Σκηνικά απείρου κάλλους στο συνέδριο των δημάρχων στα Γιάννενα...

Κυριολεκτικά στον αέρα τίναξε σήμερα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τον ΣΥΡΙΖαίο δήμαρχο Σαρωνίδας Πέτρο Φιλίππου στη διάρκεια του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιείται στα Γιάννενα.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών μιλούσε για την απόδοση των ληξιπρόθεσμων και τις σοβαρές χρηματοροές από το υπουργείο στους δήμους τον τελευταίο χρόνο , ο Φιλίππου σηκώθηκε και πατώντας πάνω στην καρέκλα του φώναξε απευθυνόμενος στον Εύρη: « Όλο λόγια είσαι».

Ψύχραιμος ο Ευρ. Στυλιανίδης του απάντησε αμέσως : « Μιλάς εσύ που έχεις πάρει 10 εκατομμύρια ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα και δεν έχεις αξιοποιήσει ούτε ένα…».

Την ίδια ώρα τα μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ γνωρίζοντας την περίπτωση Φιλίππου , του είπαν γελώντας: «Πέτρο , αφού αλλάξεις τη λάμπα και χορέψεις τσιφτετέλι , κατέβα κάτω»!..

parapoltika

paidikos stahmos

Λύση στη συνέχιση λειτουργίας των δημοτικών παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών δίνει διάταξη η οποία περιέχεται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (αρ. 4117 ΦΕΚ 98).

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση η οποία περιέχεται στο άρθρο 13 συγκεκριμένες κατηγορίες παιδικών σταθμών θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.

Η σχετική διάταξη κρίθηκε αναγκαία καθώς σε διαφορετική περίπτωση η λειτουργία των συγκεκριμένων δημοτικών παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών θα ήταν στον αέρα. Πρόκειται για παιδικούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων ή μεταφέρθηκαν στους δήμους ή συστήνονται εντός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του δήμου ή ως υπηρεσία του δήμου.

Η διάταξη προβλέπει ότι «θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επέχει η συστατική τους πράξη ή ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου, εφόσον πρόκειται για υπηρεσία. Εντός της ίδιας περιόδου είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας παιδικού βρεφονηπιακού σταθμού από δήμο μετά τη κατάργηση του οικείου ΝΠΔΔ».

Ο κανονισμός λειτουργίας των παραπάνω σταθμών καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να βασίζεται στον πρότυπο κανονισμό που εκδίδεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στη ρύθμιση επισημαίνεται τέλος ότι «μέχρι τη σύνταξη νέων κανονισμών λειτουργίας, οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τους υφιστάμενους κανονισμούς.

 

dimarxeio

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε την απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των δήμων στο πλαίσιο της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουν από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, ύψους 125.200.000 ευρώ.

Η απόφαση για την κατανομή των παρακρατηθέντων πόρων, συνολικού ποσού 17.800.000 ευρώ θα υπογραφεί μετά το Πάσχα.

voithtia spiti

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στη μετεξέλιξή του θα υλοποιηθεί από κοινωνικούς συνεταιρισμούς και όχι με τη σημερινή μορφή, δηλαδή την εξαρτημένη εργασία εργαζομένων στις δομές αυτές.

Το ίδιο θα γίνει και με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, την Τρίτη, στην ημερίδα της ΚΕΔΕ με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στόχος της κυβέρνησης είναι το μεσοδιάστημα, από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη, που λήγει η πρόσφατη παράταση του προγράμματος, «να προχωρήσουμε σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό να λειτουργεί με έναν σύγχρονο τρόπο, αποδεκτό από το Κοινοτικό Δίκαιο, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους απασχολούμενους να μείνουν ενεργοί και σε όλους τους ωφελούμενος να παραμείνουν ωφελούμενοι».

Η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε τεθεί από την ΚΕΔΕ πρόσφατα με παρέμβασή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν συζητείτο η τρίτη παράταση του προγράμματος, η οποία δόθηκε τελικά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Η ΚΕΔΕ είχε και τότε διατυπώσει τη πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης που ήταν και είναι η εξής: Να συνεχιστεί το πρόγραμμα και η συνέχιση της εργασίας του έμπειρου προσωπικού, με τριμερή χρηματοδότηση με τη συμμετοχή σ' αυτή της Κεντρικής Διοίκησης, των Ασφαλιστικών Οργανισμών και πόρων της Αυτοδιοίκησης, θέση η οποία έχει αποτυπωθεί διαχρονικά στις ομόφωνες αποφάσεις των Ετήσιων Τακτικών Συνεδρίων της ΚΕΔΕ. Σε ότι αφορά στη μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από το νέο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων» και ειδικότερα τους όρους και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των εξυπηρετούμενων η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει εγκαίρως ενστάσεις στα εξής σημεία:

Με τα κριτήρια του νέου προγράμματος αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ωφελουμένων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η διασφάλιση της συνέχισης εργασίας του προσωπικού του προγράμματος, καθόσον η πρότασή της για συγχρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει γίνε αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία. Τις αντιρρήσεις της είχε διατυπώσει η ΚΕΔΕ και για τη διαφαινόμενη, τότε, κατεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, «καθώς θεωρεί ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διοίκησης του προγράμματος, υψηλό λειτουργικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες». Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί και στο επικείμενο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο τέλος Μαΐου. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 σε 102 δήμους της χώρας με εθνική χρηματοδότηση.

Σήμερα λειτουργούν 879 Δομές εξυπηρετώντας περίπου 76.085 ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται στα 3.673 άτομα. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι κυρίως ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής βοήθειας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που διαβιούν μόνοι τους, είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι και έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Να σημειωθεί ότι οι Δήμοι με δική τους πρωτοβουλία και με ίδιους πόρους προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες στο πρόγραμμα, ενώ, παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση της χρηματοδότησής του με ίδιους πόρους, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

afises

Με βουλευτική τροπολογία η Βουλή προσφέρει ......μείωση προστίμων σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 με...... διακομματική συναίνεση.

Πρόκειται για τροπολογία επτά βουλευτών από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στις 5/4/2013 από τους βουλευτές Στ. Ξουλίδου και Ι. Δημαρά (ΑΝ.ΕΛ.), Σ. Αναστασιάδη και Μ. Ταμήλο (Ν.Δ.), Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία, που έχει αναδρομική ισχύ, καθώς έχει εφαρμογή για τις τοπικές εκλογές του 2010, αφορά δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, καθώς δεν πρόκειται μόνο για απλές παραβάσεις περί αφισοκόλλησης ούτε περί μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών, αλλά και για υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης ή των εκλογικών δαπανών.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η τροπολογία σχεδόν μηδενίζει τα πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από 10, 20, 30, 50 και 100 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, σε 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στο 1/10.

Με την τροπολογία μειώνονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις διατάξεων του σχετικού νόμου, που θέτει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών αλλά και υποψηφίων, την υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, τις απαγορεύσεις για τους συνδυασμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αεροπανό, γιγαντοαφίσες), τη μη εμπρόθεσμη υποβολή, ή την ελλιπή ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Με την τροπολογία αφαιρείται η πρόβλεψη του νόμου για ποινή φυλάκισης ενός έτους στον χρηματοδότη που υπερέβη το όριο χρηματοδότησης σε συνδυασμούς ή υποψηφίους, ενώ μειώνονται και οι χρηματικές ποινές σε βάρος του.

Ετσι σύμφωνα με το νέο νόμο, όποιος έχει λεφτά να πληρώσει τα πρόστιμα θα μπορεί να βάλει αφίσες και πανό.

ekloges

Σοβαρό νομικό ζήτημα φαίνεται να βάζουν οι υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών για την διενέργεια δημοτικών και ευρωεκλογών την ίδια μέρα όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, αφού αυτός έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο περί ετεροδημοτών.

Οι δημοτικές εκλογές λένε ακυρώνουν την δυνατότητα στους ετεροδημότες, να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής, κάτι που το προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε περίπτωση που οι δημοτικές εκλογές διεξαχθούν την ίδια μέρα θα πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικοί εκλογικοί κατάλογοι ένας στον τόπο καταγωγής όπου θα ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές και ένας στον τόπο διαμονής όπου θα ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Από την άλλη το περιβάλλον του Υπουργού αναφέρει ότι όντως οι υπηρεσίες έχουν σημειώσει μερικές συγκεκριμένες αντιφάσεις, αλλά το θέμα θα λυθεί νομοθετικά αφού οι ετεροδημότες θα μπορούν να δηλώσουν σε ποιόν από τους δύο καταλόγους επιθυμούν να βρίσκονται.

Το θέμα όμως δεν έχει λυθεί και χρειάζεται και την έγκριση της Ευρωπαικής Ενωσης.

Κατά τα άλλα, η τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων με την οποία θα πάμε στις εκλογές της 25ης Μαίου 2014, θα είναι αυτη του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αφού το επόμενο δίμηνο οι υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών εκτιμούν ότι δεν θα προλάβουν να στείλουν την νέα αναθεώρηση πίσω στους δήμους.

eyro ekt

Σε χαμηλό επίπεδο διαμορφώνονται οι απορροφήσεις κονδυλίων από την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου. «Οι εντάξεις έργων με τελικούς δικαιούχους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα συμβασιοποιημένα έργα έχουν ύψος 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ οι απορροφήσεις υπολογίζονται σε 730 εκατομμύρια ευρώ. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να το πω αλλά αυτή είναι η επίδοση των τοπικών αυτοδιοικήσεων μέχρι στιγμής. Θα ήθελα να ήταν άλλη» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, μιλώντας στην πρώτη περιφερειακή αναπτυξιακή ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Αναφερόμενος, άλλωστε, στην επισήμανση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής, Δήμητρας Κανελλοπούλου ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση της χώρας στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο κ. Βιρβιδάκης επισήμανε πως θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δήμοι και οι περιφέρειες.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη στο θέμα των στερεών αποβλήτων και της διαχείρισής τους. Η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα πρόστιμα που θα έρθουν είναι υπολογίσιμα», σημείωσε η κ. Κανελλοπούλου. Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι σε αυτήν υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανισμούς περιβαλλοντικής προστασίας, παρακολούθησης και προστασίας της βιοποικιλότητας. «Υπάρχουν ακόμη δύο ακόμη ανοιχτοί ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια. Σίγουρα έγινε μεγάλη πρόοδος και έκλεισαν πολλοί όμως μένει ακόμη να αποκατασταθούν 69 χωματερές και αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου» πρόσθεσε.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χρηματοδοτηθούν μόνο ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, όπως ακριβώς προβλέπεται από την οδηγία - πλαίσιο για τα στερεά απόβλητα, με προγράμματα πρόληψης στην παραγωγή αποβλήτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά πολύ ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα που φτάνουν στις εγκαταστάσεις.

Επί των παραπάνω, ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε: «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας μας. Υπενθυμίζω ότι ήμουν επί οκτώ χρόνια δήμαρχος στην περιοχή του Κουρουπητού. Και εκεί αναλάβαμε τις ευθύνες μας, και εμείς και οι πολίτες, και αυτή τη στιγμή υπάρχει και λειτουργεί πρότυπη μονάδα. Εφόσον αναλάβουμε τις ευθύνες μας το πρόβλημα θα λυθεί και θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας» πρόσθεσε με νόημα.

Περισσότερα Άρθρα...