Τετ09262018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 26 Σεπ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Παιδικοί Σταθμοί – Τα τελικά αποτελέσματα

paidikos stathmos

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης vouchers για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», που αφορά την προσχολική αγωγή και υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) από το 2010.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, φέτος δόθηκαν στις δύο φάσεις (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) 127.000 vouchers, σε σύνολο142.000 αιτήσεων, έναντι 118.000 που χορηγήθηκαν το 2017.

Στη διαδικασία του Σεπτεμβρίου κλήθηκαν οι 48.000 ωφελούμενες, που είχαν πλήρεις φακέλους αλλά δεν έλαβαν vouchers τον Ιούλιο, να δηλώσουν αν έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να λάβουν το αντίστοιχο κουπόνι. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ικανοποιηθούν από την ΕΕΤΑΑ και οι 33.000 αιτήσεις γονέων που βρήκαν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί  για την περίοδο 2018 – 2019, ανέρχεται σε 235.000.000 ευρώ έναντι 223.000.00 της προηγούμενης χρονιάς.

Για τους πυρόπληκτους Δήμους

Μετά το αίτημα της ΕΕΤΑΑ προς τα συναρμόδια Υπουργεία, στις 25 Ιουλίου 2018, για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που προέρχονται από τους τέσσερις (4) πυρόπληκτους Δήμους, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με απόφασή του, επιχορήγησε την ένταξη και των τελευταίων βρεφών - παιδιών των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί.

Έτσι, ικανοποιήθηκε το σύνολο των παιδιών από τις πυρόπληκτες περιοχές, με τη χορήγηση 1759 vouchers σε ωφελούμενες
.

Ερήμην των Τοπικών Αρχών η απαράδεκτη εκχώρηση από κυβέρνηση 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο. Αρχίζουν αντιδράσεις

tsipras kammenos 0

Διάχυτη αναστάτωση σε Δήμους σε όλη τη Χώρα έχει προκαλέσει η πρωτοφανής είδηση ότι 10.119 ακίνητα σε πόλεις ανά την Ελλάδα μεταβιβάστηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ στο Υπερταμείο (Ανώνυμη Εταιρεία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.”).

Είδηση που ανέδειξε το Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, πρώτος αιρετός Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, αποκαλύπτοντας σε Άρθρο* του τις πολιτικές, οικονομικές και αυτοδιοικητικές διαστάσεις του θέματος.

Η αυτοδιοικητική αναστάτωση εντείνεται ιδίως εκ του γεγονότος ότι στα δύο Φ.Ε.Κ. που υλοποιούν τη μεταβίβαση (Φ.Ε.Κ. Β’ 2317/19.6.2018 και Β’ 2320/19.6.2018),τα ακίνητα αποτυπώνονται μόνο με αριθμούς (“κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου”), με αποτέλεσμα ηαναγνώρισή τους να είναι αρχικά δυσχερής σε όσους δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση. 

Πρόκειται πάντως, όπως αναγράφεται στο 1ο ανωτέρω Φ.Ε.Κ., για ακίνητα “συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.”.

Είναι εντυπωσιακό το παράδειγμα του Άρθρου, ότι μόνο εντός των ορίων του Δήμου Κοζάνης - όπου ο Π. Κουκουλόπουλος διετέλεσε Δήμαρχος επί σειρά ετών -διατρέχοντας το Φ.Ε.Κ.εντόπισε με ευκολία οκτώ (8) ακίνητα, μεταξύ των οποίων το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα!

Οι αντιδράσεις όσο περνά η ώρα πολλαπλασιάζονται, καθώς έρχεται στο φως σε σειρά άλλων Δήμων η πλήρης ταυτότητα ακινήτων, που αφορούν σημαντικούς δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους με, ανά περίπτωση, καίρια αυτοδιοικητική, εθνική, πολιτιστική, ιστορική κλπ σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και τη Χώρα.

Δείτε κατωτέρω το Άρθρο του Πάρι Κουκουλόπουλου που ανέδειξε το ζήτημα:

« Το μνημόνιο Τσίπρα τώρα ξεκίνησε

Η συλλήβδην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους είναι αναμφίβολα η πιο μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Ο απόλυτος έλεγχος του Υπερταμείου από τους δανειστές και η διάρκεια της εκχώρησης, 99 χρόνια, δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις.

Η κυβέρνηση ως άλλη στρουθοκάμηλος κάτι ψελλίζει περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αποσιωπώντας τον αποικιακό χαρακτήρα του πλαισίου που υπέγραψε. Καθώς μάλιστα τη σχετική δημοσιότητα μέχρι σήμερα έχουν μονοπωλήσει οι 15 ΔΕΚΟ που περιήλθαν στο Υπερταμείο, αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιες αποκρατικοποιήσεις.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

- Το μνημόνιο Τσίπρα δεσμεύει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος για την απομείωση του χρέους.

- Για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν αρκούν οι ιδιωτικοποιήσεις, γι’ αυτό και υιοθετείται κατά κόρον στη συμφωνία η έννοια της ρευστοποίησης, με την επιλογή μάλιστα των προς ρευστοποίηση στη διακριτική ευχέρεια του ESM.

- Ακριβώς γι’ αυτό και το παντοδύναμο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, μεταξύ άλλων, ορίζει και το διοικητικό συμβούλιο, που προεδρεύεται από εκπρόσωπο των δανειστών.

Μια μικρή γεύση της νέας πραγματικότητας πήραμε με την αποεπένδυση της ΔΕΗ.

Το markettest έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει ασφυκτικά και όλη τη διαδικασία πώλησης. Καμία αναφορά σε ελάχιστο τίμημα, καμία υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής, καμία δέσμευση για επενδύσεις δεν υπάρχει στον σχετικό νόμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρά μόνο η διασφάλιση της πώλησης με την τελική κρίση στα χέρια της Κομισιόν. Με δυο λόγια, πρόκειται για πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που δεν αρμόζει σε κυρίαρχη χώρα.

Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτό.

Οι συνέπειες του μνημονίου Τσίπρα, που κατά τα άλλα έληξε, τώρα αρχίζουν να διαπερνούν όλη την επικράτεια με την εκχώρηση στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων, ερήμην των τοπικών αρχών.

Διατρέχοντας τον πίνακα των παραχωρούμενων ακινήτων με ευκολία εντόπισα τα οκτώ στα όρια του Δήμου Κοζάνης όπου διετέλεσα δήμαρχος και ανάμεσα σε αυτά το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό Ιδρυμα.  Πρόκειται για κτίρια σε πλήρη χρήση και το εύλογο ερώτημα είναι τι είδους αξιοποίηση σχεδιάζει το Υπερταμείο, μήπως τη ρευστοποίησή τους;

Δικαιολογίες συριζαίικου τύπου “αν υπάρχουν λάθη, θα διορθωθούν...” δεν έχουν θέση στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί επί έναν χρόνο τα εξέταζαν προτού τα επιλέξουν. 

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα:

-Ποια είναι τα 10.119 ακίνητα και πόσα άλλα βρίσκονται στον δρόμο για το Υπερταμείο;

-Σε ποια οικονομική λογική ανταποκρίνεται η πώληση κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα;

-Τι είδους αξιοποίηση μπορεί να γίνει σε πάρκα, άλση, πλατείες και εν γένει κοινόχρηστους χώρους;

-Με ποιο σκεπτικό το Δημόσιο αποποιείται την κυριότητα κτιρίων-συμβόλων της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

-Γιατί όλη η διαδικασία έγινε στα μουλωχτά και τι άλλο έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση και το κρύβει;

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί όλα συνηθίζει να τα φορτώνει στους προηγούμενους, γενικά και αόριστα. Να όμως που οι προηγούμενοι ποτέ δεν ενέδωσαν στο αίτημα των δανειστών για εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, απαίτηση που διατυπώθηκε πρώτη φορά δημόσια το 2011 από το μέλος της τότε τρόικας Ντε Ρουζ, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών βρήκαν στο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπό τους και γι’ αυτό τόσο συχνά τον επαινούν. Οσους επαίνους κι αν πάρει, όσες γραβάτες κι αν φορέσει, όσα διαγγέλματα Ιθάκης κι αν κάνει ο κ. Τσίπρας, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η εκχώρηση της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας για ορισμένο χρόνο με το πρώτο μνημόνιο ωχριά μπροστά στην παράδοση κρίσιμου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας για τρεις γενιές με το μνημόνιο Τσίπρα.

Επιμύθιο δεν υπάρχει παρά μόνο τρεις λέξεις: να φύγουν τώρα! »

Γ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: "Εάλω τα ακίνητα του Δήμου. Αρχίζει Αγώνας μέχρι τελικής πτώσης"

Σχολεία, αστυνομικά τμήματα κ.α. ακίνητα του Δήμου Βύρωνα μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο των δανειστών

sxoleio ayli mathites

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βύρωνα Παναγιώτης Κόνσουλας και Βάσια Σάρολα καταγγέλλουν ότι μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο «αρκετά σχολεία της πόλης μας” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Αναλυτικά η λίστα των ακινήτων του Δήμου Βύρωνα που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο:

1. Η Παλαιά Αγορά Βύρωνα (254,18 τ.μ.)

2. Προσφυγικά Στενά (περίπου 400 τ.μ.)

3. Το Στρατόπεδο Σακέτα (123.129,23 τ.μ)

4. Το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (Α.Τ. Αγίου Δημητρίου) 

5. Το κτήριο του πρώην ΙΘ’ Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (οδός Αλατσάτων)

6. Τα σχολεία του Καρέα (λεωφ. Ελλήνων Αξιωματικών)

7. Το Σχολικό Συγκρότημα της Εργάνης (3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα καθώς και τα όμορα δημοτικά σχολεία)

8. Τα δημοτικά γήπεδα επί της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (4.127,73 τ.μ)

9. Τα δημοτικά γήπεδα της Εργάνης (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5), το δημοτικό αναψυκτήριο «ΤΑ ΑΣΤΡΑ» και όμορος ακάλυπτος χώρος πολλών στρεμμάτων. 

10. Γεωτεμάχια πλησίον της οδού Γρανικού (εντός των οποίων βρίσκονται και οικίες ιδιωτών!)

11. Εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα

12. Έκταση 66.052,35 τ.μ. κάτω από τη Λ. Κατεχάκη, δίπλα στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

13. Έκταση 1.848.254,52 τ.μ., πάνω από τη Λ. Κατεχάκη (παλιό λατομείο δίπλα στον Καρέα).

«Σκοπός της μεταβίβασης των παραπάνω ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου», είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση τους (μέσω μίσθωσης, πώλησης κλπ)» αναφέρει ο κ. Κόνσουλας και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «όλα τα πιθανά έσοδα που θα υπάρξουν από την εκμετάλλευση αυτή, θα κατατίθενται απευθείας για την αποπληρωμή του δημοσιονομικού χρέους της Χώρας προς τους δανειστές».

Γ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: "Εάλω τα ακίνητα του Δήμου. Αρχίζει Αγώνας μέχρι τελικής πτώσης"

Ν.Δ.: “Έτσι θα μεταφερθεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους Δήμους. Τα βήματα, αναλυτικά”

dimarxeio

Για την εξαγγελία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ, για τη μεταφορά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους Δήμους, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξη της, στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon»

Συγκεκριμένα,

  • Για την εξαγγελία μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

«Ο κ. Μητσοτάκης θα διαβουλευτεί, εντός της εβδομάδος, και με την ΚΕΔΕ, προκειμένου να μιλήσει για το θέμα, αλλά έχουμε ήδη φτιάξει το πρώτο σχέδιο. Ο μηχανισμός είσπραξης καταρχήν θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα εισπράττεται, δηλαδή, από το κράτος. Η κατανομή θα είναι ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση.

Οι δήμοι δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μια μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους. Στο επόμενο στάδιο -και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν- αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως ταυτόχρονα η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μια μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει έτσι ακριβώς  πού πάνε τα λεφτά του.»

  • Για το αν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ;

«Αυτό σε επόμενο στάδιο. Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι καταρχήν το παίρνουμε από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το μοιράζουμε με έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό. Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη δυνατότητα προοδευτικά -για αυτό θα διαβουλευθεί μαζί τους ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης- θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο. Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία, στην Πολωνία.»

  • Για τις αδυναμίες των δήμων και την ανυπαρξία δημοτικών εισπρακτικών μηχανισμών

«Δεν υφίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο αφού θα το εισπράττει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και για αυτό προτείναμε ως χρόνο έναρξης του νέου συστήματος το 2021, ώστε να υπάρχει και μια περίοδος προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός μηχανισμός στην πρότασή μας δεν είναι ο δήμος, είναι το κράτος. Ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης ενός ποσού και σταδιακά εάν η ΚΕΔΕ συμφωνήσει, θα δούμε το επόμενο στάδιο. Ξεκινάμε λοιπόν με μια ριζοσπαστική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει λογοδοσία και έλεγχο από τους πολίτες.»

Υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι σε μεγάλους Δήμους με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

perifer eklog

Φουντώνουν ημέρα με την ημέρα τα σενάρια για τους υποψήφιους που θα ορίσουν τα κόμματα στους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Τα ονόματα που ακούγονται άλλες φορές είναι σίγουρα για να κατέβουν στις εκλογές κι άλλες ρίχνονται είτε για να μετρηθούν είτε για να «καούν».

Ειδικά στις περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο και η Αθήνα, όπου κερδίζονται πάντα οι εντυπώσεις των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν τα πάντα για να έχουν ισχυρά ψηφοδέλτια.

Ο δήμος της Αθήνας είναι για παράδειγμα ένα πολύ σημαντικό χαρτί που θέλουν να κερδίσουν και οι δύο. Η ΝΔ μάλλον σίγουρα με τον Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος φεύγει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να διεκδικήσει με αξιώσεις τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει με ένα στέλεχός του ή κάποιον εκτός του κόμματος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει την ισχυρή υποψηφιότητα Μπακογιάννη. Έναν νέο, προβεβλημένο και δοκιμασμένο φαίνεται να επιλέγουν στο Μαξίμου με τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι να είναι αυτά των Δ. Τζανακόπουλου, Εφ. Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτση οι οποίοι για τον πρωθυπουργό θεωρούνται επιτυχημένοι και μπορούν να κερδίσουν. Ως αουτσάιντερ φιγουράρουν ο Κ. Ζαχαριάδης και ο Ν. Ηλιόπουλος. Εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί κατά καιρούς ονόματα όπως του Στ. Θεοδωράκη, της Λ. Κατσέλη και του Γ. Ραγκούση, αλλά με μικρές πιθανότητες καθώς και του γιου του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Λευτέρη. Όπως αναφέρει το newsit δεν αποκλείεται και το όνομα της Έλενας Κουντουρά προκειμένου να διεκδικήσει και δεξιές ψήφους.

 

Μεγάλη μάχη θα γίνει και για την Περιφέρεια με τη ΝΔ να φαίνεται ότι επιλέγει τον επί δεκαετίες δήμαρχο Περιστερίου, Αν. Παχατουρίδη. Αστάθμητος παράγοντας ο Γ. Πατούλης που θα ήθελε την Περιφέρεια ή τον δήμο της Αθήνας και κανείς δεν ξέρει αν θα τα «σπάσει» με τη Νέα Δημοκρατία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται ακόμη, ειδικά στην περίπτωση που η Ρένα Δούρου δεν ξαναθέσει υποψηφιότητα και μεταπηδήσει είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή. Ενδεχομένως το Μαξίμου να πάει σε μια λύση νέου ανθρώπου που έχει γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων. Ακούγεται ακόμη και το όνομα του Γ. Σγουρού ώστε να επιχειρηθεί άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ αλλά και του Γ. Ραγκούση.

Στη Θεσσαλονίκη όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα κάνει ο Γ. Μπουτάρης τον οποίο έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν δεν είναι ξανά υποψήφιος τότε όλα παίζονται. Από τον να κατέβει η Εφη Αχτσιόγλου μέχρι να παραδοθεί η δημαρχία λόγω έλλειψης ικανού υποψηφίου. Από τη ΝΔ στην Περιφέρεια θα κατεβάσουν σίγουρα τον νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στο τραπέζι και για την Περιφέρεια και για το δήμο την Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και τον Μ. Μπόλαρη.

Επίσης η ΝΔ θα στηρίξει τον Κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Αλέκο Καχριμάνη στην Ηπειρο και πιθανότατα τον Παναγιώτη Νίκα, δήμαρχο Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκεί όπου υπάρχει και ο Π. Τατούλης ο οποίος θα κατέβει ακόμη και χωρίς χρίσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να κατεβάσει τον Γ. Δέδε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ηπειρο δεν αποκλείεται να κατεβάσει εκ νέου την Όλγα Γεροβασίλη.

Νίκος Τσιλιμπίγκας και Απ. Καλογιάννης «παίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία.

Στο Νότιο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος είχε εκλεγεί με τη ΝΔ και αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μάλλον κατεβαίνει η νυν περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ συζητά για τον πρώην υπουργό Γ. Νικητιάδη, αλλά και για τους νυν βουλευτές Ν. Σαντορινιό και Ν. Συρμαλένιο.

Όσον αφορά την Κρήτη, στην Πειραιώς έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη. Όμως, το ίδιο θέλει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγήσει τη ΝΔ να επιλέξει άλλον υποψήφιο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέξει τον Αρναουτάκη τότε έχουν ακουστεί τα ονόματα του Γ. Κουράκη αλλά και του… Π. Πολάκη!!

Στο Ιόνιο θα κατέβει ξανά με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ ο νυν περιφερειάρχης κ. Π. Γαλιατσάτος.

Στη Δ. Μακεδονία το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει όπως όλα δείχνουν τον ανεξάρτητο κ. Καρυπίδη ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κασαπίδης.

Στην Στερεά Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά να κατεβάσει τον νυν βουλευτή κ. Βέττα αλλά δεν αποκλείεται και η στήριξη του Απ. Γκλέτσου. Η ΝΔ ενδεχομένως να κατέβαζε τον Σ. Κεδίκογλου.

Στη Δυτική Ελλάδα όπως όλα δείχνουν θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα ενώ στη ΝΔ ψάχνονται με κάποιες πληροφορίες να λένε ότι ασκούνται πιέσεις στον νυν βουλευτή Αν. Κατσανιώτη.