Εντονη αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ραντεβού Ερντογάν – ηγετών Χαμάς: «Απομονώνει την Τουρκία» – Αντιδρά και το Ισραήλ

Κόσμος
Tools

Το κάλεσμα του Ερντογάν στους ηγέτες της Χαμάς στην Άγκυρα, στις 22 Αυγούστου, φέρνει έντονες αντιδράσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία «φιλοξενεί και ενισχύσει τρομοκράτες».

Με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία υπογράφει η Μόργκαν Ορτάγκους, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε τέτοιες κινήσεις και υποστηρίζουν το Ισραήλ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

erdogan hams mme usa

Η εκπρόσωπος προσθέτει τα εξής:

Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Το αμερικανικό πρόγραμμα αμοιβής του υπουργείου Δικαιοσύνης αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα αυτά (σ.σ.: που συνάντησαν τον Ερντογάν) για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές. 


Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος με την πρώτη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, τα ισραηλινά μέσα υποστηρίζουν ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής έχουν τουρκική υποστήριξη και πως ο Ερντογάν κινεί τα νήματα.

Σημειωνεται ότι ο Ερντογάν εχει ήδη συνεργαστεί:
- Με το καθεστώς του Ιράν για να σπάσει το εμπάργκο.
- Με το Ισλαμικό κράτος.
- Με τζιχαντιστές της Συρίας τους οποίους στέλνει & στη Λιβύη.

Έχει δίκιο ο Μακρόν που θεωρεί το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό.