Απίστευτη αγριότητα στα Χανιά καθώς άγνωστος κρέμασε έναν σκύλο ζωντανό από ένα δέντρο και στη συνέχεια έκοψε τους όρχεις του ζώου με μία ... τανάλια.

skylos thallasa pnigmos petres

Νέα θηριωδία έγινε σε βάρος σκύλου, στο Βόλο, από άγνωστο δράστη, που τον έδεσε με σχοινί πέτρες πλακόστρωσης στο σώμα και το έριξε στη θάλασσα στον Άναυρο, με αποτέλεσμα το άτυχο ζώο να πνιγεί.

Το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε τηλεφωνικά από γυναίκα που το έβγαλε από τη θάλασσα και αναζητά τον δράστη.

Στις 9.50 χθες το πρωί τηλεφώνησε στο Λιμεναρχείο μια γυναίκα που βρέθηκε στην περιοχή του Αναύρου και κατήγγειλε ότι σε απόσταση 30-40 μ. από την ακτή, εντόπισε έναν σκύλο που είχε δεμένα τα πίσω πόδια και το κορμό του με σχοινί, ενώ στο σώμα του άγνωστος είχε δέσει δύο πέτρες πλακόστρωσης.

Το άτυχο ζώο είχε πνιγεί και η γυναίκα με τη βοήθεια φουσκωτού σκάφους το τράβηξε στην ακτή.

Στο σημείο πήγαν άμεσα λιμενικοί που το φωτογράφισαν και διαπίστωσαν ότι το ζώο συντροφιάς δεν έφερε άλλα εξωτερικά σημάδια βασανισμού.

Ήδη ενημερώθηκε ο Δήμος Βόλου, για να εξεταστεί αν το άτυχο ζώο έφερε τσιπ, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας ανέλαβε την υγειονομική του ταφή.

Προανάκριση, για παράβαση του νόμου περί ζώων, διενεργεί το Λιμεναρχείο Βόλου, που αναζητά τον άγνωστο δράστη.

magnesianews.

Skylakos thalassa paralia

Σα βγεις στον πηγαιμό για... τη θάλασσα -για να παραφράσουμε τον Καβάφη- να εύχεσαι να μην υπάρχει «ψυχή» στην παραλία. Μόνον έτσι, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων θα μπορέσουν να απολαύσουν το μπάνιο τους παρέα με τον τετράποδο φίλο τους, χωρίς περιορισμούς.

Εφόσον υπάρχει έστω κι ένας λουόμενος, που ενοχλείται από την παρουσία του σκύλου μέσα στη θάλασσα, είμαστε υποχρεωμένοι να τον βγάλουμε έξω και να του φορέσουμε το λουράκι. Αλλιώς, υπάρχουν ποινικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, φεύγοντας από το σπίτι, οφείλουμε να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του πιστού μας φίλου.

Στην παραλία φροντίζουμε να πηγαίνουμε τον σκύλο μας να κάνει την ανάγκη του, σε απόσταση από τον χώρο που βρίσκονται οι λουόμενοι. Όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, τα σκυλιά δεν ουρούν, ούτε αφοδεύουν μέσα στη θάλασσα. Αυτονόητο είναι, ότι μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του.

Ας δούμε, όμως, τι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την παρουσία σκύλου στην παραλία, αλλά και μέσα στη θάλασσα. Γιατί είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Η δικηγόρος – νομική σύμβουλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Βάσω Τάκη, μας εξηγεί τι ισχύει.

Το νομοθετικό πλαίσιο

«Ο ιδιοκτήτης σκύλων πρέπει να μεριμνά για τη συνοδεία του κατά τη διάρκεια του περιπάτου και οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τον Ν.4039, άρθρο 5 (ΦΕΚ 15/2-2-2012) και την τροποποίησή του με το άρθρο 46 του Ν. 32/11-2-2014. Επίσης για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.

Ο σκύλος μας, λοιπόν, μπορεί να μας συνοδεύει σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες: οργανωμένες και μη. Αρκεί να μην είναι ελεύθερος, αλλά με το λουρί του, και να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του, έτσι ώστε, σε περίπτωση που μας ζητηθεί, να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος.

Αυτές είναι οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα αυτό. Υπάρχει, όμως, και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου (άρθρο 230 παρ. 1ζ της Υ.Α. 1046/1978), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων, καθώς και το λούσιμό τους σε χώρους λουομένων – κάτι που έχει δεχτεί και ο Άρειος Πάγος.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 50 έως 150 ευρώ. Η σχετική διάταξη για την απαγόρευση ζώων στις παραλίες αφορά μόνο τον Γενικό Κανονισμό Λιμένος Λαυρίου και τον χώρο ευθύνης του, όμως κατ’ αναλογία μπορεί η εφαρμογή της να γίνει δεκτή και στις άλλες ελληνικές παραλίες.

Από ‘κει και πέρα, είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων. Με άλλα λόγια, όλες οι ελληνικές παραλίες είναι, εν δυνάμει, χώροι λουομένων.

Επιπλέον, από άποψη νομολογίας, έχουν εκδοθεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις: η εφετειακή 2130/2003 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η 175/2005 του Αρείου Πάγου, η οποία αναίρεσε την προηγούμενη, με αφορμή την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία το 2000 είχε υποπέσει στο μέγα ολίσθημα να βάλει τον μικρόσωμο σκύλο της στη θάλασσα, σε μη οργανωμένη παραλία της περιοχής Σουνίου. Παρά τις διαμαρτυρίες λουόμενου, ο οποίος φοβήθηκε για μετάδοση ασθενειών, αρνήθηκε να απομακρύνει τον σκύλο της, κι εκείνος της άσκησε αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του.

Οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δικάζοντας την έφεση της ως άνω γυναίκας, έκριναν (ορθώς) ότι στις μη οργανωμένες παραλίες μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει το μπάνιο του με τον σκύλο του και, προχωρώντας στη συνέχεια σε συσταλτική ερμηνεία της παραπάνω διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, έκριναν ως χώρο λουομένων, όχι όλες τις περιοχές των ακτών που είναι προσιτές για θαλάσσια μπάνια, αλλά μόνον εκείνες που έχουν λουτρικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, αυτή η άποψη κατέπεσε στον Άρειο Πάγο.

Ποιοί είναι υπεύθυνοι για τα πρόστιμα;

Ποιος κόβει το πρόστιμο στην παραλία; Η αστυνομία ή το λιμενικό σώμα; Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι παραλίες ανήκουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών Αρχών (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970).

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, Παναγιώτη Κ. Παναγιωτόπουλου: «Αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος για τη διενέργεια προανακριτικών και αστυνομικών πράξεων υφίσταται στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών, αυτή δε, επεκτείνεται και στις παραλίες, για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθ. 3 παρ. 1 περ. β’, στις οποίες δηλαδή διενεργούνται εργασίες, οι οποίες είναι συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη παραλία, αρμόδια είναι η κατά τόπο αστυνομική αρχή, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που διενεργούνται οι εργασίες, οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 3, οπότε ο εν λόγω χώρος εξομοιώνεται με λιμένα και χερσαία ζώνη λιμένα, ιδρυόμενης σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος».

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η επιβολή τυχόν προστίμου στον ιδιοκτήτη του σκύλου συνιστά αστυνομική πράξη.

Επομένως, οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού, όπως αυτοί καθορίζονται από τον Νόμο, αφορούν τη θαλάσσια περιοχή, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων, και όχι τις παραλίες. Άρα, το τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να το επιβάλει η Αστυνομία (και η Δημοτική Αστυνομία), εκτός εάν σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει Αστυνομία (π.χ. κάποια νησιά), οπότε το κόβει η Λιμενική Αστυνομία.

Μπορεί ο σκύλος να κυκλοφορεί στην παραλία και να μπαίνει στη θάλασσα;

Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με τον Νόμο, επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και ο περίπατος να γίνεται πάντα με συνοδό.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006: «...Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό, ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.

Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση».

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι δεν ισχύει η άμεση απομάκρυνση των σκύλων από την παραλία σε περίπτωση που εμφανιστούν λουόμενοι, γιατί υπερισχύει ο νόμος έναντι της εγκυκλίου.

Εάν, παρόλα αυτά, κάποιο αρμόδιο αστυνομικό ή λιμενικό όργανο επιβάλει πρόστιμο για μη απομάκρυνση του σκύλου από την παραλία, μπορεί να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος. Είναι πολύ πιθανό, εάν κάποιος προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του προστίμου που θα του επιβληθεί, να δικαιωθεί όταν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα, παράβαση νόμου κ.λπ.

Το πρόβλημα, επομένως, δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις παραλίες, αλλά το αν επιτρέπεται, ή όχι, να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα.

Οι φιλόζωοι πολίτες, που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους και τις διακοπές τους παρέα με τον πιστό τους φίλο, θα πρέπει να βρουν καμιά... βραχονησίδα, που να μην πατάει το πόδι του λουόμενος. Και πάλι, όμως, δεν θα είναι ήσυχοι. Γιατί, εάν εμφανισθεί έστω και ένας λουόμενος που φοβάται ότι θα μολυνθεί από τον σκύλο, το ζώο θα πρέπει να μείνει μακριά από τη θάλασσα.

Εν κατακλείδι, ;όπως επισημαίνει η δικηγόρος – νομική σύμβουλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Βάσω Τάκη επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες, αρκεί να συνοδεύεται. Επίσης, επιτρέπεται να κάνετε μπάνιο στον σκύλο σας σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος.

ygeiamou

Δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική οργάνωση υγείας Anses. 

skylos aggalia

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που νιώθει, καταλαβαίνει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται! Στο μόνο που υστερεί είναι η λεκτική επικοινωνία: Ο σκύλος δεν μιλάει... όπως οι άνθρωποι. Επικοινωνεί με άλλους τρόπους, όχι λεκτικά.

Πώς, λοιπόν, μπορώ να κάνω τον σκύλο μου να καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος εφόσον... δεν μπορώ να του το πω με λέξεις;

Η απάντηση είναι απλή: Μέσω της διόρθωσης και όχι με μάλωμα. Διορθώνοντάς τον, τον καθοδηγώ αποτελεσματικά στο να καταλάβει τί είναι σωστό και τί λάθος. Μαλώνοντάς τον, απλώς τον... εκδικούμαι γι' αυτό που έκανε!

Ποιά είναι όμως η ειδοποιός διαφορά του "διορθώνω" από το "μαλώνω";

Διορθώνω σημαίνει "δείχνω σε κάποιον έναν λάθος, υποδεικνύοντας το σωστό". Μαλώνω σημαίνει απλώς "επιπλήττω κάποιον, του κάνω παρατήρηση".

Η διαφορά επομένως μεταξύ αυτών των δύο ενεργειών είναι ότι ενώ με το μάλωμα, εστιάζω απλώς και μόνο στην τιμωρία χωρίς να δείχνω στον σκύλο μου τί θα έπρεπε να κάνει, με την διόρθωση αντίθετα εστιάζω στην καθοδήγηση ως προς τί είναι σωστό.

Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό, είναι το θέμα της τουαλέτας. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχουμε ένα κουταβάκι, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας.

Εάν το δω μπροστά μου να λερώνει σε σημείο εκτός πάνας (για παράδειγμα) και το μαλώσω, εκείνο θα καταλάβει απλώς ότι έκανε κάτι που με αναστάτωσε. Δεν θα του είναι όμως ξεκάθαρο για ποιό λόγο με αναστάτωσε και γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος.

Εάν όμως το διορθώσω, δηλαδή κάθε φορά το μεταφέρω από το σημείο που λέρωσε, πάνω στην πάνα του, θα το βοηθήσω να καταλάβει ότι δεν επιτρέπεται να λερώνει εκτός πάνας.

Η διόρθωση επίσης δεν περιλαμβάνει την ένταση, τη βία και τον εκνευρισμό του μαλώματος, καθιστώντας τη λύση του προβλήματος πιο αποτελεσματική και γρήγορη!

Τέλος, μην ξεχνάτε την επιβράβευση! Όταν μετά την διόρθωση, ο σκύλος κάνει τελικά αυτό που θέλουμε, πάντα τον επιβραβεύουμε. Με την διόρθωση του δείχνουμε τί δεν θέλουμε, με την επιβράβευση, τί θέλουμε.

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα χρειαστεί να δείξετε στον σκύλο σας ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, μην αφήσετε απλώς τα νεύρα σας να βρουν διέξοδο, αλλά διδάξτε τον ήπια και ξεκάθαρα τί θα θέλατε να κάνει.

Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων

skylos Pitbull maxairies

Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της άγριας θανάτωσης ενός πίτμπουλ το οποίο βρισκόταν σε περιφραγμένο χώρο στην Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Φιλοζωικής Παρέμβασης Ελληνικού – Αργυρούπολης, χθες, Παρασκευή και έπειτα από 12 ημέρες ερευνών η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τον δράστη και να προχωρήσει στη σύλληψή του.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση το περιστατικό συνέβη όταν ο δράστης μπήκε στον περιφραγμένο χώρο συνοδευόμενος από το σκυλί του, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες της ιδιοκτήτριας του πίτμπουλ να τον εμποδίσει.

Τότε το πίτμπουλ επιτέθηκε στο σκυλί του δράστη και, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, στην προσπάθειά του να το προστατέψει έβγαλε μαχαίρι και κατέσφαξε το άτυχο ζώο καταφέρνοντάς του 17 μαχαιριές.

Το περιστατικό κατήγγειλε η Φιλοζωική Παρέμβαση Ελληνικού Αργυρούπολης, με ανάρτηση στο Facebook.

Τι καταγγέλλει η Φιλοζωϊκή

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση αναφέρεται: «Χθες μετά από 12 ημέρες ερευνών η αστυνομία βρήκε και συνέλαβε τον δράστη της θανάτωσης ενός σκύλου ράτσας Πιτ Μπουλ σε περιφραγμένο χώρο του βουνού. Στο συγκεκριμένο σημείο η ιδιοκτήτρια του πιτ μπουλ σύμφωνα με την μαρτυρία της προσπάθησε να εμποδίσει τον δράστη να εισέλθει στον ίδιο χώρο ο σκύλος του με το σκυλί της.

Αυτός την αγνόησε και μπήκε στο χώρο με το σκυλί του που δεν έφερε λουρί όπως και το πιτ Μπουλ με αποτέλεσμα το μικρότερο σκυλί να δεχθεί επίθεση. Στην προσπάθεια του να προστατεύσει το σκυλί του σύμφωνα με δική του μαρτυρία έβγαλε μαχαίρι που έφερε παράνομα και στην κυριολεξία κατέσφαξε το Πιτ μπουλ με 17 μαχαιριές.

Απο την πρώτη στιγμή ενημερωθήκαμε και σπευσαμε στο συμβάν και ακολούθως ενεργησαμε με βάση τις οδηγιες της αστυνομιας. Συμβάλαμε ωστε απο μηνυση κατά αγνώστου να γίνει ταυτοποίηση του δράστη με αποτέλεσμα να συνελήφθη χθες και να αναγνωριστεί απο την ιδιοκτήτρια του Πιτ Μπουλ , να κατηγορηθεί για τις πραξεις του και να οριστεί δικάσιμος. Εν συνεχεία αφεθηκε ελευθερος με περιοριστικους ορους μεχρι να γινει η δικη του.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το συμβάν μεχρι τη σύλληψη του , είχαμε ρητή εντολή απο την αστυνομία να μην προβούμε σε καμία ανακοίνωση για το συμβάν . Το φιλοζωικό σωματείο «Φιλοζωική Παρεμβαση Ελληνικού Αργυρουπολης» καταδικαζει την αποτρόπαια αυτη πράξη και συνιστά σε όλους τους φιλόζωους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας των ζωων τους.

Ευχαριστουμε τον αξιωματικό υπηρεσιας του αστυνομικού Τμήματος Αργυρούπολης Ελληνικού Μπραούνο Πέτρο καθως και τους λοιπους αστυνομικους που συνέβαλλαν , για την καθημερινή μας ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης , καθώς και για το ζήλο που επέδειξε ενεργώντας με σύνεση και επαγγελματίσμο για μια ακόμη φορά σε θέματα κακοποίησης ζωων».

Περισσότερα Άρθρα...