Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Δεν αποκλείεται ματαίωσή τους και την τελευταία στιγμή. «Οιονεί» μέτρα έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο

Κόσμος
Tools

Μόλις τρεις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η ματαίωση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των αθλητών.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κατ' επέκταση θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις [στην Οργανωτική Επιτροπή] εάν υπάρξει έξαρση στις μολύνσεις» δήλωσε ο Τοσίρο Μούτο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη, ερωτηθείς εάν παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης υπό το φως της πανδημίας.

Ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός επιβλέπων την πανδημία στην Ιαπωνία, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει» να κηρύξει μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφόσον είναι απαραίτητο.

«Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο είναι σαφώς ανοδικός», είπε σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK.

Η πρωτεύουσα υπόκειται τώρα σε χαλαρά «οιονεί» μέτρα έκτακτης ανάγκης, με μπαρ και εστιατόρια να σταματούν να σερβίρουν αλκοόλ στις 7 μ.μ. και να κλείνουν μια ώρα αργότερα.

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει ένα καταστροφικό ξέσπασμα Covid-19, αλλά η αργή εμβολιαστική της εκστρατεία, σε συνδυασμό με περιορισμούς στην ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες παλινωδίες και αλλαγές μετά την άρση ή χαλάρωση των μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Η χώρα έχει αναφέρει σχεδόν 800.000 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας και 14.700 θανάτους.