Επενδυτική πρόταση 1 δις ευρώ της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά

Ελλάδα
Tools

konteiner-cosco-ploio

Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον έλεγχο όλου του λιμανιού του Πειραιά. Πληροφορίες θέλουν την Cosco αυτόν τον κινεζικό κολοσσό να έχει κάνει διερευνητικές επαφές για να πάρει στον έλεγχό του τον ΟΛΠ με ποσοστό που θα πλησιάζει το 60%.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 25% των μετοχών του Οργανισμού διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μάλιστα ακούστηκε ότι το τίμημα, θα αγγίξει αν όχι θα ξεπεράσει, το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η Cosco θέλει να καταθέσει πρόταση που θα περιλαμβάνει και λεφτά αλλά και επενδύσεις που θα κάνει στο μεγάλο λιμάνι.  Πρόταση των Κινέζων φέρεται να αφορά έναν συνδυασμό καταβολής τιμήματος και ανάληψης επενδυτικών δράσεων.

Όπως γράφει ο Μηνάς Τσαμόπουλος στο protothema.gr, oι πρώτες διερευνητικές  επαφές μεταξύ των δύο εταιρειών έγιναν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα στις 20 Δεκεμβρίου. Τότε η πολυμελής αντιπροσωπεία του Κινέζικου Οργανισμού Διαχείρισης Κεφαλαίων Μεγάλων Επιχειρήσεων (SASAC), ο οποίος είναι ο κύριος μέτοχος μεταξύ άλλων 168 κινέζικων εταιριών και της COSCO, συναντήθηκε η Διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε.
Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν το επενδυτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια.

Ο Γ. Ανωμερίτης, τόνισε ότι  η διετής εκκρεμότητα και αμφιβολίες για τη θέση της Ελλάδας στη  ζώνη του Ευρώ, έπαψε πλέον να υπάρχει με ομόφωνη απόφαση όλων των Ευρωπαϊκών κρατών και επομένως μέσα σε νέο σταθερό πλέον επενδυτικό περιβάλλον μπορούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας με ευρωπαϊκές πλέον οριστικές εγγυήσεις να το πράξουν. Στον χώρο της λιμενικής  βιομηχανίας υπάρχουν δυνατότητες επενδύσεων, ιδιαίτερα στις λιμενικές υποδομές και την κρουαζιέρα μέσω παραχωρήσεων για νέες επενδύσεις και πολυετών συμφωνιών για κοινές δράσεις.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για επιμέρους συναντήσεις με τις επιχειρήσεις της SASAC, πέραν της COSCO με την οποία ήδη υπάρχει Συμφωνία Παραχώρησης στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

fox