«Επιφυλακτική και όχι αφελής» η ΕΕ απέναντι στην «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας – Η αποτίμηση της Αθήνας

Κόσμος
Tools

Στη διάθεση της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων αποδίδεται η διακοπή της παραβατικότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν ότι η πρόσφατη «επίθεση φιλίας» οφείλει να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιφυλακτικότητα και όχι αφέλεια, αναμένοντας οι κινήσεις της Άγκυρας να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Έτσι αποτιμά η Αθήνα την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση, ο ΥΕ Josep Borrell και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας.

Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

την απειλή των κυρώσεων
την οικονομική κατάσταση στη χώρα και
την εκλογή Biden στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την ελληνική στάση στη συνεδρίαση, οι διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν πως τονίστηκε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

onalert