Νέο γαλλικό ράπισμα σε Ερντογάν: «Να ανοίξει η ΕΕ συζήτηση χωρίς ταμπού για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία»

Κόσμος
Tools

Νέο «χτύπημα» από το Παρίσι κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σε όλα τα επίπεδα εξαπλώνεται η κόντρα της Γαλλίας με την Τουρκία, καθώς μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ζήτησε να διεξαχθεί μια ευρεία συζήτηση στην ΕΕ για τον μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο του αυστηρού μηνύματος που έστειλαν ο Νίκος Δένδιας και ο Ζόζεπ Μπορέλ στην Τουρκία, κατά την επίσκεψή τους στις Καστανιές Έβρου.

Ο Μακρόν απασφάλισε και η Άγκυρα προκαλεί

Η Γαλλία, χώρα με παραδοσιακά συμφέροντα στη Λιβύη, από την εποχή του Καντάφι, βλέπει πως οι επεμβάσεις της Άγκυρας, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την χώρα και να την μετατρέψουν σε «μαύρη» τρύπα τζιχαντιστών. Όπως δηλαδή έγινε και στη Συρία, με τη διαφορά όμως ότι η Λιβύη βρίσκεται στην «πίσω αυλή», της Γαλλίας και το Παρίσι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να καταστεί το πάλαι ποτέ ακμάζων κράτος της Βόρειας Αφρικής σε ένα "failed state" και συντονίζεται με τις ενέργειες της Αιγύπτου που διατυπώνει ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ηχηρές παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από το Παρίσι, με κυριότερη αυτή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, στην επικοινωνία του με εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Ελιζέ, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» και προσέθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε λίγες ώρες αργότερα, ήταν σε προκλητικό ύφος και επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα:

«Η Γαλλία έχει σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη και εκείνη είναι που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», τονίζεται από την τουρκική πλευρά, συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Άγκυρα καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες δίαυλους επικοινωνίας».

Τουρκικοί τσαμπουκάδες

Οι σκληρές τοποθετήσεις του Μακρόν και το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία έρχονται έπειτα από τους τουρκικούς τσαμπουκάδες, στα ανοιχτά της Λιβύης.

Προ ολίγων εβδομάδων, η γαλλική φρεγάτα «COURBET» πλησίασε το ύποπτο φορτηγό πλοίο «CIRKIN» και επιχείρησε να προχωρήσει σε έλεγχο όταν εγκλωβίστηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο με το πλήρωμά του μάλιστα να λαμβάνει θέσεις μάχης και τα όπλα του να σημαδεύουν τη γαλλική φρεγάτα κλάσης «LA FAYETTE».

To Παρίσι είναι έντονα ενοχλημένο από την επιθετική ουσιαστικά ενέργεια της τουρκικής φρεγάτας η οποία στράφηκε απέναντι σε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, συμπεριφορά η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις αρχές της Συμμαχίας. Το ζήτημα έθεσε κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί.

newpost