Νύχτα θρίλερ στις Βρυξέλλες. Χωρίς συμφωνία οι 27 ηγέτες. Χάσμα Βορρά-Νότου! Νέα συνεδρία σήμερα για ... 4η ημέρα

Κόσμος
Tools

Οι πολύωρες συζητήσεις έχουν εξαντλήσει τους ηγέτες των 27 χωρών και είναι χαρακτηριστικό πως τα μεσάνυχτα αποφασίστηκε να γίνει διάλειμμα 45 λεπτών, το οποίο τελικά κατέληξε να είναι σχεδόν τέσσερις ώρες, όπου προφανώς έγιναν διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις.

Μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους ηγέτες, με σκοπό να βρεθεί μία λύση που θα αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδοποίησε τους επικεφαλής των κρατών να είναι έτοιμοι ώστε να συνεχιστεί στις 5:15 (ώρα Ελλάδος) η Ολομέλεια, κάτι που από ορισμένους αξιωματούχους χαρακτηρίστηκε ως θετικό γεγονός, καθώς ορισμένοι ηγέτες είχαν θέσει «τελεσίγραφο» πως δεν υπάρχει λόγος να συγκεντρωθούν όλοι μαζί εκτός και αν υπάρχει κάποια συμφωνία πάνω στα ποσά που θα αφορούν τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις.

Και όντως, η Ολομέλεια ξεκίνησε στις 6:30 ώρα Ελλάδος. Διήρκεσε όμως μόλις μισή ώρα. Εν τέλει στις 7 ώρα Ελλάδος διέκοψαν οριστικά τη συνάντησή τους και οι 27, έδωσαν νέο ραντεβού για απόψε στις 5 το απόγευμα. Ετσι, η Σύνοδος μπαίνει στην 4η ημέρα της, κάτι που είχε να γίνει 20 χρόνια. 4 ημέρες είχαν χρειαστεί για την κύρωση της συνθήκης της Νίκαιας το 2000, κάτι που δείχνει το πόσο δύσκολες αλλά και κρίσιμες είναι οι διαπραγματεύσεις.

Ο Μακρόν κατά των φειδωλών

Οι συζητήσεις των των τελευταίων ωρών, είχαν πάντως ένταση.. Ο Μακρόν μάλιστα ήταν ο πιο «επιθετικός» κατά του γκρουπ των «φειδωλών» και τα έβαλε και με την στάση του Κουρτς, ενώ, σύμφωνα με διπλωμάτη, ενοχλημένος από την στάση των Αυστριακών και των Ολλανδών, χτύπησε με την γροθιά του το τραπέζι.

Ενταση υπήρξε και μεταξύ του Κόντε και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Ρούτε, με τον Ιταλό ηγέτη να του λέει σε έντονο ύφος «δεν θα είσαι ήρωας για πολύ ακόμα». Το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο και χθες, καθώς Ολλανδία και Αυστρία δείχνουν αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω ούτε ένα βήμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της — Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία — για «εκβιασμό».

Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντανακλά πολιτικές πραγματικότητες στην πατρίδα του, όπου οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη δυσαρέσκεια το γεγονός πως η χώρα αυτή, αναλογικά, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καθαρούς χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο Ρούτε και το συντηρητικό κόμμα του, το VVD, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ευρωσκεπτικιστικών ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές του Μαρτίου.

Η δραματική ομιλία του Μισέλ προς τους «27»

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των «27» είναι και τα όσα τους είπε ο Σαρλ Μισέλ, φανερά ανήσυχος για την εξέλιξη των συζητήσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε μία δραματική έκκληση να βρεθεί μία μέση λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ώστε να μην εμφανιστεί η Ευρώπη ως «αδύναμη που υπονομεύεται από την δυσπιστία».

«Σήμερα στον κόσμο έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 θανάτους και αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Η ΕΕ είναι μία από τις πιο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο. Μπορώ να δω στη θέση μου πόσο σημαντικό ήταν να οικοδομήσουμε ενότητα μεταξύ μας, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Άκουσα προσεκτικά τον καθένα από εσάς. Μου έχουν πει πολλοί ότι οι επιχορηγήσεις είναι πάρα πολλές. Μείωσα το ποσό για πρώτη φορά και μετά για δεύτερη φορά», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Το ερώτημα είναι επομένως το εξής: είναι οι 27 ηγέτες υπεύθυνοι έναντι των λαών της Ευρώπης και ικανοί να οικοδομήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή, με δάκρυα, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, που υπονομεύεται από τη δυσπιστία;. Καθ 'όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τους άκουσα όλους, έδειξα τον απόλυτο σεβασμό», είπε ο Μισέλ. «Η επιθυμία μου είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία και οι ευρωπαϊκές εφημερίδες να συζητούν αύριο για το γεγονός ότι η ΕΕ πέτυχε μια αδύνατη αποστολή. Αυτό είναι που έχω στην καρδιά μου».

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία). Ο πρωθυπουργός εξέφρασε πως ήλπιζε να βρεθεί λύση εντός της ημέρας, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ούτε την Κυριακή, κυρίως εξαιτίας της στάσης των Ολλανδών και των Αυστριακών.

iefimerida