"Ελληνικό: Ένα κίνημα σε παρακμή"

Άρθρα
Tools

kortzidis elliniko ora miden

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη εκδήλωση ενάντια στην επένδυση του Ελληνικού

Η επένδυση του Ελληνικού και γενικότερα ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, τα προηγούμενα χρόνια πρόσφερε γόνιμο έδαφος για  τη δημιουργία λαϊκιστικών κινημάτων. 

Εν ονόματι, μιας ειδικού τύπου αξιοποίησης, έτσι όπως την φαντάζονταν και την προμοτάριζαν τα λαϊκιστικά κινήματα, όπου η λέξη ανάπτυξη δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιό τους, τα λαϊκιστικά αυτά κινήματα με όπλο τις περισσότερες φορές την παραπληροφόρηση προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να δημιουργήσουν μία λαϊκή βάση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα είτε συλλογικά είτε ατομικά. 

Το Ελληνικό και ειδικότερα το επενδυτικό σχέδιο, στα μνημονιακά χρόνια και ειδικότερα από το 2014 και μετά, ήταν "βούτυρο" στο ψωμί διάφορων "ομιλητών" των αντιμνημονιακών συγκεντρώσεων.

Ένας "ομιλητής", αυτοχριζόμενος προστάτης του δημοσίου κοινωνικού συμφέροντος, που... σεβόταν αυτή την ιδιότητα που ο ίδιος είχε προσδώσει στον εαυτό του, στην ομιλία του περιελάμβανε συγκεκριμένες λέξεις:   ΤΑΙΠΕΔ, ξεπούλημα, Λάτσης, μεγάλο κεφάλαιο, εθνική περιουσία, καπιταλιστική ανάπτυξη κ.ά. Λέξεις με τις οποίες έκαναν πάρτι όσοι ήθελαν να πουλήσουν "αντιμνημόνιο" και αντίσταση σε μία κοινωνία που βρισκόταν σε κατάσταση σοκ από την βίαιη αλλάγή της καθημερινότητας λόγω των μνημονίων και των έντονων παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό λοιπόν το επίπεδο ακούστηκε ότι απίθανο μπορεί κανείς να φανταστεί σχετικά με μία επένδυση που από μόνη της μπορεί να αλλάξει την ροή της Ελληνικής οικονομίας. Από κλειστό γκέτο πλουσίων που θα προστατεύεται με ηλεκτροφόρα καλώδια μέχρι ότι το κράτος θα κάνει δώρό στον Λάτση τις υποδομές που είναι απαραίτητες ώστε να πραγματοποιηθεί το σχέδιο. Ένα δώρο αξίας 1.5 δισ.  ευρώ... 

Επίσης έλεγαν ότι θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ το τίμημα και υπονοούσαν ότι τελικά ο επενδυτής δεν θα πληρώσει στην πραγματικότητα τίποτα. Ακούστηκαν πολλά ευφάνταστα, τα οποία το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν, είναι γραφικά.

Όποιος φυσικά τολμούσε να αρθρώσει και να αντικρούσει τα ψέμματα και τον λαϊκισμό, δεχόταν μια απίστευτα οργανωμένη και χυδαία επίθεση, με χαρακτηρισμούς όπως "προδότης", "γερμανοτσολιάς", "πουλημένος στα συμφέροντα", "δουλάκι της Μέρκελ", "φασίστας"  και πολλά άλλα. 

Αποδέκτες τέτοιων χυδαίων χαρακτηρισμών υπήρξε και το vimaonline.gr το οποίο εξ αρχής υποστήριξε με επιχειρήματα και συνέπεια τη συγκεκριμένη επένδυση. Όμως οι "δημοκράτες" που δεν ανέχονται την άλλη άποψη, δεν έμειναν μόνο στους χυδαίους χαρακτηρισμούς. Οι απειλές τους έφθασαν και σε άλλο επίπεδο, όμως  αυτό το θέμα θα είναι αντιμείμενο επερχόμενου ρεπορτάζ. 

Ο πολέμιος στα νότια προάστια 

Επικεφαλής ενός από τα λαϊκιστικά κινήματα εναντίον της επένδυσης του Ελληνικού στα νότια προάστια, φανατικός πολέμιος οποιουδήποτε επενδυτικού σχεδίου εμπεριέχει τη λέξη "κέρδος", ο δήμαρχος Ελληνικού και μετέπειτα δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης έως το 2014, Χρήστος Κορτζίδης.  


Από τα χαμόγελα σε εκδήλωση κατά της επένδυσης στο Ελληνικό το 2014...

Τις κινητοποιήσεις που διοργάνωνε εναντίον της αξιοποίησης του Ελληνικού τιμούσαν με την παρουσία τους βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, υποψήφιοι περιφερειάρχες ώστε να πάρουν λίγη λάμψη από τον "ανένδοτο" αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και το "ξεπούλημα στο κεφάλαιο του κ. Κορτζίδη. 


Στην κατήφεια της εκδήλωσης κατά της επένδυσης στο Ελληνικό το 2016...

Διαδηλώσεις, ντουντούκες, σημαίες και "πύρινοι" λόγοι, συνέθεταν ένα σκηνικό ευφορίας και επαναστατικής ανάτασης. Άλλωστε πίστευαν ότι μόλις θα καταλάμβαναν την καρέκλα της εξουσίας αφού έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όδευε προς αυτήν, θα ακύρωναν την συμφωνία και θα έπαιρναν ρεβάνς για τη... συμφωνία της Βάρκιζα·(!!!). Και όμως όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό, στα μυαλά αρκετών "επαναστατών", ήταν κυρίαρχη σκέψη.

Οι εκλογές και τα κυβερνητικά πόστα 

Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και σχεδόν όλοι όσοι πρωταγωνίστησαν στο κίνημα κατά της επένδυσης του Ελληνικού πήραν κυβερνητικές θέσεις και εξουσία. Τσίπρας, Βαλαβάνη, Τσιρώνης, Δούρου και αντιπεριφερειάρχες, μεσαία στελέχη και πολλοί άλλοι που εξαργύρωσαν τα πολλά χιλιόμετρα πεζοδρομίου που κατέγραψε στο επαναστατικό τους κοντέρ, κρατώντας πανό για το ξεπούλημα του Ελληνικού. 

Όλοι πήραν θέσεις εκτός από τον Χρ. Κορτζίδη ο οποίος προσπάθησε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθηνών αλλά τον έκοψε ο Α. Τσίπρας με συνοπτικές διαδικασίες καθώς ο θάνατος ενός μικρού παιδιού στο "Λούνα Παρκ του Θανάτου" στο Ελληνικό με σοβαρές ευθύνες του πρώην πλέον δημάρχου, είχε πάρει πανελλαδική δημοσιότητα και θα κηλίδωνε το ψηφοδέλτιο της "Πρώτης Φοράς Αριστεράς".


Στιγμιότυπο από την πρόσφατη εκδήλωση ενάντια στην επένδυση του Ελληνικού

Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια και πολλά έχουν συμβεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, οι σκληροπυρηνικοί έφυγαν, ξανάγιναν εκλογες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι κυβέρνηση, έχουμε κάπιταλ κοντρόλ και τρίτο μνημόνιο και η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει αφού πέρασε από τις Συμπληγάδες των φανατικών πολέμιων, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνηδειτοποίησε ότι η συγκεκριμένη επένδυση, που υπογράφηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να αφήσει στην Ελληνική κοινωνία. Κυβερνητικά στελέχη δε, έχουν επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό αγώνα προκειμένου να πείσουν το κομματικό ακροατήριό τους, για τα θετικά της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία. 

Παρ' όλα όσα συνέβησαν όμως στη χώρα και παρ' όλο που η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, γίνονται ακόμα συγκεντρώσεις κατά της επένδυσης του Ελληνικού. Μόνο που δεν  θυμίζουν τίποτα από τα προηγούμενα μεγαλεία. Ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τοπικοί παράγοντες, μόνο κάποιοι που έχασαν το τρένο της εξουσίας και κάποιοι που θεωρούν ότι το Σοβιετικό μοντέλο το οποίο χρεοκώπησε πριν από δεκαετίες θα δώσει διέξοδο στην Ελληνική Κοινωνία.


Στιγμιότυπο από την πρόσφατη εκδήλωση ενάντια στην επένδυση του Ελληνικού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φθίνουσας πορείας αλλά και της παρακμής του κινήματος εναντίον της επένδυσης στο Ελληνικό ήταν η τελευταία εκδήλωση με τον βαρύγδουπο τίτλο"Ελληνικό Ωρα Μηδέν" στην πλατεία Σουρμένων. 

Για την συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε τεράστια κινητοποίηση καθώς οι διοργανωτές είχαν ποντάρει πάρα πολλά στην συμμετοχή του κόσμου. Πανό, φυλλάδια, ραδιοφωνικά σποτ, ντουντούκες στον δρόμο που ενημέρωνε τον κόσμο για την εκδήλωση, προσωπικά τηλεφωνήματα στα σπίτια, καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προ προανήγγειλαν την επιτυχία του εγχειρήματος κ.ά. Οι διοργανωτές ανέμεναν τουλάχιστον 2-3 χιλιάδες κόσμου από όλη την Αττική.


Οι συγκεντρωμένοι στην εκδήλωση στην πλατεία του Ελληνικού δεν ξεπέρασαν τους 200...

Το σκηνικό δυστυχώς γι' αυτούς αποκαρδιωτικό. Με πρόχειρους υπολογισμούς στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 200 άτομα από όλη την Αττική. Όλοι γνωστοί μεταξύ τους. Μεταφερόμενα στελέχοι ακροαριστερών ομάδων, δύο πρώην δήμαρχοι, ο Χρ. Κορτζίδης φυσικά, περίεργοι περαστικοί, ο Λαφαζάνης και μερικοί "ειδικοί" που θεωρούν ότι η ανάπτυξη πέραν του αυτοδιαχειριζόμενου αγρού και των κυψελών μελιού είναι δημιούργημα του καπιταλισμού και θα πρέπει να παταχθεί. 

Η πραγματικότητα και οι μύθοι... 

Όταν ήρθαν στο φως τα επενδυτικά σχέδια, οι μύθοι των λαϊκιστών κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Ο κόσμος αντιλήφθηκε τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία από το επενδυτικό σχέδιο και πλέον σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στέκεται θετικά απέναντί του.

Τώρα όσο αφορά στο Κίνημα ενάντια στην Επένδυση του Ελληνικού, ταιριάζει ο στίχος από τον Υμνο της Ελευθερίας του Σολωμού "Περασμένα μεγαλεῖα καὶ διηγώντας τα νὰ κλαις".

ΥΣ: Το 2015 στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, κόντρα στον λαϊκισμό και την καταστροφολογία εκλέχθηκε ένας νέος άνθρωπος στην διοίκηση του δήμου. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος ανήκει στην γενειά των σαραντάρηδων και μέσα σε 2 χρόνια έχει αναγεννήσει τον δήμο. Να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Κωνσταντάτος εκλέχθηκε στην διοίκηση του δήμου απέναντι στον λαϊκισμό με σαφή θέση υπέρ της πραγματοποίησης της επένδυσης

Γιάννης Κονταρίνης, vimaonline.gr

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κρίνει θετικά τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό