Τρι06192018

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 18 Ιουν 2018 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Σεντένο: To Eurogroup θα αποφασίσει για εποπτεία, δόση και χρέος

SENTENIO

Το πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων και τα πιθανά μέτρα για το χρέος είναι οι βασικές αποφάσεις που καλείται να πάρει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που ανάρτησε στο twitter o M. Σεντένο, το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο σημείο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα στην ημερήσια διάταξη αναφέρονται τα εξής:

«Το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν με το πλαίσιο της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, με το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων από τον ESM και με τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Τo Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018».

Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται ότι «τo Εurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του Άρθρου IV που θα παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ευρωζώνη. Λίγο πιο μετά, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την τελική του έκθεση».

Σημειώνεται, τέλος ότι «φέτος, το ΔΝΤ επικεντρώθηκε σε πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της οικονομίας της ευρωζώνης από μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Το ΔΝΤ διενεργεί τέτοιου είδους διαβουλεύσεις κάθε χρόνο με όλα τα μέλη του, τόσο με μονωμένες χώρες όσο και με νομισματικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι σύμφωνο με το Άρθρο IV της συμφωνίας του ΔΝΤ.»

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα διεξαχθεί σε δύο μορφές. Το πρώτο μέρος θα είναι η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, και θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) και θα συμμετέχουν οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου για το θέμα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Τα πέντε κανάλια που παίρνουν άδεια και το έκτο που έχει προθεσμία 8 ημερών από το ΕΣΡ για παροχή στοιχείων

esr 

Πέντε κανάλια παίρνουν άδεια έκανε γνωστό με  ανακοίνωσή του το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ενώ υπάρχει και ένα έκτο κανάλι το οποίο έχει προθεσμία οκτώ ημερών να προσκομίσει διευκρινιστικά έγγραφα, τα οποία ζητά ο οργανισμός.

Όπως ανακοίνωσε το ΕΣΡ οι κάτοχοι των 5 άδειών είναι οι:

Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ)

Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)

Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

Antenna TV Α.Ε. (Ant1)

Ραδιοτηλεοπτική A.E. (E TV)

Η 6η άδεια και η παράταση που δόθηκε αφορά την αίτηση της «Τηλεοπτικής Ελληνικής Ανωνύμου Εταιρείας».

Συγκεκριμένα το ΕΣΡ γράφει στην ανακοίνωση: «Ανακηρύσσει επίσης οριστική προεπιλεγείσα για τη χορήγηση μίας από τις ως άνω άδειες την εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, υπό τον όρο ότι θα προσκομίσει έως τις 26.06.2018 στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει η πλήρης εξόφληση με τραπεζικό δανεισμό του συνολικού πιστωμένου τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών της M.P.J. HOLDINGS LTD από την εταιρεία A-ORIZON MEDIA LTD στην Martine-Nadine Bolle και κατά προέκταση η πραγματική οικονομική σύνδεση της τελευταίας με το μετοχικό κεφάλαιο της υποψηφίας».

Καζάνι που βράζει οι ΑΝΕΛ: Μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της με κεραυνούς κατά Καμμένου

anel

Φαινόμενα διάλυσης στο κόμμα μετά την αλλοπρόσαλλη στάση Καμμένου για το Μακεδονικό

Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα των ΑΝΕΛ το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι το σύνθημα που τους έκανε γνωστούς. Ομολογουμένως επιτυχημένο όταν ξεκινούσαν την πορεία τους, αλλά σήμερα είναι τουλάχιστον αστείο. «Είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Ελληνες», γράφουν, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις ίσως να μην ισχύει τίποτε.

Μέχρι χθες οι ΑΝΕΛ ήταν εννέα αλλά με την αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου, βουλευτή Πειραιά, μετρούν πλέον οκτώ. Αλλά κι από αυτούς είναι αμφίβολο πόσοι θα μείνουν δίπλα στον Πάνο Καμμένο, είτε στην πορεία προς τις εκλογές, είτε πολύ νωρίτερα.

Αλλωστε, τον Ιανουάριο του 2015 είχε 13 βουλευτές, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έπεσε στους 10 και σήμερα πλέον μετρά απώλειες. Και δεν είναι μόνον οι βουλευτές αλλά και σημαίνοντα στελέχη στην κομματικού του βάση που συγκρατούσαν τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κυβίστησης με τα μνημόνια.

Από τους οκτώ (μαζί με τον Πάνο Καμμένο) βουλευτές, δύο εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη κι ένας στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, βουλευτές της συμπρωτεύουσας είναι οι κ. Ζουράρις και Λαζαρίδης ενώ στη θεσσαλική πρωτεύουσα εκλέγεται ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, κ. Κόκκαλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους δύο βουλευτές της Θεσσαλονίκης ασκούνται πιέσεις από την εκλογική τους βάση να αποχωρήσουν από τους ΑΝΕΛ με αφορμή τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία. Στη συμπρωτεύουσα επικρατεί αναβρασμός και πολλοί είναι εξοργισμένοι τόσο με τους βουλευτές που στηρίζουν τη συμφωνία και την κυβέρνηση όσο και με στελέχη της αυτοδιοίκησης και κομματικά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Χθες την παραίτησή του υπέβαλε στον Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της συντονιστικής Καστοριάς, Χρήστος Παύλου ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα.

Δύο παραιτήσεις καταγράφηκαν και από τους ΑΝΕΛ Πιερίας. Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος και από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Πιερίας, κατηγορώντας μάλιστα τον Πάνο Καμμένο ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του αλλά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

​Επίσης ο Δημήτρης Ζησιμόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. και πολιτευτής στην Πιερία, αναφέρει σε δήλωσή του πως ελπίζει η παραίτησή του να δώσει το έναυσμα ώστε να ξυπνήσουν συνειδήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ σε περίπτωση που καταψήφιζαν την πρόταση μομφής. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πάνο Καμμένο, ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, προκειμένου να μην υπογραφεί η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βγει ανακοίνωση με την οποία να δηλώνει τι πρόκειται να πράξει.

Ετσι, μετά την αποχώρηση Δ. Καμμένου και την παραίτηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου, οι ΑΝΕΛ αρχίζουν να μετρούν τις απώλειές τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι σκληρές ανακοινώσεις των στελεχών που φεύγουν από τον Πάνο Καμμένο. Η κ. Παπαδοπούλου μίλησε για κατάπτυστη συμφωνία ενώ ο Δημ. Καμμένος έλεγε δηκτικά «να δούμε πόσο ξύλο θα πέσει».

Στην ανακοίνωση του κ. Παύλου από την Κοζάνη όπως τη δημοσιεύει η ιστοσελίδα alphafm.gr αναφέρεται:

«Όλοι εμείς που βρεθήκαμε στους ΑΝΕΛ, πιστέψαμε στα πύρηνα, αντιμημονιακά και πατριωτικά λόγια του Πάνου Καμμένου.

Στην πορεία της συγκυβέρνησης μας με τον ΣΥΡΙΖΑ ,θέσαμε τις κόκκινες γραμμές μας πολλές από τις οποίες στην πορεία τις παραβήκαμε.

Παρόλα αυτά συνεχίζουμε όλοι μαζί να στηρίζουμε τον πρόεδρο και το κίνημα για το καλό της πατρίδας.

Προσωπικά τώρα εγώ, πάντα εξέφραζα με θάρρος τις θέσεις ,τις απόψεις και τις διαφωνίες μου μέσα από τα όργανα του κινήματος και στήριζα το κίνημα σε όλες τις παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ της περιοχής μου από τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ Καστοριάς, αν και διαφωνούσα με πολλές από αυτές.

Η θέση του προέδρου αλλά και όλων των ΑΝΕΛ ,ήταν και είναι ξεκάθαρη στο θέμα του σκοπιανού. Καμιά ονομασία που να περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και παράγωγα αυτού.-

Τι έχουμε σήμερα?

Severna makedonija, north makedonija, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Λόγια του προέδρου. Θα ρίξω την κυβέρνηση αν παραβεί αυτό τον όρο.

Τι κάνουμε εμείς???

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για το σκοπιανό, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση!!!!!!!!

Ποντάρουμε στο τι θα κάνουν οι σκοπιανοί στη βουλή και το δημοψήφισμα τους και λέμε οοοοταν με το καλό έρθει στην βουλή ,εμείς δε θα το ψηφίσουμε ?????? Θα θέσουμε και κομματική πειθαρχία τότε!!! εεε και. Εμένα με ενδιαφέρει , το τι κάνουμε ΕΜΕΙΣ

Τζάμπα μάγκες εκ του ασφαλούς κύριοι!!!!Αυτό ήμασταν και είμαστε τελικά?????

Δεν γίνονται και τα δύο φίλοι μου και συνοδοιπόροι».

Γι αυτό εγώ για λόγους ηθικής, ευθιξίας, αξιοπρέπειας και πατριωτικής συνείδησης ,παραμένω σταθερός σε αυτά που πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε, σε αυτά που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη ,αλλά δεν μπορώ να πατάω σε 2 βάρκες.

ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ

ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΩ

Η προσωπική μου θέση και άποψη είναι οι ΑΝΕΛ να αποσυρθούμε από τη συγκυβέρνηση

Αν το Σάββατο δεν γίνει αυτό ,εγώ δηλώνω ότι παραιτούμαι από πρόεδρος των ΑΝΕΛ Καστοριάς και αποχωρώ από το κίνημα.

Με εκτίμηση

Πρόεδρος ΑΝΕΛ Καστοριάς

Παύλου Χρήστος»

Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος στη δήλωσή του, όπως τη δημοσιεύει τo lefteria.blogspot.com τονίζει:

«Φίλες και φίλοι,

Η ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ήταν η μοναδική αιτία της ένταξής μου στο κίνημα, δίνοντας τον αγώνα τον καλό για τις αξίες και τα ιδανικά έτσι όπως περιλαμβάνονται στο εξαιρετικό κείμενο, το οποίο έφερε κάτω από την ίδια στέγη, ανθρώπους από διαφορετικούς κομματικούς κατά το παρελθόν σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα μίγμα πραγματικά ανεξάρτητων Ελλήνων, προσθέτοντας αληθινό πλουραλισμό και βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα. Την Ελλάδα.

Ο πόλεμος προς τους ΑΝΕΛ ήταν ανελέητος από την αρχή. Δώσαμε ωραίους αγώνες με στόχο την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, και όσα χαρακτήριζαν την περίοδο από τη δεκαετία του ΄80 κι ένθεν, με ορίζοντα την πολυπόθητη έξοδο από τα μνημόνια.

Η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Είναι όμως η στιγμή που οι αξίες και τα ιδανικά είναι πάνω από την πολιτική και κρίνουν τις πολιτικές.
Για το λόγο αυτό, ως Μακεδόνας υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου, ζητώντας τη διαγραφή μου από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Πιερίας, και από μέλος των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να καταλάβει ότι προτιμούμε την ξύλινη πολιτική γλώσσα της αλήθειας που λέει τα σύκα- σύκα και τη σκάφη- σκάφη και όχι « λογοπαίγνια και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού.

Δε μπορεί να «μην ψηφίζει τη συμφωνία για τα ΣΚΟΠΙΑ αλλά να επιτρέπει μια συμφωνία που ξεπουλάει τη Μακεδονία» μας. Δε θα τον ακολουθήσω στην κατρακύλα του. Αληθινά ανεξάρτητοι έλληνες είμαστε εμείς, τα μέλη του κινήματος που ποτέ δεν προσδοκούσαμε σε κάτι παρά μόνο στην σωτηρία της Ελλάδας. Ο Πάνος Καμμένος δεν ξέρει τι είναι. Μετά την ψηφοφορία απόψε θα το επιβεβαιώσει ή θα μας διαψεύσει.
Μπικηρόπουλος Θεοχάρης»

​Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ζησιμόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α και πολιτευτής στην Πιερία, αναφέρει σε δήλωσή που δημοσιεύει το olympiobima.gr:

«Προεκλογικά είχα υποσχεθεί ότι θα παραμείνω πιστός στις θέσεις και τις αρχές μου, καθώς και στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝ.ΕΛ, ότι θα αγωνίζομαι με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών.

Για... το λόγο αυτό υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου από μέλος των ΑΝ.ΕΛ, πράττοντας το πατριωτικό μου καθήκον.

Με την παρούσα διαμαρτύρομαι για το ξεπούλημα της Μακεδονίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή των ΑΝ.ΕΛ.

Έχοντας υπηρετήσει πιστά και χωρίς καμιά υστεροβουλία το κίνημα των ΑΝ.ΕΛ και γνωρίζοντας και πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναγωνιστών συμμερίζονται τις απόψεις μου ελπίζω η παραίτησή μου να δώσει το έναυσμα ώστε να ξυπνήσουν συνειδήσεις.

Με τιμή

Ζησιμόπουλος Δημήτριος
Αξιωματικός Π.Ν ε.α
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου
Αναπληρωτής γραμματέας προστασίας του πολίτη
Τοπικός εκπρόσωπος γραμ.Εθνικής άμυνας ΑΝ.ΕΛ.»

«Πυριτιδαποθήκη» το Μακεδονικό για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Σκόπια

makedoniko prespes

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, επιταχυντής σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό, τόσο της Ελλάδας όσο και της, πλέον, Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να αποτελέσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία, κι όχι μόνον οι υπογραφές κάτω από το «συμβόλαιο» πίστης στα όσα συμφωνήθηκαν.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα υπάρχουν οι πολέμιοι, υπάρχουν και οι υπερασπιστές της συμφωνίας. Τα επεισόδια χθες στο Ποσιδέρι και παράλληλα έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί με ένα μεγάλο μέρος των λαών να αρνούνται να αποδεχθούν όσα υπογράφηκαν.

Παράλληλα, όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικά κόμματα που δηλώνουν ότι θα πολεμήσουν τη συμφωνία, το ίδιο συμβαίνει και στα Σκόπια. Και κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές της σημερινής κατάστασης, λίγες ώρες μετά την επικοινωνιακή φιέστα των Πρεσπών, τονίζουν ότι μπαίνουμε σε ένα τούνελ όπου στο τέρμα του θα υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Κάποιοι μάλιστα τις προβλέπουν για το φθινόπωρο, εφόσον βεβαίως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγούν σε ανατροπές του σκηνικού.

Στα Σκόπια

Αν δει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα θα αντιληφθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ, παρά τα χαμόγελα, βρίσκεται σε πίεση. Όχι μόνο λόγω χρόνου προκειμένου να προωθήσει τη συμφωνία, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές. Αλλά και διότι μια μεγάλη μερίδα του λαού του επηρεάζεται ακόμη από το εθνικιστικό VMRO και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο.

Ο Ζάεφ θα πάει πιθανότατα μεθαύριο στη Βουλή για να πάρει την έγκριση, όμως υπάρχουν σενάρια ακόμη και για παραίτηση του προέδρου Ιβάνοφ, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Αν δεν γίνει αυτό τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δρομολογήσει εξελίξεις. Με νίκη του «ναι» στη συμφωνία ο Ζάεφ θα είναι πανίσχυρος και θα έχει πάρει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει στο τελευταίο προαπαιτούμενο για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, δηλαδή τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το φθινόπωρο.

Με ανατροπή και νίκη του «όχι» τότε ο Ζάεφ αργά ή γρήγορα θα προκηρύξει εκλογές. Η κατάληξη του δημοψηφίσματος είναι επί της ουσίας και μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του μετριοπαθούς πολιτικού.

Μέχρι το φθινόπωρο ο Ζάεφ θα έχει τη δυνατότητα να πείσει τους πολίτες ότι μια νέα εποχή ξεκινά για τη χώρα, κυρίως εποχή οικονομικής ανάτασης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου λόγω των εκατομμυρίων που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν πείσει το λαό του ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά τους, τους τότε θα έχει νικήσει κατά κράτος όσους αντιδρούν στη συμφωνία.

Αν όχι τότε η επανάκαμψη των εθνικιστών θα είναι ισχυρή και θα τινάξει τη συμφωνία με την Ελλάδα στον αέρα.

Στην Ελλάδα

Ασφαλώς στην ελληνική πολιτική σκηνή το κυρίαρχο θέμα δεν είναι το Μακεδονικό αλλά η κατάσταση της οικονομίας. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι αν πετύχουν την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, μια καλή συμφωνία για το χρέος και τη βελτίωση των εισοδημάτων μέσω παροχών που θα αρχίσουν να δίνονται, τότε θα έχουν πιθανότητες να «χτυπήσουν» στα ίσια τη Νέα Δημοκρατία, όποτε γίνουν εκλογές.

Όμως, αυτά είναι σενάρια επί χάρτου καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν αντιληπτές από τον κόσμο στα τέλη Δεκεμβρίου και τότε η οργή θα πέσει πάνω στην κυβέρνηση.

Το Μακεδονικό είναι το φιτίλι που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της πολιτικής «βόμβας» που είναι προς το παρόν σε αδράνεια. Ο παράγων «Πάνος Καμμένος» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μιας και οι εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αν θα συνεχιστούν οι τάσεις φυγής και αν μπορεί ο υπουργός Αμυνας να ελέγξει το κόμμα του.

Δεν είναι μόνον η απώλεια του Δημήτρη Καμμένου και της ιδιαίτερα ικανής και δημοφιλούς Μανταλένας Παπαδοπούλου. Ούτε οι αποχωρήσεις στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κυρίως το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον κανένα έρεισμα στην κοινωνία, στην πατριωτική δεξιά, στην Εκκλησία και βεβαίως στο αντιμνημονιακό μέτωπο.

Και η μόνη επιλογή πλέον του Καμμένου είναι η υπόσχεσή του να μην επιτρέψει την κύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν αυτή η συμφωνία έρθει προς το τέλος του χρόνου, τότε, με βάση τη δέσμευση των ΑΝΕΛ, θα την καταψηφίσουν για να ρίξουν την κυβέρνηση. Υπάρχει, επομένως το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στη χρονιά με αφορμή τα εθνικά θέματα.

Το Ποτάμι

Υπάρχει βεβαίως το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας από το Ποτάμι όπου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συγκεντρώνουν 151 βουλευτές. Όμως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολα να συμβεί αφού ήδη βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις επιλογές του Σταύρου Θεοδωράκη.

Θεωρείται αδύνατο, λοιπόν, χωρίς τις ψήφους του Καμμένου και με το Ποτάμι σε διάλυση να περάσει η συμφωνία. Οπότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και στην Ελλάδα.

Εκτός κι αν στην κυβέρνηση έχουν κι άλλες «εφεδρείες» που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατές. Αν δηλαδή εκτιμούν ότι κυρίως από το ΚΙΝΑΛ θα υπάρξουν βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Όλα πάντως τελούν υπό την αίρεση της πίεσης που θα ασκήσει η κοινωνία στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, είτε για το όνομα της Μακεδονίας, είτε για τις οικονομικές εξελίξεις.

in

Συνεχή επεισόδια στις Πρέσπες: Τραυματίες και χημικά στη συγκέντρωση για το Σκοπιανό (vid)

prespes epeisodia

Μπορεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων να υπέγραψαν ήδη τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ωστόσο την ίδια στιγμή η ένταση παραμένει μέχρι τώρα, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Life-events.gr, στα μπλόκα της αστυνομίας στο Πισοδέρι, εκεί που έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία με την Μακεδονία, σημειώνονται συνεχώς εντάσεις με ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές και χρήση χημικών από τις Αρχές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν συνεχώς χρήση χημικών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες.

Πολλοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ενώ αναφέρθηκαν και λιποθυμίες. Μάλιστα έχει καταφθάσει και ασθενοφόρο στο σημείο. Το thestival κάνει λόγο για οκτώ τραυματίες.
Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική, ενώ λόγω των επεισοδίων γυναίκες και παιδιά απομακρύνονται από το σημείο.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα παραμένουν συγκεντρωμένοι από τις 10.30 το πρωί στη Βίγλα Πισοδερίου, χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

Εκτεταμένα επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στις Πρέσπες - Χρήση χημικών από τα ΜΑΤ [βίντεο]

Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν την πλαγιά πίσω από το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου με γαλανόλευκες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στην περιοχή της Βίγλας Πισοδερίου του δήμου Πρεσπών συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.00 πολλοί διαδηλωτές, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων που θα επιτρέπει στη γειτονική χώρα να ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Δεκάδες λεωφορεία έφτασαν στο σημείο και διαδηλωτές, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, βροντοφώναξαν «Όχι» στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Μία ημέρα μετά την κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν κοντά στο σημείο όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

eleftherostypos