Stephen Hawking

Ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός, δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπινου είδους αν δεν επαναπροσδιορίσουμε την αξία του χρήματος και του πλούτου στη σύγχρονη κοινωνία

O Stephen Hawking, σε δοκίμιο του στην εφημερίδα Guardian, προειδοποιεί ότι το ανθρώπινο είδος θα χαθεί, αν συνεχιστεί η προ Brexit στάση των ανθρώπων για τα χρήματα και τον πλούτο. 

Καλεί δε, την Μ.Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθεώρησει την αξία του χρήματος και του πλούτου, ώστε να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον. Μάλιστα εκτιμά, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχεί η σύγχρονη κοινωνία τα υλικά αγαθά.

Όσο για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, αυτές εκτιμά ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιστημονική έρευνα. Όπως τονίζει ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός, το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχορηγήσεις για έρευνες σε μαθητές με προβλήματα αναπηρίας.

«Έχω μιλήσει στο παρελθόν για την ανησυχία μου ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών στη Βρετανία θα επηρέασουν αρνητικά τις επιχορηγήσεις σε μαθητές με αναπηρία. Αυτή η χρηματική υποστήριξη με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Στην περίπτωσή μου βέβαια, τα χρήματα όχι μόνο με βοήθησαν να κάνω την καριέρα μου, αλλά με κράτησαν κυριολεκτικά ζωντανό!», τόνισε ο Stephen Hawking στο δοκίμιο του.

Τα χρήματα όπως τόνισε, μπορούν να δώσουν την ελευθερία στα ξεχωριστά άτομα και η φτώχεια αντίθετα, να τα παγιδεύσει και να τα περιορίσει.

Ως άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία, έκανε σαφές ότι για εκείνον τα χρήματα είναι απλά ένα μέσο για να κάνει τη δουλειά του και να λειτουργήσει και ότι ποτέ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τους κατόχους του πλούτου που τον στήριζαν οικονομικά.
 
«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν την αξία του καθαρού πλούτου. Είναι η γνώση πιο σημαντική από τα χρήματα; Μπορεί να έχουμε πραγματικά κάτι δικό μας, ή είμαστε απλά παροδικοί θεματοφύλακες;», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Hawkings προέτρεψε την διαιρεμένη Βρετανία να αλλάξει τη γενική στάση της απέναντι στα χρήματα και έκανε λόγο για συνεργασία των πολιτών για ένα κοινό όραμα.

«Να συνεργαστούμε όλοι μας για ένα κοινό όραμα και η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου.Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε».

Και καταλήγει: 

«Εάν αποτύχουμε, τότε οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, που δεν κυριαρχούν μόνο στην Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, το πνεύμα του να μην μοιραζόμαστε, η αποτυχία να διαιρέσουμε τον πλούτο πιο δίκαια, τόσοεντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων, οι δυνάμεις αυτές λοιπόν, θα ενισχυθούν. Αν συμβεί αυτό, δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας».

juno nasa

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA ολοκλήρωσε σήμερα ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία, με έναν αποφασιστικό ελιγμό ώστε να μπει στην κατάλληλη τροχιά, που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί τη γη.

Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν' αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το αναφερόμενο διαστημόπλοιο θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.

Παράλληλα, το Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.

synnefa

Αλλαγή στον καιρό της Κρήτης με όπλο τον ξηρό πάγο θέλουν να προκαλέσουν, μια ομάδων τεσσάρων γνωστών μετεωρολόγων από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω ειδικής τεχνολογίας τροποποίησης καιρού, θέμα που αναδείχθηκε στην εκπομπή του Κώστα Συλιγάρδου στο Ράδιο Κρήτη.

Η ιδέα, σημειώνει το ekriti.gr, για την κίνηση αυτή ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, μετά την σκληρή λειψυδρία που έπεσε στην Αθήνα, την περίοδο 1991-1993. Τότε η πρωτεύουσα αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, αφού η στάθμη του νερού στη λίμνη Υλίκη που ήταν το μοναδικό σημείο τροφοδοσίας νερού, είχε πέσει δραματικά.

Οι τέσσερις φίλοι, μετεωρολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους όλα αυτά τα χρόνια και δημιούργησαν μια νέα ιδέα τροποποίησης καιρού, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού. «Εμείς ψεκάζουμε στην ουσία με την μέθοδο του ξηρού πάγου δημιουργώντας πυρήνες συμπύκνωσης στα σύννεφα, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα ή άσχημες συνθήκες καιρού», αναφέρει στο ekriti.gr o Ηρακλειώτης μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης ένας από τους τέσσερις, της "ομάδας".

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Το 1993 η ΕΥΔΑΠ είχε συνεργαστεί με μια αμερικανική εταιρεία τροποποίησης καιρού, για βοήθεια στο δύσκολο θέμα της λειψυδρίας. Σήμερα εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να εφαρμόσουμε την τακτική του ιωδιούχου αργίλου- κοινώς αλατιού, που είχε χρησιμοποιηθεί και τότε. Στόχος να βομβαρδίσουμε τα σύννεφα και να αλλάξουμε τον καιρό της Κρήτης, προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.

«Τα οφέλη είναι πάρα πολλά», τονίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Μαυρουδάκης, πρώην Τμηματάρχης στο Εθνική Μετσόβειο Κέντρο της ΕΜΥ και συνεργάτης της ομάδας των συγκεκριμένων μετεωρολόγων. Καταρχάς άμεσα θα μειωθεί η λειψυδρία αφού θα αυξηθεί το νερό στους συλλεκτήρες του νησιού, θα αποφευχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμυρικές καταστάσεις που είχαμε πέρυσι, θα μειωθούν οι αποζημιώσεις των αγροτικών αποζημιώσεων 2-4 εκ. ευρώ το χρόνο από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ σε όλη την Ελλάδα έχουν δοθεί μέχρι στιγμής την περίοδο 2002-2013 700εκ. ευρώ αποζημιώσεις καιρού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της υγρασίας, των χαλαζοπτώσεων και της ξηρασίας και όλα μέσω βομβαρδισμού ξηρού πάγου, επιπλέον έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε έμμεσα και την τουριστική βιομηχανία, μέσω ύπαρξης κυβικών νερού για τον ανεφοδιασμό τους.

Μέσω την πρόγνωσης από 0-6 ώρες, την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση ραντάρ καιρού και την χρήση αεροσκαφών όταν η υγρασία είναι 60% ψεκάζουμε τα σύννεφα με ξηρό πάγο και προκαλούμε αλλαγή καιρού, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ανάγκη στην συγκεκριμένη περιοχή, συμπληρώνει ο κ. Καρακατσάνης για τον μηχανισμό της τροποποίησης καιρού.

Σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι να μην το δουν οι κάτοικοι με αρνητικό μάτι, γιατί δεν προκαλεί αποδεδειγμένα κανένα πρόβλημα στην υγεία τους ο ξηρός πάγος. Αντιδράσεις περιμένουμε να υπάρχουν λόγω άγνοιας, όμως το συνολικό καλό θα είναι πολύ μεγάλο, επισημαίνει ο κ. Καρακατσάνης. Ενώ ο ίδιος αναφέρει και σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην κεντρική Μεσαρά που παρουσιάζει σημάδια ερημοποίησης. Τα δύο επιπλέον άτομα της ομάδας υλοποίησης της ιδέας είναι ο κ. Νίκος Ράμμος από την ΘΣΛ ειδικός σε θέματα τροποποίησης καιρού και ο Νίκος Χαιδάρογλου, Πρώην Διοικητής της ΕΜΥ.

«Και οι 4 επιχειρούμε αυτοί τη περίοδο επαφές για διερεύνηση ενδιαφέροντος και την οικονομική συνεργασία με ιδιωτικούς οι δημόσιους φορείς, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, εδώ στην Κρήτη επειδή έχει μεγάλη ανάγκη. Αύριο θα συναντηθούμε με την Περιφέρεια Κρήτης και με τον Δήμο Χερσονήσου που έχει επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον», ολοκληρώνει ο μετωρολόγος-καθηγητής, Θωμάς Μαυρουδάκης.

madata

galaxy kentro
 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε το πυκνό σύμπλεγμα αστέρων που αποτελεί την καρδιά του Γαλαξία μας.
 
Περιλαμβάνει πάνω απο... μισό εκατομμύρια άστρα (δηλ. ήλιους, σαν τον δικό μας) που βρίσκονται σε απόσταση 27.000 έτη φωτός μακρυά από τη Γη μας, μια απόσταση που ισοδυναμεί με ... . 9.331.200.000.000 Km.
 
(Να σημειωθεί ότι το φως διανύει σε 1' απόσταση 300.000 Κm)
 
 
 
 

hfaist 1

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν σημειωθεί στηνΚόστα Ρίκα και την Ινδονησία και πολλές άλλες μικρότερες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ηφαιστείων volcanodiscovery.com, έχουν σημειωθεί εκρήξεις σε 42 ηφαίστεια αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μόνο τον Απρίλιο έχουν σημειωθεί πάνω από 3000 σεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι αυτοί στον Ισημερινό με 6,7 και 6,8 βαθμούς ρίχτερ.

hfaist 3 xartis

Τα περισσότερα ηφαίστεια βρίσκονται στην περιοχή που λέγεται «Δακτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό, πράγμα που έχει ανυσηχήσει την παγκόσμια κοινότητα ηφαιστειολόγων-γεωλόγων.

Η ανησυχία όμως έγκειται και σε άλλους τομείς που επηρεάζουν άμεσα τις οικονομίες των χωρών όπου συμβαίνουν οι ηφαιστειακές εκρήξεις με το πρόβλημα να γίνεται και διεθνές.

Βέβαια υπάρχουν και πιο ακραίες φωνές που μιλάνε μέχρι και παγκόσμια οικονομική κατάρρευση αλλά και ξύπνημα υπερηφαιστείων όπως αυτό του Γελοουστόουν στις ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι άλλα 43 ηφαίστεια είναι ενεργά και εμφανίζουν σημάδια επικείμενης έκρηξης. Ένα από αυτά είναι και το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στην Αμερική το οποίο είχε δώσει και την καταστρεπτική έκρηξη το 1980.

Για να δείτε την παγκόσμια ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορείτε να μπείτε στον σύνδεσμο εδώ: volcanodiscovery.com

hfaist 2

 

fysalida diastimatos

Μοιάζει με μια γιγαντιαία, αστραφτερή, σαπουνοφούσκα να αιωρείται στον νυχτερινό ουρανό. Στην πραγματικότητα, είναι ένα νέφος αερίου και σκόνης μεγέθους 10 ετών φωτός και βρίσκεται 8.000 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, αστερισμό της Κασσιόπης.

Γνωστό και ως Νεφέλωμα Φυσαλίδα, ο κοσμικός αυτός κύκλος έχει σχηματιστεί από τον ‘’άνεμο’’ ενός τεράστιου Αστέρα, του οποίου η μάζα είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη του Ηλίου μας, ενώ η έντονη ακτινοβολία του κάνει τη «φούσκα» να λάμπει, όπως μεταδίδει η Guardian.

Το νεφέλωμα αποτελείται από διαστρικό υλικό, φυσικό αέριο και σκόνη από το κοντινό γιγαντιαίο μοριακό νέφος, που μπορεί να το δει κανείς να λάμπει, αριστερά και πάνω της φωτογραφίας. Ενώ η φυσαλίδα επεκτείνεται σήμερα με την εκπληκτική ταχύτητα των 100.000 χιλιομέτρων την ώρα, αυτό το γιγαντιαίο μοριακό νέφος θα βάλει φρένο στην ανάπτυξή της.

 «Το σύννεφο είναι πολύ πυκνό, εν αντιθέσει με τον όλο και πιο αδύναμο ηλιακό άνεμο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει εκεί η ανάπτυξη του», εξήγησε ο Mathias Jäger του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

1280

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε πλήρη ανάλυση.

Η εικόνα αποτελείται από τέσσερις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble νωρίτερα αυτό το έτος και έχει κυκλοφορήσει για να εορτασθεί η 26η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του τηλεσκοπίου στις 24 Απριλίου. Το Hubble έχει φωτογραφήσει και παλαιότερα το Νεφέλωμα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια πλήρης εικόνα της Φυσαλίδας έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από τις εικόνες του.

«Αν συγκρίνετε [τη νέα εικόνα] με τις προηγούμενες δεν θα δείτε παρά μικρές αλλαγές,»δήλωσε ο Jäger. «Τίποτα θεαματικό για το απλό μάτι, αλλά για τους αστρονόμους είναι αρκετή για να δούμε πώς συμπεριφέρεται το αέριο στο εσωτερικό της φούσκας».

Ηλίας Σιατούνης

eleni nasa

¨Κυνήγησε τα όνειρά σου, αλλοιώς δεν θα τα φτάσεις ποτέ" την παρότρυνε στοργικά ο πατέρας της από μικρή. Χημικός-Μηχανικός ο ίδιος, την καθοδήγησε εξ  απαλών ονύχων με έμπνευση να κάνει τα πρώτα της βήματα στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, συζητώντας μαζί της σύνθετα επιστημονικά προβλήματα που αιχμαλώτιζαν τη φαντασία της και απογείωναν την περιέργειά της για το διάστημα και όσα υπάρχουν "εκεί έξω".

Μόλις 27 και είναι πλέον καταξιωμένη συνεργάτιδα της NASA στο πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Άρη, μελετώντας τις επιδράσεις των μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, έχει καταφέρει να μπει με το σπαθί της στη λίστα του Forbes των "30 κάτω των 30" στον τομέα της Υγείας και να ιδρύσει την start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές». 

Με δυό λόγια, κατάφερε να ξεχωρίσει με την εξαιρετική δουλειά και το ταλέντο της σε όλον τον κόσμο, κάνοντας τους δικούς της και όσους την παρακολουθούν στην Ελλάδα να φουσκώνουν από περηφάνεια. 

Πριν από λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχάρη την 27χρονη βιοτεχνολόγο από τη Θεσσαλονίκη, Ελένη Αντωνιάδου, η οποία κατάφερε να κερδίσει το διεθνές βραβείο επιστήμης Sciacca 2016.

Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα, με αντικείμενο την Πληροφορική στη Βιοϊατρική και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2012, η NASA την επέλεξε μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy και συγκεκριμένα, στον τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.

penna

Περισσότερα Άρθρα...