Δένδιας: Ιστορική η συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ - Σούκρι: Η συμφωνία με την Ελλάδα αντικατοπτρίζει τις διακεκριμένες σχέσεις των δύο χωρών

Κόσμος
Tools

“H συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου Τουρκίας και Τρίπολης, το οποίο πλέον έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει,στον κάλαθο των αχρήστων”, είπε ο ΥΠΕΞ.

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

aoz ellada aigyptos xartis

Σούκρι: Η συμφωνία με Ελλάδα αντικατοπτρίζει τις διακεκριμένες σχέσεις των δύο χωρών 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο, ο Σαμέχ Σούκρι επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Στις δηλώσεις του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας αντικατοπτρίζει τις διακεκριμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σούκρι εξήγησε ότι η συμφωνία στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους από την οικονομική ζώνη και των δύο χωρών. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τον Ελληνα ομόλογό του, ως μέρος της ιστορικής φιλίας, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αντιπροσωπεύει μια ποιοτική εξέλιξη στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σούκρι υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία συμβαδίζει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και αντικατοπτρίζει μια περαιτέρω ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συνεχίζει τη δυναμική, τη συνεργασία και τον συντονισμό στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς.