frape
Όταν οι Έλληνες λένε “πάμε για ένα καφέ”, το πιο πιθανό είναι ότι ο καφές που θα πιουν θα είναι φραπέ. Αν το ούζο είναι το “εθνικό μας ποτό”, τότε ο καφές φραπέ είναι σίγουρα το εθνικό μας ρόφημα καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές, με τον όποιο φτιάχνεται το φραπέ, έχει δύο πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σας. Λίγοι το γνωρίζουν αυτό και αν το γνώριζαν, τότε ίσως να μην έπιναν άλλο είδος καφέ, ειδικά το καλοκαίρι που, όπως και αν το κάνουμε, “τραβιέται” περισσότερο ο κρύος καφές.

Και αν έχετε προβλήματα με τη χοληστερίνη σας, τότε ίσως και να... επιβάλλεται να πίνετε φραπέ! Δείτε γιατί...

Στιγμιαίος καφές φραπέ και χοληστερόλη

Ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερο καφεστόλη (cafestol) από τον γαλλικό καφέ, ή από τον ελληνικό καφέ, σύμφωνα με τον δρ Rob Van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Η καφεστόλη είναι μια ουσία που μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ο στιγμιαίος καφές είναι μια καλύτερη επιλογή από τον γαλλικό ή ελληνικό καφέ.

Καφεΐνη

Ο στιγμιαίος καφές φραπέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ. Αυτό δεν είναι αλήθεια για όλες τις μάρκες, αλλά αν διαβάσετε τις ετικέτες, μπορείτε να βρείτε στιγμιαίο καφέ με μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα φλιτζάνι από άλλα είδη καφέ έχει τουλάχιστον 95 mg καφεΐνης.

iatropedia

 

maintanos anithos

Δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ελληνική κουζίνα παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια στον καρκίνο όταν τα συστατικά τους δρουν συνδυαστικά, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Ρωσία.

Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία της όρασης μέχρι την ενδυνάμωση των οστών. Τώρα, στην ήδη μακρά λίστα των ευεργετικών τους ιδιοτήτων έρχεται να προστεθεί και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, χημικές ουσίες που βρίσκονται στον μαϊντανό και τον άνηθο αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια σύνθετη ουσία (glaziovianin A) με γνωστή αντικαρκινική δράση.

Η ίδια ουσία αντλείται από τα φύλλα του δέντρου Ateleia glazioviana Baill, το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία, και έχει αντιμιτωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη διαίρεση των κυττάρων (μίτωση) ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.

Ο καθηγητής Alexander Kiselyov από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως η ανάπτυξη της νέας μεθόδου παραγωγής της σύνθετης ουσίας από φυσικές πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καλύτερων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Natural Products.

onmed

adynatisma

Προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 5 σούπερ τρόφιμα με λίγες θερμίδες που κάνουν θαύματα…

Οι πατάτες

Ίσως λανθασμένα θεωρείτε ότι οι πατάτες δεν έχουν θέση σε μια δίαιτα. Μια μέτρια πατάτα έχει μόνο 110 θερμίδες, ενώ σύμφωνα με έρευνες προκαλούν 2 φορές μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με το ψωμί ολικής άλεσης και είναι πιο χορταστικές σε σχέση με τα ψάρια, την μπριζόλα και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Παράλληλα, περιέχουν «ανθεκτικό άμυλο», ένα είδος υδατανθράκων που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την καύση του λίπους.

Οι νιφάδες βρώμης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι νιφάδες βρώμης χωρίς ζάχαρη αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μειώνουν περισσότερο την επιθυμία για φαγητό, συγκριτικά με μία ίση σε θερμίδες μερίδα δημητριακών πρωινού. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αίσθημα κορεσμού οφείλεται στις β-γλυκάνες, ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των πολυσακχαριτών.

Τα αυγά

Η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα. Κατά τη διάρκεια μίας μελέτης, εθελοντές έλαβαν πρωινό με χαμηλές θερμίδες που περιλάμβανε είτε αυγά είτε ένα κουλούρι. Η ομάδα που κατανάλωσε αυγά έχασε 65 % περισσότερο βάρος και πολύ περισσότερο λίπος στην κοιλιά σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Το γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας παρέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης με διπλό όφελος στην απώλειας βάρους. Ο ορός γάλακτος μειώνει την πείνα βραχυπρόθεσμα, ενώ η καζεΐνη μετριάζει την όρεξή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φιστίκια με κέλυφος

Σε δύο διαφορετικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Ιλινόις, οι εθελοντές που κατανάλωναν φιστίκια με κέλυφος, μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 41% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν αποφλοιωμένα φιστίκια, όπως αναφέρει το onmed

cholesterol
Ξέρεις ότι πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τη χοληστερόλη σου και τον καρδιακό κίνδυνο. Ακόμα κι αν ο γιατρός σου σου έγραψε κάποιο φάρμακο για να μειώσεις τα επίπεδά της, πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και να γίνεις πιο ενεργός για την υγεία της καρδιάς σου.

Κάτι παραπάνω φάγαμε που δεν ήταν και πολύ υγιεινό, κάναμε και λίγο καθιστική ζωή για ένα διάστημα, πολύ θέλει να "τσιμπήσει" λίγο η χολιστερίνη; Όσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής την εμφάνισή της έτσι ακριβώς επηρεάζει και την εξαφάνισή της.

Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σώμα σας, καλή θέληση και κάποιον να σας δείξει το δρόμο! Αυτό θα το κάνουμε εμείς!

Πως θα ρίξετε τη χοληστερόλη σας;

1. Μερίδες! Το μέγεθος...μετράει!

Με οδηγό το χέρι σου, βρες τη μερίδα σου! Η μερίδα του κρέατος αντιστοιχεί στο μέγεθος της παλάμης μας (χωρίς τα δάχτυλα), τα φρούτα πρέπει να αντιστοιχούν σε μέγεθος με μια γροθιά, τα δημητριακά οσο είναι η χούφτα μας.

2. Φρούτα και λαχανικά!

5-9 μερίδες λαχανικών και φρούτων τη μέρα δε βοηθούν μόνο να ρίξεις τη χοληστερόλη σου αλλά σε κάνουν να καταναλώνεις λιγότερες λιπαρές τροφές.

3. Φυτοστερόλες

Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτοστερόλες καθώς έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Λιπαρά; Δεν είναι αυτό που νομίζεις! Η "κακή" χοληστερόλη είναι αυτή που αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο, η "καλή" χοληστερόλη είναι αυτή που καθαρίζει την "κακή". Αν θες να αυξήσεις την "καλή" χοληστερόλη ξεκίνα απο τη διατροφή σου! Βάλτε στη διατροφή σας σολομό, τόνο ή σαρδέλες, αλλά μη τα τηγανίζετε!

5. Φυτικές Ίνες

Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη ή με δημητριακά ολικής άλεσης, σας χορταίνουν περισσότερο και μειώνουν τη χοληστερόλη! Επίσης επιλέξτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με όσπρια ή ολικής άλεσης μακαρόνια και ρύζι. Τα επεξεργασμένα σιτηρά σας κάνουν να πεινάτε πολύ γρηγορότερα!

6. Ξηροί καρποί

Δε το περιμένατε; Έρευνες έχουν δείξει ότι 30γρ. ξηρών καρπών τη μέρα μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου! Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, μια κλειστή χούφτα σαν σνακ είναι ότι πρέπει!

7. Ελαιόλαδο

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και πρέπει να καλύπτουν το 25-30% των ημερίσιων θερμίδων που καταναλώνουμε. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο παρά κορεσμένα όπως είναι το βούτυρο.

8. Άσκηση

Ναι, το έχετε ξανακούσει! Αλλά δε μιλάμε για ένα βαρύ πρόγραμμα, αλλά για τρία 10-λεπτά μέσα στη μέρα ή μια γρήγορη βόλτα. Δε σας αρέσει; Κανένα πρόβλημα, φτιάξτε τον κήπο, κάντε δουλειές στο σπίτι και χορέψτε!

9. "Θα φάω έξω"

Το να προσπαθείτε να ρίξετε τη χοληστερόλη σας δε σημαίνει ότι θα κλειστείτε σπίτι. Βγείτε και επιλέξτε κάτι γευστικό, όπως είναι το ψητό. Μια καλή ιδέα για να μην καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα είναι να ζητάτε απο την αρχή να σας βάλουν το μισό σε πακέτο για το σπίτι.

10. Ετικέτα,για κάποιο λόγο υπάρχει

Ελέγξτε πόσο είναι η μερίδα του τροφίμου που αγοράσατε, πολλές φορές η ετικέτα δεν αναφέρεται σε όλη την ποσότητα αλλά στη μερίδα. Τέλος δείτε αν τα κορεσμένα λιπαρά είναι στα επιτρεπτά όρια για τη διατροφή σας.

11. Όχι, άγχος

Σε συνδυασμό με την υψηλή χοληστερόλη ευνοεί τις παθήσεις της καρδιάς. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διώξτε το άγχος.

12. Μείωση σωματικού βάρους

Χάνοντας βάρος, κερδίζετε υγεία μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και εμφάνιση διαβήτη

13. Τι είπε ο γιατρός;

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας, με διατροφή, ασκηση και την αγωγή που θα προτείνει σίγουρα θα είστε και θα νιώσετε πιο υγιείς!

Συμφωνούμε ότι με μια ισορρόπημένη διατροφή, καλή ψυχολογία και άσκηση δε θα κατεβάσετε μόνο τα επίπεδα της χοληστερόλης σας αλλά θα βελτιώσετε γενικά την υγεία σας και την εικόνα του σώματός σας.

yolife.gr

 

zaxari leyki kafe

Έχει η καστανή ζάχαρη λιγότερες θερμίδες από την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη; Είναι η καστανή ζάχαρη προτιμότερη στη διατροφή του ανθρώπου;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Καφές, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί πως αποτελούν το κουαρτέτο και τη βάση της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστική αντίστοιχα που δεν λείπει από κανένα ντουλάπι του κόσμου.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ολοένα και αυξάνουν οι συστάσεις των ειδικών, που προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της υγείας, κυρίως εξαιτίας της παχυσαρκίας στην οποία συμβάλει καθοριστικά.

Η απάντηση στην εξίσωση για πολλούς είναι να αντικαταστήσουν τη λευκή ζάχαρη, με λιγότερο κατεργασμένη καστανή... έχει όμως αυτό αποτέλεσμα. Ας δούμε τι έχει να μας πει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο 40 κιλά ζάχαρη, ενώ από αυτά τα 14 κιλά προέρχονται απευθείας από το... χάρτινο σακουλάκι, είναι δηλαδή υπό τη μορφή κρυσταλλικής (ή και άχνης) όπως αυτή χρησιμοποιείται για ροφήματα και κάθε λογής σκευάσματα. Άλλωστε φαίνεται πως στην Ελλάδα, ξεπερνάμε το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 36 κιλά το χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων σε ενέργεια. Αν σκεφτεί κανείς πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες, αλλά και πόσα τρόφιμα, ακόμη και αλμυρά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η διατήρηση αυτού του ορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

*Σημειώστε πως ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περί τις 2000 θερμίδες (με την ενεργειακή αυτή κατανάλωση να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το κλίμα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ατόμου).

Είναι η καστανή ζάχαρη, η απάντηση στο πρόβλημα;

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα... συμβάλλω με κάποιο τρόπο σε αυτή τη μείωση της κατανάλωσης με την αντικατάσταση της λευκής, από καστανή ζάχαρη; Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μια και μονολεκτική απάντηση, τότε δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η καστανή ζάχαρη περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ως εκ τούτου, η αντικατάστασή της απλά, αν δεν συνοδευτεί από μείωση της ποσότητας δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.

Η κα. Καπώλη μας εξηγεί πως η λευκή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την καστανή, ήτοι 4 θερμίδες  (4Kcal/gr) ανά γραμμάριο, έκαστη.

Παρόλα αυτά η αντικατάσταση αξίζει τον κόπο;

Αν μιλήσουμε καθαρά με αριθμούς και από πλευράς θερμίδων, η καστανή ζάχαρη έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη λευκή. Κι όμως οι διαιτολόγοι της συνιστούν απέναντι στη γνωστή λευκή για τον εξής απλό λόγο. Η καστανή ζάχαρη, οφείλει το χρώμα της στην παρουσία μελάσας στη δομή της. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία.

“Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο κατεργασμένη, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη” εξηγεί η διαιτολόγος.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ο οργανισμός σου θα αφομοιώσει πιο ομαλά τα σάκχαρα αυτά, δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την όρεξή του, ενώ ο οργανισμός αποθηκεύει μικρότερες ποσότητες λίπους.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας τροφής (που περιέχει υδατάνθρακες). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη αυτού, τόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα έκκριση περισσότερης ινσουλίνης από τον οργανισμό και τέλος μεταφοράς του “πλεονάζοντος” σακχάρου στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε λίπος.

Είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα που κάνει τη διαφορά

Αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε θα έλεγε κανείς πως μπορεί να “ξεφύγει” λίγο αν αντί για λευκή, καταναλώσει καστανή ζάχαρη. Δυστυχώς και εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Η καστανή ζάχαρη “έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη και ακόμη και αν έχει σχετικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την προδιάθεση για παχυσαρκία” σημειώνει η Γεωργία Καπώλη.

*Με την πολύτιμη συμβολή της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, MSc. Μέλος Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr

burger

Τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες δύο συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στα πλαστικά υλικά και οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές και ίσως και καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας «Milken» στο Πανεπιστήμιο «George Washington», με επικεφαλής την Δρ Αμι Ροτα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού είχαν 39% περισσότερες ποσότητες δύο φθαλικών εστέρων στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο fast food ή καθόλου.

Οι φλαθικοί εστέρες ή φθαλικές ενώσεις είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές και πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Η έκθεση του ανθρώπου στους φθαλικούς εστέρες μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και υγρών που έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία.

Αν και δεν έχει μελετηθεί πλήρως η επίδραση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου, πειράματα έχουν δείξει ότι επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς μιμούνται τις ορμόνες του σώματος, ενώ θεωρούνται ύποπτοι και για καρκινογένεση.

Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν όρια ασφαλείας στην χρήση των φθαλικών εστερών στην τροφική αλυσίδα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Surveys την περίοδο 2003-2010. Οι εθελοντές είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση fast food, το είδος του και την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε λιπαρά το προηγούμενο 24ωρο. Επίσης, στη δημοσκόπηση περιλαμβάνονται και μετρήσεις των φθαλικών εστέρων σε δείγματα ούρων.

Όσο αυξανόταν η καταναλισκόμενη ποσότητα πρόχειρου φαγητού, τόσο αυξανόταν και η παρουσία των φθαλικών εστέρων στα ούρα των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν λάβει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θερμίδων τους από πρόχειρο φαγητό την προηγούμενη ημέρα, είχαν 24% περισσότερο DEHP και 39% περισσότερο DINP στα ούρα τους, από τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου fast food.

Οι συγκεκριμένες δύο χημικές ουσίες φάνηκαν να σχετίζονται με την ποσότητα των πρόχειρων φαγητών με βάση τα σιτηρά ή το κρέας είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, το οικογενειακό εισόδημα και άλλες διατροφικές πηγές φθαλικών εστέρων, όπως τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

«Αν και η μελέτη δε μπορεί να στοιχειοθετήσει υπαιτιότητα, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από στατιστική άποψη. Πιθανές πηγές επαφής της τροφικής αλυσίδας με τις φθαλικές ενώσεις θεωρούνται οι διάφορες συσκευασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής του τελικού προϊόντος ή και τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι κατά την παρασκευή των γευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη δείχνει ότι αν θες να περιορίσεις την έκθεσή σου στα χημικά αυτά, είναι περιορίζοντας την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και κατεργασμένων τροφίμων γενικώς» εξηγεί η Δρ Ροτα.

 

ayga krokos

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά. Τέτοιος, στην φωτογραφία, είναι ο κρόκος #2.

Αντιθέτως, όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία. Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει.

Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι' αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

iatropedia

Περισσότερα Άρθρα...