Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο των σπάνιων θρομβώσεων που σχετίζονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

Κόσμος
Tools

Ελυσαν το μυστήριο με τις σπάνιες θρομβώσεις που σχετίζονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορωνaϊού, υποστηρίζουν επιστήμονες στη Γερμανία οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι με μία μικρή τροποποίηση τα εμβόλια αυτά μπορούν οριστικά να σταματήσουν τη συγκεκριμένη παρενέργεια.

Ο καθηγητής Rolf Marschalek) του Ινστιτούτου Γκέτε στη Φρανκφούρτη, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας από τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ότι η μελέτη του κατέδειξε πως το πρόβλημα βρίσκεται στο άνυσμα των αδενοϊών που και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού μέσα στον ανρθώπινο οργανισμό. 

Το «σφάλμα» συμβαίνει κατά τη διαδικασία μεταφοράς της πρωτεΐνης – ακίδας, δηλαδή (υπεραπλουστεύοντας) της ουσίας που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό από τα εμβόλια μεταφέροντας αδρανοποιημένο τον ιό ώστε να προετοιμάσει το σώμα για πιθανή εισβολή του κανονικού κορωναϊού

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου διενεργείται η διαδικασία ανοσοποίησης.

«Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρίσκονται στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Μάρσαλεκ στους Financial Times. 

Ο Μάρσαλεκ εκτιμά ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα, εάν οι φαρμακευτικές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης-ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Ηδη η Johnson & Johnson έχει επικοινωνήσει με το γερμανικό εργαστήριο, ζητώντας τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιό της ώστε να αποτρέψει την λανθασμένη διάσπαση, τόνισε ο Μάρσαλεκ.

Η πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν ήδη λιγότερο ευεπίφορη στην επιβλαβή διάσπαση σε σύγκριση με αυτή στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή.

Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της J&J ανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια. 

Η σπάνια επιπλοκή έχει καταγραφεί σε 309 ανθρώπους από τα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους.

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η J&J προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».

Ο Μάρσαλεκ γνωστοποίησε ότι δεν έχει συζητήσει ακόμα με την AstraZeneca. «Ποτέ δεν επικοινώνησαν με μας, άρα δεν έχουμε μιλήσει μαζί τους, αλλά αν το πράξουν, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να βελτιώσουν το εμβόλιο τους», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη, ενώ ο Μάρσαλεκ αναφέρει ότι έχει ήδη παρουσιάσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες γερμανικές αρχές. «Τα ευρήματα τούς εξέπληξαν, γιατί κανείς δεν σκεφτόταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Financial Times