31oι Ολυμπιακοί Αγώνες υπό το φόβο τρομοκρατίας, εγκληματικότητας και ασθενιών

Κόσμος
Tools
rio olympic games
 
Οι 31οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προ των πυλών, ωστόσο μαζί με τον ενθουσιασμό που πάντα υπάρχει για τέτοια τεράστια αθλητικά γεγονότα, εντείνεται και ο προβληματισμός εξαιτίας των ουκ ολίγων οργανωτικών προβλημάτων που δεν αποτελούν καλοί οιωνοί για την τέλεση της διοργάνωσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται ίσως στο χειρότερο δυνατό τάιμινγκ για τους Βραζιλιάνους. Σα να μην έφτανε το γεγονός ότι δεν πείθουν κανέναν για την ικανότητά τους στο οργανωτικό κομμάτι, η χρονική συγκυρία φέρνει και άλλα προβλήματα.

Πρώτο και κύριο, το θέμα της ασφάλειας. Με την ισλαμική τρομοκρατία να βρίσκεται στο απόγειό της, το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πιο πιθανό από ποτέ. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας προειδοποιούν για τον υψηλό κίνδυνο επίθεσης από το ισλαμικό κράτος, είτε αυτή προέρχεται από μαχητές είτε από "μοναχικούς λύκους".

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκληματικότητα στη Βραζιλία βρίσκεται και αυτή σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ήδη σημειώθηκε κρούσμα ληστείας με θύματα της μέλη της αποστολής της Αυστραλίας μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ έχουμε και τον πρώτο νεκρό, έναν Βραζιλιάνο που φέρεται πως προσπάθησε να κλέψει ένα Ρώσο διπλωμάτη.

Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν οι Βραζιλιάνοι αυτά τα ζητήματα;

Όχι με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο, εάν κρίνουμε από τις διαμαρτυρίες για χαμηλή χρηματοδότηση των δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απειλούν μέχρι και με απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ακόμα ένας πονοκέφαλος για τους διοργανωτές είναι ο ιός Ζίκα. Η επιδημία που είχε ξεσπάσει πρόσφατα στη χώρα με πολλά κρούσματα του θανατηφόρου ιού ευτυχώς δεν είναι πια σε έξαρση. Ωστόσο, η απειλή δεν έχει εκλείψει τελείως, γεγονός που ανάγκασε αρκετούς αθλητές να αποσύρουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες φοβούμενοι για την υγεία τους.

Κίνδυνο για την υγεία των αθλητών,  συγκεκριμένα των κολυμβητών και των κοπηλατών, αποτελούν και τα μολυσμένα νερά. Η μόλυνση στον κόλπο Guanabara όπου θα διεξαχούν η κωπηλασία και η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που οι αρχές προειδοποίησαν τους αθλητές πως δεν πρέπει να ανοίγουν το στόμα τους κάτω από το νερό λόγω του υψηλού κινδύνου να αποκομίσουν ασθένειες. Άλλωστε, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τα νερά που δείχνουν μέχρι και ανθρώπινα μέλη να επιπλέουν σε αυτά.

Μπροστά σε αυτά τα τεράστια προβλήματα, οι κακοτεχνίες στο Ολυμπιακό Χωριόφαντάζουν πταίσμα.

Οι εργασίες στον χώρο που θα φιλοξενηθούν οι αποστολές των χωρών δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι ειδήσεις περί κακοτεχνιών στο χώρο βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να μετακομίσει επειδή οι κοιτώνες στους οποίους διέμεναν οι αθλητές πλημμύρισαν λόγω υδραυλικού προβλήματος.

Σε όλα αυτά προσθέστε και ως κερασάκι στην τούρτα την κατάρρευσης της εξέδρας στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας, και έχετε την πλήρη εικόνα. Μια Ολυμπιάδα, στην οποία το να κυλήσουν όλα ομαλά θα ισοδυναμεί με ένα... μικρό θαύμα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των αγωνισμάτων καθώς και τις ώρες μεταδόσεων της ελληνικής τηλεόρασης ΕΔΩ