3 μεταλλάξεις του κορονοϊού, 3ο κύμα και φόβοι για τοπικά απαγορευτικά (lockdown) και η ευθύνη τήρησης των μέτρων στους Δήμους και τα τοπικά Α.Τ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

3 νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού σε Αγγλία, Βραζιλία και Αφρική (26 στη Ελλάδα) έχουν τρομοκρατήσει τους επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι οι νέες μορφές είναι πιο θανατηφόρες και πιο μεταδοτικές.

Και ενώ στην Ελλάδα δεν έχει κοπάσει το 2ο κύμα (εχθές αυξήθηκαν κρούσματα και διασωληνωμένοι) και οι Έλληνες επιστήμονες μιλούν για το τρίτο κύμα και εστιάζουν την προσοχή τους στο να μην είναι ισχυρότερο του 2ου.

Οι γερμανικές υπηρεσίες υγείας έθεσαν σε καραντίνα ένα νοσοκομείο του Βερολίνου αφού 20 ασθενείς και μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στην πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν όλοι οι επιστήμονες στις συνεντεύξεις τους και το άνοιγμα της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων γίνεται με ρίσκο.

Μπορεί η γενική εικόνα να δείχνει πειθαρχία και τήρηση των κανόνων, αλλά τα πραγματικά αποτελέσματα θα τα δούμε σε 15 μέρες.

Εντωμεταξύ η οικονομία έχει φτάσει στα όριά της. Η κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων έχοντας προεξοφλήσει ουσιαστικά τις σχετικές δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά αυτό μέχρι το Φεβρουάριο.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα επόμενα μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα διότι καθολικά μέτρα δεν είναι εφικτά πια.

Εξού και βασικό σημείο ανάλυσης γίνεται η διασπορά του κορονοϊου.

Η τήρηση των μέτρων τοπικά ουσιαστικά θα διαμορφώσει και την γενική πολιτική. Αστυνομικά τμήματα και δήμοι επιφορτίζονται με την κύρια ευθύνη καθώς η επιτήρηση μπορεί να σώσει τις περιοχές τους από το 3ο κύμα και από μια βαριά δέσμη μέτρων.