαρη.

Γενικά πάντως οι επιστήμονες συστήνουν στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Οι δύο έρευνες παρουσιάσθηκαν στα περιοδικά "Stroke" και "Alzheimer & Dementia".

onmed

spanaki rofima

Το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο το πιο επιβλαβές λίπος στο σώμα σας, το οποίο και συνδέεται με πολλές ασθένειες, είναι ταυτόχρονα και αντιαισθητικό και εκείνο που άντρες και γυναίκες πασχίζουν να εξαφανίσουν.

Το υπερβολικό λίπος γύρω από το στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, σε μεταβολικές δυσλειτουργίες, άσθμα, τη νόσο Alzheimer, την αθηροσκλήρωση και σε προβλήματα γονιμότητας.

Εάν έχετε πάρα πολύ λίπος στην κοιλιά, θα πρέπει σε γενικές γραμμές να αλλάξετε τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να κόψετε την κατανάλωση ζάχαρης, να πίνετε αρκετό νερό και να κοιμάστε καλά. Επίσης, θα πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες σας και να προσπαθήσετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο ρόφημα, φτιαγμένο 100% από φυσικά υλικά, το οποίο συνδυάζει σπανάκι, τζίντζερ και λεμόνι και το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά στην κοιλιά πιο εύκολα, όπως αναφέρει το healthyfoodstyle.com.

Είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που στοχεύει στο λίπος της κοιλιάς. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία καύσης λίπους. Επίσης, συμμετέχει στην παραγωγή της καρνιτίνης, μίας χημικής ένωσης η οποία χρησιμοποιεί το σώμα σας για να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια. Ως εκ τούτου, αυτό το ρόφημα θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την παχυσαρκία, να μειώσετε γενικά το βάρος σας, αλλά κυρίως να ρίξετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Αν πιείτε αυτό το ρόφημα πριν καν φάτε το πρωινό σας, θα επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα “λιώσετε” τα λίπη στην κοιλιά σας. Είναι προτιμότερο να το πιείτε το πρωί, με άδειο στομάχι, 30 λεπτά πριν το πρωινό.

Συστατικά:

-1 λεμόνι

-Μια χούφτα σπανάκι

-1 ποτήρι νερό

-Ένα κομμάτι τζίντζερ (2-3 εκατοστά)

Μέθοδος:

Στραγγίξτε και ανακατέψτε όλα τα υλικά και πιείτε το ρόφημα αμέσως.

MILOXYDO

Μπορείτε να δείξετε στον μεταβολισμό σας αγάπη και υποστήριξη, κάνοντας κάποιες αλλαγές στην πρωινή διατροφή σας.

Είναι το μηλόξυδο. Αυτό το πικάντικο ποτό που έχει καταπληκτικά οφέλη για την υγεία. Η προσθήκη μηλόξυδου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ συμβάλλει και στην απώλεια βάρους. 

Ένα από τα συστατικά του είναι το ακετικό οξύ, το οποίο βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους, στοχεύοντας ειδικά στο λίπος γύρω από την κοιλιά, τη μέση και τα πόδια. Επίσης έχει ιδιότητες χάρη στις οποίες αυξάνεται η παραγωγή ενζύμων από το σώμα και αυτό με τη σειρά του προάγει την καταστροφή των βλαβερών βακτηρίων και τη ρύθμιση των οξέων του στομάχου.

Δεν χρειάζεται να το πίνετε κατ ‘ευθείαν (η γεύση δεν είναι και τόσο συναρπαστική), απλώς προσθέστε το σε ένα από τα αγαπημένα σας smoothies το πρωί.

Πρωτού αρχίσετε να το καταναλώνετε ωστόσο, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Μόνο οι γιατροί γνωρίζουν και συμβουλεύουν υπεύθυνα για τέτοιου είδους διατροφικές αλλαγές.

elies

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ σημαντικός για τη μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Όπως γράφει το onmed.gr, η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά και τον καρκίνο. 

Οι ελιές, επίσης, περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη-αναπαραγωγή, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία του δέρματος.

bigstock Pouring olive oil and fresh sa 27002423

Ταυτόχρονα, περιέχουν ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ελιά (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη), ασκούν ευεργετική επίδραση τόσο στην καρδιαγγειακή λειτουργία όσο και στην πρόληψη των νεοπλασιών. Τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν οι ελιές είναι: ο σίδηρος (απαραίτητος για την καλή κατάσταση του αίματος), ο φώσφορος (απαραίτητος για γερά οστά και δόντια) και το κάλιο (απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς).

Οι ελιές στην πραγματικότητα δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Οι 10 μικρές ελιές ή 6 μεγάλες περιέχουν περίπου 45-50 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές είναι ελάχιστες και ταυτόχρονα μπορεί να σκεφτεί κανείς την πολύ σημαντική επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολισμού των απλών υδατανθράκων (γλυκόζη). Εξάλλου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελιές αποτελούσαν για πολλά χρόνια το δημοφιλέστερο κολατσιό των αγροτικών πληθυσμών της Μεσογείου, συνοδεύοντας τα λαδερά φαγητά, τις σαλάτες και πολλά ορεκτικά εδέσματα.

Γιατί, λοιπόν, πρέπει να τρώμε ελιές

Είναι η απόλυτη ελληνική «υπερτροφή» και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά ελιές. Συγκεκριμένα:

– Ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

– Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

– Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών

– Αποτελούν μια καταπληκτική λύση για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα

– Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Ε

– Παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

– Μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους

– Συμβάλλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια νοσήματα

– Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων

– Αυξάνουν τη γονιμότητα και τη βελτιώνουν συνολικά το αναπαραγωγικό σύστημα

– Έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

– Περιέχουν το ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό), το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς

– Περιέχουν θαυμάσια αντιοξειδωτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τη μνήμη έως και 25%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 10 ελιές πριν από το γεύμα είναι δυνατό να μειώσουν την όρεξη κατά 20%, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Παράλληλα επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Βοηθούν επίσης το σώμα στην παραγωγή της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης (καύσης) του λίπους. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση ελιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί σύμμαχο στην ομορφιά και στην ανθρώπινη υγεία.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ & Επιστ/κος Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

georgia arxaia ellada

Το Παστέλι είναι Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες της συνταγής αυτής ξεκινούν από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με τις θεραπευτικές ιδιότητες.

Το παστέλι αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δόθηκε στους στρατιώτες πριν από τις μάχες , για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να τους δώσει δύναμη . Επίσης αναφέρεται σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία ως φάρμακο που καταναλώνονταν από τις γυναίκες επί το πλείστον, για τόνωση των ορμονών τους και αύξηση στη λίμπιντό τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για παστελι

Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους , το παστέλι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας , επηρεάζει θετικά την ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα , ρυθμίζει τα επίπεδα της καλής (HDL) και της κακής (LDL) χοληστερίνης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του διότι περιέχει αρκετές θερμίδες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω νόστιμη και υγιεινή συνταγή που θα σας προσφέρει αρκετή ενέργεια για σωματική αλλά και πνευματική προσπάθεια και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, τη χρόνια κόπωση και την κατάθλιψη. Θα αυξήσει σημαντικά τη λίμπιντό σας και μέσα σε 3 εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης θα παρατηρήσετε τα κατευναστικά του αποτελέσματα σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους.

Υλικά

500 γρ μέλι

500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)

φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι

1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη

για να βρέξουμε τα χέρια μας

Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα..

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.

Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.

Το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.

Περισσότερα Άρθρα...