thanatos epithanatia empei

Ο θάνατος φοβίζει τους περισσότερους, ωστόσο μια νέα επιστημονική έρευνα τον κάνει ακόμα πιο τρομακτικό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι νεκροί γνωρίζουν ότι έχουν πεθάνει, καθώς η συνείδησή τους λειτουργεί για κάποια δευτερόλεπτα ακόμα, ασχέτως αν το σώμα τους έχει σταματήσει να δείχνει κάποια σημάδια ζωής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sam Parnia από το NYU Langone School of Medicine της Νέας Υόρκης.

Ο Dr. Parnia μαζί με την ομάδα του εξέτασαν κάποιους ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, δηλαδή κλινικά ήταν νεκροί, αλλά έπειτα επανήλθαν στη ζωή.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, για το αντικείμενο αυτό.

Μερικοί από αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα, ανέφεραν ότι είχαν πλήρη επίγνωση των συνομιλιών και των πραγμάτων που συνέβαιναν γύρω τους, ακόμα και μετά την ανακοίνωση των γιατρών, ότι ήταν νεκροί.

Ο θάνατος ορίζεται ως το σημείο στο οποίο η καρδιά δε χτυπά πλέον και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται.

Ο Dr. Parnia αναφέρει: «Τυπικά, ο χρόνος θανάτου σημειώνεται εκείνη τη στιγμή – όλα βασίζονται στη στιγμή που η καρδιά σταματάει» και συμπληρώνει: «Μόλις συμβεί αυτό, το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου σταματάει σχεδόν στιγμιαία».

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει έκρηξη ενέργειας του εγκεφάλου, τη στιγμή που κάποιος πεθαίνει.

Το 2013 οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τα ηλεκτρικά σήματα μέσα στους εγκέφαλους εννέα αναισθητοποιημένων αρουραίων με επαγόμενη καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν δραστηριότητα που συνδεόταν με μια «κατάσταση σε εγρήγορση» στη σύντομη περίοδο μετά τον κλινικό θάνατο.

varytika kymata

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στη Γη βαρυτικά κύματα από το διάστημα, τα οποία προέρχονται από τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων (πάλσαρ) και όχι μαύρων τρυπών, όπως είχε συμβεί σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εντόπισαν και παρατήρησαν με τηλεσκόπια την ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που συνόδευε το κοσμικό αυτό φαινόμενο.

Το γεγονός θεωρήθηκε πολύ σημαντικό, ώστε να ανακοινωθεί με ταυτόχρονες συνεντεύξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Γκάρτσινγκ Γερμανίας. Όχι μόνο οι ερευνητές των δύο αμερικανικών ανιχνευτών LIGO και του ευρωπαϊκού Virgo έκαναν την ανίχνευση των ίδιων των βαρυτικών κυμάτων, αλλά στη συνέχεια 70 επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια κατέγραψαν το φως που εκπέμφθηκε από τη πηγή των βαρυτικών κυμάτων τις επόμενες ώρες, μέρες και εβδομάδες.

Το επίτευγμα αυτό, όπως τονίσθηκε από τους επιστήμονες, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέου τύπου αστρονομίας.

Ήδη, χάρη στις νέες παρατηρήσεις, προέκυψαν μια σειρά από άλλες ανακαλύψεις, όπως η λύση στο μυστήριο των εκρήξεων ακτίνων γάμα (Gamma-Ray Bursts - GRBs), καθώς από την ίδια πηγή των βαρυτικών κυμάτων, τη συγχώνευση των δύο άστρων νετρονίων, καταγράφηκε μια τέτοια έκρηξη ισχυρής ακτινοβολίας. Αυτό, κατά τους αστροφυσικούς, σημαίνει ότι τουλάχιστον μερικές GRBs γεννιούνται, παράλληλα με τα βαρυτικά κύματα (τις «ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου), από τέτοια κατακλυσμικά κοσμικά φαινόμενα.

Ακόμη, άλλοι επιστήμονες μπόρεσαν να ρίξουν φως στην προέλευση των βαρύτερων χημικών στοιχείων (μολύβδου, χρυσού, πλατίνας κα), αλλά και να κάνουν μια νέα εκτίμηση του ρυθμού επέκτασης του σύμπαντος.

Όλα αυτά ξεκίνησαν από την αρχική ανίχνευση, στις 17 Αυγούστου φέτος, ενός νέου τύπου σήματος βαρυτικών κυμάτων, το οποίο διήρκεσε πολύ περισσότερο (περίπου 100 δευτερόλεπτα) από ό,τι τα προηγούμενα βαρυτικά κύματα από μαύρες τρύπες (μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου). Αυτό έκανε τους επιστήμονες να καταλάβουν ότι η πηγή του σήματος ήταν διαφορετική αυτή τη φορά. Η λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι μάζες των δύο αντικειμένων ήσαν περίπου 1,1 έως 1,6 φορές μεγαλύτερες του Ήλιου, αντιστοιχώντας σε μάζες άστρων νετρονίων.

Τα άστρα νετρονίων είναι απομεινάρια τεράστιων άστρων, που στο τέλος της ζωής τους εκρήγνυνται ως σούπερ-νόβα.

Το άστρο αυτό, που δεν είναι μεγαλύτερο από μια πόλη, έχει τόση πυκνότητα, ώστε ένα κουταλάκι της ύλης του ζυγίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τόνους

Μετά την έκρηξη παραμένει μόνο ένας -περιστρεφόμενος σαν σβούρα- τρομερά πυκνός πυρήνας αποτελούμενος, σχεδόν, μόνο από νετρόνια. Το άστρο αυτό, που δεν είναι μεγαλύτερο από μια πόλη, έχει τόση πυκνότητα, ώστε ένα κουταλάκι της ύλης του ζυγίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Όπως και τα κανονικά άστρα, τα άστρα νετρονίων συχνά υπάρχουν σε ζευγάρια, με το ένα άστρο σε ολοένα πιο κοντινή τροχιά γύρω από το άλλο, χάνοντας σταδιακά ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, έως ότου τελικά συγχωνεύονται.

Όταν αυτό συμβεί -όπως αντίστοιχα και με τις μαύρες τρύπες- τρομερά ποσά ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ορατής και μη (ορατό φως, υπέρυθρο, ακτίνες-Χ κά), εκτοξεύονται στο διάστημα μαζί με τα βαρυτικά κύματα.

Μόλις δύο δευτερόλεπτα μετά την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων από τα επίγεια παρατηρητήρια LIGO και Virgo, το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA κατέγραψε μια ισχυρότατη έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) σε μια περιοχή -στον αστερισμό του Ύδρου στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης- από όπου εκτιμάται ότι προήλθαν τα βαρυτικά κύματα, μια σαφής ένδειξη ότι τα δύο συμβάντα συνδέονταν. Την έκρηξη GRB κατέγραψε και ο δορυφόρος Integral του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Στη συνέχεια, δεκάδες τηλεσκόπια ειδοποιήθηκαν να στρέψουν τα «μάτια» τους προς εκείνη την κατεύθυνση. Μετά από 12 ώρες, εντοπίσθηκε ένα νέο φωτεινό σημείο -που δεν υπήρχε έως εκείνη τη στιγμή- στον γαλαξία NGC4993, σε απόσταση 130 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε και από πολλά άλλα τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων από το διαστημικό Hubble και τα επίγεια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις που ακολούθησαν, έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για έκρηξη σούπερ-νόβα, αλλά για ένα φαινόμενο που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Το φαινόμενο είχε αρχικά μπλε χρώμα και μετά κόκκινο, ώσπου έγινε πολύ αχνό για να είναι ορατό, δείχνοντας έτσι ότι μια πολύ καυτή ύλη ψυχράνθηκε γρήγορα και έχασε τη φωτεινότητά της.

Σύμφωνα με τα θεωρητικά μοντέλα, πυρηνικές αντιδράσεις συμβαίνουν στην ύλη που εκτινάσσεται στο διάστημα κατά τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων, παράγοντας έτσι ατομικούς πυρήνες βαρύτερους από τον σίδηρο (χρυσού, μολύβδου κά). Αυτή η καυτή ραδιενεργή ύλη διαχέεται στο διάστημα εκπέμποντας φως σε πολλά μήκη κύματος, ένα φαινόμενο γνωστό ως «κιλονόβα». Αυτή η διαδικασία, με την οποία στο σύμπαν παράγονται βαριά στοιχεία και η οποία έως τώρα ήταν μόνο θεωρητική, πιστεύεται ότι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά και έτσι επιβεβαιώθηκε.

Ακόμη, οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο για να μετρήσουν τη «σταθερά του Χαμπλ», που περιγράφει τον ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος. Η νέα εκτίμηση είναι, ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ρυθμό περίπου 70 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ανά παρσέκ, που συμβαδίζει με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Όλα τα παραπάνω -και πολλά περισσότερα- περιέχονται σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις από χιλιάδες εμπλεκόμενους επιστήμονες (μεταξύ των οποίων και Έλληνες του εξωτερικού, όπως η αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά του πανεπιστημίου Nortwestern του Σικάγο), που έγιναν σε τέσσερα επιστημονικά περιοδικά (Nature, Nature Astronomy, Physical Review Letters, The Astrophysical Journal Letters).

Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες είχε γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και -μετά την επιβεβαίωσή της- είχε ανακοινωθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2016.΄Εκτοτε ανιχνεύθηκαν άλλες τρεις φορές βαρυτικά κύματα.

epistimonas ergastirio
Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μικροσκοπικά αυτόνομα ρομπότ για να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις στο στομάχι.

Τα νανο-οχήματα, το καθένα περίπου όσο το μισό πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, εισέρχονται στο στομάχι από το στόμα και κολυμπούν μέσα στα γαστρικά οξέα, απελευθερώνοντας τα αντιβιοτικά που περιέχουν.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τους καθηγητές νανομηχανικής Τζόεφ Γουάνγκ και Λιανγκφάνγκ Ζανγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Η νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική μέθοδο για τη θεραπεία των παθήσεων του στομάχου, όπως λοιμώξεων και ελκών.

Τα γαστρικά οξέα συχνά καταστρέφουν τα φάρμακα (αντιβιοτικά κ.ά.) που χορηγούνται από το στόμα, γι' αυτό οι ασθενείς αναγκάζονται να παίρνουν παράλληλα άλλα φάρμακα (τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων), που όμως μπορεί να έχουν παρενέργειες μετά από μακρόχρονη χρήση.

Οι νέες φαρμακευτικές νανομηχανές -που καθιστούν περιττούς τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων- διαθέτουν ένα ενσωματωμένο μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να εξουδετερώσει τα γαστρικά οξέα και έτσι να είναι αποτελεσματικά τα φάρμακα που απελευθερώνονται μέσα στο στομάχι.

Κάθε νανομηχανή αποτελείται από ένα σφαιρικό πυρήνα από μαγνήσιο, επικαλυμμένο από ένα εσωτερικό προστατευτικό στρώμα από διοξείδιο του τιτανίου, ένα μεσαίο στρώμα του αντιβιοτικού κλαριθρομυκίνη και ένα εξωτερικό στρώμα από ένα θετικά φορτισμένο πολυμερές, που επιτρέπει στο «όχημα» να προσκολλάται στα τοιχώματα του στομάχου.

Οι νανομηχανές προωθούνται χρησιμοποιώντας τα ίδια τα οξέα του στομαχιού. Ο πυρήνας μαγνησίου αντιδρά με το γαστρικό οξύ, δημιουργώντας ένα ρεύμα μικροφυσαλίδων υδρογόνου, που προωθούν τις «προπέλες» των νανομηχανών μέσα στο στομάχι.

Με παρόμοιο τρόπο, η νανομηχανή μειώνει προσωρινά την οξύτητα του στομαχιού, αυξάνοντας το επίπεδο του pH αρκετά, ώστε να απελευθερώνεται με ασφάλεια το φάρμακο. Το φυσιολογικό pH του στομαχιού αποκαθίσταται σε περίπου 24 ώρες. Οι νανομηχανές είναι φτιαγμένες σε μεγάλο βαθμό από βιοδιασπώμενα υλικά, που διαλύονται μέσα στο στομάχι χωρίς επιβλαβή κατάλοιπα.

Μέχρι στιγμής οι νανομηχανές έχουν δοκιμασθεί σε πειραματόζωα (ποντίκια) που έπασχαν από ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Η θεραπεία γινόταν καθημερινά επί πέντε μέρες και αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από τη συμβατική. Αν και ενθαρρυντικές οι πρώτες δοκιμές, η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα, προτού γίνουν σε ανθρώπους.

stephen hawking

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Στίβεν Χόκινγκ.

Μιλώντας σε ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Τα αγαπημένα μέρη του Χόκινγκ» διατύπωσε την άποψη ότι αν ποτέ οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με εξωγήινους, αυτοί θα μας σκοτώσουν. Ο πιο διάσημος επιστήμονας του κόσμου συνέστησε στους ανθρώπους να είναι πιο διστακτικοί όσον αφορά την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, γιατί τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν και τόσο καλά για το είδος μας...

Αναφερόμενος στον πλανήτη Gliese 832c (που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χαρακτηρίστηκε ως μία νέα Γη από την άποψη ότι μπορεί να υποστηρίξει εξωγήινη ζωή), δήλωσε ότι αν υπάρχουν εκεί εξωγήινοι, μάλλον δεν θα χαρούν καθόλου να έρθουν σε επαφή μαζί μας:

«Μια μέρα μπορεί να φτάσει σε εμάς σήμα από έναν τέτοιο πλανήτη, θα ήταν όμως καλύτερο να το σκεφτούμε πριν απαντήσουμε. Το να συναντήσουμε έναν ανώτερο πολιτισμό μπορεί να εξελιχθεί όπως η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Δεν είχε πάει καλά για τους γηγενείς...».

Και συνέχισε: «Ισως οι εξωγήινοι να είναι αδίστακτοι μάγοι που περιπλανώνται στον κόσμο αναζητώντας πόρους για να λεηλατήσουν και πλανήτες για να κατακτήσουν και να αποικίσουν».

Ξεκαθάρισε δε ότι όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο πείθεται ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησε και για άλλους φόβους που έχει. Οπως για παράδειγμα ανησυχεί ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Γη με την πάροδο των ετών μπορεί να γίνει τόσο ζεστή όσο ο πλανήτης Αφροδίτη. Οπως σημείωσε: Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο, όπου η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη.

epistimonas xvres xartis

Πέντε Έλληνες ερευνητές περιλαμβάνονται στους 406 κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, τους οποίους επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) προκειμένου να τους παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης”.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” σε 406 κορυφαίους ερευνητές, που βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της ερευνητικής τους πορείας. Το συνολικό ποσό, ύψους €605 εκατ. και έως €1,5 εκατ. ανά επιχορήγηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν ρηξικέλευθες ιδέες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πέντε Έλληνες, οι: Κωνσταντίνος Δημητριάδης (MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV), Ιωάννης Στεφάνου (ECOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES), Γεώργιος Σωτηρίου (KAROLINSKA INSTITUTET), Ελένη Διαμαντή (CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS) και Παναγιώτης Μερκούρης (RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN).

Οι έρευνες των νέων δικαιούχων χορηγίας από το ΕΣΕ θα καλύψουν ευρύ φάσμα τομέων: από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις ή το άσθμα, έως τη διαχείριση καταστροφών, την ασφάλεια δικτύου και την κλιματική αλλαγή.

Οι επιχορηγήσεις παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζοντας 2020”, με τη χρηματοδοτούμενη έρευνα να καλύπτει όλους τους κλάδους: φυσικές επιστήμες και μηχανική, επιστήμες της ζωής, κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, που επικαλείται το sepe.gr, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των νέων υποτρόφων είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ERC, ενώ μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία όσον αφορά τις εθνικότητες των δικαιούχων.

Γένους θηλυκού Περίπου το 40% των δικαιούχων της επιχορήγησης είναι γυναίκες, με τις γυναίκες υποψηφίους να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τους άνδρες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης (14,5% και 12,7% αντίστοιχα). Οι επιδοτήσεις χορηγούνται σε ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας με έδρα - ή πρόθυμοι να μετακομίσουν - στην Ευρώπη. Οι υποψήφιοι θα φιλοξενηθούν σε 23 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο (79), τη Γερμανία (67) και τη Γαλλία (53) να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί.

Ο φετινός διαγωνισμός αριθμεί 48 διαφορετικές εθνικότητες μεταξύ των δικαιούχων, ο μεγαλύτερος αριθμός από την ίδρυση του ERC. Σαράντα πέντε υποψήφιοι είναι μη Ευρωπαίοι πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ευρώπη, στους οποίους περιλαμβάνονται 17 Αμερικανοί.

Εξαιρετικά ταλέντα

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, κ. Κάρλος Μοέδας, δήλωσε σχολιάζοντας τις νέες εγκρίσεις: “Τα εξαιρετικά ταλέντα χρειάζονται τις σωστές συνθήκες στον κατάλληλο χρόνο για να ευδοκιμήσουν. Η Ε.Ε. παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ερευνητή μέσω των Επιχορηγήσεων Εκκίνησης του ΕΣΕ. Γι’ αυτό και η εν λόγω χρηματοδότηση είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης ως επιστημονικού κόμβου: κρατάει και προσελκύει νέα ταλέντα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, πρόσθεσε: “Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις Επιχορηγήσεις Εκκίνησης 2017 προσέλκυσε περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον που οι τέσσερις από τους δέκα νικητές είναι γυναίκες - πράγμα που επίσης αποτελεί ρεκόρ από καταβολής ΕΣΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της επιστήμης στην Ευρώπη - πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ταλέντα”.

reporter

eklipsi

Στον πυρετό της ολικής έκλειψης ηλίου! Το τέλος του κόσμου και οι θεωρίες συνωμοσίας

Με ανυπομονησία αναμένεται σήμερα η πρώτη ολική έκλειψη του ηλίου που σημειώνεται εδώ και 99 χρόνια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το φαινόμενο θα έχει μεγαλύτερη ορατότητα (θα είναι ορατή κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες) ήδη την αποκαλούν «η μεγάλη αμερικανική έκλειψη».

Εκατομμύρια τουρίστες και ερασιτέχνες αστρονόμοι ξεκίνησαν από το Σαββατοκύριακο να συρρέουν στις πόλεις από τις οποίες θα είναι καλύτερα ορατό το φαινόμενο κατά το οποίο ο ήλιος θα κρυφτεί πίσω από τη σελήνη, βυθίζοντας ξαφνικά τη Γη στο σκοτάδι στη μέση της ημέρας για μερικά δευτερόλεπτα.

Το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην Πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, ήδη από τις 09.05 (τοπική ώρα, 19.05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη θα είναι ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της Πολιτείας αυτής θα πέσει σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται στο Όρεγκον.

Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων η οποία διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες θα μπορέσουν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου. Όμως εκατομμύρια ακόμη θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αστρονόμων.

Η Νότια Καρολίνα στις ακτές του Ατλαντικού είναι η τελευταία Πολιτεία των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η ολική έκλειψη του ηλίου στις 21.48 (ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Τσάρλεστον.

Το τέλος του κόσμου και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η σημερινή ολική έκλειψη ηλίου, όπως ήταν φυσικό και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έχει πυροδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το τέλος του κόσμου.

Συγκεκριμένα μάς απομένουν λίγες εβδομάδες, αν επαληθευτεί η θεωρία του γνωστού για τις εσχατολογίες του Αμερικανού Ντέιβιντ Μιντ. Ο συγγραφέας του βιβλίου Πλανήτης Χ – Η έλευση το 2017 δηλώνει πεπεισμένος ότι η ολική έκλειψη ηλίου της 21ης Αυγούστου θα σημάνει την απαρχή της συντέλειας του κόσμου.

Την έκλειψη του ηλίου, όπως λέει, θα ακολουθήσει η σύγκρουση του πλανήτη Νιμπίρου ή Πλανήτη Χ με τη γη. Παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης Νιμπίρου δεν έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες –η NASA διέψευσε πρόσφατα την ύπαρξη του πλανήτη– ο Ντέιβιντ Μιντ βλέπει τα... σημάδια των γραφών.

Και ποια είναι αυτά; Κατά τον Μιντ αμέσως μετά την έκλειψη ο πλανήτης Νιμπίρου θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη, λόγω της έλξης από τον «δίδυμο» πλανήτη του ήλιου. Θα συγκρουστεί με τη γη 33 μέρες μετά. Σημαδιακός αριθμός το 33, κατά τον Μιντ, δεδομένου ότι τόσες φορές αναφέρεται στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης το όνομα Ελοχίμ.

grammatikopoulos

Η Αμερικανίδα αστροναύτης Πέγκι Ουίτσον ανέθεσε τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν.

Ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος αναχώρησε τον Απρίλιο για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχοντας μαζί του δύο σημαίες – της Ελλάδας και του ΠΑΟΚ – καθώς και μία ποντιακή λύρα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 58χρονος ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος είχε βρεθεί στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στο Ροστόφ και είχε συναντήσει τον Ιβάν Σαββίδη που του ζήτησε στο επόμενο ταξίδι του στο διάστημα, εκτός από την ελληνική σημαία και μία ποντιακή λίρα να πάρει μαζί του και μία σημαία του ΠΑΟΚ.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας από γονείς ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στο διάστημα και αργότερα πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Εργάσθηκε στη ρωσική διαστημική εταιρεία «Energia», υπήρξε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα του «Διαστημικού Λεωφορείου-Μιρ» και το 2002 έκανε το πρώτο δεκαήμερο ταξίδι του στο διάστημα ως κοσμοναύτης, αποτελώντας μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς».

Το 2007 παρέμεινε 196 μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στη διάρκεια των οποίων έκανε τρεις διαστημικούς περιπάτους.

Το 2010 έκανε την τρίτη του πτήση στο διάστημα, πάλι στον ISS, και στη διάρκεια της παραμονής του των 163 ημερών έκανε δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους.ο 2013, έκανε το τέταρτο διαστημικό του ταξίδι όταν υπήρξε διοικητής της αποστολής στον ISS και παρέμεινε επίσης 163 μέρες στο διάστημα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου.

Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

Ο κοσμοναύτης Θεόδ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, Επίτιμος Δημότης Ελληνικού - Αργυρούπολης

Περισσότερα Άρθρα...