Τετ12192018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 19 Δεκ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

ΣτΕ: Nα γίνει επιστροφή των 13ου & 14ου μισθού -Ποιους δημοσίους υπαλλήλους αφορά

ypalliloi yphresia

Άνοιξε ο δρόμος για τη διεκδίκηση των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως μάλιστα του ύψους του μηνιαίου μισθού τους.

 Μετά την απόφαση αυτή, που εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν από την 1η/1/2013 τα επιδόματα εορτών και αδείας που καταβάλλονται σε όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου ελάμβαναν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ.

Με βάση τις δεκάδες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, που το ένα μετά το άλλο δικαιώνουν συνταξιούχους αλλά και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους στη δικαστική τους μάχη για τη διεκδίκηση της επιστροφής των δώρων, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ μιας νομοθετικής ρύθμισης στη βάση της εφαρμογής όλων αυτών των θετικών αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Πάντως πολλοί δημόσιοι σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση για να πάρουν πίσω τα δώρα τους.

Ποιους αφορά
 
Στους υπαλλήλους που «πιάνει» η απόφαση του ΣτΕ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις:

1.    Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, που από τον Οκτώβριο του 2011 έως την 31/12/2015 αμείβονταν με το ενιαίο μισθολόγιο του ν. 4024 / 2011 και από την 1/1/2016 μέχρι και σήμερα αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4354/2015. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

–    Όλοι οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που υπηρετούν στα υπουργεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (ΑΔΑ) που δεν έχουν νομική προσωπικότητα στη Βουλή των Ελλήνων.

–    Οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (ΑΔΑ) με νομική προσωπικότητα.

–    Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ)

–    Οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμοι – Περιφέρειες).

 –    Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

–    Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ.

–    Οι υπάλληλοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιρειών.

–    Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

–    Οι υπάλληλοι της Γραμματείας των δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.

–    Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί. 

–    Οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

–    Οι υπάλληλοι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

–    Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιουμένων προς αυτά των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2.    Οι λοιποί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου:

–    Οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι διπλωματικοί υπάλληλοι για χρονικές περιόδους από την 1/1/2013 και μετά, κατά τις οποίες οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές τους δεν υπερέβαιναν το ποσό των 3.000 ευρώ.

–    Οι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Με τρία βήµατα «κλειδώνουν» οι διεκδικήσεις αναδροµικών για τα κοµµένα δώρα και επίδομα αδείας στο ∆ηµόσιο, µετά την απόφαση-«βόµβα» του έκτου τµήµατος του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγµατικές τις σχετικές περικοπές του 2012.

Στο επίκεντρο της επίµαχης απόφασης - η οποία πάντως πρέπει να περάσει και από την Ολοµέλεια του ΣτΕ για να είναι τελεσίδικη - βρίσκονται πάνω από 450.000 εν ενεργεία δηµόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι το 2010 είχαν µεικτό µισθό (τακτικές αποδοχές, επιδόµατα και αµοιβές) έως 3.000 ευρώ.

Οι ειδικοί επισηµαίνουν πως οι δηµόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν µέχρι σήµερα κινηθεί πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 3 βήµατα στις επόµενες 7 εργάσιµες ηµέρες:

  1. Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συµπληρώνουν µε τα στοιχεία τους και την υπογράφουν.
  2. Η αίτηση υποβάλλεται στη ∆ιεύθυνση Μισθοδοσίας της υπηρεσίας από την οποία µισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται στο ΝΣΚ.
  3. Προσοχή, κρίσιµο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθµό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν µελλοντική χρήση. Υπενθυµίζεται πως τα δώρα στο ∆ηµόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010, όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών - 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι - ενώ θα τα λαµβάνουν όσοι έχουν µεικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ. Η εν λόγω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν έχει κριθεί αντισυνταγµατική, οπότε η διεκδίκηση για επιστροφή των δώρων ανατρέχει στα δώρα του 2010.

Με 154 "ναι" πέρασε ο προϋπολογισμός - Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη με βαριές κουβέντες στη Βουλή

vouli eso

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 με 154 "ναι". Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέρχεται στους 152, ενώ οι υπόλοιπες δύο ψήφοι αντιστοιχούν στην Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος επίσης ψήφισε "ναι" σε όλα τα άρθρα του προϋπολογισμού.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Ν.Δ. με άγρια μονομαχία και αλληλοκατηγορίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και σε ένα πρωτοφανές φραστικό επεισόδιο, όπου αντάλλαξαν βαριές κουβέντες.

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη με βαριές κουβέντες στη Βουλή

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το κλίμα των τοποθετήσεων θα ήταν ήρεμο και θα θύμιζε... Οξφόρδη, η πραγματικότητα της συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ήταν τελείως διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εφ όλης της ύλης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με τη θεματολογία να καλύπτει από την οικονομία μέχρι το Σκοπιανό και τη στάση της Αλβανίας, και τον πρωθυπουργό να απαντά σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους στον αρχηγό της ΝΔ.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι βαριές κουβέντες ανάμεσα στους δύο αρχηγούς αλλά και και μία κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο για μεροληψία και τον δεύτερο να μιλά για αυταρχισμό.

Τσίπρας: Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Με βολές εναντίον του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. "Θα ξεκινήσω με μια παρατήρηση. Είμαι από το 2009 στη Βουλή, μένω άναυδος από τη συμπεριφορά πολιτικού αρχηγού. Να απευθύνεται με αυτό το ύφος σε βουλευτές. Μια συμπεριφορά που αν οφείλεται στο ότι έχετε νεύρα, να διατάζετε βουλευτή να περάξει έξω και να κουνάτε το δάκτυλο, είναι τα νεύρα σας... Να συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο και νομίζετε ότι είστε στο τσιφλίκι του πατέρα σας. Αυτή η οίησή σας είναι επικίνδυνη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Σας ρωτώ κ. Μητσοτάκη. Η συναλλαγή θέλει δύο. Γιατί δεν λέτε με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή, με την κ. Μέρκελ, τον κ. Γιούνκερ ή τον κ. Μακρόν; Αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Δεν είστε ευρωπαϊστής, αλλά ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου. Στο συνέδριο σας πήγατε και ένα σκαλί παρακάτω. Μετά τον κ. Σαμαρά που θυμήθηκε τον εμφύλιο και αναπαρήγαγε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής, βγήκατε κ. Μητσοτάκη επαναλάβατε την αθλιότητα περί συναλλαγής και είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για αυτά που κάνει αλλά για αυτά που πιστεύει. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια. Δεν έχετε καταλάβει πόσο διχαστικός είναι αυτός ο λόγος. Και έχετε το θράσος να κουνάτε σήμερα το δάχτυλο ότι δήθεν εμείς διχάζουμε και πολώνουμε".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεθηκε και στην επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΙ και στα όσα υποστήριξε επ'αυτού ο κ. Μητσοτάκης: "Πέραν αυτών και με αφορμή την απαράδεκτη επίθεση στον ΣΚΑΙ, έρχεστε και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείτε πάλι εμένα ως υπεύθυνο αυτής της εξέλιξης. Με δυο λόγια επαναλαμβάνετε την ανοησία ότι η κυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός της δράσης των τρομοκρατών. Είχαμε να ακούσουμε τέτοια άθλια κατηγορία από τότε που πάλι κάποιοι ακραιοι από την παράταξή σας την δεκαετία του 1980 κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν".

Και πρόσθεσε: "Το σκεπτικό είναι ότι όποιος ασκεί πολιτική κριτική τότε οπλίζει και στοχοποιεί το χέρι των τρομοκρατών. Αυτό λέτε. Αν είναι αυτό τότε θα έπρεπε και εσείς να ήταν ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων που δέχεται κάθε δύο εβδομάδες ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αν ισχύει αυτή η θεωρία τότε και εσείς είστε ηθικοί αυτουργοί διότι κάθε δεύτερη εβδομάδα έχουμε βομβιστικούς μηχανισμούς σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον προπηλακισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης και την βεβήλωση των μνημείων. Αυτή είναι μια ολισθηρή αντίληψη την οποία πρέπει να αποσύρετε από τον πολιτικό διάλογο".

"Μιλήσατε για κυβέρνηση εθνικών υποχωρήσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι φανερό ότι η αντίθεσή σας με τη συμφωνία είναι προσχηματική για να μην διασπάσετε το κόμμα σας και να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Στο θέμα της εθνότητας επιμένετε διαρκώς. Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων, η οποία λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονιας. Αν ψηφιστεί θα βγείτε δημόσια να πείτε ότι όσα λέγατε είναι λόγια του αέρα; Πιθανολογώ ότι δεν θα το κάνετε" ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ πρόσθεσε: "Οσον αφορά τις κορώνες σας για την Αλβανία, κάνετε τον τσάμπα μάγκα. Το μήνυμα που έχουμε πει είναι σαφές, αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας".

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι "πριν από τέσσερα χρόνια παραλάβαμε μια χώρα βυθισμένη στη χρεοκοπία, που είχε υποστεί ένα πρόγραμμα σοκ κοινωνικής διάλυσης. Έρχεστε σήμερα κ. Μητσοτάκη και λέτε να συγκρίνουμε. Βεβαίως. Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας από το 2010 ως το 2014 ύψους 65 δισ. Κόψατε τις συντάξεις για 40 δισ. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά ένα τέταρτο. Αφήσατε χώρα κατεστραμένη.

Μας λέτε διαρκώς ότι ψηφίσαμε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε; Εμείς κάναμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή στα 6.4 δισ. Εσείς από το 10 έως το 2014 είχατε μέτρα λιτότητας 65 δισ. Δέκα φορές πιο σκληρή η δική σας δημιονομική προσαρμογή. Εμείς πετύχαμε εκεί που αποτύχατε παταγωδώς. Εμείς οι ανίκανοι που δεν είμαστε από τζάκια και δεν είμαστε τεχνοκράτες. Τρία χρόνια διαρκώς καταστοφολογείτε και ζητάτε εκλογές. Επενδύσατε τα πάντα στην καταστροφή και δεν σας βγήκε".

"Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα. Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι. Δεύτερον, το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο. Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%, μεταξύ 4,1 και 4,35%" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επιπλέον αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, διαμηνύοντας ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι, αλλά «οι άνθρωποι που λεηλατήσατε, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία». «Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα» ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

"Εμείς είμαστε με τους πολλούς και εσείς είστε με τους λίγους. Είστε ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στα βράχια και τη χρεοκοπία. Αν εσείς λέτε ότι πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που πιστεύει εμείς δεν θέλουμε να ηττηθείτε για αυτά που πιστεύετε. Εμείς θέλουμε να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε και για αυτά που θα κάνετε αν επιστρέψετε. Όχι για τις ιδέες σας. Πρέπει να ηττηθείτε για αν δεν γίνει αυτό θα καταστρέψετε ξανά το κοινωνικό κράτος, θα συρρικνώσετε τους μισθούς, να επαναφέρετε το καθεστώς της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου, θα εφαρμόσετε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, θα κάνετε ξανά τη χώρα περίκλειστη και φοβική" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

"Μείναμε όρθιοι, θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές και να σας καλέσω να ψηφίσετε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας, τον πρώτο δικό μας, δικό σας προϋπολογισμό, μιας Ελλάδας ελεύθερης και πιο δίκαιης. Το χρωστάμε στους πολίτες, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα έχουμε τη δυνατότητα νέας εντολής".

Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό.

"Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό. Την κυβέρνηση των φόρων, της λιτότητας και των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ότι αυτοί συμβολίζουν, την πολιτική χωρίς αρχές. Την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων και στις εκλογές που έρχονται θα σας καταψηφίσουν και οι Ελληνες. Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ, μιλώντας για στρατηγική της έντασης που ακολούθησε η κυβέρνηση. "Η τρομοκρατία θρέφεται σε μια κοινωνία που ένα τμήμα της έχει αποκτήσει ένα αίσθημα ανοχής στη βία. Και για αυτά φέρετε προσωπικά ευθύνη" είπε και πρόσθεσε: "Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι για εκείνους που θα επιχειρήσουν να τη φιμώσουν με βία. Όσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις και ένοπλους αγώνες να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανονικά ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν 4 χρόνια εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προκαλέσει εκλογές. "Εμποδίσατε την έξοδο της χώρας από το 2ο πρόγραμμα, φέρατε 3ο μνημόνιο και ζημιώσατε την Ελλάδα με 100 δισ. ευρώ. Εάν δεν είχατε έρθει στην εξουσία, η κρίση θα είχε τελειώσει. Το 2014 η χώρα είχε ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είχαν δρομολογηθεί μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις. Οι φόροι μειώνονταν και προχωρούσαν οι αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου. Το χρέος τότε κρινόταν βιώσιμο από το ΔΝΤ. Το ίδιο ΔΝΤ που μετά το έκρινε μη βιώσιμο επειδή μεσολάβησε το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η χώρα θωρακιζόταν και από τον Μάρτιο του 2015 ήταν διαθέσιμη για την Ελλάδα η ποσοτικη χαλάρωση. Τώρα τι έγινε; Απλά το χάσατε".

"Θα σας θυμούνται για 5 λέξεις"

Όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο κόσμος θα θυμάται την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για 5 λέξεις. Ψέμα, φτώχεια, φόροι. Φόβος, σκάνδαλα. "Χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια. Το 2015 η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Η χώρα δεν μπορεί σήμερα να δανειστεί από τις αγορές και τα διεθνή επιτόκια παίρνουν πάλι την ανηφόρα. Χάσαμε τα 3 καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας, παγιδευμένοι σε μια ιδεοληπτική πολιτική που επέμενε να φορολογεί λυσσαλέα την πραγματική οικονομία" ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει "παγώσει" το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων: "Βρίσκεται στο χαμηλότερο ύψος που ήταν τα τελευταία χρόνια. Για να χτίσετε, υποτίθεται, ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι πήρατε μέτρα 11 δισ. και επιστρέφετε το 1 δισ. σε πολίτες που έχετε εξαχρειώσει. Τα βαριά πλεονάσματα πριονίζουν την οικονομία. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει γιατί ξεπερνά τους ήδη υψηλούς στόχους που έχει θέσει. Αναγκάσαστε τους Ελληνες να πληρώσουν 4.2 δισ. ευρώ παραπάνω. Φτάσαμε στο σημείο οι συνολικές οφειλές στην εφορία να έχουν ξεπεράσει τα 103 δισ. ευρώ".

"Μιλάτε για ταξική μεροληψία, λέτε ότι βοηθάτε τους πιο αδύναμους. Οι μειώσεις μισθών είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, το 2013 1 στους 4 είχε αμοιβή έως 500 ευρώ. 7 στους 10 ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Την ίδια ώρα το 19% των πολιτών καταβάλει το 90% του φόρου εισοδήματος. Αδικούνται όμως όλοι σήμερα από την πολιτική σας. Στα 4 χρόνια που κυβερνάτε έχετε αυξήσει το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 2 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνεται πάλι, με γρήγορο τρόπο. Δεν στέκομαι μόνο στην δημοσιονομική επιβάρυνση. Ξαναζωντανεύετε τις αμαρτίες ενός παλαιοκομματικού κράτους" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους 4 στόχους της ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα με τα οποία αντιστάθμισε ο κ. Τσιπρας για την αναξιοπιστία του. Ο λογαριασμός για το ότι κάνατε το 1ο εξάμηνο του 2015. Ο προϋπολογισμός διατηρεί τους 29 φόρους και τις περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Φορολογική αφαίμαξη, πίεση στον κοινωνικό ιστό και πλήρη μεταρρυθμιστική ατονία. Άδικος. Μια πορεία ανάμεσα σε φόρους, φόβους και ψέματα. Σχέδιο κομμένο και ραμμένο στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς θα αποτελεί σύντομα παρελθόν".

"Το δικό μας σχέδιο είναι το εξής: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, νέες επενδύσεις και καλές δουλειές. Στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής βρίσκεται και η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα. Συμφωνείτε κ. Τσίπρα με τον στόχο της μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων; Η ΝΔ θα κληθεί στους επόμενους μήνες να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στα χρόνια της κρίσης. Πρέπει να αποδείξουμε εμείς η Κεντροδεξιά ότι ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή μπορούν να πάνε χέρι-χέρι" σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Βολές για Σκοπιανό και Αλβανία

"Θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε μόνο για αριθμούς, όταν εξελίσσεται αρνητικά το θέμα του Σκοπιανού, όταν οι βόμβες στα ΜΜΕ και η ανομία παντού δίνουν το μέτρο της καθημερινής ανασφάλειας και όταν η δημόσια ζώη δηλητηριάζεται από σκάνδαλα. Περιμένω κ. Τσίπρα να μιλήσετε όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τα άλλα, τις εξελίξεις που αφορούν τα εθνικά θέματα. Ανεβήκατε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλετε τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους. Το ίδιο λέει το 80% της ελληνικής κοινωνίας. Ερμηνεύσατε όπως θέλετε την ιστορία. Για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα ούτε μια λέξη, ούτε για τα καμώματα του συνεταίρου σας, που μαλώνει τον κ. Κοτζιά. Που τώρα ζητά μυστική ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Αυτό δεν θα γίνει, και τότε θα ακουστεί το ΝΑΙ που θα πείτε εκεί που όλοι είπαν ΟΧΙ" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Περιμένω να μιλήσετε και για την Αλβανία, για την παράνομη υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών από το αλβανικό κράτος. Απειλήσατε ότι θα με καταγγείλετε στις Βρυξέλλες, δεν είπατε όμως τίποτα ούτε για τον κ. Ράμα. Θα το πω όμως εγώ. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες".

"Αναρωτιέμαι αν θα μιλήσετε σήμερα για το "ηθικό σας πλεονέκτημα" και αναρωτιέμαι πως αισθάνονται οι πολίτες τώρα που σας βλέπουν να βουλιάζετε στην αλαζονεία, τη χλιδή και την διαφθορά της εξουσίας" κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η κόντρα Μητσοτάκη - Βούτση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ, μια παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ήταν στο βήμα, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μόλις ξεκινήσει να μιλά για τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΝΔ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον διέκοψε. «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» απάντησε αμέσως ο αρχηγός της ΝΔ.

«Σας παρακαλώ να μιλάτε δια εμού» παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής και η κατάσταση βγήκε αμέσως εκτός ορίων.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε να προεδρεύστε να κατεβείτε κάτω».

Νίκος Βούτσης: «Γιατί προκαλείτε τεχνητή ένταση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα επιβάλω εγώ την τάξη».

Νίκος Βούτσης: Τι πράγματα είναι αυτά. Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού όχι στον Πρόεδρο της Βουλής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην ουρλιάζετε. Γιατί ουρλιάζετε; Έχετε αποποιηθεί τον ρόλο σας. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Νίκος Βούτσης: Εσείς είστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο».

Γεννηματά: Παίρνουν 10 και δίνουν 1

Να αποδομήσει το αφήγημα του success story της κυβέρνησης αναφορικά με τις 100 αντιμνημονιακές ημέρες της κυβέρνησης επιχείρησε η Φώφη Γεννηματά, καταδικάζοντας παράλληλα τις πρακτικές, αλλά και τα προγράμματα της ΝΔ.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ αποκήρυξε την τρομοκρατική ενέργεια κατά του ΣΚΑΙ. «Δεν αρκεί να καταδικάζουμε την τυφλή βία έχουμε υποχρέωση να την αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά» είπε και ζήτησε από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τα διχαστικά διλήμματα βάζοντας τέλος στο κλίμα τεχνικής όξυνσης που καλλιεργεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση απορρίπτοντας το αφήγημα της περί εξόδου της χώρας στο ξέφωτο.

Και αφού πρώτα υπενθύμισε ότι ούτε έχουμε βγει στις αγορές αλλά και ότι ούτε έχει υπάρξει αληθινή ανάπτυξη, καταλόγισε στους ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ότι παίρνουν δέκα και δίνουν ένα.

Η επικεφαλής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σε κάθε ένα ευρώ για άμεσους φόρους αντιστοιχεί 1,5 ευρώ σε έμμεσους. Υποστήριξε επίσης ότι στη χώρα παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου κάθε άλλο παρά κλίμα ανάπτυξης υπάρχει.

«Μεταβιβάσατε στο υπερταμείο εκατοντάδες ακίνητα ενώ ταυτόγχρονα χάσαμε την ευκαιρία να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε. Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων έχει μειωθεί κατά 550 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που τα αποτελέσματα από τον έλεγχο των φορολογικών λιστών και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων είναι ανύπαρκτα.

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα πιο παλιό και από τον παλιό και προέβλεψε ότι η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ θα φέρει νέα αδιέξοδα αλλά και τέταρτο μνημόνιο.

«Λύση όμως δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην Δεξιά» είπε ειδικά όπως εξήγησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για λίγους» υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από τους καυγάδες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι οι ίδιοι. Ζήτησε τέλος καθαρή εντολή για να αλλάξει η χώρα σελίδα.

Kαμμένος κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τις συνήθεις αιχμές κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (και για τα Σκόπια) περιλάμβανε η ομιλία του Πάνου Καμμένου στη Βουλή.

Θέλοντας μάλιστα να διαχωρίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τους μνημονιακούς προκατόχους της επέμεινε ότι «εμείς δεν κάναμε κολοτούμπες ζητήσαμε την έγκριση του Ελληνικού λαού και εκείνος μας έβγαλε ξανά κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι άφησε εκτός «προσκλητηρίου» νυν και πρώην υπουργών του κόμματος του τον Τέρενς Κουίκ καταδεικνύοντας ότι το ρήγμα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών και των ΑΝΕΛ είναι οριστικό.

Ο Πάνος Καμμένος ονομάτισε όλους τα μέλη των ΑΝΕΛ που έχουν περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και αναφέρθηκε διεξοδικά στα πεπραγμένα τους. Δεν είπε όμως λέξη για τον Τέρενς Κουικ.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών απέφυγε να επαναλάβει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Θα δούμε ποιος θα πάρει την ευθύνη. Εμείς εδώ είμαστε» δήλωσε.

Απαντώντας τέλος στην ρητορική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέτρεπε τη χώρα σε Βενεζουέλα είπε: «Αν έλθει η ΝΔ στα πράγματα μαζί με τους ακροδεξιούς που έχει συγκεντρώσει και καθώς έχει μετατραπεί σε πολιτικό βραχίονα εγκληματικής οργάνωσης, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Κολομβία».

Θεοδωράκης: Σκεφτείτε τα λάθη σας

Κρίκους της ίδιας αλυσίδας που έχουν μόνο ποιοτικές διαφορές χαρακτήρισε εκείνους που καίνε μηχανάκια και πετούν μολότοφ με τους τρομοκράτες που έβαλαν τη βόμβα στα γραφεία του ΣΚΑΪ, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι τα γεγονότα αυτά είναι τα συμπτώματα μιας θρησκείας που ονομάζεται «βαρβαρολαγνεία».

Απέδωσε δε ευθύνες για την κατάσταση στην κυβέρνηση επικαλούμενος την ατάκα του Πρωθυπουργού που με αφορμή την επέτειο του Γρηγορόπουλου είπε ότι τον Δεκέμβριο εκείνο εκτός από τις μολότοφ είχαμε και την ανάπτυξη συμμετοχικών δράσεων.

«Δηλαδή οι κλούβες των ΜΑΤ προστατεύουν το Μαξίμου από αυτές τις συμμετοχικές δράσεις;» διερωτήθηκε με ειρωνική διάθεση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αιχμηρός και κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εξέφρασε την άποψη ότι τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μένει στάσιμη ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Σκεφτείτε τα λάθη σας, σκεφτείτε εκείνα που δεν κάνατε λόγω των ιδεοληψιών, αλλά και της ανικανότητας σας» ανέφερε και είπε ότι για να αλλάξει η χώρα σελίδα δεν πρέπει να χάσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να βγουν στην επιφάνεια οι δυνάμεις εκείνες που ποτέ δεν λαϊκισαν, ποτέ δεν είπαν ψέματα, οι δυνάμεις που είναι κοντά σε εκείνους που δοκιμάζονται.

Αιχμές Λεβέντη κατά εκείνων που άλλαξαν "στρατόπεδο"

Αιχμές κατά των βουλευτών που άλλαξαν «στρατόπεδο» περιλάμβανε η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή την ίδια στιγμή που η Ένωση Κεντρώων απειλείται με κοινοβουλευτική διάλυση και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννη Σαρίδης δεν καταψηφίζει τον προυπολογισμό.

«Αποστάτης είναι ένας βουλευτής που μεταπηδά από κόμμα σε κόμμα και δεν παραδίδει την έδρα του» δήλωσε ο κ. Λεβέντης και έγινε αμέσως μετά περισσότερος διαφωτιστικός «Αυτή τη στιγμή τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων έχουν πάει σε άλλα κόμματα» είπε, ενώ απέδωσε ευθύνες και στα κόμματα που τους αποδέχθηκαν λέγοντας ότι υπέπεσαν σε μεγαλύτερο αδίκημα.

«Δεν θα έρθει όμως η ημέρα των εκλογών» προειδοποίησε ¨εκεί οι αποστάτες θα εξαφανιστούν» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι τις συνέπειες θα τις υποστούν και τα κόμματα που τους δέχθηκαν.

Απέδωσε πάντως το «αλισβερίσι» στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Μιλώντας τέλος για το Σκοπιανό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποίησε όσους έχουν άλλη άποψη εμφανίζοντας τους ως ακροδεξιούς και εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν.

Προέβλεψε ότι αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίσει το σκοπιανό με τη βοήθεια δανεικών βουλευτών θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τον ελληνικό λαό.

«Θα είναι ένα ανάθεμα ιστορικό και θα εργαστούμε στην επόμενη Βουλή για την ανατροπή της συμφωνίας» κατέληξε.

Αναφερόμενος τέλος στην επίθεση στο ΣΚΑΪ απέδωσε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και σε ΝΔ για την ακραία πόλωση που έχουν διαμορφώσει που οδηγεί σε τέτοιες πράξεις κάποιους θερμοκέφαλους.

thetoc

Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό: "Αυτόματη" ρύθμιση οφειλών ως 300.000 ευρώ

exodikastikos mixanismo
 
Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του χρόνου, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Συγκεκριμένα, στις αλλαγές που επίκεινται θα προβλέπεται η αύξηση στο ύψος των προς ρύθμιση συνολικών οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό για όσους εντάσσονται στις απλοποιημένες διαδικασίες από τα 50.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 300.000 ευρώ.

Σήμερα η απλοποιημένη διαδικασία προβλέπει την ένταξη προς ρύθμιση χρεών από 20.000 έως και 50.000 ευρώ με μέγιστο αριθμό δόσεων έως και 120. Η αύξηση των ορίων αποτελούσε αίτημα των μικρομεσαίων. Επιπλέον, θα προβλέπεται να δίνεται και η δυνατότητα σε εμπόρους, στους οποίους η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών και δεν επιτυγχάνεται απαρτία, να μπορούν να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ με τους ίδιους όρους όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η πιο γρήγορη διαδικασία είναι αυτή της ρύθμισης των χρεών ελεύθερων επαγγελματιών προς το Δημόσιο όταν ζητούν μόνο διαγραφή-κούρεμα των προστίμων και προσαυξήσεων έως και 85% και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

Αυτό συμβαίνει διότι συμμετέχει μόνο το Δημόσιο ως πιστωτής και η διαδικασία είναι τυποποιημένη, οπότε και ολοκληρώνεται εντός μηνός μετά την πλήρη υποβολή της αίτησης. Στην ίδια τροπολογία η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, θα συμπεριλάβει και την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για έναν ακόμα χρόνο, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού έως τις 7 Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις.

Στο ίδιο διάστημα ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρύθμισαν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

cnn

Πλειοψηφία 151 βουλευτών για Συμφωνία Πρεσπών θέλει το Μαξίμου - Επισφαλείς οι εκτιμήσεις αν είναι δυνατό

tsipras provlimatismenos

Πλειοψηφία 151 βουλευτών και άνω είναι η πολιτική προϋπόθεση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς ψηφοφορία η οποία θα οδηγήσει σε επί των παρόντων έγκριση.

«Ακριβώς επειδή υπάρχει τόσο μείζον διακύβευμα και ακριβώς επειδή αυτό θα γίνει αντιληπτό από τη Βουλή, θα υπάρξει πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη από τους 151», δήλωσε ενδεικτικά στο News 247 ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο διαμηνύει και ο πρωθυπουργός, ότι απαιτείται ψήφος 151 βουλευτών για να είναι αποδεκτή πολιτικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, απέφυγε να μιλήσει για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ περιέγραψε ως μη αποδεκτή την πρόταση του κ. Καμμένου περί σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το νόημα της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών είναι να διαμορφωθεί μια άποψη, μια θέση επί ενός εθνικού θέματος. Δεν είναι να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Θα ήταν κάτι αντισυνταγματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται τώρα στη στάση των ΑΝΕΛ για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας ανησυχεί από τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου ότι αν έρθει για κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα φύγει από την κυβέρνηση και θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν χθες Δευτέρα τον πρωθυπουργό για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και εάν υπάρχει plan B στην κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, και εκείνος έδειξε ότι δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Δημοσιογράφοι: Έχετε plan Β αν ο Καμμένος αποχωρήσει και πάρει τους υπουργούς του;

    Τσίπρας: «Όχι ρε παιδιά! Πού να πάει; Μην ανησυχείτε».

Δεν βγαίνουν τα 151 "κουκιά"

Ωστόσο, η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ αλλάζει την αριθμητική για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν το προηγούμενο διάστημα στο μέτρημα των «κουκιών» συμπεριλαμβανόταν και η ψήφος του Χάρη Θεοχάρη υπέρ της συμφωνίας και το αποτέλεσμα ήταν πλειοψηφικό υπέρ της κυβέρνησης, η προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία αλλάζει τα πράγματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το κόμμα του και η ΚΟ δεν πρόκειται να κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξω από τους υπολογισμούς λοιπόν ο Χάρης Θεοχάρης.

Πλέον οι αριθμοί έχουν ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι όλοι ανεξαιρέτως θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Στο Ποτάμι, υπέρ της συμφωνίας φέρονται να είναι 4 βουλευτές, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις τους επικεφαλής του κόμματος. Θεωρητικά πάντως, και άνευ απροόπτου, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ίσως ψηφίσουν τη συμφωνία, αν και θα είναι δύσκολο αφού θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βοήθεια στους ΑΝΕΛ...

Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί ξεκάθαρα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που, όπως έχει πει, θα εγκαταλείψει και την έδρα του. Υπέρ της συμφωνίας φέρεται να τάσσεται και η Έλενα Κουντουρά, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Επιπλέον, η θετική στάση της Έλενας Κουντουρά είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Σημειώνεται ότι πολλά θα κριθούν από το αν θα ισχύσει η υπόσχεση που φέρεται να έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Η διαρροή της υπόσχεσης ανήκει στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, αλλά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου. Έτσι, ενδεχομένως ορισμένοι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ που φλέρταραν με την ιδέα να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας και να μετακομίσουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Με ερωτηματικό, αλλά πιθανοί στο να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που όμως λόγω της θέσης του αυτής είναι σε κόντρα με τη Φώφη Γεννηματά. Θα επιμείνει μέχρι τέλους;

Σε κάθε περίπτωση, οι υπολογισμοί υπέρ της κυβέρνησης είναι επισφαλείς για ψήφιση της συμφωνίας από 151 και δεν αποκλείεται η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο

iefimerid

 

Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθεί- Αναλυτικά η διαδικασία

opeka epidoma paidiou

Ετοιμάζεται η πληρωμή για το επίδομα παιδιού. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ η καταβολή της έκτης δόσης του Επιδόματος Παιδιού 2018 θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, η έκτη δόση που αντιστοιχεί στο 2μηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος και θα καταβάλλονταν κανονικά προς τα τέλη Ιανουαρίου θα προπληρωθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Όσοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση Α21 για το έτος 2018 δεν μπορούν πλέον να το κάνουν ώστε να συμπεριληφθούν στην πληρωμή της 21ης Δεκεμβρίου.

Επισημαίνεται πως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 έχουν ολοκληρωθεί τεχνικές τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού:

Φοιτητές από μετεγγραφή, οι οποίοι δεν έχουν την προηγούμενη ακαδημαϊκή ταυτότητα θα μπορούν να επισυνάπτουν βεβαίωση.
Δίνεται η δυνατότητα στο ενήλικο ορφανό από δύο γονείς να υποβάλει αίτηση και να είναι ταυτόχρονα δικαιούχος. Εφόσον η αίτηση γίνεται από Επίτροπο θα μπορεί να προσθέσει τον εαυτό του και εξαρτώμενο τέκνο.

Πολίτες τρίτης Χώρας, Αναγνωρισμένοι Πρόσφυγες, Δικαιούχοι Ανθρωπιστικού καθεστώτος, Ανιθαγενείς, Δικαιούχοι διεθνούς και επικουρικής προστασίας, για τους οποίους δεν διασταυρώνεται η άδεια διαμονής, θα μπορούν να επισυνάπτουν την άδεια διαμονής. Η πληρωμή θα γίνεται μόνο μετά από έλεγχο από τον ΟΠΕΚΑ.

Πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων έληξε η άδεια διαμονής, θα μπορούν να κάνουν νέα αίτηση με τον ίδιο αριθμό άδειας διαμονής και να επισυνάπτουν βεβαίωση ανανέωσης άδειας διαμονής. Η πληρωμή θα γίνεται μόνο μετά από έλεγχο από τον ΟΠΕΚΑ.
Επίσης περιπτώσεις δικαιούχων με παιδιά από μετεγγραφές, που πληρώθηκαν προηγούμενη δόση αλλά όχι την 5η δόση, στην προσεχή εκκαθάριση θα επανεξεταστούν ώστε να πληρωθούν.

Αμέσως μετά την εκκαθάριση της 6ης και τελευταίας δόσης για φέτος, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 θα επαναλειτουργήσει για να υποδεχτεί τις τελευταίες αιτήσεις του 2018.

Προσοχή, υπενθυμίζεται πως φέτος οι αιτήσεις Α21 ολοκληρώνονται στο σύνολό τους στο τέλος του 2018 και όχι το πρώτο 15ήμερο του 2019 όπως γινόταν μέχρι το 2017. Η καταληκτική δηλαδή ημερομηνία για αιτήσεις Α21 που αφορούν στο Επίδομα Παιδιού 2018 είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μετά την 21η Δεκεμβρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου και δικαιούνται το Επίδομα Παιδιού θα πληρωθούν με την πρώτη καταβολή του 2019.

Ήδη εγκεκριμένη αίτηση Α21 για το 2018 έχουν πάνω από 880.000 οικογένειες. Το μέσο μηνιαίο οικογενειακό επίδομα είναι 45% υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ καλύπτονται περισσότερα από 1,56 εκατ. παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Υποβολή Ε1 Θα πρέπει να έχετε υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2017.

Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου.

Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.