Aκαρπη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. - Παραμένουν οι διαφωνίες για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το πλάνο ανάκαμψης! Νέα συνάντηση τον Ιούλιο

Κόσμος
Tools

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027) και το πλάνο ανάκαμψης Next Generation EU των 750 δισ.Ευρώ.

Οι 27 είχαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και θέσεις των Κρατών Μελών καταγράφηκαν, ώστε σε λίγες μέρες βάση αυτών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταρτίσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ο Σ. Μισέλ σκοπεύει να συγκαλέσει νέα Σύνοδο, με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι 27 θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις διαφορές τους σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημεία διαφωνίας παραμένουν το συνολικό ύψος του Ταμείου των 750 δισ.Ευρώ και του ΠΔΠ, το ζήτημα των νέων ιδίων πόρων, το θέμα των επιστροφών του προϋπολογισμού (rebates) και η αναλογία δανείων - επιχορηγήσεων.

Επιπλέον σημαντικό θεωρείται το ζήτημα της αιρεσιμότητας και ειδικότερα της σύνδεσης των κονδυλίων με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. 

«Αναδύεται συναίνεση, αλλά δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες»

«Αναδύεται συναίνεση, αλλά δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες», σχολίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για το πλαίσιο ανάκαμψης και το ΠΔΠ 2021-2027.

«Ήταν η πρώτη ευκαιρία να υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών», σημείωσε ο Πρόεδρος και ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει νέα Σύνοδο με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου για να υπάρξει συμφωνία πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι το ισχύον ΠΔΠ ολοκληρώνεται σε 6 μήνες και ως εκ τούτου ο χρόνος που έχουν οι 27 για να καταλήξουν είναι περιορισμένος.

Η ίδια τόνισε ότι αποκόμισε θετικές εντυπώσεις από την πρώτη συνάντηση για τη βούληση των ηγετών για συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, αλλά διαπίστωσε ισχυρή συναίνεση στην ανάγκη για μια ισχυρή απάντηση σε μια πρωτοφανή κρίση.

Σημείωσε ωστόσο και τις διαφωνίες που υπάρχουν όπως για το συνολικό μέγεθος του ΠΔΠ, την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και τις επιστροφές, αλλά και τους νέους ίδιους πόρους.

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία αρκεί να μην χάσουμε τη μεγάλη εικόνα», τόνισε η Πρόεδρος.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσαν τους 27 για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ, όπου επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία, όχι όμως εις βάρους των αρχών της ΕΕ, όπως περιγράφονται στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση.

Η ευρωπαϊκή πλευρά θα αναλάβει κάθε προσπάθεια για να συμφωνήσει σε μια μελλοντική σχέση με το ΗΒ, χωρίς προηγούμενο, αλλά ζητήματα που άπτονται του κοινοτικού δικαίου και του κράτους δικαίου (όπως τα θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας).

Μητσοτάκης: «Έχουμε ραντεβού με την ιστορία»

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες

Μισέλ: Έχουμε συλλογική ευθύνη να φέρουμε αποτελέσματα

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μισέλ, απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες, τόνισε ότι "έχουμε συλλογική ευθύνη να φέρουμε αποτελέσματα", σημειώνοντας ότι "σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το πλάνο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID19". "Tώρα είναι η ώρα να δράσουμε", τόνισε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της προ της συνεδρίασης τόνισε ότι "σήμερα θα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα στο δρόμο μας για την έξοδο από την κρίση - είμαι ευτυχής που θα παρουσιάσω το Next Generation EU στους ηγέτες στο σημερινό Συμβούλιο".

"Το πακέτο ανάκαμψης θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποκαταστήσει την οικονομία, να γίνει πιο ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή", ανέφερε. "Τώρα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο και καθυστερήσεις". Σημείωσε ακόμη ότι το πλάνο δεν θα βοηθήσει μόνο τις χώρες που έχουν πληγεί άμεσα, αλλά και αυτές που καταγράφουν έμμεσες απώλειες από τις συνέπειες των lockdown.

Σασόλι προς τους 27: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί την πρόταση της Κομισιόν αφετηρία από την οποία δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις

"Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να αντέξουμε, πρέπει να δράσουμε επειγόντως και θαρραλέα, καθώς οι πολίτες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες χρειάζονται άμεση απάντηση, οι πολίτες μας αναμένουν τολμηρή δράση και τώρα ήρθε η ώρα να το φέρουμε αποτελέσματα", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ.Σασόλι απευθυνόμενος στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ συμμετέχει στο πρώτο τμήμα της Συνόδου Κορυφής (10:00 με 11:00 τοπική ώρα) με σκοπό να μεταφέρει τις θέσεις του ΕΚ για το θέμα.