Σόιμπλε σε Τσίπρα: H Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ μόνο ααν εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις!

Ελλάδα
Tools

tsipras soible

Τη βεβαιότητά του ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση περνά αναγκαστικά μέσα από την τήρηση του αυστηρού προγράμματος λιτότητας, μετέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είχε συνάντηση μίας ώρας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επιχειρηματολόγησε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, η οποία, όπως του είπε, έχει αποτύχει και φέρει σε δύσκολη θέση τον ελληνικό λαό.

«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε στον κ. Τσίπρα ότι αναμφίβολα δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και τον κάλεσε να στηρίξει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε τον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ μόνο εάν εφαμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις:

«Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μόνο εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαμοσθεί επιτυχώς. Ολοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στον κ. Τσίπρα σύμφωνα με πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.


Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι εξήγησε στον Γερμανό υπουργό την άποψή του ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

«Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ.

Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη.»

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μία ώρα, έναντι 30 λεπτών που ήταν προγραμματισμένη.