Αλληλεγγύη Μέρκελ-Μακρόν στην Ελλάδα, Κύπρο: Δεν θα ανεχθούμε απειλές κατά της κυριαρχίας μελών της ΕΕ

Κόσμος
Tools

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.

Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, όπου συζήτησαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τις δύο χώρες, όπως η κρίση στην Λευκορωσία, ο κορωνοϊός και φυσικά η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία διέψευδε κατηγορηματικά πως Μέρκελ και Μακρόν ήρθαν σε ρήξη με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, από τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίστοιχα, τόνισε και εκείνος την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

merkel macron 2

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και παρά την κρίση στις σχέσης Άγκυρας και Παρισιού τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη. 

Συμπληρωματικές οι πολιτικές Γαλλίας-Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, όπως και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

merkel macron 3

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόσκληση στην εξοχική κατοικία στην γαλλική Κυανή Ακτή, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά και σημείωσε πως βρίσκεται «στο ωραιότερο μέρος του κόσμου».

iefimerida.