3η ημέρα της Συνόδου Κορυφής των 27: Γιατί αργούν στις Βρυξέλλες; -Πρόβα για το φεντεραλιστικό μοντέλο της ΕΕ

Κόσμος
Tools

Στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν από την Παρασκευή και ακόμη δεν είναι βέβαιο αν σήμερα, Κυριακή, καταλήξουν για το ταμείο συνοχής και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αν τα καταφέρουν, η απόφαση αυτή θα είναι ιστορική για περισσότερους από έναν λόγους. Αν όχι, οι επιπτώσεις θα είναι επίσης ιστορικά αρνητικές. 

Γιατί όμως αργούν οι Ευρωπαίοι; Είναι λόγω της παροιμιώδους γραφειοκρατίας των «ατσαλάκωτων» στις Βρυξέλλες που αρέσκονται σε ατέρμονες συζητήσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο;  

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σύνοδος κορυφής γίνεται… μαραθώνια. Είχε συμβεί ξανά, το 2010 με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και το 2015 με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα με αντικείμενο, τότε, για το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Μαραθώνια ήταν και το 2019 με την διαπραγμάτευση για το Brexit.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη των «27» βρίσκεται μπροστά σε μια απόφαση που θα γεννήσει κάτι καινούργιο.  Και ως γνωστόν, κάθε γέννα έχει ωδίνες. Το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν είναι υπαρξιακό για την Ενωση.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρεί να πάρει μια φεντεραλιστικού τύπου απόφαση διακυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι»

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε λίγο πριν μπει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής: «Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Απαισιόδοξη η Μέρκελ: «Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία ούτε σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής»

Απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ για πιθανή συμφωνία σήμερα, τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορονοϊού.

Μιλώντας κατά την άφιξή της, δήλωσε πως η Κυριακή θα είναι η «αποφασιστική» μέρα για τις συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες να επεκτείνουν την Σύνοδο Κορυφής σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το προτεινόμενο πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Προχωράμε στην τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα και είναι σίγουρα η πιο αποφασιστική» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Σε αυτό το σημείο, έχουμε επεξεργαστεί διάφορα θέματα, όπως το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, τον τρόπο διαχείρισης και επίσης θέματα σχετικά με το κράτος δικαίου. Ακόμα δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση».
«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.