Διπλό ευρω-χαστούκι σε Ερντογάν: Καταδίκη προκλήσεων σε Αιγαίο, Κύπρο – Europol: Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Κόσμος
Tools

Σκληρή καταδίκη των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, έκθεση κόλαφος αποκαλύπτει τις πρακτικές της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Αυξάνεται η διπλωματική πίεση στην Τουρκία τόσο αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο μεταναστευτικό, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το ζήτημα και έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα, στις Καστανιές.

Η καταδίκη της ΕΕ για τις προκλήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έστειλε ισχυρό και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρας σε υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. «Η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει «να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο». Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

«Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι υπουργοί.

ebros tourk polem

Και καταλήγει:

«Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος».

Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Κοινή Δήλωση εκτός από αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έκθεση – κόλαφος της Europol

Αλλά και η Europol, με μια έκθεση καταπέλτη, καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες στο μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας. «Τον Φεβρουάριο του 2019 η Europol εντόπισε σε ομάδες συνομιλίας στο ίντερνετ παραινέσεις σε πρόσφυγες στην Τουρκία να προχωρήσουν προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η ελληνική αστυνομία απέτρεψε τις ομάδες αυτές».

Η έκθεση κάνει λόγο για οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας να μεταφέρει μεγάλες ομάδες μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές του 2020.

«Οι πολιτικές της Τουρκίας είναι πιθανό να συνεχίσουν στην κατεύθυνση της προσπάθειας να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός μεταναστών στη χώρα. Η εμπλοκή στη Λιβύη συμβάλει στις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών. Αυτό θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές», αναφέρει η Europol και συνεχίζει:

«Αναμένουμε περισσότερες προσπάθειες να οδηγηθούν μετανάστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα, και σε μικρότερο βαθμό προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία».

newpost