Η απρόσμενη παρέμβαση Καραμανλή... «παγώνει» την κατάθεση στη Βουλή των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία

Ελλάδα
Tools

Παρότι ο Κώστας Καραμανλής δεν ενεδύθηκε ποτέ λεοντή μακεδονομάχου και το πιθανότερο είναι πως αν έρχονταν τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή δε θα προκαλούσε πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η παρέμβασή του για τα ελληνοτουρκικά προκαλεί... δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πώς, όμως, το ένα θέμα συνδέεται με το άλλο; Κι όμως, η όλη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά που ξεκίνησε με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν αλλά με ορίζοντα τις εν εξελίξει διεργασίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας προκαλεί ανακατατάξεις στο εσωκομματικό μωσαϊκό και αυτές φέρνουν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καραμανλικοί» και «σαμαρικοί»

Γενικώς, το άρθρο-παρέμβαση του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα» πυροδότησε μία έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, που έγινε ακόμη εντονότερη όταν στο «καραμανλικό» στρατόπεδο διαπίστωσαν πως... η ηγεσία της κυβέρνησης σιωπά έναντι του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτή η σιωπή, βεβαίως, δείχνει την πραγματική στάση του Μεγάρου Μαξίμου, που είναι... εγκλωβισμένο μεταξύ των δύο δογμάτων: με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και θα προτιμούσε την «καραμανλική» ακινησία στα ελληνοτουρκικά –δεν έχει και λίγα προβλήματα να διαχειριστεί, εξάλλου- ωστόσο οι διεθνείς πιέσεις για επιδίωξη λύσης στις διαφορές με την Τουρκία τον έλκουν προς την σχολή Σημίτη, που προβλέπει ενεργό διπλωματία, συμβιβασμούς και επίλυση προβλημάτων.

Όμως, η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των «καραμανλικών»: Πρώτος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για ανατροπή «μιας εθνικής πολιτικής 25 χρόνων» ενώ αμέσως μετά ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει συνέπεια και συνέχεια» και πως «ειδικά στα εθνικά θέματα κάθε απόπειρα να διαρραγεί αυτή η ενότητα είναι άσκηση στη ματαιότητα».

Παράλληλα, εκ των πραγμάτων η θέση Καραμανλή αποτελεί μήνυμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των επαφών με την Άγκυρα, ενώ σε αυτό το θέμα η θέση του πρώην πρωθυπουργού εξ αντικειμένου συμπίπτει με τη θέση του Αντώνη Σαμαρά που συμπυκνώνεται στη φράση «όχι στον διάλογο με πειρατές».

Η σύμπτωση των δύο πρώην πρωθυπουργών, εξάλλου, δεν πέρασε ασχολίαστη και από το antinews.gr - που συνήθως εκφράζει θέσεις της «σαμαρικής» πτέρυγας. Στο κείμενο, λοιπόν, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Μέτωπο Καραμανλή-Σαμαρά κατά του εθνομηδενισμού», σημειώνεται χαραακτηριστικά: «Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν», γράφει μεταξύ άλλων, «Καραμανλής-Σαμαράς δημιουργούν μέτωπο κατά του εθνομηδενισμού. Καθιστώντας σαφές στον Μητσοτάκη ότι όσο ζουν Ελσίνκι 2 δεν πρόκειται να περάσει που να χτυπιέται χάμω».

«Από τη στιγμή που ενώθηκαν Καραμανλής-Σαμαράς», προσθέτει, «κυριολεκτικά οι μέρες (οι πολιτικές εννοείται) των σημιτικών και μητσοτακικών μειοδοτών είναι μετρημένες.

Το κατάφερε κι αυτό ο Μητσοτάκης. Να ενώσει Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μιλιόντουσαν».

Δεύτερες σκέψεις

Με αυτά τα δεδομένα, η προγραμματισμένη για το επόμενο 15νθήμερο κατάθεση στη Βουλή των μνημονιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται πως αναβάλλεται –τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαριστεί το εσωκομματικό σκηνικό.

Βεβαίως, καίτοι δύσκολα θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Κώστας Καραμανλής, ταυτοχρόνως θεωρείται δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς δε θα υπερψηφίσει τα εν λόγω μνημόνια.

Ως εκ τούτων, σε μία συγκυρία που αναδεικνύεται ως ρευστό το εσωκομματικό σκηνικό της ΝΔ, προσώρας το Μαξίμου εκτιμά ως... «περιττό ρίσκο» να κατατεθούν στη Βουλή τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, που ούτως ή άλλως παραμένουν «στον πάγο» σχεδόν 8 μήνες...

matrix24